MAJORCA of  MALLORCA. Van alle eilanden biedt Majorca de meeste mogelijkheden voor toeristische uitstapjes, met zijn grote verscheidenheid aan landschappen. Naar overzicht regio Balearen.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

Kaart van MajorcaMajorca, Menorea, Ibiza en Formentera
Elk van deze eilanden die deel uitmaken van de Balearen heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken die aantrekkelijk genoeg zijn om ze ÚÚn voor ÚÚn te bezoeken.
Op het grootste eiland, Majorca,
bevindt zich Palma, de hoofdstad van de eilandengroep en zetel van de regering van de autonome gemeenschap. Palma is een moderne stad van wereldformaat, bekend als de zomerse hoofdstad omdat de Koninklijke Familie hier de zomervakanties doorbrengt, evenals vele personages uit de politiek, kunst en cultuur.
In de Serra de Tramuntana,
met de Puig Major, een berg van 1445 meter hoogte, kan men genieten van een berglandschap bij uitstek. In dit gebied, dat de grootste hoogteverschillen van het eiland heeft, liggen schilderachtige plaatsen als Validemossa, Sˇller en DeiÓ.

De noordzijde van Majorca,

met een meer dan honderd kilometer lange bergketen, biedt naast het berglandschap ook aantrekkelijk gelegen stranden zoals de Cala de DeiÓ, Port de Sˇller, Cala Tuent en sa Calobra.
Meer landinwaarts vindt vooral akkerbouw plaats,
hetgeen slechts weinig gemeen heeft met het beeld dat toeristen gewoonlijk van Majorca hebben, en hier is nog te begrijpen waarom het ooit een "eiland van kalmte" genoemd werd. Omdat dit een minder toeristisch gebied is, zijn de tradities hier beter behouden gebleven en vooral het landschap en de bouwkunst zijn zeer de moeite waard.
Het zuiden van Majorca is droger
en hier liggen enkele van de mooiste stranden: ses Covetes en es Trenc, evenals de stranden van Mondragˇ, Cala Figuera en Cala Santanyf.
Aan de oostkust van het eiland zijn inhammen
in een nog in vrij oorspronkelijke staat te vinden, zoals de Cala Mesquida, Cala Agulla en Cala Torta. Ook kunnen hier de indrukwekkende grotten van ArtÓ in Canyamel bezocht worden en de grotten del Drac, met een groot ondergronds meer, en de grotten deis Hams te Portocristo. 

Een andere belangrijke toeristische zone van Majorca

bevindt zich bij de brede baaien in het noordoosten van het eiland: Alcűdia en Pollenša. Hier is ÚÚn van de belangrijkste steden Pollenša, bekend geworden vanwege de aanwezigheid van schilders en kunstenaars. De haven die aangedaan wordt door luxe jachten is een voor het eiland uniek ontmoetingspunt voor mensen uit de hele wereld geworden. De Cala de San Vicenš en het schiereiland van Menorea. Cabo Fomells Formentor zijn eveneens een bezoek waard.

Een ander toeristisch middelpunt aan de noordoostkust

is Alcudia, waar vooral de stadswallen, de Romeinse stad Pollentia en een in goede staat behouden gebleven amfitheater de aandacht van de bezoeker zullen trekken. De uitgestrekte baai van Alcudia is omgeven door brede stranden en Can Picafort, Son Serra de Marina en Colonia de Sant Pere zijn de belangrijkste toeristische centra van de baai.
In dit gebied bevindt zich het natuurpark s'Albufera,
ÚÚn van de vijf natuurparken van de Balearen. De andere vier zijn: Mondragˇ in Santanyi; sa Dragonera in Andratx, beide op Majorca; s'Albufera des Grau op Menorca en ses Salines op Ibiza en Formentera.

** Uw accommodatie  
kunt U goed boeken via Booking.Region.Mallorca.  Er zijn 543 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Stad Palma de Mallorca  -  Playa de Palma  -  El Arenal  -  Can Pastilla  -  Paguera  -  Santa Ponsa  -  Palmanova  -  Port d'Alcudia  -  Illetas  -  Cala Ratjada  -  Magalluf  -  Porto Cristo
Hotels op / nabij luchthaven: Son Sant Joan (PMI)

Cabrera   
Is een rotsachtig eiland en ligt ca 15 km ten zuiden van Cap de ses Salines. Er is een bootverbinding met Mallorca. Aan de haven liggen de ru´nes van een gotisch kasteel.
De grootste attractie is de Cueva Azul, een geologisch fenomeen dat alleen toegankelijk is via de zee na een bootreis van een half uur.

Route 1

Deze route loopt via de snelweg Palma-Andratx, PM-1, tot aan Andratx, waar de reiziger een afslag neemt naar de C-710 tot Banyalbufar. Esporles en Palma bereikt men via de PM-10 en de PM-12. De excursie bestaat uit een 70 kilometer m lang traject.
Andratx
was eeuwenlang bekend vanwege de weerstand die de plaats bood aan de piraten uit het Middellandse-Zeegebied en als de oorsprong van een sterke emigratiegolf naar de Antillen. De meest interessante  bezienswaardigheden van deze stad zijn de smalle straatjes van de wijk Pantaleu, de kerk met een enkel schip in gotische stijl en het uitzicht vanaf het kerkhof.
Estellenes
bevindt zich bovenop de rotsen, met steile straten, ten westen van de berg Puig Galatzˇ. Deze plaats heeft een schilderachtig rotsstrandje.
Banyalbufar
is gelegen in een zone met bevloeide akkers, op een berghelling die in terrassen is onderverdeeld. Er zijn verscheidene verdedigingstorens, waarvan de Talaia de ses ┴nimes de belangrijkste is, met het uitkijkpunt Mirador de ses ┴nimes, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de gehele noordwestkust van het eiland. Vlakbij het dorp liggen verscheidene kiezelstranden.
Esporles.
Niet ver van deze plaats kan men de Granja d'Esporles bezoeken, een volkenkundig museum gevestigd in een prachtig huis, dat ingesteld is op bezoek van toeristen. Vroeger was dit een cisterciŰnzer klooster, later een landhuis en tegenwoordig een museum dat beschikt over een interessante verzameling voorwerpen die te maken hebben met het plattelandsleven op Majorca.Route 2

De route van Valldemossa en Sˇller
is ÚÚn van de favoriete excursies van toeristen die op Majorca verblijven. Men verlaat Palma richting Valldemossa via de PM-111 en neemt de afslag van DeiÓ via de C-710 naar Sˇller. Vanuit Sˇller bereikt men Palma weer via de C-711.
Valldemossa
is verbonden met de namen van talrijke beroemde personen. Deze plaats heeft gediend als inspiratiebron van onder meer George Sand, Frederik Chop in, RubÚn Dario, Miguel de Unamuno en Azorin.
Men dient hier vooral La Cartuja
en de parochiekerk te bezoeken. Bijzonder zijn de klokkentoren en de zuilengang van het klooster, evenals de fresco's door Fray Miguel Bayeu, de zwager van Goya. Er zijn hier veel interessante buitenplaatsen te vinden - in Majorca "possessions" genoemd - zoals bijvoorbeeld Son Moragues, Son Gual, sa Coma, Son Mas ... Men bereikt Port de ValIdemossa, en het kapelletje van La Trinitat, via een smalle weg met veel bochten. Vanaf deze haven loopt er een weg naar het oude vissersdorpje Calˇ de s'Estaca.
Sˇller
is gelegen aan het einde van een dal vol sinaasappelboomgaarden en andere soorten fruitbomen midden in een bergachtig gebied. Dichtbij staat de Puig Major, de hoogste berg van het eiland. In deze plaats bevinden zich veel paleizen uit de XVIIIe en XIXe eeuw. De parochiekerk, met een gerestaureerde gevel vertoont de kenmerken van de school van Antoni Gaudi en heeft een luchtige klokkentoren, gerestaureerd in de XVIIIe eeuw. Deze plaats heeft toegang tot de zee via Port de Sˇller, een natuurlijke haven die met een pittoreske elektrische trein bereikt kan worden.

Route 3

Vanuit Palma bereikt men Inca via de snel, PM-27.  De weg die naar Alcűdia leidt ligt in het verlengde van de snelweg  C-713.
Inca
is de belangrijkste stad van de Raiguerstreek. De plaats bevindt zich tussen de Serra de Tramuntana en het gewest Del Pla, gevormd door de gemeenten die op de vlakte in het midden van het eiland gelegen zijn.
Iedere donderdag
wordt hier de markt van de "Dijous" gehouden, de belangrijkste in deze streek. Op de tweede donderdag van november vindt de "Dijous Bo" plaats. een jaarmarkt waar de inwoners van het hele eiland naar toe gaan. De stad is internationaal bekend geworden vanwege de schoenindustrie. Ook de geliefde "galletes d'lnca", ovale zoute koekjes, moet de reiziger beslist eens proeven.
De kerk van Santa Maria la Major
was oorspronkelijk gotisch van opzet, maar werd veranderd in barokstijl gedurende de XVllle eeuw. Het klooster van Sant Francesc is barok en het klooster van Sant Domingo heeft een barokke gevel. De Puig de Santa Magdalena, op vier kilometer afstand van Inca gelegen, is een oud kapelletje gebouwd op de berg Puig d'lnca (304 meter hoog).
Pollenša
ligt aan de voet van de Serra de Tramuntana, omgeven door twee bergen: de Puig de Pollenša en de Calvari. Het is de geboorteplaats van de dichter Miguel Costa i Liobera. Op een wandeling door de straatjes vindt men hier verscheidene stenen fonteinen, een mooie parochiekerk, de Kapel van Roser Veil en het barokke klooster van Santo Domingo, met een interessante zuilengang, een altaarstuk uit de XVIe eeuwen een Valenciaans orgel uit de XVIIIe eeuw.
In de omgeving van deze plaats
bevindt zich een in goede staat verkerende Romeinse brug. De berg van Calvari is een bezoek waard; men bereikt de top via een .lange trap van 365 treden, Op slechts vijf kilometer afstand van Pollenša ligt het vredige Port de Pollenša met zijn kleine strandje en chique toerisme.

Alcudia

bevindt zich aan de ingang naar het schiereiland dat de baaien van Pollenša en Alcűdia van elkaar scheidt. Dichtbij liggen de ru´nes van Pollentia met een klein theater en overblijfselen van de stadswallen met drie poorten.
In de parochiekerk
bevindt zich de kapel van het Santisimo Sacramento met twee interessante gotische en barokke altaarstukken. Niet ver van Alcűdia ligt de Port d' Alcűdia, met de lagune, het belangrijkste moerasgebied van het eiland, eveneens natuurpark.

Route 4:

De weg van Palma naar Cala Rajada, C-715,
loopt dwars door het ei land en biedt de toerist een uitstekend scala aan mogelijkheden. In Algaida dient de afslag naar Sineu, PM-313, genomen te worden, vooral op woensdag, de dag waarop de pittoreske weekmarkt gehouden wordt in deze plaats.
Aigaida
bevindt zich niet ver van de Puig de Randa, het dorpje Randa en de kapel van Nuestra Sefiora de Gracia, gebouwd in de XVe eeuw. Bovenop de Puig, van waaruit men een indrukwekkend uitzicht heeft, staat het Heiligdom van Cura, waar Ramˇn Llull een deel van zijn werk schreef.
Sineu
is ongetwijfeld het meest interessante dorp in het midden van het eiland. Koning Jaume II gaf opdracht tot de constructie van een Koninklijk Paleis in Sineu, waarvan nog maar weinig is overgebleven. In deze plaats bevindt zich de statige kerk van Santa Maria, met de leeuw van San Marcos op de trappen. Sineu is een zeer elegant stadje, interessant vanwege de landhuizen, de beroemde veemarkt die iedere woensdag gehouden wordt en de "ceiiers", restaurants waar men kan genieten van typische gerechten van Majorca.

Manacor

is ÚÚn van de industriecentra van het eiland: de meubels, de kunstparels en ook de voorwerpen gemaakt van olijfboomhout zijn in fabricaten met een geheel eigen stempel. De meest interessante gebouwen zijn de parochiekerk in gotische stijl, gedeeltelijk in dezelfde stijl gerestaureerd in de XIXe eeuw, en het gemeentehuis dat ondergebracht is in een oud klooster uit de XVIIe eeuw met een fraaie zuilengang.
ArtÓ.
De talrijke archeologische de vindplaatsen, waaronder de aal nederzetting van ses Pa´ses een belangrijke plaats inneemt, geven blijk van het rijke verleden van ArtÓ. Het museum van ArtÓ is beslist een bezoek waard. De stad is gelegen in het gewest van Llevant, op 63 kilometer afstand van Palma, en het ommuurde stadsgedeelte, bekend als La Almudaina, met een van kantelen voorziene vesting, is zeer aanbevelenswaardig.
Binnen de muren bevindt zich het heiligdom van Sant Salvador en in het stadscentrum, aan de voet van de ommuurde heuvel, het archeologisch museum, het klooster van Sant Francesc uit de XVlle eeuwen de parochiekerk uit 1563. Aan de kust zijn de ColŔnia de Sant Pere een bezoek waard, evenals de stranden van Cala Torta, sa Canova, es Matzocs en es Calˇ. De feesten van Sant Antoni, op 17 mei, zijn beroemd vanwege zijn vreugdevuren, optochten en parades.

Cala Rajada

was ÚÚn van de eerste toeristische plaatsen van Majorca. Ondanks de grote veranderingen die deze plaats heeft ondergaan i n de laatste tijd, heeft het de bekoorlijke sfeer van een vissersdorpje weten te behouden. Deze punt van Majorca ligt het dichtst bij het buureiland Menorca. Het is de moeite waard een bezoek aan het Marchpaleis te organiseren.

Cuevas dels Hams    
Ontdekt door Pedro Caldentey op 2 maart 1905, zijn de Grotten van Hams (Cuevas del Hams) beroemd vanwege hun opmerkelijke formaties en het schitterende ondergrondse meer, waar een spektakel-concert plaatsvindt. De opvallende elektrische verlichting, een magische combinatie van licht en kleur, is het werk van Lorenzo Caldentey, de zoon van de ontdekker.
Tijdens uw wandeling door de grotten
zult u kennis maken met de "inwoners", prehistorische schaaldieren die de tijd hebben overleefd.
Een bezoek aan de Cuevas del Hams onder leiding van een gids duurt zo'n 50 minuten. Bij het meer "Mar de Venecia" krijgt men een concert van klassieke muziek te horen, live uitgevoerd door professionele musici.
De grotten zijn het gehele jaar geopend, met uitzondering van 25 december (1e Kerstdag).  Tijdens het hoogseizoen (1 april - 31 oktober) dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.  Gedurende het laagseizoen van 10.30 tot 17.00/17.30 uur.
Informatie
Ctra. Manacor-Porto Cristo, s/n.  -  07680 Porto Cristo (Mallorca)  Tel. 00 34 971 820 988  -  Fax 00 34 971 820 271
Internet
Mallorcanautic.com
De eerste website met het aanbod van de diverse bootverhuurbedrijven op de Balearen.Via deze website kunt u een afbeelding en de karakteristieken zien en de verhuurprijs berekenen van zoĺn 500 huurboten welke hun basis hebben in de havens van Mallorca, Menorca en Ibiza. U kunt kiezen uit zeilboten, catamarans, motorboten, jachten: kortom alles, van een sloep tot een boot van 65 meter.

** Waarom zouden we kiezen voor Booking
** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets