COSTA del SOL, één van de meest aantrekkelijke vakantie bestemmingen ter wereld vanwege de prachtige natuur en talrijke faciliteiten, omvat de gehele kust van Malaga en de Middellandse Zeekust van de provincie Cádiz. Naar overzicht regio Andalusië.   Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 
Inleiding De kustroute De route van La Axarquia
De route van de Witte Dorpen De route van de Guadalhorce naar Antequera Gastronomie
Volksfeesten en folklore Kunst en Cultuur Sport
Winkelen en vrije tijd :Parque de la Naturaleza Selwo Krokodillen aan de wandel
Bron: Brochure "Costa del Sol" van Turespaña
** Uw accommodatie
kunt U goed boeken via Booking.Region.Costa-del-Sol.  Er zijn 363 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden:
Málaga   -  Marbella   -  Torremolinos   -  Nerja   -  Fuengirola  -  Benalmádena   -  Estepona   -  Mijas   -  Benahavís   -  Almuñécar   -  La Cala de Mijas   -  Manilva
Hotels op/nabij luchthaven: Malaga (AGP)
    

Inleiding:
Van Nerja tot Sotogrande
vindt men aan dit deel van de Middellandse Zeekust afwisselend fraaie stranden en de woeste pracht van de bergen die deze hele kuststrook beschermen waardoor hier een werkelijk uitzonderlijk klimaat heerst. Dankzij de driehonderd vijf en twintig dagen zon per jaar en een gemiddelde zeewatertemperatuur van achttien graden kan de bezoeker het hele jaar door genieten van het zon- en strandtoerisme.
Van de drukke toeristencentra
tot aan de kleine rotsstranden vindt men overal langs de kust kristalhelder water en prachtige met de blauwe vlag van de Europese Unie onderscheiden stranden, moderne faciliteiten en diensten, interessante culturele evenementen en uitstekende uitgaansmogelijkheden: een kwalitatief hoog en gevarieerd aanbod in allerlei prijsklassen.

De berggebieden  
Sierra Bermeja, Serrania de Ronda, Sierra de las Nieves, Sierra Blanca, Sierra de Alpujarra, Sierra de Mijas, Montes de Malaga, Sierra de Tejeda en Sierra de Almijara vormen een ware beschermwal voor deze kuststrook.
Hier is het plattelandstoerisme
volop in opkomst en kan men heerlijk wandelen of gewoon rustig deelnemen aan het eenvoudige en nog kalme leven in de Andalusische dorpen, genietend van de volksbouwkunst.

De Costa del Sol
 
grenst in het oosten aan de Costa Tropical of kust van Granada en in het westen aan de Costa de la Luz van Cádiz, waar de Middellandse Zee overgaat in de Atlantische Oceaan.
Liefhebbers van het binnenland
kunnen via de toeristische routes van La Axarquía, van de Witte Dorpen, de Route van het Islamitische Malaga, de Route van de Rozijnen, de Route van de Zon en van de Wijn, en
Bezoeken aan indrukwekkende gebieden
zoals bijvoorbeeld de Serrania de Ronda en andere karakteristieke plaatsen zoals Antequera of Mijas kennismaken met een waar paradijs aan de Costa del Sol bestaande uit prachtige natuurgebieden met een eeuwenoude geheel eigen cultuur.
Ook andere beschavingen
aan de Middellandse Zee zoals de Feniciërs, de Grieken en de Carthagers hebben deze streek al vroeg ontdekt.

Het Romeinse Keizerrijk  
ontwikkelde aan deze kust indertijd belangrijke commerciële activiteiten en er werden handelsbetrekkingen met vele andere provincies onderhouden.
Het is echter de Andalusische cultuur
geweest, ontstaan tijdens de islamitische overheersing, die een diepgaande permanente invloed heeft uitgeoefend op de gewoonten, levenswijze en volksarchitectuur, nog steeds merkbaar in talrijke dagelijkse aspecten zoals de gastronomie en de voorliefde voor muziek en literatuur.

Sport
 
Aan de Costa del Sol neemt sport een bijzondere plaats in. Talrijke stranden en verscheidene jachthavens, waaronder de befaamde Puerto Banus, verlenen aan de Costa del Sol een buitengewone infrastructuur voor allerlei activiteiten rondom de zee.
Ook golf en tennis
verdienen een aparte vermelding. Tennis vanwege de vele kwalitatief uitstekende installaties en golf vanwege de veertig golfbanen binnen een straal van nog geen honderd kilometer, voorzien van uiterst complete faciliteiten, op zichzelf een internationale attractie, waarvan de Ryder Cup '97 die gehouden werd op de Golfbaan van Valderrama in Sotogrande (Cádiz) een getuigenis vormt.

Gastronomie,
 
vrijetijd en vermaak vormen eveneens belangrijke aspecten van de Costa del Sol. Naast de regionale specialiteiten, waaronder de uit zee afkomstige producten een hoofdrol spelen, is er voor de bezoekers een scala aan restaurants beschikbaar, van de meest internationaal befaamde keukens tot aan de strandpaviljoens waar men van uiterst verse vis kan genieten. Warenhuizen, winkels en uiterst chique boetieks bieden de laatste mode, cadeauartikelen en volkskunst, en bij het vallen van de avond veranderen deze zones in een schouwspel van licht en kleur.

Het nachtleven aan de Costa del Sol
 
vult vele bladzijden van populaire weekbladen en biedt talrijke mogelijkheden, van dansen en drinken in toonaangevende discotheken, genieten van folklore in tablaos, evenementen en attracties in pretparken of clubs, bezoeken van casino's tot het rustig op een terrasje aan zee onder het genot van een verkoelende bries zitten kijken naar de Afrikaanse kust die soms in de verte aan de horizon opdoemt.
De Costa del Sol is vanwege de belangrijke toeristische infrastructuur,
de vele verschillende mogelijkheden tot vermaak en het milde klimaat een unieke vakantiebestemming waar elke bezoeker een geheel eigen keuze kan maken uit het aanbod in het vertrouwen dat de werkelijkheid zijn beste verwachtingen nog zal overtreffen.

De kustroute     
De Kustroute van de Costa del Sol die van Nerja naar Tarifa loopt biedt de reiziger honderdtachtig kilometer kust met alle bekoringen van de zee en van de aan de route gelegen natuurparken.
Als men vertrekt vanaf het meest oostelijk gelegen punt op de grens van de provincie Granada met die van Malaga, bereikt men ter hoogte van kilometer 297 op de N-340
Het natuurgebied Maro-Cerro Gordo,
een indrukwekkende kaap met een toren en steile met dicht struikgewas begroeide klippen met talrijke rondvliegende meeuwen.

Iets verderop ligt Nerja  
met een aantrekkelijk centrum vol karakteristieke bouwwerken, tussen de rotsen gelegen stranden, met het boven de zee uittorende Balkon van Europa en de beroemde grot de "prehistorische kathedraal"­waar een meer dan twee kilometer lange wandelroute voor het publiek is uitgezet onder enorme koepels, langs spookachtige figuren en rotstekeningen uit het stenen tijdperk.

De route vervolgt via dezelfde weg tot Torre del Mar  
(21 km.) langs kustplaatsen van de La Axarqufastreek zoals bijvoorbeeld Torrox en Algarrobo waar bij de monding van de rivier de Torrox een Romeinse vindplaats bezocht kan worden en waar men een heel scala aan regionale wijnen (van droog tot zoet) kan proeven.
Torre del Mar
heeft een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt op toeristisch gebied en herinnert nauwelijks meer aan het oorspronkelijke ommuurde stadje dat dienst deed als uitkijkpunt van Vélez Málaga. In de omgeving bevindt zich de interessante Fenicische vindplaats Toscanos en de necropolis van EI Jardin in de monding van de rivier de Vélez.

Verder langs de kustlijn bereikt men na 18 km Rincon de la Victoria,  
een karakteristieke toeristische plaats in Malaga, niet ver van de stad gelegen, met een fraai strand en aangenaam warm zeewater.
Malaga
ligt in een vallei aan de monding van de Guadalmedina en de Guadalhorce. Van oudsher is deze plaats op de zee gericht, met zijn haven, de zeepromenade die gewijd is aan de onsterfelijke Picasso en de bekende stranden van EI Palo.
Vanuit Malaga, de hoofdstad van de Costa del Sol, loopt de route langs stranden en steden waar gedurende de afgelopen dertig jaar de belangrijkste ontwikkeling van het toerisme in Spanje heeft plaatsgevonden.

Het op 12 kilometer van de hoofdstad gelegen Torremolinos  
wordt beschouwd als de drijvende kracht van het toerisme van deze streek, Deze plaats werd, na de. veroveringdoor de Katholieke Koningen in 1489 herbevolkt. De oorsprong van het huidige toerisme dient gezocht te worden in het Kasteel van de Engelsman waar in de twintiger jaren veteranen van de Eerste Wereldoorlog gehuisvest werden.
De Verdedigingstoren en de visserswijk la Carihuela
met zijn restaurants gespecialiseerd in "pescaito frito" -gefrituurde vis - zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.
De sterkste ontwikkeling van Torremolinos vond plaats in de jaren ‘70, waarna de uitbreiding van het toerisme zich verplaatste naar nabijgelegen plaatsen aan de kust ;

Zoals Benalmádena,  
op zes kilometer afstand gelegen, en het bij deze gemeente. behorende Arroyo de la Miel. De jachthaven, het centrum van het nachtleven, het Casimo van Torrequebrada, vernoemd maar de nabijgelegen uitkijktoren, en het pretpark Tivoli. gebouwd naar voorbeeld van het gelijknamige lunapark van Kopenhagen – bieden uitgebreide faciliteiten voor sport, vrijetijdsbesteding en uitgaan.
Fuengirola
is eveneens een gezellig drukke stad
die gericht is op het zon- en strandtoerisme. Verscheidene historische monumenten zijn een bezoek waard, zoals het kasteel van Sohayl, de thermen en Romeinse villa, een interessant schilderijenmuseum, evenals
Een excursie naar Mijas,
een karakteristiek en origineel bergdorpje.

Het op ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad gelegen Marbella  
is ongetwijfeld de belangrijkste toeristische attractie van de Costa del Sol. De aan de voet van de Sierra Blanca in een prachtige baai gelegen stad is een aanvankelijke stagnatie in zijn ontwikkeling voortreffelijk te boven gekomen en biedt momenteel hoogwaardige faciliteiten. Het oude karakteristieke centrum, de prachtig aangelegde keurig onderhouden straten en stranden, de verbazingwekkend gevarieerde en luxueuze huizencomplexen hebben ervoor gezorgd dat deze plaats bekend geworden is als de 'gouden driehoek', mede dankzij de hier gecreëerde bron van welvaart.

Alom bekend is  
de door magnaten uit de hele wereld bezochte Puerto Banus en de stranden van San Pedro de Alcántara, tegenwoordig deel uitmakend van Marbella.
In de omgeving liggen Istán,
waar het drinkwater aan de Costa del Sol vandaan komt, en Ojén, een ecologisch paradijs.
In Estepona,
ten tijde van de Feniciërs Astapa genaamd, hebben in de Middeleeuwen belangrijke zee- en veldslagen plaatsgevonden. Dit stadje ligt beschut tegen de wind uit de Sierra Bermeja en heeft een typisch mediterraan centrum, een opmerkelijke jachthaven en een bekend naturistenstrand van de Costa del Sol - Costa Natura - in Arroyo Vaquero.

Voordat men Manilva bereikt,  
waar men een prachtig uitzicht heeft over de kust, via een weg langs huizencomplexen en bekoorlijke stranden, wordt men aangeraden eerst een afslag naar Casares te nemen, ter hoogte van Km. 146 op de N-340. Na 14 kilometer lang bergopwaarts gereden te hebben bereikt men dit bergdorp, de geboorteplaats van Bias Infante, de vader van de Andalusische identiteit, waar een oude vesting te zien is. Deze plaats werd gesticht in opdracht van Julius Cesar en is tot kunsthistorisch geheel verklaard. Vooral de kerk van La Encarnación, de Torre de la Sal en de archeologische vindplaats zijn een bezoek waard.

De volgende halte op de route is Manilva,  
op 94 kilometer afstand van Malaga gelegen, niet ver van Sotogrande. Deze plaats ligt op een heuvel die uitzicht biedt op het zeven kilometer lange strand dat bij deze gemeente hoort. Noemenswaardig zijn het kasteel en de stranden van Sabinillas met in de omgeving een recreatiegebied met woningen, golfbanen en een jachthaven.
San Roque
heeft een oude stadskern
die tot Kunsthistorisch Monument is uitgeroepen. Enkele kilometers verderop ligt in de diepte La Linea de la Concepción. Deze aan Gibraltar grenzende plaats is een echte museumstad die bovendien over twee uitgestrekte stranden beschikt. Het westelijke strand biedt uitzicht op de baai terwijl het oostelijke strand op de Middellandse Zee uitkijkt.
Aan het hoofd van de baai ligt Algeciras
,  
één van de meest bedrijvige havens van Europa. Algeciras onderhoudt een constante veerdienst met het noorden van Afrika. Aan het Plaza Alta staat de kerk van Nuestra Senora de la Palma, daterend uit de XVIIIe eeuw. Aan stranden zoals dat van EI Rinconcillo worden duik- en zeilwedstrijden gehouden. Tenslotte eindigt de Costa del Sol in Tarifa, waar het Zeewater de prachtige kliffen omzoomt.

De route van La Axarquia     
"Goed water en gezonde lucht, de grond uitstekend geschikt voor de zijdecultuur en veel rozijnen en druivensap"; dit was de streek La Axarquia voor Henriquez de Jorquera (XVIIe eeuw), Dit gewest, in het oosten van Malaga strekt zich uit tot aan de grens gevormd door bergkammen van Alhama, Tejeda en Almijara in de provincie Granada.
In de sporen van de befaamde 14e.eeuwse reiziger Batuta
loopt deze route door het gewest La Axarquia. Hier vond de laatste door de Arabieren gewonnen veldslag plaats tussen moren en christenen met als inzet het Koninkrijk Granada, waarna dit definitief door het de Katholieke Koningen herwonnen werd.

Als men de stranden van Malaga EI Palo en Pedregalejo  
achter zich heeft gelaten bereikt men Rincón de la Victoria, een onder de inwoners van Malaga geliefd toeristencentrum dat beroemd is vanwege de voortreffelijke vis die hier gevangen wordt. en die men ter plekke in de strandpaviljoens kan nuttigen.
Na een bezoek aan de grot van EI Higuerón,
met rotstekeningen, volgt men een, afslag via een B-weg naar Macharaviaya, geboorteplaats van de familie Galvez, bekende veroveraars en mecenassen.
Weer terug aan de kust bereikt de reiziger vrijwel onmiddellijk Torre dèl Mar, een belangrijk  toeristencentrum; enkele kilometers landinwaarts ligt Vèlez Málaga, de hoofstad van het gewest La Axarquia, oorspronkelijk de Romeinse nederzetting Mainoba.
Van uit deze plaats is goed te zien dat dit gewest op een gigantisch, meer dan duizend vierkante kilometer groot amfitheater lijkt met bergen rondom die aflopen in de richting van de zee.

Qp de Monte de Veas  
staat het kasteel oftewel vesting van Vélez Málaga waarnaar de stad vernoemd is. Het oude stadsgedeelte is tot kunsthistorisch monument verklaard met als belangrijkste bouwwerk de parochiekerk van Santa Maria la Mayor, in gotische mudejarstijl, gebouwd op de funderingen van een voormalige moskee.
Ook de kloosters van San Francisco,
Las Claras en Las Carmelitas zijn de moeite waard, evenals de kerken van San Juan Bautista en San José de la Soledad en de beroemde wegkapelletjes. De belangrijkste civiele gebouwen zijn het Huis van Cervantes en het Hospitaal van San Marcos, hoewel het de moeite waard is een wandeling te maken door het historisch centrum dat nog veel meer interessante bouwwerken biedt.

Vélez Málaga  
ligt aan het begin van een route die langs talrijke bekoorlijke dorpen voert. In westelijke richting bereikt men via Benamocarra en Benamargosa het bovenop een berg gelegen Comares dat nog een karakteristiek mohammedaans stadsplan vertoont met steile nauwe straatjes; Viñuela met archeologische vindplaatsen van het Neolithicum tot aan de Romeinse periode en Alcaucin met zijn kasteel en baden.
In de omgeving bevinden zich Cutar, EI Borge en Almáchar met zijn persinstallaties en subtropisch fruit.
In oostelijke richting rijdt de reiziger
door een heuvelachtig landschap met witgeschilderde boerderijen en verrassende kleine dorpen met een Arabische architectuur waar nog sporen van het moorse verleden terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld de minaretten van Árchez en Salares, het ronde kerkhof van Sayalonga, de kapel van San Sebastián in Algarrobo en de Paasweekvieringen van Riogordo.

Dorpen temidden van een indrukwekkend landschap  
zoals bijvoorbeeld Cómpeta met een sierlijke toren en dicht tegen elkaar aan gebouwde huizen of Canillas, gelegen tussen de dalen van de rivieren de Velez en de Rubite., Het aan de kust gelegen Torrox de geboorteplaats van de legeraanvoerder Almanzor en ooit het centrum van de zijdecultuur in de Nazaritische tijd en Nerja, aan de oostelijke grens van de Costa del Sol, met een prachtig stadscentrum, stranden en de beroemde dolomietgrot.
Vanuit Nerja
rijdt men in noordelijke richting naar Frigiliana met de prehistorische begraafplaats Cerillo de las Sombras en steile gebergten. Deze plaats heeft een belangrijke rol gespeeld in de opstand van de tot christen bekeerde moslims en heeft nog steeds de zuiverste Arabische sfeer van het gehele gewest La Axarquia behouden.

De route van de Witte Dorpen  “LOS PUEBLOS BLANCOS” Zie het kaartje van de Westelijke Costa del Sol 
Biedt de fraaiste voorbeelden van de Andalusische volksbouwkunst. Deze dorpen liggen in de provincies Malaga en Cádiz, aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, te midden van berggebieden die deel uitmaken van het Sistema Betico, de Serrania de Rondä en de Sierra de Cádiz.
Vanuit deze op bergtoppen en hellingen
gelegen dorpen heeft men een goed uitzicht op de omgeving. Van uit de verte gezien lijken het witte vlekken tegen een achtergrond van steeneiken, kurkeiken, dennenbomen en Spaanse zilversparren.
Nauwe steile straatjes, stegen die toegang verlenen tot binnenplaatsen en woningen, kleine bogen ter ondersteuning van gevels en daken met dakpannen boven witgekalkte muren vormen een karakteristiek geheel. Te midden daarvan is vaak een kasteel te zien als herinnering aan middeleeuwse tijden toen deze dorpen op de grens lagen tussen moors en christelijk gebied.

Men kan hier verschillende routes volgen.  
Een goed vertrekpunt is Ronda, een lieflijk stadje van Keltische oorsprong, gelegen op meer dan zevenhonderd meter hoogte boven een indrukwekkend ravijn dat de stad in tweeën deelt Verscheidene toegangspoorten verkeren nog in goede staat, zoals die van Almocábar (XIII eeuw). de poort van Los Molinos die toegang verschaft tot het Arabische stadsgedeelte en de poort van Karel V. In de wijk van San Francisco is een karakteristiek Andalusisch stadsplan bewaard gebleven en in het lager gelegen deel van de stad bevinden zich de Arabische baden met een nog vrijwel intacte structuur (XIII-XIVe eeuw).
De stad beschikt over een indrukwekkend erfgoed van meer dan zeventig adellijke huizen waaronder vooral het paleis van Salvatierra en de huizen van EI Gigante, Mondragón en EI Rey Moro een bijzondere vermelding waard zijn.
Noemenswaardige kerkelijke monumenten
zijn de kerk van .Santa Maria la Mayor, het klooster van Santo Domingo en de minaret van San Sebastián alsmede de arena uit de tijd van Filips II. Op 12 kilometer afstand bevindt zich de Romeinse stad Acinipo, ook bekend als Ronda la Vieja, die dateert uit. de IIe eeuw.

Vanuit Ronda voert een zuidelijke route naar Montejaque  
en de nabijgelegen grot van El Hundidero waar het water van de rivier de Gaduares verdwijnt om pas negen kilometer verderop weer te verschijnen in de grot van El Gato in de gemeente Benaoján met een uitkijktoren, de kerk van El Rosario en de grot van La Piléta met rotstekepingen uit het stenen tijdperk.
Aan de overkant van de rivier de Guadiaro
ligt Jimena de Libar waar een,oud Romeins-Arabisch kasteel staat. Verder via Atajete bereikt men Benadalid met het oudste kasteel van dit gewest; Algatocin met Romeinse ruïnes en Cortes de la Frontera met een schitterend plein met wapenschilden, de kerk van Nuestra Senora del Rosario, het Huis van de familie Valdenebro en het Gemeentehuis.
De route naar het noorden en westen voert de reiziger naar Setenilde las Bodegas
waar de volksarchitectuur overgaat in de omgeving doordat de huizen uitgehold zijn in de wanden van het ravijn. De vesting uit de mohammedaanse tijd en de kerk van la Encarnación in gotische stijl zijn de belangrijkste monumenten van deze plaats.

Via Alcalá del Valle en Alhaquime bereikt men Olvera.  
Dit dorp doemt op als een grote witte piramide bekroond met het Arablsche Kasteel uit de XIIe eeuwen de kerk van San José. In de omgeving vormt de Rots van Zaframagón een belangrijk ecologisch reservaat
In het westen ligt Algodonales,
omringd door olijfgaarden en moestuinen die een sterk contrast vormen met de witte huizen. Hier volgt men de weg naar
Zahara de la Sierra
,
dat in de VIIIe eeuw gesticht werd door de Arabieren en tegenwoordig tot Nationaal Monument is verklaard. Op een wandeling door de karakteristieke straten van Zahara, komt de reiziger langs het islamitische kasteel uit de XIIe eeuw en de kerk van Santa Maria de Mesa in barokstijl. Vanaf het kasteel heeft men een prachtig uitzicht op het Natuurpark Grazalema.

Op weg naar Grazalema  
voert een pad aan de rechterkant naar Garganta Verde met een indrukwekkende grot die de Kapel van La Garganta genoemd wordt. Na een rit bergopwaarts naar de Bergpas van Las Palomas (1357 meter hoog) bereikt men Grazalema, dat tussen de berggebieden van El Pinar en El Endrinal ligt. Ooit vormde deze plaats een nederzetting van Romeinen en Arabieren. De belangrijkste monumenten zijn de kerk van La Encarnación en die van La Aurora (XVIIe eeuw).

De route vervolgt via Villaluenga del Rosario,  
het hoogst gelegen dorp van dit gewest, naar Ubrique dat zich bovenop de vrijwel verticale wand van de Cerro del Algarrobal bevindt, befaamd vanwege de ambachtelijke leerbewerking. Belangrijke kerkelijke monumenten zijn de kerk van San Antonio (XVIe eeuw), het Kapucijnerklooster, de kerk van Nuestra Senora de la O en de kerk van San Pedro, tegenwoordig in gebruik als bibliotheek.
Op weg naar EI Bosque komt men langs Benamahoma
met een zilversparrenwoud, een inheemse boomsoort die nog slechts op enkele plaatsen overleeft. In El Bosque, een verblindend wit dorpje, kan men uitstekend op forel vissen en zweefvliegen.

De volgende halte op de route, Villamartin,  
heeft een aantal interessante civiele bouwwerken: het Paleis van de familie Rios, het Huis van de familie Topete, en kerkelijke monumenten: de kerk van Las Virtudes uit de XVIe eeuw, die van San Francisco en de kerk van Las Angustias.
Alvorens Bornos te bereiken wordt men aangeraden een bezoek te brengen aan de Romeinse ruïnes van Carissa Aurelia en het gelijknamige stuwmeer. Het monumentale erfgoed van deze plaats bestaat uit het Kasteel-Paleis van de familie Riberar, het Huis van Ordonez, de Kerk van Santo Domingo (XVIe  eeuw) het college van La Sagra, de kapel van EI Calvario en het klooster van Corpus Christi,.
Men rijdt vervolgens voorbij de afslag naar Espera,
eveneens een bekoorlijk bergdorp, in de richting van Arcos de la Frontera, het eindpunt van deze  route. Dit is als het ware een prototype van de witte dorpen. Vroeger waren hier Romeinen, Westgoten en Arabieren gevestigd en nog steeds heeft Arcos één van de meest spectaculaire stadscentra van Spanje. De reiziger kan hier talrijke monumenten bezoeken, zoals bijvoorbeeld de kerk van Santa Maria (XVe eeuw) in gotische mudejarstijl; het kasteel van de Hertogen, een voormalige, residentie van de Taifakoningen; het Huis van Belen; de kloosters van Sa Francisco, San Agustin en La Encarnación en andere religieuze monumenten zoals de kerken van San Pedro, La Caridad, San Juan de Dios en La Misericordia.

De route van de Guadalhorce naar Antequera     
Deze route loopt langs de rivier de Guadalhorce door een opmerkelijk, spectaculair landschap.
Met Malaga als vertrekpunt rijdt U naar de dorpen van La Haya via de zogenaamde Oranjebloesem route die begint in
Alhaurin el Grande
.
Deze plaats is te bereiken via de kust ofwel door richting Cártama te rijden. Alhaurin, het voormalige Romeinse Lauro Nova vertoont de sporen van oude beschavingen (Iberiërs, Tyriërs, Feniciërs, Romeinen). Het stadje is gevestigd aan de noordzijde van de Sierra de Mijas en ziet uit op de vallei van de Guadalhorce. De belangrijkste monumenten zijn het Gemeentehuis, de kerk van Nuestra Senora de la Encarnación en het paleis van Montellano. De belangrijkste viering is de Paasweek waarbij de verschillende broederschappen met elkaar wedijveren bij het vervaardigen van de mooiste beeldengroepen die meegedragen worden in de processies.

Het nabijgelegen Coin met het fraaie kasteel,  
waar de reiziger Ibn Batuta reeds in de XIVe eeuw op attent maakte, biedt eveneens prachtige kerken en fonteinen, een diepgewortelde pottenbakkerstraditie en de legende van de verschijning in deze plaats van de Maagd van Fuensanta in de XVe eeuw.
De route voert terug naar het station van Cártama
en vervolgens naar Álora (gelegen op 34 km. afstand) met citroenbomen langs de weg. Het dorp ligt tussen de heuvels en het stadscentrum bestaat uit talrijke steile straatjes die naar het Arabische kasteel leiden, vanwaar men een uitstekend uitzicht heeft over de vlakte van de Guadalhorce. Vanhier kunnen twee verschillende interessante excursies gemaakt worden. Voor de eerste daarvan volgt men de weg naar Carratraca, met een 19e-eews kuuroord, en Ardales, gelegen aan de oever van de rivier de Turón met een middeleeuws kasteel.
De tweede excursie voert naar de ruines van Bobastro (een mozarabische kerk in een uitgeholde rots) en de kloof van El Chorro met een indrukwekkend landschap en grotten waar rotstekeningen te zien zijn.

Men rijdt vervolgens terug naar Álora en neemt de weg in de richting van Antéquera  
(34 Km.). Deze plaats ligt in het hart van Andalusië, midden op de route tussen Sevilla en Granada en tussen Malaga en Córdoba. Reeds sinds prehistorische tijden hebben allerlei beschavingen hier langere of kortere tijd vertoefd en de stad beschikt dan ook over de grootste variatie  aan monumenten van Andalusië. In de stad met de witte kerkjes in de stijl van Gongora, naar de dichter Gerardo Diego - onder de Arabische overheersing het vrijwel onoverwinnelijke Madina Antakir – dient men beslist een bezoek te; brengen aan de Puerta de Granada, de Arco de.Jos Gigantes en het kasteel met de verdedigingstoren.
Het christelijke erfgoed
komt tot uiting in de Collegiale Kerk van Santa Maria la Mayor; de kerken van San Sebastián, Santo Domingo, San José, San Pedro, La Encarnación en El Carmen en nog enkele andere noemenswaardige bouwwerken. In het Gemeentemuseum kan men mooie verzamelingen schilderwerken, beelden en edelsmeedkunst bewonderen.

Het dertien kilometer zuidelijker gelegen Torcal de Antequera  
is met zijn meer dan duizend hectare oppervlakte één van de meest spectaculaire gewesten van Andalusiê. De erosie, teweeggebracht door de tijd en het water, heeft ongelooflijke vormen uitgesleten in de rotsen van dit Natuurgebied gevormd door een fantastisch bergmassief met karstverschijnselen.

Recreatie en cultuur
Gastronomie     

Andalusië is eeuwenlang een smeltkroes van culturen geweest, middelpunt van de overzeese handel en thuishaven van de schepen naar Amerika. Dit contrastrijke gebied met een grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en grondsoorten heeft gezorgd voor een zeer gevarieerde en zeer smaakvolle gastronomie.
Van de luxueuze restaurants van Marbella
tot aan de strandpaviljoens of de gastronomie in de berggebieden van La Axarquia en de Witte Dorpen, nog steeds is de invloed van vroegere beschavingen goed merkbaar: de Fenicische voorliefde voor gezouten vlees en vis, de waardering van de Romeinen voor olie en knoflook en vooral ook de culinaire kunsten van de Arabieren die een impuls betekenden voor land- en tuinbouw.

Het sterke contrast tussen de kust en het binnenland  
is ook merkbaar in de gastronomie. Het aan de kust gelegen deel van Malaga is op de zee gericht en is vooral beroemd om de uiterst verse vis die op vakkundige wijze gebakken, gegrild of gemarineerd wordt, zoals pescaito frito, verse ansjovis, mul, inktvis of sardines. Rijstgerechten spelen eveneens een vooraanstaande rol in deze mediterrane keuken, op oneindig veel verschillende manieren klaargemaakt met vis, schelp- en schaaldieren.
Koude soep en gazpacho
hebben in deze streek een geheel eigen verschijningsvorm, vooral in het gewest La Axarquîa. De uitstekende moestuinen van Vélez Málaga leveren heerlijke gerechten zoals ajoblanco, ajobaca/ao, sopa de Maimones en ropa vieja. Op het gebied van patisserie worden vooral tortas de aceite en mostachones zeer gewaardeerd. Porra antequerana is een soort ingedikte gazpacho, een geliefd gerecht.

Ook in de bergdorpen staan karakteristieke groenten-,  
wild­ en visgerechten op het menu, zoals bijvoorbeeld de forel van El Bosque, stoofpot met konijn, gerookt of gezouten varkensvlees, salades met selderij en koolgerechten.
Vooral in het binnenland kan men genieten
van een rijk gevarieerde traditionele keuken met talrijke soepen en stoofgerechten, varkensproducten en herdersgerechten, eenvoudige maaltijden die op het land bereid kunnen worden, zoals geitenkaas uit Estepona, herdersstoofpot en meelpap.
Dit alles afgerond met verfijnde nagerechten
beïnvloed door Arabische en joodse culturen die de reiziger zullen doen denken aan de vertellingen van "Duizend en één nacht". Verschillende taartsoorten, mantecados, polvorones de Antequera, alfajores, batatillas en miel en sopa de almendras de Ronda zijn slechts enkele voorbeelden van de zoete lekkernijen die in deze streek genoten kunnen worden. Deze aantrekkelijke gastronomie is niet alleen op zijn best aan tafel thuis of in een restaurant, maar ook tijdens het eten van voorgerechten ­tapas - in goed gezelschap met alle ruimte voor een levendig gesprek, de essentie van het leven in Andalusië. Ter begeleiding van de uitgebreide selectie tapas kan gekozen worden voor een fino, oloroso of amontilladowijn.

Een bijzondere vermelding verdient het fruit  
dat reeds eeuwenlang in verband gebracht wordt met de Costa del Sol: rozijnen, granaatappels en vijgen werden door het gehele Romeinse keizerrijk verspreid vanuit deze kust.
De laatste jaren worden subtropische producten zoals avocado's en chirimoya's geteeld in het meest oostelijke deel van deze kuststreek.
De regionale wijnsoorten
zijn niet weg te denken bij deze gastronomie. Befaamd is de zoete wijn van Malaga, zoals de moscatel, pajarete, campanilla en pedrito, maar ook de in het nabijgelegen Cádiz geproduceerde wijn is de moeite waard.

Fino en manzanilla  
zijn licht van kleur en smaak en oloroso en amontillado iets sterker van kleur en zoeter, maar al deze soorten wijn horen bij de Andalusische gerechten.
De gastronomie gaat onlosmakelijk gepaard met het genieten van het leven. Er worden hier dan ook
Talrijke festiviteiten
gehouden in verband met de Andalusische keuken, zoals het Ajoblanco feest in Almachar, in augustus; het Oogstfeest in Antequera, in dezelfde maand; de Dag van de Pescaito in Torremolinos; het Feest van de Migas en de Wijn in Torrox, in december; het aan zee gevierde Feest van La Virgen del Carmen in Fuengirola, in juli, en het Feest van de Rozijnen in het gewest La Axarquia dat in september gehouden wordt.

Volksfeesten en folklore     

Het hele jaar door worden er aan de Costa del Sol talrijke feesten gehouden.

In chronologische volgorde begint het met de Paasweek, die vooral uitgebreid gevierd wordt in Malaga, Ronda en Riogordo met een door de plaatselijke inwoners uitgebeelde lijdensweg van Christus. Broederschappen, beelden, dragers van beeldengroepen, religieuze flamencoliederen die traditiegetrouw gezongen worden tijdens deze processies: een waar schouwspel voortgekomen uit een diepgeworteld geloof dat elk jaar weer boeit en ontroert. In Arcos de la Frontera vindt op Goede Vrijdag 's ochtends vroeg "de zegening van Christus" plaats. Tijdens de Meifeesten volop in de lente worden pleinen en bijzondere plekjes volgens een oude traditie versierd met bloemen; vooral gevierd in Casabermeja, Coín en Torrox.

De typisch Andalusische bedevaarten  
worden half mei op bijzondere wijze gehouden in Estepona en Nerja. Traditionele feesten aan de kust zijn die van San Bernabé in Marbella (juni), de Fiestas Mayores van Estepona, het Feest van La Virgen del Carmen aan de hele kust (juli) en "De Dag van de Pescaito" in Torremolinos in juni. In Benalmádena wordt het feest van Corpus Christi uitgebreid gevierd.
Vieringen in verband met de oogst
worden gehouden in Antequera en Almachar in augustus, het Oogstfeest en het Ajoblancofeest; het feest van Maria-Hemelvaart in Cómpeta en de septemberfeesten van San Miguel in Vélez Malaga en Torremolinos. De rozijnenfeesten van Alcaucin en EI Borge (september) worden vooral gevierd in de streek La Axarquîa. Anderzijds wordt er in augustus in Nerja het Zomermuziek- en dansfestival gehouden en begin september in Torremolinos de Dag van de Toerist.

De Feesten van Moren en Christenen  
in Benalauria begin augustus zijn sterk verbonden met de Middellandse Zee en worden hier op oorspronkelijke wijze gevierd. De feestkalender wordt afgesloten met de Feesten van de Rozenkrans in Fuengirola begin oktober; die van La Virgen de los Rondeles in Casarabonela in december, evenals het Feest van Migas en Wijn in Torrox, en het feest van Los Verdiales in Malaga op de dag van de Onnozele Kinderen ­28 december.
Verdiales en malaguefias
maken deel uit van de folklore in deze streek. Verdiales zijn oude Spaanse dansen die nog volop actueel zijn en ontstonden in de gemeente Verdiales in het berggebied van Malaga.
Deze dans wordt uitgevoerd op de muziek van oude tweesnarige violen, gitaren, metalen bekkens, tamboerijnen en huishoudelijke voorwerpen zoals vijzels en flessen.
De zangers worden af en toe ook begeleid door castagnetten.

Kunst en Cultuur     

Aan de Costa del Sol is volop ruimte voor allerlei culturele uitingen.

De muziek vormt een belangrijk onderdeel van allerlei jaarmarkten, waar vaak live­ optredens van bekende artiesten plaatsvinden.
Flamencofestivals
vinden in juli plaats in Mijas, in augustus in Ronda en in Ojén, evenals de Jaarmarkt van Malaga. Bij deze gelegenheid toont laatstgenoemde stad een aantrekkelijk scala aan folkloristische uitingen waar het publiek volop aan deelneemt. Het hele jaar door worden er muziekuitvoeringen gehouden voor allerlei soorten publiek, zoals in het voorjaar de concertreeks van harmonieën, "Muziekvertolkers" (augustus), "Jonge Muziek" (najaar) en "Jonge Vertolkers" (december).

In Nerja wordt elk jaar in juli in de prehistorische grot  
een Internationaal Muziek- en Dansfestival gehouden met internationaal bekende artiesten; hetzelfde geldt voor Ronda waar de feesten ter ere van Pedro Romero worden gehouden met het unieke Goyeske stierengevecht.
Film heeft altijd een bijzondere plaats ingenomen aan de Costa del Sol
vanwege de opnames die hier gemaakt zijn voor belangrijke films de beroemde regisseurs en acteurs die hier wonen en evenementen zoals de Speleologische Filmbeurs van Fuengirola en het Internationaal Komische Filmfestival van Torremolinos die in de maand januari gehouden worden; het Amateurfilmconcours van Marbella in juli; de Wetenschappelijke Filmweek van Ronda in de maand oktober en het kort geleden ingewijde Internationaal Filmfestival van Puerto Banús.

Theater en dans
 
komen uitgebreid aan bod in het eerdergenoemd festival van Nerja en in de Andalusische Theaterweek die plaatsvindt in augustus in Ronda. In Torremolinos worden Internationale Ballroomdansconcoursen gehouden.
Culturele instellingen zoals de Stichting Picasso en het Cultureel Centrum van de Generatie van '27 in Malaga organiseren eveneens belangrijke culturele evenementen op het gebied van schilderkunst en literatuur.
Kunst krijgt bijzondere aandacht in de musea,
 waaronder het Picassomuseum het Archeologisch Museum van Malaga, het Provinciaal Museum voor Schone Kunsten, het Kathedraalmuseum, het Museum voor Gewijde Kunst, het Museum voor Volkskunst, het Aquarium en het Paasweekmuseum.
In Antequera kan men een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum, het Gemeentemuseum, het Picassomuseum en een Museum voor Stierenvechterkunst.
In Ronda vindt men eveneens een interessant Museum voor Stierenvechterkunst in de Arena en een Archeologisch Museum.
Benalmádena heeft een Gemeentemuseum voor Precolumbiaanse Kunst, in Marbella staat het Museum van Spaanse Gravures en in Nerja een nieuw Archeologisch Museum.

Sport     

De Costa del Sol betekent een waar paradijs voor sportliefhebbers. Het bevoorrechte klimaat en de uitstekende faciliteiten bieden niet alleen aan amateurs maar ook aan talrijke beroepssporters de kans om hun favoriete sport te beoefenen of om zich hier voor te bereiden op wedstrijden.
Aan de kust zijn vooral watersporten geliefd. Meer dan een dozijn jachtclubs en evenveel jachthavens zijn hier te vinden van Nerja tot Tarifa.
Real Federación Española de Vela
. zeilsport
Luis de Salazar, 9  -  28002 Madrid  -  Tel. 915195008  -  Fax  914164504  -  www.rfev.es
De golfsport is ongetwijfeld de belangrijkste sport aan de Costa del Sol. Ongeveer veertig golfbanen bieden de meest uitgebreide infrastructuur van Europa met de modernste ontwerpen en faciliteiten.
Real Federación Española
de Golf.
Capitán Haya, 9-5°  -  28020 Madrid  -  Tel. 915552682,915552757  -  Fax  915563290 www.golfspainfederacion.com
Tennis is eveneens een belangrijke sport aan de Costa del Sol. Internationaal befaamde wedstrijden hebben er voor gezorgd dat deze streek prestige heeft kunnen opbouwen onder tennissterren uit de hele wereld.

Winkelen en vrije tijd     

De Costa del Sol is een enorm winkelparadijs. De beste modezaken, juweliers en antiekzaken ter wereld zijn hier gevestigd en zelfs de meest veeleisende reiziger kan een uitgebreid scala aan kwaliteitsproducten vinden. De straatmarkten bieden veel verschillende artikelen tegen een redelijke prijs.
De belangrijkste daarvan
worden op de volgende dagen gehouden: de antiekmarkt van Puerto Banús (Zaterdag), de volkskunstmarkt van Estepona (Zondag) en de warenmarkten van Arroyo de la Miel (Vrijdag), Estepona (Woensdag), Fuengirola (Dinsdag en Zaterdag), Malaga (Zondag en Woensdag), Marbella (Maandag), Mijas (Zaterdag), Nerja (Dinsdag) en Torremolinos (Donderdag).

De Andalusische keramiek en pottenbakkerskunst  
vertonen nog steeds Moorse invloeden. In Coín, Mijas en op de route van de Witte Dorpen kan men interessante voorbeelden daarvan vinden. In Ubrique wordt leer op ambachtelijke wijze bewerkt en in het noorden van de provincie Malaga wordt volkskunst gemaakt van espartogras en biezen. In Vélez Málaga kan men kunstig bewerkte zijden liturgische kleding, borduurwerk en blikken voorwerpen vinden. Ook Mijas is bekend vanwege het borduurwerk en vele andere lokale kunstvoorwerpen en in Ronda vindt de reiziger fraai smeedwerk. In Grazalema vertonen de dekens nog steeds de structuur en ontwerpen die in vorige eeuwen de zadels en de kleding van de ruiters van de berg gebieden van Malaga versierden.
De bezoeker zal aan de Costa del Sol
allerlei mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding aantreffen, van het beoefenen van een favoriete sport, het bezoeken van Jaarmarkten en Festivals, het maken van excursies en wandelingen in Natuurparken zoals die van Los Montes de Malaga, de Sierra de las Nieves, de Sierra de Grazalema of Los Alcornocales, tot een bezoek aan fraaie natuurgebieden zoals de bergpas van Los Gaitanes (El Chorro), los Reales de Sierra Bermeja en de Sierra Crestellina in Estepona, EI Torcal de Antequera of de klippen van Maro Cerro-Gordo. Ook de monding van de Guadalhorce en de lagunes van El Bosque, Campillos, La Ratosa, Fuentepiedra en Archidona zijn interessante plaatsen voor uitstapjes.

Enkele suggesties  
. Aquarium van Puerto Banús,
. Aquapark van Torremolinos,
. Aquavelis van Torre del Mar,
. Crocodiles Park van Cártama,
. Parque Acuático van Mijas,
. Botanische tuinen
. Ornithologische tuin "El Retiro" van Churriana,
. Tívoli in Arroyo de la Miel,
. Natuurpark Selwo in Estepona,
. Sea Life in Benalmádena,
. Dierentuin van Fuengirola.
Andere interessante opties zijn een bezoek aan de Paardenrenbaan van Mijas en de Casino's van Torrequebrada in Benalmádena en het Casino Nueva Andaluda in Marbella.

Parque de la Naturaleza Selwo - Costa del Sol      
Op 10 december 1999 is het natuurpark "Parque de la Naturaleza Selwo - Costa del Sol" officieel geopend in aanwezigheid van diverse regionale en lokale autoriteiten. Dit nieuwe natuurpark, met een oppervlakte van 100 hectare, ligt in de gemeente Estepona, aan de Costa del Sol.
In het park kan de bezoeker zo'n 2.000 wilde dieren zien,
afkomstig van de vijf continenten; zoals bijvoorbeeld leeuwen, tijgers, giraffen, antilopen, arenden en olifanten. Men heeft getracht de natuurlijke leefomgeving van de dieren zo veel mogelijk na te bootsen. Het park is verdeeld in themazones. Sommige zones kan men te voet bezoeken, andere moet men per safariauto van het park bezichtigen. Een uitgebreid bezoek aan het park duurt zo'n 6 tot 7 uur.
Ook bestaat de mogelijkheid om in één van 13 hutten te overnachten.
Het "Parque de la Naturaleza Selwo - Costa del Sol" is in de wintermaanden geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Deze tijden zullen naar alle waarschijnlijkheid uitgebreid worden in de zomermaanden.

Krokodillen aan de wandel     
Het themapark Crocodriles Park is eind april verhuisd van Cártama naar Torremolinos. Het nieuwe park ligt nu vlakbij het waterpark “Aquapark” en heeft een oppervlakte van 16.000 vierkante meter.
Het krokodillenpark is uniek in Europa. U vindt hier meer dan 300 exemplaren van veertien verschillende soorten. Het merendeel is afkomstig uit Azië, Afrika, Amerika en Australië. Door middel van kunstmatige meren en hutten heeft men getracht de natuurlijke omgeving van de dieren zo veel mogelijk na te bootsen
Verder vindt u in dit exotische park een Afrikaans museum, een “opvang” voor jonge krokodillen en een minidierentuin met o.a. emoes, nandoes, damherten, grote konijnen en dwerggeiten.

** Voor geheel Spanje
 kunt u goed uw accommodatie in Spanje boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  
 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets