STEDEN IN HET BASKENLAND. Baskenland is verdeeld in de provincies: Álava, Guipúzcoa en Vizcayanaar overzicht regio Baskenland.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

Irún, Bask.: Uranzu, ligt in de provincie Guipúzcoa, aan de rivier de Bidasoa.Hier is een grensovergang naar Frankrijk. Er zijn een laatgotische kerk Nuestra Señora del Juncal en een 17de-eeuws stadhuis.

Guerníca y Luno        
Guerníca y Luno, Bask.: Gernika-Lumo, ligt in de provincie Vizcaya, aan deMundaca.  Kerk Santa Maria
de la Antigua (1418–1715).
De stad is een van de oudste en belangrijkste
culturele en politieke centra van de Basken; de naam van de stad houdt verband met het Latijnse quercus en heeft betrekking op de eeuwenoude eik waaronder zich van oudsher (9de tot 19de eeuw) de Baskische leiders verzamelden voor beraad; resten van de eik worden thans bewaard in de gebouwen van het Baskische parlement.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog,
1936–1939, bombardeerde het met de francisten gelieerde Duitse luchtmachteskader Condor onder generaal Sperrle op 26 apr. 1937 de stad. Bij de actie, waarbij voor het eerst het bombarderen van burgerdoelen als pressiemiddel werd gebruikt, kwamen destijds ruim 1600 mensen om het leven. In opdracht van de republikeinse regering schilderde Pablo Picasso later dat jaar zijn beroemde werk Guerníca, dat thans behoort tot een van de belangrijkste nationale kunstwerken van Spanje, thans in het Centro de Arte Reina Sofia te Madrid.

Pelote basque        
Pelote basque, Fr., balspel, verwant aan kaatsen, is een voorloper van tennis. Het spel is bijzonder populair bij de Basken en wordt voorts in andere delen van Spanje (pelota) en Frankrijk, alsmede in Zuid-Amerika en Mexico beoefend.
Er bestaan belangrijke variaties in de speelwijzen.
In Baskenland staan de partijen soms tegenover elkaar, soms staan beide partijen met het gezicht naar een hoge, houten schutting (fronton), waartegen de bal moet kaatsen. De spelers gebruiken een ‘chistera’: een soort schepje van riet waartegen aan de bolle zijde een handschoen is bevestigd, waarin de vingers worden geschoven. Met de holle kant wordt de bal geslagen. 

** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Basque-Country.  Er zijn 174 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
** Waarom zouden we kiezen voor Booking?