CADIZ, Senorita del Mar, is een  havenstad in Zuid-Spanje en hoofdstad van een gelijknamige provincie, aan de Golf van Cádiz. De goed beschutte haven is in- en exporthaven en fungeert tevens als vissers- en passagiershaven. Naar regio Andalusië.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

De industrie omvat
scheepsbouw en -reparatie en verder machine- en vliegtuigindustrie. Er is een militair vliegveld. De belangrijkste onderwijsinstellingen zijn de theologische en medische faculteit en de zeevaartschool. Er zijn bibliotheken, theaters en musea, o.a een archeologisch museum en een museum voor schone kunsten met werken van o.a. Zurbarán. In Cádiz wordt het carnaval uitbundig gevierd.
De stad ligt op de punt van een smalle landtong,
9 km lang en 1 km breed en wordt aan drie zijden door water omgeven. Een lange verkeersbrug verbindt de stad met het vasteland van de Golf van Cádiz.

Geschiedenis

Cádiz, in de oudheid Gades geheten, werd  ca. 1100 v. C. gesticht door kolonisten uit het Fenicische Tyrus. In de 6de eeuw v. C. was het een Fenicisch handelscentrum. Het was een stapelplaats  voor producten uit het binnenland, die  vervoerd werden over de Guadalquivir. Uit het noorden werd over zee werden o.a. tin aangevoerd. Later was het een belangrijke basis voor de Carthagers.
In 2de eeuw v. C. ging het in Romeinse handen over;
ook toen was het nog een bloeiende stad. De Visigoten hebben Cádiz in de 5de eeuw grotendeels verwoest. In de 8de eeuw kwam de stad in handen van de Moren en bleef zo tot in de 13de eeuw. Tot grote bloei kwam Cádiz na de ontdekking van Amerika. Evenals Sevilla werd het de belangrijkste uitvoerhaven naar de Spaanse koloniën werd. Talloze aanvallen van de zijde van Engelsen en Hollanders heeft de stad te verduren gehad. Bij een van die aanvallen  werden haven en stad bezet en grondig geplunderd. In 1798 werd Cádiz door de Engelsen geblokkeerd in hun strijd tegen de Fransen in Spanje en in 1800 door Nelson gebombardeerd.
In 1812 kwamen de Cortes te Cádiz bijeen om een grondwet voor Spanje te ontwerpen.
In 1868 begon te Cádiz de revolutie die een eind aan de regering van Isabella maakte.

Cathedral Nueva

Met de bouw van neoclassicistische de kathedraal begon men in 1722 en hij was klaar in 1838. Het is een drieschepige kerk door bundelpijlers verdeeld en met barokke decoraties en een fraaie sillería, koorgestoelte. Deze is afkomstig uit een kartuizerklooster uit Sevilla.
In de crypte bevindt zich het graf van
de grote Spaanse componist Manuel de Falla, die in Cádiz is geboren. In de schatkamer zien we: een hoge zilveren monstrans in een gouden sacramentshuisje; een processie kruis; de “Custodia del Milión”: een 4 m. hoge zilveren monstrans uit de 17e eeuw; een ivoren crucifix en een “Ecce Homo” van Murillo.
Open: dagelijks van 10.00-13.00 uur, niet in het weekend.

Capilla Santa Catalina

Is een voormalige kapucijner kapel en bezit werken van Murillo o.a. zijn laatste, Het mystieke huwelijk van de Heilige Catharina. Dit was zijn laatste werk. Door een val van een steiger werd hij zo zwaar gewond dat hij daar aan overleed in Sevilla, 1682. Zeer mooi is het werk “Stigmata van de H. Franciscus”.

Oratorio de San Felipe
Een gedenkplaat herinnert aan de voorlezing van de grondwet in 1812. Deze was uitgewerkt door de Cortes. Ook hier zien we, op het hoogaltaar, een schilderij van Murillo en wel “Immaculata”.

Museo Provincial de Bellas Artes

Bevat o.a. een belangrijke collectie schilderijen van Zurbarán o.a. de portretten van kartuizers in Jerez de la Frontera uit 1636-39, de “Heilige Familie” van Rubens, “Ecce Homo” van Murillo, werken van Van Eyck, een triptiek van Rogier van der Weyden en een  verzameling sierlijke Fenicische, Griekse en Romeinse glazen.

