COSTA CALIDA, Naar overzicht regio Murcia.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!  
 
Inleiding El Mojón, het regionaal park van Las Salinas Lo Pagán en de geneeskrachtige modderbaden
Van Santiago de la Ribera tot Playa Honda La Manga del Mar Menor De Middellandse Zee
Van Cabo de Palos naar het regionaal park van Calblanque Cabezo de la Fuente, Los Belones en La Sierra Minera Van Portús tot Isla Plana
Mazarrón en Águilas Vrije tijd en evenementen Museums
Watersporttoerisme Kuuroorden en warmwaterbronnen Feesten
Excursie vanuit Isla Plana Heilige week. Semana Santa Gastronomie
Handwerk  
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Costa-Calida.  Er zijn 54 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Cartagena   -  Los Alcázares   -  San Pedro del Pinatar   -  El Puerto de Mazarrón   -  La Manga del Mar Menor  -  Águilas   -  Torre-Pacheco   -  Mar de Cristal   -  San Javier   -  Lo Pagán   -  Isla Plana  -  Playa Honda
Hotels op/nabij luchthaven: San Javier (MJV)
    

Costa Calida Inleiding  
De Costa Cálida strekt zich uit over zo'n 250 kilometer, van het strand van La Carolina, bij Águilas, vlak bij de grens met de provincie Almería, tot aan het strand van El Mojón, aan de grens met Alicante. Deze kuststrook, die behoort tot de provincie Murcia, baadt zich 315 dagen per jaar in de volle zon, met een gemiddelde temperatuur van 17°C, en biedt toegang tot twee verschillende zeeën: De Mar Menor, ofwel 'de kleine zee', het grootste natuurbad ter wereld en een waar paradijs voor alle soorten watersport, en de Middellandse Zee, met zijn uitgestrekte zandstranden en grote variatie aan kustlandschappen.
Binnen de grenzen van deze kust is alles mogelijk; je kunt er leren zeilen, duiken en zoeken naar gezonken scheepswrakken in een van de mooiste duikgebieden van Spanje, wandelen door prachtige natuurparken, de heilzame werking zoeken van de modderbaden, of je verbergen in de intimiteit van de kleine rotsbaaitjes waar je in alle rust een bad kunt nemen.

Maar, de Costa Cálida biedt niet alleen zon en strand.
 
De stad Cartagena herbergt ware archeologische schatten, zoals het recentelijk ontdekte Romeins theater, modernistische architectuur en interessante musea, een afspiegeling van het rijke verleden van deze maar liefst drieduizend jaar oude havenstad. Een belangrijke plaats in de beschrijving van deze kust verdienen de fiestas, talloze folkloristische bijeenkomsten, vol kleur, licht, muziek en traditie, die bepalend zijn voor de unieke sfeer van jaarmarkten, kermissen en festiviteiten, als de Bedevaart naar de Maagd van de Kleine Zee (La Romeria de la Virgen en el Mar Menor), Carnaval, het feest van de Carthagers en Romeinen (Cartagineses y Romanos) en het flamencofestival Cante de las Minas de la Unión, of de plechtige paasweek (Semana Santa).
Tot slot is er de exquise Mediterrane keuken die stoelt op een perfecte combinatie van vis en schaal- en schelpdieren met de producten uit de moestuin, en, niet te vergeten, de vriendelijke en gastvrije bevolking waarbij de gast zich al snel thuis zal voelen.

De Mar Menor
 
De zuidoostkant van de regio Murcia komt uit aan de oever van de Mar Menor, volgens de Olympische zwemster en Hollywood-ster Esther Williams, "het grootste zwembad ter wereld". Een zwembad met een oppervlakte van 170 vierkante kilometer en van geringe diepte, zwoele winden en lauw water, omgeven door een moderne infrastructuur van hotels en sportvelden die dit oord maken tot de meest geprivilegieerde plek van Europa voor de beoefening van alle soorten watersport.
Deze "Kleine Zee" werd ooit reeds door de Feniciërs en later door Arabische vorsten verkozen als zomerresidentie. Tegenwoordig biedt de Mar Menor plaats aan ieder die zoekt naar rust en gezelligheid, voor een plezierige en warme vakantie in elk willekeurig jaargetij.

El Mojón, het regionaal park van Las Salinas en San Pedro del Pinatar   

De Costa Cálida begint in het noorden bij El Mojón, een voormalig vissersdorp met een magnifiek Mediterraan zandstrand, dat begint op de grens met de provincie Alicante en ligt ingebed in uitgestrekte rietvelden.
Op een steenworp afstand van EI Mojón ligt het Parque Regional de las Salinas yArenales de San Pedro del Pinatar, het belangrijkste wetland van de regio Murcia, waar elk jaar aan het einde van de zomer grote zwermen roze flamingo's foerageren, op weg naar het noorden van het Afrikaans continent.
De bijna 900 hectaren van het park omvatten een particuliere zone, voor industrieel gebruik en met beperkt recht van toegang, in de vorm van zoutpannen, bestaande uit een complex netwerk van plassen en bassins waar zich tal van vogelsoorten schuilhouden; deze zoutpannen werden reeds geëxploiteerd door de Romeinen en ook nu wordt er nog zout gewonnen. Het gedeelte met openbare toegang bestaat uit dennenbossen, duinen en zandstranden met kristallijne wateren, zoals het strand Playa de la Llana, die te voet of op de fiets kunnen worden verkend.

Zeer de moeite waard
 
is een bezoek aan de encañizadas, rieten vlechtwerken voor de visvangst, van Moorse origine, die traditioneel in deze zone worden gebruikt. Zij bevinden zich bij de . zogenaamde Puntas de Algas (" algenpunten") en zijn geplaatst in een van de drie punten waar de uitwisseling van water plaatsvindt tussen de Mar Menor en de Middellandse Zee.

Toegangen:
 
Vanuit San Pedro del Pinatar
komt u bij het park via de weg naar El Mojón, de weg naar de haven van San Pedro del Pinatar, of, vanuit Lo Pagán, over een weg die tot aan de rand van het dorp loopt en dan doorgaat naar EI Molino de San Quintin.
Vanuit Las Salinas
komt u over de havenweg bij San Pedro del Pinatar waar een bezoek aanbeveling verdient aan het Casa del Reloj, tegenwoordig een bekend restaurant op het landgoed Finca de San Sebastián.

Lo Pagán en de geneeskrachtige modderbaden
 
De route langs de Mar Menor begint bij Lo Pagán
,
een plaatsje op twee kilometer van San Pedro del Pinatar, begiftigd met de beste openluchtmodderbaden van heel Europa. De modderbaden die genoten kunnen worden in de zone van Las Charcas de las Salinas ('de zoutplassen') worden aanbevolen voor alle soorten huidaandoeningen en vormen van reumatiek. Het is aan te bevelen om deze modderbaden te combineren met zoutwaterbaden, want het water van de Mar Menor heeft een belangrijke therapeutische waarde, dankzij de hoge concentratie aan minerale zouten en jodium. Verschillende hotels en residenties bieden specialistische behandelingen.
Lo Pagán biedt bovendien kalme stranden,
ideaal om te zeilen of om rustig te zwemmen. Verder noemen we Villanitos, La Puntica en de zone van Los Molinos, de Lonja de Pescado (visafslag) die op werkdagen 's morgens in alle vroegte bezocht kan worden aan de kade van de haven, en het geanimeerde nachtleven dat zich concentreert rond het gebied dat bekend is als La Curva.

Van Santiago de la Ribera tot Playa Honda   

Vanaf Lo Pagán komt men langs de oever
van de Mar Menor bij Santiago de la Ribera, waar zich de Academia General del Aire (luchtvaartacademie) bevindt. In de gemeente San Javier wordt elk jaar een interessant podiumkunstfestival, het Festival de Teatro, Musica y Danza georganiseerd.
Vanuit la Ribera voert de N-332 ons langs het vliegveld naar Los Narejos,
met het trainingscentrum Centra de Alto Rendimiento Infanta Cristina, een ontmoetingsplaats voor topsporters.
Daaraan grenzend ligt Los Alcázares,
verkozen door de Arabische koningen voor hun zomerpaleizen; vlakbij kan een bezoek worden gebracht aan de Torre Rame, een van oorsprong Moors gebouw dat gerenoveerd werd in de zestiende eeuw. Het Hotel de la Encarnación, waar de sfeer van begin XXe eeuw nog perfect bewaard is gebleven, biedt een aangename gelegenheid om zich te laten verwennen met een warm bad met water uit de Mar Menor in een van de zeer antieke marmeren kuipen.

Deze hele zone is bekend om zijn badhuizen,
 
gebouwd uit hout en kleurrijk geschilderd, met lange vlonders die de zee in lopen, en hokken die tot nog niet zo heel lang geleden dienst deden als kleedhuisjes.
Langs de kust stuit de reiziger op villawijken
en kleine vissersdorpjes als los Urrutias, los Nietos, Islas Menores, Playa Honda en Mar de Los Alcázares Cristal, die van oudsher de belangrijkste uitwijkplaatsen vormen voor de bevolking uit de binnenlanden van de provincie, om er de zomer door te brengen.

La Manga del Mar Menor   

De Mar Menor is afgescheiden van de Middellandse Zee door een smalle landtong van 22 kilometer lang, La Manga del Mar Menor.
De stranden daar maken, met hun heldere wateren en zanderige zeebodem, deze plek tot een van de meest geapprecieerde toeristencomplexen van de Middellandse Zee, een paradijs tussen twee zeeën, geschikt voor elke mogelijke watersport die beoefend kan worden in talloze verschillende watersportclubs en ­scholen.
In La Manga
kan de gast kiezen uit twee zeeën; enerzijds zijn er de warme kalme wateren van de Mar Menor, bij Cala del Pino, EI Galán of EI Pedruchillo, en anderzijds het water van de Middellandse Zee, met stranden als Punta del Estacio, Ensenada del Esparto of Galua.
Het toeristische aanbod wordt compleet gemaakt met golfbanen, een casino, de jachthaven Tomás Maestre, met meer dan 1000 ligplaatsen, magnifieke hotels, recreatiecentra, alle mogelijke soorten restaurants en een bijzonder geanimeerd zomernachtleven in de zone rond de Plaza Bohemia en El Zoco.

Verder reizende naar het einde van de landtong van La Manga,
 
over de brug van Tomás Maestre, komen we in de Veneziola, een zone van kanalen en geulen die de verbinding vormt tussen binnenzee en buitenwater. Van hieruit zijn de rietvelden te zien, waar de wateren van beide zeeën elkaar ontmoeten, en verderop, de zoutpannen, die een aan de Middellandse Zee uniek landschap vormen.

De Middellandse Zee   

Van Cabo de Palos tot Águilas verandert de kust in een aaneenschakeling van kliffen en steile rotswanden van bijzondere schoonheid, eenzame baaitjes met azuurblauwe wateren, die slechts toegankelijk zijn over zee of via kleine berg paadjes, bijna maagdelijke gebergten met dwergpalmen en kornoelje.
De kust is ideaal voor onderwaterspeleologie, snorkelen, zeilen, wandelen over de talloze bergpaadjes en bergbeklimmen.

Van Cabo de Palos naar het regionaal park van Calblanque   

Op enkele minuten van La Manga ligt
Cabo de Palos,
een vissersdorp met een gezellige haven. Vanaf de heuvel waarop de vuurtoren van het dorp staat, gebouwd midden XIX eeuw, heeft men een excellent uitzicht over de hele landtong van La Manga. Deze enclave aan de kust is beroemd om zijn heerlijke vis- en rijstgerechten die worden aangeboden in de restaurants aan de kade, en verder vanwege de zondagsmarkt, waar van alles te koop is, van fruit, producten uit de moestuin en gepekelde vis, tot handwerk, lederwaren en platen; we bevinden ons hier tevens in een van de beste onderwatersportcentra van Spanje.

Cabo de Palos heeft twee verschillende kusten:
 
het 'Strand van de Levant' of Playa de Levante, dat zich onafzienbaar uitstrekt tot aan La Manga, heerlijk voor een wandeling in de rustiger jaargetijden, en de 'Baaien van de Avondzon' of Calas de Poniente, die steil en abrupt, zich onderscheiden door het kristalheldere water op schitterende rotsbodems.
Daar vlakbij, aan de weg naar Murcia, ligt de Cala Reona,
een in de zomermaanden zeer druk bezochte baai. Van hieruit kan men een wandeling maken over een rotspad langs de kloven en kliffen van de berg Cerro del Atalayón, aangegeven met geelwitte markeringen,
naar het Regionaal Park van Calblanque.
Zij die de voorkeur geven aan auto of fiets moeten de weg van Cabo de Palos naar Cartagena nemen, en vervolgens, na een paar kilometer, een onverharde maar goed begaanbare weg naar links inslaan die naar het park voert.

Calblanque
 
is een van de weinige zones langs de waterkant van Murcia waar het oorspronkelijke natuurschoon nog werkelijk bijna onaangetast is; een maagdelijk stuk kust met onherbergzame hoogten, duinen, lange goudgele stranden en een diepblauwe zee, zelfs in het hoogseizoen ideaal om je te onttrekken aan alle drukte; het natuurpark, dat kan worden doorkruist te voet, op de fiets of te paard, is de habitat voor een aantal bijzondere plantensoorten (zwarte jeneverbes, dwergpalm en kornoelje) en vogels, flamingo's, reigers en ooievaars rond de zoutpannen Salinas de Rasan.

Cabezo de la Fuente, Los Belones en La Sierra Minera
 
Van Cabo de Palos loopt de weg naar Cartagena langs Los Belones
.
Van daaruit verdient het aanbeveling de weg naar Los Corralones te nemen en een bezoek te brengen aan Cabezo de la Fuente, een indrukwekkende uitkijktoren van waaruit men van 342 meter boven zeeniveau een geweldig uitzicht heeft over de Mar Menor. De klim omhoog is goed te doen en vergt ongeveer drie kwartier (goed schoeisel maakt de wandeling een stuk gemakkelijker, en het verdient aanbeveling de warmste uren van de dag te mijden). Vanaf dit bevoorrechte uitkijkpunt ziet de bezoeker de vijf eilanden van de Mar Menor: Barón, Redondela, Sujeto, Ciervo en Perdiguera. Het laatstgenoemde eiland is een belangrijke trekpleister geworden voor toeristen die zoeken naar een goed bad, smakelijke sardines en een onvergetelijke caldero (rijstgerecht). Er zijn een aantal punten aan de kust waar men een boot kan nemen naar dit eiland.

Verder zuidwaarts, richting Atamarfa, komt men bij La Manga Club,
 
een modern door palmbomen omgeven vakantiecomplex met drie verschillende golfbanen, tennisbanen en een sportschool, en een uitgebreid aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, waaronder een vijfsterrenhotel.
Bij de uitgang van dit luxueuze complex voert een door dennenbomen overschaduwde weg door een prachtig landschap naar Portman, de Romeinse Portus Magnus.
Vanuit Portman kan een excursie worden gemaakt naar La Unión,
een plaatsje dat ligt verscholen in hef mijngebergte, Sierra Minera, waar Carthagers en Romeinen tonnen en tonnen ijzer en andere mineralen dolven, die vanuit Portman werden vervoerd naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk. Als symbool van vervlogen tijden is La Sierra de la Unión nog slechts een herinnering in de vorm van doorkliefde bergen en afgegraven kloven aan de voormalige mijnbouwindustrie.

In de negentiende eeuw maakte de zilverkoorts La Unión
 
tot een nieuw Californië, verblijfplaats voor de 'nouveau riches'. Stille getuigen van de vergane glorie zijn, in het centrum van het dorp, de rijke modernistische huizen, zoals het Casa del Pifión in de hoofdstraat Calle Mayor, en de Mercado Publico, een juweel van een marktgebouw. De moeite waard zijn het mijnbouwmuseum, met een uitgebreide collectie oude gereedschappen, en het Festival del Cante de Las Minas, een flamencofestival dat al meer dan veertig maal de beste zangers van het land bijeen heeft gebracht.

Van Portús tot Isla Plana   
De weg van Cartagena naar Mazarrón voert naar El Portús
,
een klein en vreedzaam toeristendorp met een naturistencamping. Vanaf El Portús voert een magnifieke wandeling langs abrupte en verticale rotswanden naar eenzame strandjes. Het pad is goed gemarkeerd met gele en witte strepen en is vanaf het strand ongeveer 12 kilometer lang. Vanaf het pad kan men een beklimming maken naar de
Sierra de la Muela
,
van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de kust en over de Cabo Tiñoso, waar men een van de meest spectaculaire zeebodems aantreft van de kust van Murcia, met tientallen meters diepe rotswanden onder water en een zeer gevarieerde flora en fauna.

Richting La Azohía voert een afslag naar links naar Campillo de Adentro,  
van waaruit men over een, nu voor het publiek opengestelde, legerweg omhoog kan klimmen naar de voormalige kustbatterij Castillitos. Er staan daar nog twee van de grootste kanonnen van de hele Spaanse kust, en het uitzicht is er indrukwekkend.
Afdalende in de richting van Mazarrón, komt de reiziger bij La Azohía,
een vissersdorp waar nog steeds op tonijn wordt gevist met de almadraba, een zeer oud soort visnet. Het dorp heeft een bijzonder schoon en door palmbomen omzoomd zandstrand. Als men het dorp weer verlaat kan men links afslaan naar Isla Plana, een zeer vreedzaam zomeroord met heldere wateren en rotsstranden.

Mazarrón en Águilas   

Vanuit Isla Plana kan men langs de waterlijn

doorrijden naar Puerto de Mazarrón, een toeristencentrum met excellente hotelvoorzieningen en een geanimeerd nachtleven. Een bezoek aan de vissershaven en de visafslag, waar men getuige kan zijn van de veiling van de vangst, mag niet worden gemist.
Tegenover het strand van Bolnuevo, met zijn chiringuitos
waar men een goede maaltijd of een glas bier aan de waterkant genieten kan, ligt de Ciudad Encantada, letterlijk te vertalen als 'betoverde stad', een opmerkelijk landschap van door tijd en wind gebeeldhouwd zandsteen.

Langs zijn 35 kilometer lange oever herbergt Mazarrón  
bijzonder mooie plekjes als de stranden van Reya, Bahia, Nares of El Castelar, of, richting Águilas, de ongerepte baaitjes Cala Amarilla, Percheles of Punto de Calnegre, en een van de weinige intacte natuurgebieden van de Middellandse Zeekust.
De stad Mazarrón, op drie kilometer van de kust,
heeft interessante gebouwen, waaronder het Ayuntamiento en het voormalige Ateneo Cultural. beide van modernistische stijl. Verder verdienen vermelding de kerk van San Andrés (veertiende eeuw), met vakwerkplafond in mudejarstijl en de ruïnes van het fort Castillo de los Vélez.
Meer landinwaarts, als men de weg naar Murcia achter zich laat, doorkruist men prachtige verlaten mijnlandschappen van heel bijzondere kleur.

De kustweg loopt verder naar Águilas,  
een voormalige Romeinse vissershaven, en in de negentiende eeuw een belangrijk mijnwerkersoord, wat nog terug te vinden is in de kade van El Hornillo; van hieruit werden de schepen geladen met ijzer.
In de binnenstad van Águilas loont een wandeling door de prachtige ficustuinen van de
Plaza de España

zeer de moeite, evenals een blik op het negentiende eeuws gemeentehuis, het Ayuntamiento, en een bezoek aan de parochiekerk van San José waar de beeltenis van de schutspatroon wordt bewaard. Hoog boven het oude centrum torent het kasteel van San Juan de Águilas uit, gebouwd in 1579 voor verdedigingsdoeleinden. Aan de voet daarvan ligt de haven met de typische vuurtoren, geschilderd in roodzwarte banen en in gebruik genomen halfweg de vorige eeuw.
Dit vissersdorp biedt de bezoeker kilometers en kilometers verlaten strand met glasheldere wateren (La Higuerica, La Carolina, Calabardina ... ) en een van de beste onderwatersportgebieden.

VRIJE TIJD EN EVENEMENTEN   
Museums
In het algemeen zijn de musea van dinsdag tot en met zaterdag 's ochtends en 's middags geopend, op zon- en feestdagen alleen 's ochtends en op maandag gesloten. Voor nadere informatie wordt aangeraden contact op te nemen met de toeristenbureaus.
Museo Arqueológico Municipal de Cartagena
(Gemeentelijk Archeologisch Museum)
Ramón y Cajal, 45. Gebouwd op de vroegchristelijke basiliek van San Antón, met interessante voorwerpen uit het Bronzen Tijdperk. Interessant graf van de Byzantijnse generaal Comenciolus (zesde eeuw).

Muralla Bizantina
 
de Cartagena Calle Nueva Soledad. In deze zaal zijn resten te zien van de muur die de Byzantijnen bouwden rondom de stad.
Museo Nacional de Arqueologia Maritima

de Cartagena (Nationaal Museum voor Onderwaterarcheologie). Dique de Navidad. Het museum bezit een collectie amfora's uit de klassieke oudheid van het Iberisch Schiereiland.

Museo Naval de Cartagena  
(Scheepvaartmuseum). Menéndez y Pelayo, 6. Het museum bezit een excellente collectie schee ps- en visserijwerktuigen, waaronder scheepsmodellen vanaf de dertiende eeuw, en heeft een zaal gewijd aan Isaac Peral en zijn onderzeeboot.
Museo Minero de La Unión
Plaza del Liceo. Didactisch opgezette tentoonstelling; ontwikkeling van exploitatietechnieken in de mijnen van Murcia in de 19e eeuw.
Colección Municipal del Mar de San Pedro del Pinatar

(Gemeentelijke maritieme verzameling). Edificio Cofradfa del Mar. Calle Lorenzo Morales. Permanente tentoonstelling van objecten, decoratieve voorwerpen, speelgoed en zeekaarten.

Watersporttoerisme
Het Estación Náutica del Mar Menor
, het Consorcio Náutico de Mazarrón en Aguilas Villa Náutica bieden de bezoeker de gelegenheid om te genieten van een uniek aanbod van mogelijkheden op het gebied van het watersporttoerisme. De belangrijkste elementen werden al aangedragen door de natuur: de zee, een gemiddelde jaartemperatuur van 17°C en meer dan 300 zondagen per jaar. De mens hoefde er alleen nog de verschillende watersportcentra aan toe te voegen om het gebied te ontsluiten voor de zeilsport, kanovaren, diepzeeduiken... Alle drie centra bieden reispakketten met overnachting, de beoefening van de gekozen esport en een "sportvakantieverzekering". Bovendien wordt er een forfait geboden waarmee voor een zeer schappelijke prijs het materiaal gehuurd kan worden met gebruikmaking van de voorzieningen van de verschillende watersportscholen en een W. A. -verzekering.

Centro de Alto Rendimiento Deportivo Infanta Cristina
 
Dit trainingscentrum ligt aan de oever van de Mar Menor en verzorgt zeil- en kanocursussen, ond erwater activiteiten, waterskiën, roeien, enz., hoewel het doel van dit centrum in principe niet commercieel is, maar meer gericht op de ondersteuning van topsporters. Adres: Carretera del Aeropuerto. Los Alcázares.
Onderwatersport en onderwaterspeleologie
De bodemvariatie, de transparantie en het goede zicht onder water maken de kust van Murcia tot een van de beste plekken van het land voor de onderwatersport.

De beste duikplekken liggen bij Cabo de Palos  
(het maritiem reservaat Islas Hormigas, en Isla Grosa), Águilas (Calabardina) en Mazarrón (Cabo Tinoso bij Cartagena), en bieden een indrukwekkend gevarieerde flora en fauna, alsmede interessante wrakken van schepen die ooit voor deze kust vergingen. Langs de hele kust zijn clubs te vinden die excursies en cursussen organiseren, of materiaal verhuren. Onderwaterspeleologie is een activiteit die kan worden beoefend in de onderwatergrotten tussen Cartagena en La Azohia, met enorme onderwatergangen en gewelven. Het verdient sterke aanbeveling om kaarten mee te nemen, want sommige grotten zijn enkele kilometers lang en vormen ingewikkelde gangenstelsels.
Wandelpaden
:
De oude mijnwerkers. en kustvisserspaden langs de kust, tussen Cabo de Palo en Portman, Cartagena en de baai van Mazarrón, of het park van Calnegre en Cabo Cope bieden een prachtig landschap om te wandelen.

Mountainbike
:  
De paden tussen Cabo de Palos en Cartagena zijn in vrij goede staat en liggen in het indrukwekkend landschap van het voormalige mijnbouwgebied. Bijzondere aanbeveling verdient ook een tocht langs de zoutpannen, de Salinas de San Pedro.
Paardrijden
:
Vanuit de Mar Menor kunnen excursies worden gemaakt door de bergmassieven langs de kust, of over de uitgestrekte velden van Cartagena, met de prachtige tuinderijen en kasgebieden. Manéges: Cuadras El Puntal: Carretera del campo de golf, km. 1200. Los Belones. Centro Hfpico Rancho de la Fuente: Avenida de la Fuente. Los Belones.

Golf: La Manga Club
 
beschikt over drie met palmbomen begroeide banen met achttien holes, en allerlei andere sportfaciliteiten. In Torre Pacheco, op een steenworp afstand van de Mar Menor, is een kleinere club met een baan met negen holes en in Molina de Segura de Golfclub Altorreal met achttien holes.
Sportvissen
:
Overal langs de Middellandse-Zeekust kan worden gevist, maar speciaal aanbevolen worden de zones rond Águilas en Mazarrón vanwege het glasheldere en diepe water daar.

Kuuroorden en warmwaterbronnen    

Balneario de Archena
Aan de oevers van de schone en waterrijke rivier de Segura ligt, tussen een weelderige begroeiing van palmbossen, sinaasappel- en citroenboomgaarden en tropische planten, het Balneario de Archena, een ideale bestemming voor een gezondheids- en rustkuur. Het centrum, met bronnen waaruit het bijzonder mineraalrijke water opwelt met een temperatuur van 52°C, is gespecialiseerd in de behandeling van de ademhalingswegen en dermatologische en reumatische processen, en beschikt over een interne medische dienst, warmwater -buitenzwembad, tennis- en padietennisbanen, een sportzaal, mogelijkheden voor fietstochten, een golfterrein op 15 kilometer afstand, een casino, feestzaal en bibliotheek.

Balneario de Fortuna
 
De zoutrijke wateren van het Balneario de Fortuna wellen op met een temperatuur van 53°C en zijn bijzonder effectief voor de behandeling van astma, reuma, verkoudheid en allergieën, alsmede gynaecologische aandoeningen. De baden, reeds gebruikt door de Moren en de Romeinen, zijn ondergebracht in moderne faciliteiten: drie hotels met directe toegang tot de thermen, een openluchtzwembad met warm bronwater, ideaal voor de koude winterochtenden, en een eigen medische dienst gedurende het hele jaar.

Feesten    

Carnaval
Águilas: Februari. Van nationaal belang. Spectaculaire optochten en feesten, 's nachts in de openlucht, met een Nationaal Salsa Concours. Cartagena: Februari. Van regionaal belang. De hele stad verkleedt zich en 's nachts is het overal in de stad groot feest.
Heilige week. Semana Santa Cartagena
: Van nationaal belang.
Onder de dragers van de pasos, de beeldengroepen in de processies, zijn de meest populaire: de Cofradia de los Marrajos, op Goede Vrijdag, en de Cofradia de los Californios, op Heilige Woensdag; een belangrijke processie is die van de Ontmoeting, in de vroege ochtend van Witte Donderdag op Goede Vrijdag.

Murcia
:  
De paasweek in Murcia is bekend om zijn barokke aard, de tuinderdracht van de boetegangers en de gewoonte van de dragers en boetegangers om snoep uit te delen aan hun bekenden, die langs de kant van de weg staan toe te kijken. De processies van Heilige Maandag, Heilige Woensdag, bekend als de 'rode' processie, en die van de vroege ochtend op Goede Vrijdag zijn bijzonder de moeite waard vanwege de beeldengroepen van de beeldhouwer uit Murcia, Francisco Salzillo, die worden rondgedragen.
Lorca
:
Door de straten trekken spectaculaire passieoptochten, met scènes uit het Oude Testament, praalwagens, vierspannen en triomfwagens.

Mar Menor
:  
De hele kust steekt zich in kleurrijke boetekleden, en overal langs de Mar Menor trekken de processies door de straten.
De Lentefeesten van Murcia
(een week na pasen)
Bando de la Huerta
:
De belangrijkste dag van de lentefeesten. Duizenden en duizenden mensen van binnen en buiten Murcia steken zich in klederdracht en trekken de hele dag door de stad. Er worden bloemen gebracht aan de schutsvrouw, de Maagd van Fuensanta, kraampjes gebouwd waar gerechten worden aangeboden uit de traditionele keuken, en 's middags wordt er een grote optocht georganiseerd met dansgroepen en kraamwagens van waaruit wijn en eten wordt uitgedeeld.
De begrafenis van de Sardien
:
Op zaterdag wordt er als afsluiting van de feesten een gekke optocht georganiseerd met Gigantes y Cabezudos (deelnemers verkleed als reuzen of als dwergen met enorme koppen), hoempamuziek en een twintigtal sierkoetsen die hun eer betuigen aan de goden van de Olympus. Er worden duizenden speeltjes uitgedeeld. De Sardien wordt verbrand aan de oevers van de rivier en 's nachts is er groot vuurwerk en kermis.

Mariafeesten van de Virgen del Carmen San Pedro del Pinatar:
Juli.  
Aaneengebonden bootjes trekken over het water van de Mar Menor, met aan boord de maagd van de zee, La Virgen del Carmen. Spectaculaire lokale sfeer.
Festival del Cante de las Minas La Unión:
Augustus.
In het modernistische marktgebouw komen beroemde flamencozangers, percussionisten en dansers bijeen in een concours, met als prijs de Mijnlamp; festival van nationaal toeristisch belang.
Semana Internacional de la Huerta Los Alcázares:
Augustus.
Internationale tuindersweek. Tentoonstelling van een keur van ambachtskunst, gastronomie en tuinderstradities uit de provincie Murcia. Parallel vindt er een folkloristisch festival plaats met nationale en internationale groepen.
Festival de Teatro, Musica y Danza San Javier:
Augustus.
Ontmoeting van een grote verscheidenheid aan, groepen met de meest spraakmakende stukken van het theaterseizoen.
Cartagineses y Romanos Cartagena: September.
Vijftien dagen lang strijd tussen Romeinen en Carthagers. Kampen, parlementen, optochten, slagvelden, toespraken...

Gastronomie    

De kust van Murcia dankt haar culinaire faam aan de calderos, rijstgerechten, gekookt in een gietijzeren pan volgens visserstraditie, met verschillende soorten vis, ronde paprika's en rijst. Men kent hier verschillende heerlijke bereidingswijzen, bijvoorbeeld voor de harder, de goudbrasem en de zeebaars, die onder zeezout, met witte wijn, verse tomaat, citroen en spek in de oven worden gelegd; verder wordt de vis gegrild op houtskool (gebruikelijk in de zone van Mazarrón), ingelegd, gefrituurd (voornamelijk de kleine soorten), ingezouten (vooral de mojama, ingezouten tonijn, is de moeite waard), of geroosterd met algen (traditioneel in Águilas).

De schaal­en schelpdieren  
(zoals de reuzengarnaal uit de Mar Menor) zijn hier uniek, en datzelfde geldt voor de pastel cierva, een pastei van bladerdeeg, gevuld met duif, konijn of kip en eieren. Onder de toetjes noemen we de rajá de melón, het liefst met meloen uit Torre Pacheco, vijgen, een stukje tocino de cielo (op basis van eidooier), druiven uit Cartagena en geitenkazen. Ter afsluiting, een asiático, heerlijke koffie met kaneel, gecondenseerde melk, likeur en koffiebonen, typisch in de buurt van Cartagena.

Handwerk
 
In het Centro de Artesanfa de Cartagena (adres: Calle Capitanes Ripoll) wordt het werk tentoongesteld van tal van ambachten uit de zone, en verkocht voor dezelfde prijs als die welke gevraagd wordt aan de werkplaats; bijzonder aan te raden om in korte tijd een idee te krijgen van wat er zoal op ambachtelijke wijze aan aardewerk, glas, textiel of rietwerk geproduceerd wordt in deze streek.
Excursie vanuit Isla Plana
Ri. Mazarrón, daar de 3315 naar Totana. RA ri. Alhama de Murcia, via de 3315 naar Mula. LA ri. El Nino naar Cehegin, weg 415. Vervolgens naar Caravaca de la Cruz. Naar Moratalia, ri Elche de Sierra. Negen km voorbij Moratalia RA een zijweg inslaan naar Galasparra. Daar RA en via de 3314 en de 330 naar Lorca en vandaar weer naar Isla Plana.

Mazaron  
Stadsgedeelte ligt 7 km van de haven en de stranden.
Totana
Is een landbouwdorp rondom een kerk uit 16e eeuw. De kerk van Santiago heeft een barokke gevel en een mudejar zoldering. Er tegenover staat een fontein. Via een zijweg komt men in Aledo, een middeleeuws dorp, wat in een prachtig berglandschap ligt. Hier is een heiligdom van Santa Eulalia. Om de tocht voort te zetten gaan we nu eerst terug naar Totana.
Alhama de Murcia
Heeft een kasteel ruïne. We gaan nu naar Mula. Berglandschap verandert in een gebied met fruitkwekerijen.
Mula
Het oude stadsgedeelte is goed blijven bestaan. De straatjes hellen en men ziet er veel adellijke huizen. Op een heuvel staat een kasteel. In El Nino staat een kapel. Naar de volgende stop is het 27 km.

Cehegin  
Ligt rechts van de weg. Heeft een kerk uit de 17e eeuw. Zeven km verder ligt
Caravaca de la Cruz
Hier heeft men het tweearmige aartsvaderlijke kruis gevonden. Er zou een splinter van “Lignum Crucis” in bewaard worden. Het eerste wat men ziet is de middeleeuwse vesting en de kerk Vera Cruz. Ook vernoemen we het archeologisch museum en de kerk El Salvador uit de 16e eeuw.
Moratalia
Dit ligt 14 km verder op. Is om een vesting heen gebouwd. Het is bij uitstek een oord voor natuurliefhebbers.

Galasparra   
Als men RA is geslagen kan men na 8km een bezoek brengen aan het heiligdom La Esperanza. Het ligt midden in de bergen, ongeveer 6 km van het stadsgedeelte  af. Het is een uit rotsen gehouwen kapel, naast de rivier de Segura. Is een bedevaartsoord. In de stad zijn de kerken San Pedro en Los Santos een bezoek waard.

Lorca  
Ligt op de hellingen van de Sierra del Caño, aan de Guadalentin, met 70.000 inw. De stad is gelegen in een droog en steppeachtige gebied. De industrie omvat o.m. chemische, leer-, textiel- en aardewerkindustrie. Er zijn diverse bezienswaardige kerken, w.o. de San Patricio, 16de eeuw, met imposant interieur en barok hoofdportaal, de El Carmen, 18de eeuw, in rococostijl en de vroeg-15de-eeuwse Santa Maria met 18de-eeuws portaal. Een hoogtepunt van de Spaanse barok is het portaal van de Casa de los Guevara, 17de eeuw, met gedraaide zuilen. Delen van de Moorse vesting (tussen 780 en 1266 stond de stad onder Moorse heerschappij) zijn bewaard gebleven.   

** Voor geheel Spanje kunt u goed uw accommodatie in Spanje boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 
 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets