STEDEN in CASTILLA-LA MANCHA. Naar overzicht Castilla-La Mancha. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

CIUDAD REAL  
Stad in de regio Castillie-La Mancha. De stad werd in 1255 gesticht en bewaart nog steeds resten uit het verleden. De oorsprong van Ciudad Real is terug te voeren op de ridderorden. Het 'Gran Priorato de San Juan', de Calatrava-orde en de Tempelridders verwierven in deze streek een sterke invloed, die het gezag van de koninklijke macht bedreigden.
Daarom liet Alfonso X,
koning van Castilië, de 'Villa Rea!' met vestingmuren en 21 wachttorens bouwen om de groeiende heerschappij van de leenheren der orden aan banden te leggen. Als beloning voor het goede beheer van de stad verleende hij later eigen wetten en voorrechten,. en de titel 'Ciudad Rea!', koninklijke stad.

Puerta de Toledo
 

Deze stadspoort is een belangrijk voorbeeld van de mudejararchitectuur van Castilië­

Alcázar
KoningAlfonso X liet de vesting bouwen. Nu is nog een gedeelte van de versterkte muren te zien.

Kathedraal Santa Maria del Prado
Deze dateert uit 1531 en is één van de drie Spaanse gotische kathedralen, die slechts één schip bezitten. Door verbouwingen zijn verschillende bouwstijlen te onderscheiden. De laatste aanbouw stamt uit de 19de eeuw, een slanke toren: 'Torre Nueva'. Het enige zeer grote schip ontvangt zijn licht van een groot roosvenster. De retabel van het hoogaltaar is een werk van Giraldo de Merlo.

Santiagokerk
 

De kerk dateert voor het grootste deel uit de 13de eeuwen is daarmee het oudste gebouw uit de tijd, toen Ciudad Real nog 'koninklijke stad' was. Drie schepen met spitsbogen en een Romaans venster.
Beeld van Madonna met Kind uit de 13de eeuw.

San Pedrokerk
Van verscheidene kanten gezien lijkt de kerk een vesting. Ontstaan tussen de 14de en 15de eeuw. De kerk heeft een hoge kunstwaarde. In de voornaamste gevel een gotische toegangspoort, bestaande uit vijf hoofdbogen met Byzantijnse decoratie. In de sacramentskapel het grafmonument van de cantor Coca, stichter van de kerk. Het is een der mooiste werken van de Spaanse beeldhouwkunst. De fijne uitvoering van de liggende figuur in Spaans­Vlaamse stijl herinnert aan de sculptuur van de-'Doncel' van Siguenza.

Provinciale Staten
 

Dit neoklassieke gebouw biedt onderdak aan een soort provinciemuseum. Het werd eind vorige eeuw opgericht. Bevat schilderijen en sculpturen van de belangrijkste kunstenaars van de Mancha, zoals Carlos Vázquez, Lizcano, Gregorio Prieto, LópezTorres, Palmero, Iniesta, López Villaseiior, Obon, Garcîa Coronado.

Andere bezienswaardigheden
Een bezoek aan de insectenverzameling (kevers) loont de moeite. Deze collectie is geschonken door de uit de Mancha afkomstige natuuronderzoeker José Marîa de la Fuente.

** Uw accommodatie
 

kunt U goed boeken via Booking.Ciudad-Real.  Er zijn 5 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

Omgeving
.
Daimiel ligt ca. 31 km N.O. van Ciudad Rea!. De gotische Santa Mariakerk dateert uit de 14de eeuw. De voorgevel is evenwel renaissancistisch. De zuilengang bestaat uit vele halfcirkelvormige bogen, die op vierkante vlakken, zgn. keermuren, rusten. De kerk bezit drie schepen met kruisgewelf. De San Pedrokerk werd eind 16de eeuw gebouwd. Opvallende achthoekige toren met halfcirkelvormige vensters en kantelen. Barokke retabel en fraai kruisgewelf.ALBACETE     
Albacete ligt aan de rand van La Mancha, een landbouwgebied dat wijn, fruit en saffraan levert.
De in La Mancha gelegen stad werd door de Moren gesticht. De naam is te herleiden tot het Moorse Al Basiti. Toch was dit slechts een tamelijk groot, van Chinchilla afhankelijk dorp, totdat Don Alfonso, graaf van Villena, het stadsrechten verleende. Albacete werd in 1833 hoofdstad van de provincie en in 1837 stak de carlist Cabrera de stad in brand.
Van de Moorse stadsmuren
zijn in de bovenstad (El Alto de la Villa) nog resten aanwezig. Er staan ook nog enkele patriciërshuizen uit de 15de en 17de eeuw, zoals de Casa de los Picos en de Casa de la Meternidad.

San Juan Bautista
 

De bouw van de parochiekerk volgens ontwerp van de grote architect Diego de Siloé begon in de 16de eeuwen werd in barokstijl voltooid. In het drieschepig interieur (Toscaanse zuilen orde ) bevindt zich een hoofdaltaar met retabel in churriguereske stijl (1726) en rechts in de apsis
een kruisbeeld uit de 17de eeuw. In de kapellen bevinden zich enkele retabels in platerescostijl van Juan Munoz en inde sacristie grisailleschilderingen (1550).

Museo Arqueológico Provincial
 

Het archeologisch museum is ondergebracht in het moderne gebouw van het provinciaal bestuur (Diputación provinciai). De waardevolle collecties bestaan in hoofdzaak uit bodemvondsten in de provincie: Iberische sculpturen van de Cerro de los Santos, voorwerpen uit de Bronstijd, aardewerk, barnstenen en ivoren beeldjes uit de necropolis van Ontur, bovendien gotische sculpturen en schilderijen uit het voormalige Museo de laTrinidad in Madrid.
De Ermita de SanAntonio (16de eeuw)
met gotische apsis en classicistische inrichting. Hoogaltaar met schilderijen van ca. 1600.

** Uw accommodatie
 

kunt U goed boeken via Booking.Albacete.  Er zijn 9 (11) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

Omgeving
 

Hellin
(ca. 60 km Z.)
De in de 16de eeuw gebouwde Iglesia Parroquial verenigt stijlelementen uit gotiek en renaissance in zich. De Iglesia del Convento de los Franciscanos werd tussen de 15de en 16de eeuw in de overgangsstijl gebouwd. De Camarfn is in rococostijl versierd; de keramiektegels zijn afkomstig uit Valencia. Op de heuvel, aan de voet waarvan de stad zich uitstrekt, liggen de ruïnes van het Castillo. In de omgeving van de stad bevindt zich de Cueva de Minateda, waarin gekleurde rotstekeningen mensen en dieren voorstellen.

JUCAR    
De rivier de Júcar ontspringt op de grens van Castilla-La Mancha en Aragón en stroomt door de provincies Cuenca, Albacete en Valencia en mondt uit ten zuiden van Valencia in de Middellandse Zee, ca. 500 km lang. Het water wordt gebruikt voor irrigatie van de vruchtbare kustvlakte van Valencia, citrusvruchten, rijst, en voor het opwekken van hydro-elektriciteit, Alcorcóndam en -stuwmeer.

DON QUICHOT     
Alanso Quijano, een man van lage adel uit een dorpje in La Mancha
,
leest te veel verhalen over ridders. Hij verbeeldt zich dat hij een van hen is en trekt erop uit. Tijdens zijn omzwervingen beleeft hij doldwaze avonturen. De geweldige roman El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha van Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) is een satire op de ridderverhalen van die tijd, maar is tevens de geschiedenis van een zeer menselijke held.
Daarnaast bevat het monumentale werk
veel aspecten van het leven: liefde, politiek en religie - en de keuken. Eten, drinken en lichamelijk welzijn worden juist met het oog op het gebrek eraan een steeds terugkerend thema in de roman, die de gedachten van de antiheld voortdurend beheersen. En niet voor niets draagt de gezette metgezel van Don Quichot de naam Sancho Panza - panza is Spaans voor buik of pens.

De roman schildert een levendig beeld
 

van een wereldrijk in verval. Cervantes drijft de spot met de gewoonten van de adel en breekt een lans voor het eenvoudige leven van herders en dagloners. De tekst is dan ook doorspekt met volkswijsheden als "Wijn verheldert het oog, geneest de tand en zuivert de darm.
Cervantes en zijn helden
weten hoe men goed en lekker kookt. "Laat de stamppot die je niet meteen wilt eten, doorkoken, luidt een belangrijk advies. Voor de bereiding van een goed maal van kikkererwten en vlees -zoals de ollapodrida is nu eenmaal geduld nodig.

Naast dit beroemde eenpansgerecht
 

en de pisto manchego van verse groente kennen we uit de roman ook duelos y quebrantos (roerei, in de tijd van de dappere ridder met lamshersenen, tegenwoordig met ham en paprikaworst), tiznao (stokvis met groente), gachas de matanza (een herdersgerecht van meel, water, zout en slachtafval) en de geliefde migas de pastor van oud brood en spek.
Door de steeds terugkerende nood
wordt het dagelijks brood iets kostbaars voor Don Quichot, een bron van lichamelijk welbevinden en diepe gedachten: "Brood van gisteren, vlees van vandaag en oude wijn verzekeren gezondheid voor het hele jaar', spreekt de ridder wijs en hij stelt vast: "Zolang ik eet, weet ik niets. Maar als ik klaar ben met eten, kom ik tot inzicht."

WINDMOLENS     
Bepalen het landschap in de regio Castilla-La Mancha. Het gebied staat bekend als het land van Don Quichot, personages in de beroemde roman van  Cervantes . De roman, door sommigen beschouwd als de eerste moderne roman, werd uitgegeven begin 17de eeuw en speelt zich af in La Mancha.

BROCHURE   
In de uitgebreide “Introduction” komt u meer te weten over Castilla-La Mancha, de geschiedenis, de natuurgebieden en Castilla-La Mancha als ‘Land van Don Quichote’.
Daarna volgt een “tour” door de vijf provinciehoofdsteden en de provincies zelf die tezamen Castilla-La Mancha vormen. Achtereenvolgens komen aan bod Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara en Toledo.
In het laatste hoofdstukje wordt aandacht besteed aan de feesten en festivals, de gastronomie en ambacht en handwerk. De folder wordt afgesloten met de gebruikelijke nuttige informatie.
De folder is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s, kleine centrumstadsplattegronden met daarop de voornaamste bezienswaardigheden en een kaart van de Autonome Deelregering.

** Uw accommodatie in de regio Castilië la Mancha
kunt U goed boeken via Booking.Region.Castile-Mancha.  Er zijn 153 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! te vragen bij het Spaans Verkeersbureau.
U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Internet
Office de Tourisme de Castilla La Mancha : Tolède
Tél. : (00 34) 925 22 08 43 - Fax : (00 34) 925 25 26 48
www.diputoledo.es Tourisme de la Province de Tolède - Sp
www.red2000.com/spain  Toledo
www.dguadalajara.es   Guadalajara