Archeologisch Museum  
Hier zien we een Fenicisch marmeren sarcofaag uit de 5e eeuw v. C., Fenicische sieraden en grieks-romeinse vazen. Open: maandag-zaterdag van 9.30-14.00 uur. 
 
Torre Tavira

Is een barokke wachttoren, kan men op de tweede verdieping via een “camera obscura” uitkijken over de stad. In kleine groepjes worden de bezoekers binnen gelaten.   

Murillo Zie:
Afbeeldingen van schilder murillo cadiz
Deze Spaanse schilder, behoort met Zurbarán tot de belangrijkste schilders van de eerste helft van de 17de eeuw. Zijn eerste grote opdracht was, een reeks scènes uit heiligenlevens voor het franciscanenklooster in zijn geboorteplaats Sevilla, en in 1660 werd hij benoemd tot directeur van de in Sevilla opgerichte teken- en schilderschool.
Hij is vooral bekend als schepper van
een nieuw Spaans madonnatype: de Immaculata en  De Maagd van Sevilla. Kenmerken van zijn werk zijn: vloeiende lijnen en het gebruik van clair-obscur, lichte en donkere schaduw partijen ter verkrijging van een maximaal effect. Zie zijn Heilige Familie Meer over Murillo bij Schilders van de Barok

Zurbarán. Zie:
Afbeeldingen van zurbaran cadiz
Spaans schilder en tekenaar geboren in Madrid. Hij vestigde hij zich in Llerana en vervulde tal van opdrachten voor kloosters in Estramadura en Sevilla. Langzamerhand maakte hij naam en in 1626 kreeg hij een opdracht van het beroemde dominicanenklooster S. Pablo: een serie van 21 werken die in acht maanden voltooid moest zijn; het grootste deel van deze cyclus, die zijn naam vestigde, is verloren gegaan.
In 1629 werd hij stadsschilder van Sevilla.
Hij schilderde voor het stadhuis een Immaculata. Een van zijn bekendste werken is “De verheerlijking van de heilige Thomas van Aquino”. Voor het nieuwe koninklijk paleis in Madrid schilderde hij een serie mythologische en gevechtstaferelen.
Zurbarán is bij uitstek de schilder
van de idealen van het 17de-eeuwse Spaanse kloosterleven: een leven van harde ascese en mystieke extase. Zijn monniken en heiligen zijn ascetische, naar binnen gekeerde figuren; ze lijken zich te hebben losgemaakt uit de wereld. Daarbij bleef hij realistisch tot in de details. Ook schilderde hij wel vrouwelijke heiligen in rijke kledij met veel opschik.
Meer barokke schilders vindt u bij Barok en Rococo. en Schilders van de Barok

Omgeving

San Fernando, 18 km Z.,
met het Pantheon de Marinos Illustres dat 52 gedenktekens van bekende zeevaarders herbergt.
Casas Viejas, Z.O. van Cádiz.
Hier bevinden zich grotten, Cuevas, met paleolithische tekeningen: kuddedieren, watervogels en mensen met en bijl in de hand.

Oficina de Turismo
Calderón de la Barca, 1; 11003 Cádiz  -  Tel.: 0034.956.211.313. Fax: 0034.956.228.471.  -  Oficina Municipal de Turismo  -  Plaza san Juan de Dios, 11. Edificio Amaya  -  E-mail: delegacion.turismo@cadizayto.es   

Oficina Municipal de Turismo
van San Roque

Plaza de Andalucía, s/n - Esquina Calle San Felipe - 11360 San Roque (Cádiz) - Tel. (00 34) 956 694 005 - Fax (00 34) 956 780 177   -  E-mail: turismosanroque@hotmail.com  -  www.sanroque.es
Info
* Uitstekende kaartjes met gegevens zijn uit de serie: Guías Prácticas, Pueblos Blancos (de witte dorpen); Costa de la Luz, Cádiz en Cádiz. Met behulp hiervan kunt u autotochten maken.
* Een goede adressen brochure is : Cádiz, Datos Practicos

** Uw accommodatie

kunt U goed boeken via Booking.Cadiz.  Er zijn 11 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets