FIGUERAS of Figueres, ligt in de  provincie Gerona, regio Catalonië, in de vlakte van Ampurdán bij de Franse grens. Figueras,wordt beschouwd als de hoofdstad van de streek Alto Ampurdán. Naar regio overzicht Catalonië.  Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
 
    
Het oude Juncaria ontwikkelde zich rondom de oorspronkelijk ommuurde kern.
De naam Ficaris is van West-Gotische herkomst. Tot dan toe afhankelijk van de graaf van Besalu verkreeg de stad in 1267 van koning Jaime 1 stadsrechten en de erenaam 'koninklijke stad'. In ruil daarvoor moest Figueras de koningen helpen de macht van de eerzuchtige graven van Besalú en Ampurias in te dammen, hetgeen voor graaf Hugo IV van Ampurias aanleiding was in 1274 de std in brand te steken. Van de oude stadsmuren bleef slechts één toren intact.

San Pedro
In het oude centrum bevindt zich de parochiekerk met gotisch hoofdschip en een Romaanse kapel in de noordoosthoek van de gevel. Deze oude gotische kerk uit de 14de eeuw, waarin het huwelijk van een aantal koningen werd ingezegend, is in 1936 verwoest.
 
Teatro Principal
Gebouwd in 1826, in 1974 ingericht als Dali Theatermuseum. Deze streek is het thuisland van de kunstenaar Salvador Dali, 1904-1989. Hij is hier namelijk geboren en heeft er gewerkt.  Behalve werken van Dali zijn er ook wisselende tentoonstellingen.

Vesting San Fernando
Deze is in goede staat en werd zo genoemd ter ere van Fernando VI, die haar liet bouwen. De vesting is opvallend groot van afmeting, telt zeven bolwerken en is door grachten omgeven. De plattegrond van de 5 km lange muren is stervormig.

Andere bezienswaardigheden   
Gedenkteken ter ere van de in Figueras geboren uitvinder van de onderzeeër: Narciso Monturiol.
Museo del Ampurdan: verzamelingen van Iberische, Griekse en Romeinse kunst.

Omgeving
Cistella:
parochiekerk Santa Maria, reeds vermeld in 947, is oorspronkelijk een Romaans bouwwerk, dat in de 18de eeuw gerestaureerd werd. Sculpturen aan het portaal en aan een venster.
Llado. de parochiekerk Santa Maria is een belangrijk Romaans monument. Het portaal bestaat uit zes op pilaren rustende, steeds kleiner wordende bogen. Het drieschepige interieur toont de overgang naar de gotische stijl. In de omgeving van
Bassagoda
treft men nog talrijke kerken uit de 10de  en de 11de eeuw aan.

Cadaqués      
De kunstenaar Dali en zijn vrouw Gala woonden hier jarenlang.
Ze kochten er, aan de ondiepe baai van Port Ligat, op een van de mooiste plekjes aan de Middellandse Zee, een van de kleine vissershutjes. Catalaanse visserslui sloegen hier hun netten op, Dali bewaarde er zijn verfspullen. Nadat Dali en zijn Gala waren teruggekeerd uit Parijs, gingen ze in 1930 hier wonen. De baai in de rotsen was in die tijd vanuit Cadaqués alleen te voet bereikbaar over een smal pad. Nog kun je er met de auto bijna niet komen, want je kunt er niet keren. Elektriciteit was er niet, Dali gebruikte petroleumlampen en voor drinkwater was hij aangewezen op een bron.

Gevangeniscel
Sporadisch bezochten Dali en Gala het vissersplaatsje Cadaqués, ze gingen dan meestal per boot. Hier beleefde de kunstenaar de mooiste jaren van zijn leven, hij schilderde er in stilte en, teruggeworpen op zichzelf, produceerde er het ene topwerk na het andere. “De vissers gaven ons dikwijls sardientjes. Die grilden we dan. Vaak maakte ik wandelingen met Gala langs het strand", zei Dali later. "Port Lligat is een soort gevangeniscel, waar ik alleen met mezelf kan zijn." In 1932 kocht de kunstenaar een tweede, naastliggende vissershut en in de loop der jaren breidde het tweetal hun domein aan zee steeds verder uit door er telkens een nieuw, aanpalend hutje bij te kopen en op te knappen. Zo ontstond, op deze fabelachtig mooie plek aan zee, uiteindelijk het meesterlijk gedecoreerde buitenhuis van Dali, een surrealistisch droomhuis met studio, bibliotheek, tuin en zwembad, dat nu op afspraak te bezichtigen is. Het is vanuit Figueres een uur rijden ri. Rosas. De uitzichten op de smalle bergweg er naartoe zijn, juist in de winter, op zichzelf al mooier dan het mooiste schilderij.

Hoe kom je in Figueres
KLM, Iberia, Basiqair en Easy-Jet vliegen meermalen daags rechtsreeks van Amsterdam naar Barcelona. Vanuit Barcelona rijdt elk uur een trein naar Figueres en ook de Talgo, die driemaal daags tussen Montpellier en Barcelona rijdt, stopt in Figueres.

Informatie
VVV: Tourist Office of Figueres -  Director: Mari Pérez Téllez  -  Plaça del Sol, s/n  -  Tel. 972 50 31 55 -  Fax 972 67 31 66 - Mail: fituris@ddgi.es
Internet    
Salvador Dali:  www.salvador-dali.org   Breng eens een virtueel bezoek aan het Dalí museum, of aan zijn huis in Port Lligat! Schitterende site!

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Booking.Figueras.  Er zijn 9 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets