BILBAO, Bask.: Ibaizabel, is de hoofdstad van de provincie Vizcaya, en ligt aan weerszijden van de Nervión. De stad strekt zich nu met de industriële voorsteden, Sestao, Alzaga, Portugalete, Beasain, Baracaldo, Basauri, langs beide zijden van de Nervión tot aan de Golf van Biskaje uit. Naar overzicht regio Baskenland.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    
 

De stad werd in 1300 gesticht
op de plaats van het Romeinse Flaviobriga en was in de 15de en 16de eeuw dankzij de wolnijverheid en scheepsbouw zeer welvarend. Tijdens de Carlistenoorlogen werd zij driemaal vergeefs belegerd door de Carlisten. Gedurende de Spaanse Burgeroorlog was zij van 1936 tot 1937 de zetel van de autonome Baskische regering.

Museum Guggenheim Bilbao
De stad van Euskadi
die de meeste inwoners telt, had commercie, sfeer op straat en bezienswaardige plaatsen. Toch ontbrak er iets om voor de toerist een aantrekkelijke stad te zijn. En wat er ontbrak is er de laatste decennia bijgekomen: nieuwe infrastructuur (een metro waar niets op aan te merken valt), de rehabilitatie van talrijke gebouwen en, op de eerste plaats, het Museum Guggenheim Bilbao. De kolos van titanium en glas, ontworpen door Frank O. Gehry, heeft aan deze levendige, pluralistische, kosmopolitische en gastvrije, grote maar tevens humane stad een onmiskenbaar imago gegeven.
Bilbao is groots.
Het uitgebreide gebied van de metropool is niet alleen de verblijfplaats van het grootste gedeelte van de inwoners van Bizkaia, doch huisvest praktisch de helft van de algehele bevolking van het Baskenland.

De hoofdstad van Bizkaia werd in de Middeleeuwen gesticht.

De plaatsnaam is blijkbaar afkomstig van Bi albo, in euskeura "twee zijden", ter verwijzing naar de twee oevers van de getijrivier de Nervion waarop de stad gebouwd is. De Heer van Bizkaia, Diego Lopez de Haro, verleende de stad in 1300 de stadsrechten aan wat tot dan toe een klein dorp van staal bewerkers, zeelieden en landbouwers was.
Met de tijd verdween de landbouw, maar
het ijzererts en de zee zijn tijdens de hele geschiedenis de bepalende factoren van Bilbao gebleven. Het ijzer van de nabij gelegen mijnen, reeds door de Romeinen gewaardeerd en gewonnen, maakte het bestaan van een groot aantal ijzergieterijen mogelijk, die de voorgangers waren van de ontwikkeling van de zware ijzer- en staalindustrie, die voor het gebied de industriële revolutie met zich meebracht.

Door het feit dat een groot gedeelte van de rivier

bevaarbaar was, kon de Castiliaanse handelswaar met bestemming Europa in de haven van Bilbao, die veiliger was dan die van de kust, verladen worden. In 1511 stemde Koningin Juan reeds toe in het oprichten van een Handelsconsulaat. De handelsbetrekkingen begonnen bij Brugge en Nantes, alvorens zich te begeven naar Engeland en Amerika. Later nam het handelsverkeer met het Verenigd Koninkrijk toe.
Er werd steenkool uit Engeland
ingevoerd en staal uitgevoerd. A propos, Bilbao heeft zich altijd beschouwd als Baskische hoofdstad met een Britse invloed, terwijl Donostia-San Sebastian meer verfranste.

Hoewel halverwege de 19de eeuw

reeds de hoogovens worden gebouwd, trekt de economie van Bilbao niet aan totdat de stad in 1874 het laatste beleg van de Carlistisch Oorlogen heeft doorstaan. Vanaf dat moment verenigen zich de parochies van Abando en BegoFia, neemt de uitbreiding een aanvang en worden belangrijke gebouwen zoals het Arriaga theater, de Beurs of de Alhóndiga gebouwd.
Wat betreft het sociaaleconomische aspect,
bij de industriële ontwikkeling op de linkeroever speelt de inzet van de burgerij van Bilbao een grote rol. Er wordt een impuls gegeven aan de ijzer- en staalondernemingen, de scheepswerven, het bankwezen en de handel, zodat Bilbao verandert in de economische hoofdstad van Euskadi, die de stad in feite ook is. De Internationale Jaarbeurs, waar op wereldniveau bijeenkomsten plaatsvinden, en de Beurs van Bilbao, een van de financiële thermometers van de Staat, zijn twee belangrijke instellingen op het gebied van de economie.
De industriële decadentie was opmerkelijk
in het gebied, al had die ook positieve effecten. Bilbao is in staat geweest de werkzaamheden te diversifiëren en is er in geslaagd te breken met het jarenlange imago van een lelijke, grauwe, verontreinigde stad.

Internationale architecten

Deze imago verandering is mogelijk geworden dank zij de ontwikkeling van ambitieuze projecten voor de infrastructuur en voorzieningen en daarvoor werden eersteklas, internationale architecten ingeschakeld. Het nieuwe Bilbao is het werk van beroemdheden zoals Norman Foster (de Metro), Santiago Calatrava (Zubizuri of de brug van de Universiteiten) en, uiteraard, Frank O. Gehry (Museum Guggenheim Bilbao).
Het Guggenheim heeft een authentieke "boom"

verondersteld, zowel voor de inwoners van Bilbao zelf als voor de toeristen, die in de ban kwamen van de verrassende structuur van titanium, granieten glas, die zich openstelt als een futuristisch schip op de getijrivier die de veranderende lichten van de stad weerspiegelt. Behalve het imposante "omhulsel", beschikt het interieur van het Museum Guggenheim Bilbao over 11.000 vierkante expositie oppervlakte. Bovendien biedt het museum een doorlopend programma
van belangrijke, tijdelijke exposities die trachten de tendenties van de moderne kunst populair te maken, zonder van de soberheid af te wijken.

In de nabijheid van het Museum Guggenheim Bilbao

is het paleis Euskalduna gelegen, een congres- en muziekhal. Het paleis is gevestigd in de vroegere scheepswerven van Euskadi en beschikt over een auditorium voor 2200 toeschouwers en over de nodige installaties voor congressen. Het paleis heeft de Apex Award 2003 in ontvangst mogen nemen voor "De beste congreshal ter Wereld". De regeneratie van de vroegere, industriële zone en de havenzone van de getijrivier wordt voltooid met het project Abandoibarra, dat nog in uitvoering is.
De sfeer van het vernieuwde Bilbao is voelbaar

in de grote projecten, maar ook op meer bescheiden schaal, bijvoorbeeld als u naar een concert gaat of ergens iets gaat drinken. Op de kade van de Merced, aan de andere zijde van de "Zeven straten", is een voormalig klooster in Bilbo Rock veranderd, een centrum met oefen lokalen en een concertzaal voor muziek voor jongeren. Naast de tuinen van Albia biedt het Café Antzokia een combinatie van drankjes, cultuurevenementen in Euskara en voorstellingen in een ruimte die vroeger bioscoop was.

Rechts van de getijde rivier

Ondanks de aller-modernste lokalen, blijft de Oude binnenstad het hart van Bilbao, dat bestaat uit meer dan de "Zeven straten", onder welke naam de binnen stad bekend is. De binnenstad moest na de overstromingen van 1983 gerehabiliteerd worden en is nu een van de belangrijkste uitgaans-en winkelcentra van Bilbao.In de voetgangerspromenades

wisselen klassieke winkels af met de meest innoverende winkels en met een overvloed van cafeetjes en restaurants waar u het beste van de Baskische keuken kunt proeven.

De kathedraal van Santiago,

een gotische kerk van eind 14de eeuw, overheerst de Oude Binnenstad. De Plaza Nueva is een plaats voor vertier en is het toneel van talrijke ludieke en feestelijke gebeurtenissen, zoals de Zondagse markt of de kermis van Sint Tomas.

El Arenal,

naast de getijrivier, is een grote laan waar de stad veel evenementen organiseert. Daarnaast bevindt zich het emblematische Arriaga theater, dat gewijd is aan de plaatselijk componist, Juan Crisóstomo van Arriaga en gereconstrueerd na de overstromingen. De getijrivier, die de spil van Bilbao vormt, biedt aan de rechteroever andere bezienswaardigheden, zoals het Gemeentehuis en de Universiteit van Deusto, welke beheerd wordt door de Companfa de Jezus.

De Gran Via

Sinds het einde van de 19de eeuw verbindt de brug van de Arenal de oude binnenstad met een typische, negentiende-eeuwse stadsuitbreiding met ruime, regelmatig gevormde huizenblokken van elegante gebouwen. De spil van de uitbreiding is de Gran Via Don Diego Lopez de Haro, welke naam door de inwoners van Bilbao afgekort is tot de "Gran Via". De Gran Via is een lange laan tussen het Circulaire Plein (waar glazen gebouwen van bankinstellingen het standbeeld van Don Diego Lopez de Haro omringen) en het plein van de Sagrado Corazón (Heilig Hart).
Tijdens een wandeling over de Gran Via

treft u grote zaken en banken aan tussen prachtige gebouwen zoals dat van de Diputación Foral van Bizkaia, het Belastingkantoor, het Provinciaal Bestuur of het hotel Carlton. Deze laatste drie gebouwen bevinden zich op het plein Moyua.
Dichtbij de Gran Via
bevinden zich de tuinen van Albia, een plein met bomen en het café Iruna, dat een emblematisch hoekje van deze hoofdstad is. Gesprekken over literatuur en politiek bij een kopje koffie is een traditie die door de tijden heen " bewaard is gebleven. Aan het eind van de Gran Via bevindt zich een andere plaats van belang. Het park van Dona Casilda de Iturrizar. Tuinen, lanen en pergola's, evenals een vijver maken deze zone tot de grootste groenstrook van het centrum. In een van de uiteinden staat het museum van Schone Kunsten, een uitstekend schilderijen museum, dat door het "effect Guggenheim" hergewaardeerd is.

Om Bilbao perspectivisch te leren kennen,

is het aanbevelenswaardig de kabelbaan te nemen die naar de berg Artxanda stijgt of de lift, die u vanuit de Esperanza straat van de Oude Binnenstad in staat stelt de stad vanaf een zekere hoogte gade te slaan en u kunt dan een bezoek brengen aan de basiliek van Nuestra Senora de Begona. Vanuit de hoogte kunnen wij de kleuren van de stad onderscheiden: het rood en wit van de voetbalclub Athletic de Bilbao verenigen de hele uitgebreide, pluralistische bevolking van de stad Bilbao. Of, verschuilt zich in het karakter van de inwoners van Bilbao, zoals hun buren beweren, een stukje opschepperij? Of is er slechts sprake van enthousiaste trots?

Een wandeling

Sfeervolle straten, winkelstraten, tuinen en pleinen aan beide zijden van de getijrivier. Bilbao is een magnifieke hoofdstad, die uiteraard de toerist veel meer bezienswaardigheden biedt dan alleen het beroemde Museum Guggenheim Bilbao.
Begin uw wandeling op het drukke plein
Plaza de Espaa
,
ook wel bekend onder de naam Plaza Circular. Als u de straat Buenos Aires afloopt, stuit u voor het eerst op de ruggengraat van de stad: de getijrivier. Ga dan de brug over. Aan de andere kant ontwaart u een gebouw met een geheel eigen karakter: het gemeentehuis.

Sla rechts af en u komt dan bij Arenal.

Deze tuinen worden druk bezocht door de inwoners van de stad, die ze gebruiken als meeting points en evenementen. Dan gaat  u de oude binnenstad in. U passeert de gevel van de San Nicolas de Bari kerk en, via de Correo straat bereikt u het neoklassieke plein
Plaza Nueva

met een zuilengalerij van 64 bogen, cafeetjes met gezellige terrasjes en 's zondags een markt. Steek het plein over om in de calle de la Cruz een bezoek te brengen aan het

Etnologisch en historisch Museum
,

waar gebruiksvoorwerpen en gerei tentoongesteld worden die door de Basken reeds in de prehistorie gebruikt werden.
Heel dichtbij, in de Siete Calles van de oude binnenstad, bevindt zich de
Kathedraal van Santiago
,
een van de mooiste Baskische, gotische gebouwen. Alvorens de drukke cafeetjes van de Siete Calles in te schieten, zoudt u even stil moeten staan bij de gevel van de Engel. Vervolg daarna uw weg totdat u weer de getijrivier ziet bij de kerk van San Anton, die in het wapenschild van de stad staat afgebeeld, en de monumentale Mercado de la Ribera.
Slenter een beetje door de straatjes totdat u de straat Bidebarrieta tegenkomt. Deze komt uit op het majestueuze

Teatro Arriaga
,

die naast de getijrivier pronkt.
U steekt nu de altijd drukke brug van de Arenalover en keert terug naar de Plaza de Espafia. Alvorens de Gran Via af te lopen kunt u even uitrusten in de ontspannende
Jardines de Albia
,
die overheerst worden door de rubriekschrijver Antonio de Trueba, of kom weer op kracht in het daar gelegen, ouderwetse café Irufia. De GRAN ViA, gewijd aan Don Diego Lopez
de Haro, maar die in de volksmond slechts de Gran Via heet, is de commerciële en financiële slagader van de hoofdstad. Blijf even staan bij het eclectische paleis van de Diputacion Foral de Bizkaia en op het grote Moyua of Eliptica plein.

Vanaf de Gran Via komt u bij het Parque de Dom Casilda.

In de pergola van het park worden dikwijls open lucht festiviteiten gehouden. Het park, de long van Bilbao, dient als voorvertrek tot het Museum van Schone Kunsten, een zeer compleet schilderijenmuseum.
Aan het eind van de Alameda de Rekalde,
wordt u begroet door Puppy, de leuke, gebloemde mascotte van het Museum Guggenheim Bilbao, waar u uw wandeling kunt beëindigen met een bezoek aan het museum of met het genieten van de omgeving ervan. De spectaculaire constructie van Gehry is verbonden met de getijrivier tegenover de Universiteit van Deusto.


De officiële website:  www.bilbao.net

van de gemeente Bilbao. Zeer uitgebreid, in de Spaanse en Engelse taal, met ook informatie voor de toerist. U vindt hier o.a. een overzicht van de VVV-kantoren, een culturele agenda, accommodaties, plattegronden, enz. Verder vindt u er ook links naar andere interessante website die te maken hebben met de stad Bilbao, waaronder musea.

Metropolitan Bilbao: challenges of the 21st century:
Web Site about the city of Bilbao (province of Vizcaya), as the site of the European headquarters of the Guggenheim Museum, the European Agency for Health and Safety at Work, the European Software Institute, and more. www.tourspain.es   TourSpain, Bilbao, veel info.

ABANDOIBARRA: HET NIEUWE “ZENUWCENTRUM” VAN BILBAO
Het gebied tussen het Guggenheim Museum en het congrespaleis Palacio Euskalduna wordt meer en meer het nieuwe culturele en zakelijk centrum van de stad Bilbao. Waar nog niet zo lang geleden een druk industrieel havengebied was, vindt u nu - naast het reeds genoemde museum en het congrespaleis - het onlangs geopende winkel- en vrijetijdscentrum Zubiarte, het Museu Marítimo, het Sheraton Hotel en toekomstige kantoren en woningen. Dit alles te midden van uitgebreide groenvoorzieningen en open ruimtes, langs één kilometer lengte van de oevers van de Ribera-rivier; een nieuw gebied dat nu al bekend staat als de nieuwe “waterfront” van Bilbao.
Het totale gebied beslaat een oppervlakte
van ongeveer 350.000 vierkante kilometer. Tweederde hiervan, ongeveer 200.000 vierkante kilometer, zal uiteindelijk bestaan uit groenvoorzieningen, parken en open ruimtes, waaronder het reeds bestaande park Parque de la Ribera, met bankjes, palmbomen, tuinen en zelfs een speeltuin.
De onlangs geopende boulevard Abandoibarra verbindt de Paseo de Uribitarte met de Sagrado Corazón; een perfecte verbinding voor zowel het gemotoriseerd verkeer als voetgangers.

Het onlangs geopende Zubiarte winkel- en vrijetijdscentrum

is ontworpen door Robert Stern. Het bestaat uit een complex van zes gebouwen die onderling met elkaar verbonden zijn door middel van voetgangersbruggen. In het complex vindt u 76 winkels, een supermarkt, acht bioscopen, diverse restaurants en een ondergrondse parkeergarage.
Maar er is nog één gebouw dat ontbreekt
om dit “zenuwcentrum” of deze “long” van de stad volledig te maken: de Abandoibarra-toren. Ontworpen door de Argentijnse architect César Pelli, zal deze toren uit 33 verdiepingen bestaan en met zijn 150 meter hoogte bepalend zijn voor dit nieuwe gebied. In de toren zullen kantoren komen. Ernaast zullen twee gebouwen met woningen komen.
Dit stadsproject “Bilbao Ría 2000”
heeft inmiddels heeft inmiddels al diverse Europese onderscheidingen gekregen. Zo ontving het de speciale prijs “Ciudad del Agua” (stad aan het water) tijdens de negende editie van de Architectuur Biënnale in Venetië en een prijs van de Europese Raad voor Stedelijke -Planning in Praag.
 
** Uw accommodatie
 kunt U goed boeken via Booking.Bilbao.  Er zijn 33 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 ** Waarom zouden we kiezen voor Booking?