GIBRALTAR, het rotsachtige schiereiland wordt wel beschouwd als een van de zuilen van Hercules. Als 'tweede zuil van Hercules' gold de tegenoverliggende berg El Acho op de Marokkaanse kust met de Spaanse exclave Ceuta. Naar AndalusiŽ. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

De oude naam voor de inval van de Moren in 711 was Calpe.
Het steunpunt van waaruit de verovering van Spanje begon, werd naar de aanvoerder van de Moren, de Berber Tarik, Djebel al Tarik (d w.z. berg van Tarik) genaamd, verbasterd tot Gibraltar. Tot 1309 hielden de Moren de stad vast in handen, maar deze ging na vele gevechten midden 15de eeuw in Spaans bezit over.
Keizer Karel V liet de vestingwerken verbouwen.
In de Spaanse Successieoorlog kwam de vesting aan Engeland en is sinds 1783 een Britse kroonkolonie. Spanje maakt nog steeds aanspraak op het schiereiland. Tussen 1969 en 1985 is de verbinding over land hij de grensstad La Linea de la Concepciůn afgesloten geweest. De historische gebouwen liggen in North Town.

Katholieke kathedraal, Calle Realof Main Street
 
Gotisch bouwwerk (16de eeuw), dat de vroegere moskee verving.
Anglicaanse kathedraal, of Church of England. Cathedral Square
In 1821 in Moorse stijl gebouwd.
Franciscanenklooster, gesticht in 1531; Main Street
Thans paleis van de gouverneur. Moors fort. Oorspronkelijk uit de 8ste eeuw; de huidige ruÔne dateert uit de 14de eeuw.

Omgeving
 
Ceuta,
op de Noordafrikaanse kust tegenover Gibraltar: de Spaanse exclave behoort tot de provincie CŠdiz. De stad kwam in 1580 onder Spaanse heerschappij. Nuestra Senora de Africa, 18de eeuw; kluis San Antonio, 1540.
Melilla,
Noordoostafrikaanse kust: de sinds 1497 Spaanse stad de hoort tot de provincie Granada. Reeds in de Fenicische tijd was Melilla een handelskolonie. maar kon door de wisselende oorlogsomstandigheden niet tot ontwikkeling komen. De ommuring (16de eeuw) van de bovenstad "Pueblo" is bewaard gebleven. Kerk de la Purisima, 17de eeuw, met barokke altaren, een Mariabeeld 'Senora de la Victoria', 18de eeuw, en het beeld 'Socorro', 15de eeuw.

Travelinginspain.com/gibraltar.htm Geeft veel info

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets