ROUTE LANGS DE WESTKUST. De Cantabrische westkust omvat zowel monumentale steden als kleine traditionele vissersdorpjes. We vertrekken vanuit Suances, een toeristisch stadje in de streek van Besaya met uitstekende stranden en een voortreffelijke gastronomie. Naar overzicht Cantabria.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!    

    

Santillana del Mar
is cultuurhistorisch gezien de belangrijkste plaats van CantabriŽ en een van de best bewaarde stadsgezichten van heel Spanje. Het is als een levend museum van een middeleeuws stadje, 9de-eeuws, gebouwd rond de collegiale kerk van Santa Juliana, hoewel het merendeel van de opeengepakte behuizing behoort tot architectonische bijdragen uit de 14de tot de l8de eeuw.

Cantabrie, WestkustWe volstaan met het noemen van enkele architecturen

uit de middeleeuwen (Torre del Merino, Torre de Don Borja), renaissance (Palacio de los Velarde) en barrok (herenhuizen van Villa, aartshertog van Austria, de familie Valdivies). Toch biedt de stad, met deze verscheidenheid aan stijlen, vanaf de enige toegangsweg, de Calle de Santo Domingo, een harmonieuze en homogene aanblik.
De oude binnenstad is alleen te voet toegankelijk
en de enige straat splitst zich als een "V" in tweeŽn; een van de twee straten voert naar de Collegiata het belangrijkste Romaanse religieuze monument van CantabriŽ. Deze kerk is opgetrokken over een oude 12de≠eeuwse kapel en het claustrum ervan is een waar meesterwerk vanwege het voortreffelijke beeldhouwwerk van de kapitelen. Santillana herbergt tussen al zijn gesteente drie interessante musea en biedt verder de mogelijkheid tot het nuttigen van de hier typische cake met melk.

Op twee kilometer van Santillana bevinden zich

de beroemde Grotten van Altamira. Deze werden ontdekt in 1879 en zijn door de UNESCO verklaard tot Werelderfgoed; op de grotwanden zijn 14.000 jaar oude paleolithische, polychromatische schilderingen te bewonderen van bizons. Het bezoek aan de grotten zelf is sedert jaren strikt beperkt, maar het is een interessante replica te bekijken. We rijden Altamira uit naar Comillas, maar stoppen eerst in

Cůbreces,
met een cisterciŽnzer abdij (waar een uitstekende kaas wordt gemaakt) en een heerlijk strand.

In Comillas

vinden we een combinatie van volksarchitectuur, te zien rond het oude plein, met een parochiekerk en aan een aantal huizen in het oude centrum, en de plechtstatige gebouwen uit de bloeitijd die de stad doormaakte onder de bescherming van haar eerste markies. De bebouwde kom wordt beheerst door vier gebouwen: het neogotische paleis van Sobrellano, residentie van de markies van Comillas, dat in 1881 en 1882 diende als zomerverblijf voor de Spaanse koning; EI Capricho, van de hand van Gaudi, naast het paleis, met een buitengewone ornamentele rijkdom en tegenwoordig restaurant; de begraafplaats met interessante modernistische mausolea en de beroemde Engel van Llimona; en tenslotte de monumentale neogotische Pauselijke Universiteit, met mudejarinvloeden, waar bekende bisschoppen hun opleiding volgden. De route gaat verder naar

San Vicente de la Barquera
,

havenstad bij uitstek, met een van de mooiste kustprofielen van Spanje tegen de buitengewone achtergrond van de besneeuwde toppen van de Picos de Europa. San Vicente heeft een aantal fantastische stranden, een oude en betoverende binnenstad met kerk, kasteel en resten van een oude muur, en een aantal karakteristieke oude bruggen. De goed verzorgde gastronomie (vis en schaal- en schelpdieren) heeft als meest beroemd gerecht uit de traditionele keuken de sorropotun (soort visstoofpot).

Museum en onderzoekscentrum van Altamira
39330 Santillana del Mar      
Bron: Brochure CantabriŽ, Spanje van TurespaŮa  

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets