CAMINO DE SANTIAGO, deze middeleeuwse pelgrimsroute slingert zich, aan de noordgrens van de Meseta  naar Santiago in Galicië. Terug naar Santiago de Compostella.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
    

Kathedraal, Santiago de CompostelaIn Frankrijk waren de vier belangrijkste vertrekpunten:
Parijs, Le Puy, Vezelay   en Arles. Roncesvalles was de toegang tot Spanje voor degenen die van de drie noordelijke steden kwamen. Vanuit Arles ging men via Toulose en Oloron. Spanje kwamen ze binnen via de Pas van Somport en Canfranc.
Ze gingen vandaar naar Jaca
en vonden bij Puenta de la Reina aansluiting op de hoofdroute. Op de plaza staat een bronzen beeld ter herinnering aan de miljoenen pelgrims.
Belangrijke plaatsen onderweg zijn:
Logrono, Calzada, Burgos, de eerste grote verzamelplaats, Fromista, Carrion de los Condes, Sahagun, Leon, de tweede grote stopplaats, Astorga, Ponferrada, Puerto de Marin, en Santiago de Compostela.

Van Roncesvalles in de Pyreneeën

naar Santiago is het ca. 800 km. In de middeleeuwen was Santiago , na Jeruzalem en Rome, de belangrijkste bedevaartsplaats. De tocht naar Santiago werd te voet afgelegd. Nog steeds leggen veel mensen deze weg af. Nu echter per bus, auto of vliegtuig.
Sedert de middeleeuwen zijn nog steeds grote stukken
van deze route ongebaande wegen. Ze lopen door velden en bossen met af en toe een stuk plaveisel dat door de Romeinen was aangelegd om de legioenen snel te kunnen verplaatsen. Volgens de kronieken werd in Santiago in de 9e eeuw het gebeente van Jacobus ontdekt. Een plaatselijke bisschop zag een helder licht en een ster die de plaats aangaf waar de heilige begraven was.
Na het bekend worden van dit nieuws
in Europa trokken duizenden pelgrims naar de kathedraal die boven het graf gebouwd was. Begin lle eeuw liet de koning van Navarra een nieuwe weg aanleggen. Kloosterorden, met name de Benedictijnen, bouwden langs de zuidrand van het Cantabrisch gebergte, gastenverblijven, kloosters, kapellen en kerken langs de pelgrimsroute. De pelgrimsroute werd beschermd door Tempelierridders, waar de pelgrims     echter wel dukaten voor moesten betalen! Op veel plaatsen zijn nog ruines van de burchten van de Tempeliers.

Hertogen en bisschoppen

uit Frankrijk, Brittannië, Duitsland, Italië, de Lage Landen begeleidden hun onderdanen of gelovigen naar Santiago. Ondanks de vele gevaren beschouwden velen het als een plicht om de tocht te maken. Dante zegt hierover: "Hij is geen echte pelgrim als hij niet de reis naar het graf van St. Jacobus heeft gemaakt en daarvan is teruggekeerd".
De Camino gaat nu door verschillende grote steden.
Het land er tussen is mooi. De route ligt niet geheel vast. Er zijn omwegen, zoals naar het klooster in Silos. Als je dit land echt wilt ontdekken dan moet je deze historische Camino de Santiago de Compostela geheel of gedeeltelijk te voet afleggen.
Elf km voor Santiago wasten de pelgrims
hun kleren en zich zelf. Ze konden zo schoon hun doel van de tocht bereiken. Daarna beklommen ze de heuvel Monte del Gozo, berg van vreugde, en zagen vandaar voor het eerst Santiago de Compostela. Barrevoets en blootshoofds betraden ze de stad door Puerta del Camino en vandaar naar het noordportaal van de kathedraal.

De Weg naar Santiago

"Alleen hij die naar het huis van Santiago gaat of daarvan terugkomt is een pelgrim" Dante Alighieri
Het netwerk van wegen
dat naar Santiago de Compostela leidt, erkend als Eerste Europese Culturele Route vanwege het verspreiden van culturele uitingen en het creëren van een gezamenlijke identiteit tussen de Europese volkeren, is ongetwijfeld de belangrijkste grote route die bezoekers uit de hele wereld door het Spaanse land leidt. Zie kaartje voor de route.

Reeds meer dan acht eeuwen

lang heeft de verering van de Apostel St.Jakob geleid tot een eindeloze stroom pelgrims, die nog vermeerderde in de Jubeljaren (zoals in 1999 gevierd). Deze pelgrimstochten hebben gewoonlijk een geestelijk fundament maar brengen ook rijke ervaringen op een route met een grote culturele verscheidenheid in de streken die men passeert, met de gastvrijheid van de inwoners en de persoonlijke beleving van het landschap, de voorvallen en anekdotes die men op de route beleeft.

De beste route over land,

tegelijkertijd de meest bekende en goed onderhouden, is de route die bekend staat als de Camino francés. Deze komt Spanje binnen bij Somport of Roncesvalles in de Pyreneeën en bij Puente la Reina komen beide varianten samen. In Navarra en La Rioja komt men langs uitstekende hoogtepunten als San Millán de la Cogolla en Santo Domingo de la Calzada en bereikt Burgos met zijn monumentale gotische kathedraal en het klooster van Las Huelgas.

Verderop gaat de route door de velden

van Palencia waar nog prachtige Romaanse sporen terug te vinden zijn (Frómista, Villalcázar de Sirga, Carrión de los Condes) en komt dan via Sahagún en San Pedro de Dueñas in León terecht met zijn kathedraal verfraaid met majestueuze gebrandschilderde ramen en de kerken van San Isidoro en San Marcos als schitterende hoogtepunten van de Romaanse en platereske stijlen.
Dan komt de route via Astorga en de Bierzostreek
Galicië binnen bij O Cebreiro, waar de kerk van Santa María la Real staat, het middelpunt van de drukbezochte Bedevaart van het Wonder. De route leidt naar Santiago langs fraaie abdijen (San Xulián de Samos, Vilar de Donas, Sobrado de los Monjes), preromaanse en Romaanse heiligdommen (San Antolín de Yogues, San Pedro de Mélide, Santiago de Barbadelo) en oude pelgrimsherbergen (Palas de Rei, Leboreiro, Castañeda) tot aan Labacolla en de Monte del Gozo in de nabijheid van de stad. Het laatste deel van de route wordt te voet afgelegd om te knielen voor de relikwieën van de Heilige binnen in de kathedraal.

De stad van de Apostel

staat vol monumenten en het is heel aanlokkelijk een wandeling te maken door de straten, pleinen en hoekjes alvorens te genieten van de uitstekende Galicische keuken en bij wijze van souvenir een voorbeeld van het beroemde zilversmeedwerk of volkskunst te kopen. De belangrijkste feesten worden op 24 en 25 juli gevierd ter ere van St.Jakob.
Een andere interessante route is de "Noordelijke Weg" die door het Baskenland, Cantabrië en Asturië loopt waar onderweg prachtige monumenten te bewonderen zijn.

BONO IACOBUS - EEN ANDERE MANIER OM DE CAMINO TE BELEVEN
Er zijn veel manieren om de pelgrimsroute Camino de Santiago te beleven. Eén van de nieuwere manieren is de Bono Jacobus. Een toeristisch product speciaal ontworpen door de toeristische autoriteiten van Galicië (Turgalicia) voor de Camino de Santiago. Met de Bono Jacobus kunt u in etappes de verschillende historische wegen volgen die al eeuwenlang naar Santiago de Compostela leiden.
Iedere nacht overnacht u dan weer
in een andere landelijke accommodatie in Galicië, zoals een voormalige hoeve, een molen of een herenhuis. Al deze accommodaties maken onderdeel uit van een selecte groep toeristische accommodaties. In de prijs zijn inbegrepen de overnachtingen, diners, ontbijt en het vervoer per auto tussen de landelijke accommodatie en het begin c.q. einde van de etappe. Eventueel kan tegen betaling de dienstverlening worden uitgebreid met een picknickpakket voor de lunch, vervoer van de bagage en hotel in Santiago de Compostela.
De Bono Iacobus kan het hele jaar door gekocht/gebruikt worden, behalve tijdens de Semana Santa en in de maand augustus.

Internet  -  Kijk ook eens op onze boekenpagina!
Archicompostela 
Iglesia de Metropolitana  Santiago de Compostella
Santiago.nl/
Nederlands Genootschap van St Jacob, verstrekt pelgrimspaspoorten. Geeft het blad De Jacobsstaf uit en de gids Praktisch Pelgrimeren.

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets