MENORCA, met belangrijke archeologische erfenis. In tegenstelling tot Majorca vertoont Menorca geen grote hoogteverschillen. Het hoogste punt is de Monte Toro, gelegen in het midden van het eiland, die slechts 357 meter hoog is.  Naar overzicht regio Balearen.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    

Menorca is het twee na grootste eiland van de Balearen. Ondanks het feit dat het dicht bij Majorca ligt, heeft het heel andere en geheel eigen kenmerken. Het eiland is gelegen in het noordoosten van de Balearen.
Kaart van MenorcaDe noordkust van het eiland is voornamelijk rotsachtig,
met kiezelstranden en roodachtig zand. De zuidkust bestaat uit kloven: vochtige zones met een microklimaat waar een karakteristieke fauna en flora te vinden is die heel anders is dan die van de rest van het eiland.

Op het eiland zijn er twee soorten architectuur te zien.

Enerzijds volkomen witte, typisch mediterrane huizen en anderzijds bouwwerken in een zuiver Engelse stijl, een herinnering aan de Britse aanwezigheid hier gedurende verscheidene periodes in de geschiedenis.
Menorca beschikt over
een belangrijke archeologische erfenis die het eiland haast tot een openluchtmuseum heeft gemaakt. De drie belangrijkste soorten prehistorische monumenten zijn de grafschepen, de "taules" en de "talayots". De "taules" zijn de er meest emblematische bouwwerken; onder de archeologen is nog steeds geen overeenstemming bereikt omtrent de betekenis hiervan. De "talayots" zijn een soort uitkijktorentjes.
De hoofdstad van het eiland, Mahón (Maó),
bevindt zich aan het einde van een buitengewone vijf kilometer lange haven, die beschouwd wordt als één van de beste natuurlijke havens van de Middellandse Zee.

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Menorca.  Er zijn 80 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Mahón (hoofdstad)  -  Ciudadela  -  Es Mercadal  -  Son Bou  -  Cala en Porter  -  Ferrerías  -  Cala en Blanes  -  Cala'n Bosch  -  Es Castell  -  Cala Blanca  -  Cala en Forcat  -  Na Macaret
Hotels op / nabij luchthaven:  Menorca (MAH)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 
Route 1: Mahón, Binibèquer, Cala en Porter, Alaior, es Mercadal, Monte Toro, Fornells, Mahón
In de omgeving van Mahón dient de reiziger beslist een bezoek te brengen aan de indrukwekkende natuurlijke haven en de woonwijken van Cala en Porter en Binibèque. Meer landinwaarts zijn Alaior en es Mercadal ((-721), evenals Monte TorQ, de moeite waard. In het noorden is het aan te bevelen door te rijden tot aan de haven van Fomells ((-723).
Binibèquer Veil
is het bekendste toeristencentrum van de kust van Sant Lluis.
De nieuwbouw hier is een nabootsing van een klein vissersdorp. Dichtbij bevinden zich de stranden van Binisafûa, Biniparratx en Cala Torret.

Cala en Porter

is één van de drukst bezochte stranden aan de zuidkust van Menorca en herbergt een belangrijke urbanisatie. Vanuit de zee zijn de klippen la Cova den Xoroi te zien, tegenwoordig verbouwd tot een discotheek en volgens de overlevering vroeger de schuilplaats van een piraat die de kust bereikte na een schipbreuk.

Alaior
werd in 1304 door Jaume II gesticht en de parochiekerk van Santa Eulàlia (XVII eeuw) is een bezoek waard, evenals het oude klooster van de kerk van San Diego (XVIIe eeuw) met een kloostergang die bekend is als de Pati de sa Lluna.
Aan de Calle Mayor
staat het prachtige statige paleis van Casa Salort. Alaior bevindt zich op 12 kilometer afstand van Mahón en het merendeel van de oorspronkelijke kaassoorten van Mahón komen uit fabrieken die in deze plaats gevestigd zijn. Tussen de vele villa's staan hier ook de kapel van Sant Liorenç de Binixems, het prehistorische monument van Torre den Gaumes, het megalithische graf van ses Roques LI ises en de vroegchristelijke basiliek van Son Bou.

Es Mercadal

bevindt zich aan de voet van de Monte Toro (358 meter), de hoogste berg van Menorca. Het dorp ligt in het geografische middelpunt van het eiland, halverwege Mahón en Ciutadella. Het is befaamd vanwege zijn gastronomie en de "albarques", het typische schoeisel van.Menorca.

Fornells

is een kleine vissershaven op 8,5 kilometer afstand van es Mercadal, de gemeente waartoe deze plaats behoort. Het dorp ontstond aan de voet van het kasteel van San Antonio (XVIIe eeuw) en het toerisme heeft voor een gestadige groei gezorgd. In de restaurants hier wordt een karakteristieke stoofschotel op basis van kreeft geboden.

Route 2: Ciutadella, Ferreries, Cala Galdana
Ciutadella,
de oude hoofdstad van Menorca. Van hier uit kunnen talrijke excursies gemaakt worden. De C-721 voert naar Ferreries en van daaruit bereikt men via de PM-714 Cala Galdana, het belangrijkste toeristische centrum van deze streek.

Ferreries,

gelegen op 141 meter hoogte, is het hoogst gelegen dorp van Menorca.
Rondom de kerk van Sant Bartomeu (1870) staan de oudste huizen van deze plaats. Naast de Cala Galdana bevinden zich in deze gemeente ook de stranden van Cala Calderer en Cala Moragues of Cala del Pilar.
Op de berg van Santa Agueda zijn ruïnes van het Arabische kasteel van Sent Agayz te bezoeken, met de overblijfselen van een oude Romeinse geplaveide weg.

Cala Galdana
is het toeristencentrum bij uitstek van de gemeente Ferreries, hoewel een deel van de wijk tot de gemeente Ciutadella behoort.
Het is één van de drukst bezochte stranden van Menorca en het loopt door tot aan de natuurlijke uitmonding in zee van de Barranco de Algendar. Dichtbij bevinden zich de Cala Mitjana en Cala Trabaluger.

Barcelona - Alcudia - Ciutadella per "Turbocat".    
De snelle catamaran “Turbocat” brengt u in ongeveer 31/2 uur van de haven van Barcelo-na naar de haven van Ciutadella, op het ei-land Menorca. Onderweg wordt ook gestopt in Alcúdia, op het eiland Mallorca; de reisduur bedraagt slechts 3 uur. De Turbocat kan een topsnelheid van 42 kno-pen bereiken. In de toeristenklasse is er plaats voor 348 passagiers en in de ‘business class’ voor 92 passagiers. Er is zelfs en VIP-cabine die plaats biedt aan 6 personen.
De prijzen voor volwassenen voor een enkele reis of een retour in de toeristenklasse zijn als volgt:

Tijdens de winterdienstregeling (tot 01/04/2002) vaart de Turbocat op zondag, woensdag en vrijdag het traject Barcelona-Alcúdia- Ciutadella en vice versa.
Voor meer informatie en/of reserveringen kunt u zich wenden tot: Turbocat  -   Terminal de Drassenes  -  Moll de Barcelona Nord, 1  -  08039 Barcelona  -  Tel. 902 18 18 88

** Waarom zouden we kiezen voor Booking?

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!