LA PALMA, hoofdstad van de Balearen. De helft van de bevolking van Majorca woont in Palma, dat zijn naam ontleent aan de Romeinen die de stad stichtten bovenop een heuvel die een uitzicht op de hele baai biedt. Naar overzicht regio Balearen.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    
De hoofdstad van de Balearen ligt aan een 20 kilometer brede en 25 kilometer lange baai.  Van het Romeinse Palma zijn slechts enkele overblijfselen terug te vinden in de muren van de Almudaina.

Palma: Kathedraal en AlmudainaDe Arabieren bouwden
in de Xe eeuw de muren van de Medina Mayurka, de stad die Jaume I de Veroveraar in 1229 veroverde met zijn Catalaanse troepen. De nieuwe inwoners vertaalden de naamgeving en noemden de stad Ciutat de Mallorques. Zij wisten alle herinneringen aan de Arabieren uit en bouwden een gotische Kathedraal. De Catalaanse naam werd in 1715 weer verworpen door middel van een Decreet en de Romeinse benaming Palma werd daarna in ere hersteld.
De reizigers die per boot in Palma arriveren
hebben al een voorproefje gekregen van de monumenten die zij beslist dienen te bezoeken: het kasteel van Bellver, sa Liotja, de Almudaina en de Kathedraal.
Aangezien de afstand tussen de Kathedraal, de Almudaina, het Museum van Majorca en Arabische Baden slechts gering is, wordt aangeraden deze monumenten wandelend te bezichtigen.

De Kathedraal
staat op dezelfde plaats als waar de oude Arabische moskee stond. Onder Jaume II werd begonnen met de constructie van dit gotische bouwwerk en in 1601 werd het ingezegend. Ernaast staat een barok klooster en een interessant museum met uitstekende schilderijen gotische beelden.

Als men het Plaza de l'Almoina oversteekt,
vindt men dichtbij de Kathedraal de Almudaina. Dit was vroeger een Mohammedaanse vesting totdat Jaume II het in een koninklijke residentie veranderde. Tegenwoordig is hier de Algemene Militaire Commandopost van de Balearen gevestigd.

Het Museum van Majorca,
gevestigd in het oude Desbrullpaleis en de Arabische Baden - het best bewaard gebleven overblijfsel uit de Mohammedaanse periode van Majorca - maken deel uit van de Kathedraalwijk. Hier zijn vooral de binnenplaatsen van de oude adellijke paleizen de moeite waard.

Palma, Sa Llotja, burgerlijke gotiekSa Llotja,
een meesterwerk van de burgerlijke gotiek van Majorca, waar het bestuursorgaan van het Koopmanscollege gevestigd was en waar ook handelstransacties plaatsvonden. Tegenwoordig wordt het gebouw regelmatig gebruikt als tentoonstellingsruimte.

Naast de sa Liotja staat het Consolat de Mar,
de zetel van de autonome regering. Oorspronkelijk was dit een tribunaal waar handelsconflicten in verband met de zeevaart beslecht werden. Bijzonder zijn de bogen in Renaissancestijl op de gevel.

Het Gemeentehuis
vormt een duidelijk voorbeeld van de barok op Majorca en is één van de meest emblematische bouwwerken van de stad. In de volksmond wordt dit gebouw Cort genoemd; de ruïnes van een oud hospitaal zijn gebruikt als fundering. De huidige structuur dateert uit de XVIe en XVIIe eeuw. De gevel is spectaculair en binnen het gebouw kunnen alleen de gemeentekantoren die openstaan voor het publiek bezocht worden.

De kerk van Santa Eulàlia ,
op het plein achter dat van het gemeentehuis, was de eerste christelijke kerk die in Palma gebouwd is, een duidelijk voorbeeld van de Catalaanse gotische stijl. Sant Francesc, Santa Clara, El Socorro, Sant Miquel en Monti-Sion zijn andere noemenswaardige religieuze gebouwen van het historische centrum,
Het meer recente verleden van Palma
wordt weerspiegeld in de modernistische gebouwen van het Weylerplein, vooral het Gran Hotel, tegenwoordig de zetel van de Fundación La Caixa en vroeger het eerste hotel dat in Palma gebouwd is. Dit plein is wandelend te bereiken vanaf het Gemeentehuis via het Plaza Mayor.

Het Kasteel van Bellver,
gebouwd in de XIIIe eeuw onder Jaume II, is nooit in gebruik geweest als verdedigingswerk hoewel het in verschillende periodes dienst deed als gevangenis. Het is het enige bouwwerk dat niet wandelend vanuit het centrum van de stad te bereiken is. Het Kasteel biedt een uitzicht over het stadsdeel El Terreno en de baai van Palma.

Palma City Sightseeing    
Gedurende 24 uur in- en uit de bus stappen om de stad Palma de Mallorca te bezichtigen. Een dubbeldeksbus zonder dak die door de stad rijdt. Een audiosysteem geeft in 8 verschillende talen uitleg over hetgeen u onderweg allemaal tegenkomt (de koptelefoon krijgt u gratis op vertoon van uw kaartje)
Er zijn in totaal 13 halteplaatsen waaronder de Plaza de España, het Poble Espanyol en het Bellver-kasteel. U kunt kiezen voor de lange of korte route.

Voor meer informatie:

Tel. 00 34 902 10 10 81 - Fax 00 34 902 10 10 82 E-mail: info@mallorcatour.com
Combi-kaartje Musea Palma de Majorca    

In de musea in de stad Palma de Mallorca vindt u diverse belangrijke overblijfselen van de Mallorcaanse geschiedenis en cultuur door de eeuwen heen; van de prehistorie tot heden. Een vijftal van deze musea, alle gevestigd in monumentale gebouwen in het historische centrum van de stad, hebben hun krachten gebundeld. Niet alleen door middel van een gezamenlijke promotie van hun collecties, maar ook met een gecombineerd toegangskaartje. Voor slechts 10,00 euro kunt u nu de volgende vijf musea bezoeken:
Can Marqués
Het enige herenhuis in Palma de Mallorca dat geopend is voor het publiek. Hier keert u terug in de tijd en kunt u zien hoe de hoge middenklasse en de adel in Palma de Mallorca leefde zo’n 100 jaar geleden.
Casa Museo J. Torrents Lladó
Geopend in maart 2002 krijgt u in dit museumhuis een persoonlijke blik op het leven en werk van de artiest Joaquím Torrents Lladó.
Museo de Mallorca

De geschiedenis en cultuur van het eiland Mallorca kunt u bezichtigen in dit museum, gevestigd in het Palau Aimans – een gebouw in barokstijl daterend van de 18e eeuw.
Museo Diocesano
Kunstwerken van diverse parochies en kloosters zijn te zien in dit museum, waaronder schilderijen en goud- en zilversmeedwerk.
Museo de la Catedral
Kerkelijke stukken die niet langer gebruikt worden in de kerkdiensten of slechts bij speciale gelegenheden, evenals andere artistieke en historische werken zijn samengebracht in dit museum.

VVV's -Palma de Mallorca

Plaza Reina, 2 - 07071  -  Telefoon 971 71 22 16 - Fax: 971 72 02 51
Vliegveld Son San Juan 07000  -  Telefoon 971 78 95 56 - Fax: 971 78 95 56

Palma Aquarium MallorcaPalma Aquarium   
Het ligt vlakbij Playa de Palma-S’Arenal.  Palma Aquarium is meer dan alleen maar een vrijetijdscomplex om de verschillende zeedieren te bekijken. Het heeft ook een didactische functie. Op velerlei manieren wordt de zee dichter bij de bezoekers gebracht.
De natuurlijke woonomgeving
van de dieren en de ecosystemen, compleet met fauna en flora, zijn op getrouwe wijze nagebootst. Zowel van de Atlantische, de Stille en de Indische Oceaan als van de Middellandse Zee. Achtduizend exemplaren van 700 verschillende soorten in 5 miljoen liter zeewater, verdeeld over in totaal 55 aquaria.

Grote verrassing voor de bezoeker

is de nabootsing van een land-ecosysteem: de jungle.
De bezoeker loopt in het hoofdgebouw, met een tentoonstellingsoppervlakte van 7.500 vierkante meter, door verschillende gangen met een totale lengte van 800 meter. Het gevoel onder water te wandelen wordt nog eens versterkt door een grote tunnel gemaakt van acrylglas.
Op het terrein van Palma Aquarium

vindt u verder een restaurant, een cafetaria, een “Oasis” om uit te rusten met een kinderspeeltuin en winkeltjes. Bij het aquarium hoort ook een congres- en vergadercentrum.
Palma Aquarium is 365 dagen per jaar geopend
van 10.00 tot 18.00 uur.
U bereikt Palma Aquarium via de Autopista Palma-Llucmajor, afslag (salida) 10. Vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca (Estación central de autobuses de Palma) is het aquarium ook met het openbaar vervoer bereikbaar (busdiensten 15, 17 en 23) en het toeristisch treintje “Tren Turístico” van Playa de Palma stopt ook bij Palma Aquarium.Palma Aquarium  - 
C/Manuela de los Herreros i Sorà, 21  -  07610 Palma de Mallorca  -  Mallorca - Balearen
Tel. +34 971 264 275  -  Fax +34 971 268 382  

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets