FUERTEVENTURA, eindeloze stranden, kristalhelder water, naar overzicht Canarische Eilanden.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Kaart van FuerteventuraTemperatuur:  D 21º / N 13º / W 19º  -  Wandelen door bergen, ravijnen en over vlaktes; ook langs de vulkaankrater.  -  Witte droomstranden.  -  Diverse sportieve mogelijkheden, met name windsurfen, duiken, zeilen en fietsen.    De vermelde temperatuur is de gemiddelde in december. D = dag N = nacht W = water
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Fuerteventura.  Er zijn 98 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

Hotels in de populairste steden:
Corralejo  -  Caleta De Fuste  -  Morro del Jable  -  Costa Calma  -  Puerto del Rosario  -  Costa de Antigua  -  Playa Jandia  -  Tarajalejo  -  Las Playas  -  Cotillo  -  La Oliva
Hotels op / nabij luchthaven: 
El Matorral (FUE)

    

Het eiland Fuerteventura heeft ongetwijfeld
de beste en langste stranden van de eilandengroep. Een groot deel van de 340 kilometer kust van dit eiland bestaat uit witte zandstranden die veelal in oorspronkelijke en verlaten staat behouden zijn gebleven. Hier kan men nog in alle rust van de zee genieten en zelfs op de beroemdste stranden zoals Sotavento de Jandîa is het nog mogelijk kilometers lang te wandelen zonder iemand tegen te komen.

De zee is hier ook heel bijzonder,
aangezien het grote kustplateau van Fuerteventura zorgt voor ondiep en kristalhelder water dat hier een buitengewone turquoise kleur heeft. De onderwaterfauna is heel gevarieerd en overvloedig; men kan hier dan ook volop snorkelen en duiken.

De meest favoriete sport op Fuerteventura is windsurf

en ieder jaar bezoeken duizenden liefhebbers deze kusten in de wetenschap dat dit één van de beste plekken ter wereld is voor het beoefenen van deze activiteit. Zo zijn bijvoorbeeld bij het strand van Jandia reeds verscheidene malen de wereld kampioenschappen voor verschillende takken van deze sport gehouden.

De zones waar tegenwoordig het toerisme geconcentreerd is
bevinden zich op het schiereiland van Jandia, in het zuiden. Dit is een natuurgebied dat is afgescheiden van de rest van het eiland en dat vrijwel geheel door witte zandstranden is omgeven.

In het westen de Playas de Barlovento,

waar het enigszins gevaarlijk is om in zee te zwemmen en die nog ongerept zijn. In het oosten ligt een 20 kilometer lange zandstrook, af en toe meer dan één kilometer breed, en hier zijn twee toeristische centra geherbergd: Costa Calma, aan het ongeëvenaarde Playa de Sotavento, en Morro Jable, gebouwd rond de haven van waaruit een jet-foil naar het eiland Gran Canaria vertrekt.

In het midden en het noorden van het eiland
bevinden zich ook kleine toeristische kernen. Dichtbij de luchthaven en de hoofdstad, Puerto del Rosario, ligt Caleta de Fustes. Aan de noordkust Corralejo, naast een enorm strand met duinen, dat van harte aanbevolen kan worden. Het centrum is een vissershaven waar van goede vis genoten kan worden en van waaruit excursies gemaakt kunnen worden naar het nabijgelegen vulkanische eilandje Lobos en naar Lanzarote.

Een woestijn aan zee 

Op slechts 115 kilometer van de Afrikaanse kust gelegen, biedt van alle Canarische eilanden Fuerteventura de landschappen die nog het meest lijken op die van het nabijgelegen werelddeel. De 1700 vierkante kilometer grote oppervlakte is miljoenen jaren lang onderhevig geweest aan erosie, waardoor een woestijnlandschap is ontstaan met zachte heuvels en uitgestrekte vlaktes die bij het bereiken van de zee veranderen in goudkleurige zandstranden.

De geologische leeftijd van dit eiland
heeft de geërodeerde geografie bepaald. Tegelijkertijd is dit de oorzaak van de geringe regenval, aangezien de lage bergen de vochtige wolken uit de oceaan niet tegenhouden, zoals op andere eilanden wel het geval is. Hierdoor is het klimaat op Fuerteventura droog en zonnig, hetgeen slechts een geringe xerofytische begroeiing toelaat die evenwel in botanisch opzicht van grote betekenis is.
Dit droge karakter geeft het eiland enkele exclusieve natuurlijke kenmerken.

Door de slechts zeer moeizaam te bewerkstelligen landbouw

is het binnenland eeuwenlang vrijwel onbewoond gebleven, waardoor de schriele schoonheid van het woestijn landschap praktisch in oorspronkelijk staat behouden is gebleven. De geërodeerde en droge eilandgrond is ook geëigend voor een aantal zeer speciale ecosystemen. Dit is vooral het geval aan de kust, waar het brede kustplateau van Fuerteventura de formatie van grote zandecosystemen heeft bevorderd - vlakke zoals die van het schiereiland van Jandia of met duinen zoals die van Corralejo - en van een rijke onderwaterwereld.

Spirituele rots
Eén van de meest toepasselijke namen die ooit aan Fuerteventura zijn gegeven is ongetwijfeld de definitie van Miguel de Unamuno: "spirituele rots" als een verwijzing naar de magische bekoring die het eiland uitoefent op de inwoners ondanks, of wellicht dankzij, de gemengde gevoelens van eenzaamheid, geborgenheid en bescherming die het land inspireert.

De ontwikkeling van de landbouw op dit droge land

is slechts bewerkstelligd voorzover de harde grond en het gebrek aan water dat toelieten. Dit is direct van invloed geweest op de geringe bevolking van het eiland. Zelfs nu nog, met drinkwaterinstallaties en de ontwikkeling van het toerisme, is de bevolkingsdichtheid hier de laagste van de Canarische Eilanden, met slechts 22 inwoners per vierkante kilometer.

De economie is traditioneel gebaseerd op de geitenteelt
waardoor hier de uitstekende kaassoorten van Fuerteventura gefabriceerd kunnen worden, "majoreros" genaamd, een verwijzing naar Maxorata, de oude naam van het eiland. Deze ambachtelijke industrie produceert nog steeds de meest prestigieuze kaassoorten van de Canarische Eilanden, die regelmatig prijzen behalen op internationale wedstrijden.

De windmolens staan verspreid over de eenzame vlaktes

van Fuerteventura en in de bergen zijn enkele van de meest pittoreske dorpen van de Canarische Eilanden verborgen, zoals bijvoorbeeld Antigua, Pájara en Betancuria. Deze laatste plaats is ongetwijfeld het mooiste dorp van het eiland. Sinds de eerste nederzetting in de XVe eeuw is hier vrijwel niets veranderd en de schoonheid van de omringende natuur lijkt wel een eeuwenoude spiritualiteit uit te ademen. Vooral de kerk van Santa Maria en het Archeologisch Museum zijn een bezoek waard.

Het historische monument bij uitstek van Fuerteventura
is het Kolonelshuis, in de plaats La Oliva in het noorden. Dit statige paleisje met een originele architectuur was eeuwenlang de residentie van de gouverneur van het eiland en tegenwoordig is het een herinnering aan het soort bestuur dat tot aan de xlxe eeuw heeft voortgeduurd.
De vissersplaatsen Corralejo en EI Cotillo,

aan de noordkust, zijn de dorpen van Fuerteventura die nog het meest op zee gericht zijn. In hun aangename havens kan van de goede vis van het eiland genoten worden.

Musea de Fuerteventura

Het bestuur van het Canarische eiland Fuerteventura heeft “Red de Museos de Fuerteventura” (museumnetwerk van Fuerteventura) in het leven geroepen om de cultuur en gewoontes van het eiland beter bekend te maken bij een groter publiek. Elk van de musea of centra die hierbij aangesloten zijn, geeft een beeld van een deel van de culturele geschiedenis van het eiland. Door diverse informatieve en didactische elementen kan de bezoeker haast zelf deze geschiedenis mee herbeleven.
De volgende zes musea en centra zijn bij “Red de Museos de Fuerteventura” aangesloten.

Ecomuseo de La Alcogida in Tefía.

Dit ecomuseum wordt gevormd door een nederzetting bestaande uit 7 woningen die representatief zijn voor de traditionele architectuur van Fuerteventura. Deze woningen zijn gerestaureerd op een wijze waarbij de traditionale architectonische vormen bewaard werden gebleven en gebruik makend van dezelfde materialen die ook jaren geleden gebruikt werden.

Museo del Grano. La Cilla in La Oliva.
Het Casa de la Cilla, dat dateert uit 1819, herbergt het Museo del Grano (graanmuseum). Hier kan de bezoeker de geschiedenis van de traditionele landbouw zien, de samenhang met de seizoenen, de verschillende soorten graan en de traditionele methoden.

Casa Museo Unamuno in Puerto del Rosario.
Dit museumhuis bevindt zich in het voormalige Hotel Fuerteventura, waar Miguel de Unamuno verbleef tijdens zijn ballingschap op het eiland. In dit huis kunt u de ruimtes en voorwerpen zien zoals ze waren tijdens het verblijf van Unamuno. Ook zijn er foto’s en enkele van zijn pennevruchten die een duidelijk beeld geven van de intense band die de schrijver met dit eiland had.

Museo Arqueológico de Betancuria in Betancuria.

Dit archeologisch museum bevindt zich in een gerestaureerd gebouw in het historische centrum van Betancuria. Verdeeld over vijf zalen wordt u een beeld gegeven van de archeologie op het eiland, met veel verschillende voorwerpen, foto’s en maquettes.

Centro de Interpretación de los Molinos in Tiscamanita.
Dit centrum, hetwelk gehuisvest is in een traditionale eilandwoning, geeft informatie over de verschillende elementen en manieren van graan malen op het eiland door de eeuwen heen. Naast het centrum staat een windmolen die vroeger gebruikt werd om meel te maken.

Centro de Artesanía Molino de Antigua in Antigua.

In dit centrum kunt u een aantal tuinen zien met inheemse planten, waaronder diverse soorten cactussen en palmen. Op het terrein staat ook een traditionele molen van het eiland.

Informatie
over de openingstijden e.d. van deze musea en centra kunt u zich het beste wenden tot:Red de Museos de Fuerteventura  -  Avda. de la Constitución, 5  -  35600 Puerto del Rosario  -  Fuerteventura  -  Tel. 00 34 928 530 844  -  Fax 00 34 928 851 695
Internet: http://www.turismodecanarias.com/ne/islas/fuerteventura.php

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets