MADRID BIJZONDER: het Warner Bros Park Madrid in de plaats San Martín de la Vega, vlakbij Madrid, is zijn vierde seizoen ingegaan met als motto “het is een andere film”. Naar de stad MadridAttentie: controleer altijd op actualiteit!. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!
  
  

Warner Bros park Madrid  Het park heeft zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een complete verandering ondergaan. Met nieuwe ideeën, een nieuwe route vol sympathieke personages, met meer spektakel en een nieuw restaurant.

Onderweg kunt u Batman of Robin Hood

of één van de kadetten van de Police Academy tegenkomen. En voor spanning en avontuur kunt u plaatsnemen in één van de spectaculaire achtbanen of het spookhuis binnengaan.
Lekker nat worden kunt u o.a. in de wildwaterbaan Río Bravo.
Ook aan de kleintjes is gedacht. Voor hen zijn er de ronddraaiende theekopjes, draaimolens, het huis van Bugs Bunny en nog veel meer. Verder worden er verschillende shows opgevoerd.
Warner Bros. Park Madrid is geopend
In de maanden juli en augustus is het park dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00 uur en op zaterdag zelfs tot 23.00 uur. De overige maanden is het park niet dagelijks open en de openingstijd is dan tot 20.00 of 21.00 uur. Meer informatie hierover vindt u op de website .
U kunt een toegangskaartje voor de hele dag kopen of voor de middag/avond, d.w.z. van 16.00 uur tot sluitingstijd. 
U vindt Warner Bros. Park Madrid aan de A-4 (Carretera de Andalucía), afslag 22 (San Martín de la Vega).

Parque Biologico de Madrid    
Het betreft hier een educatief vrijetijdspark vlakbij de stad Madrid met als centrale thema de natuur.
De bezoekers, met name kinderen,
kunnen in het park een tiental ecosystemen met eigen ogen bewonderen en meemaken. Een wandeling (4 km) door het park is een wandeling door o.a. de tropische jungle, het Middellandse Zee bos, de poolgebieden en het nachtleven in het planten- en dierenrijk.

Op een oppervlakte van

140.000 m 2 zijn 72.000 bomen en planten geplant en leven 4.500 dieren van 720 verschillende soorten grotendeels in vrijheid.
Het park ligt buiten het centrum van de stad, in de wijk Valdebernardo maar is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, t.w.:
Metro: lijn 9, halte metrostation Valdebernardo  -  Trein: Cercanías Renfe, haltes Vallecas en Vicalvaro  -  Bus: EMT-lijnen 8, 71 en 130
Parque Biológico de Madrid: Avda. de la Democracia, 50  -  28032 Madrid  -  Tel. 00 34 913 016 210.

Het Madrid van de Habsburgers     
Madrid is een stad met een lange geschiedenis.
In de derde eeuw na Christus is het dorp Madrid op de oevers van de Manzanares-rivier reeds een rustplaats op de route van de belangrijkste Romeinse wegen die het schiereiland doorkruisen. Gelegen op de 40e parallel is Madrid geografisch gezien het centrum van het Iberische schiereiland. Naast deze geografische centrumpositie is Madrid ook bijna altijd het centrum geweest waar de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Spanje plaatsvonden.

Met "Het Madrid van de Habsburgers" wordt het oude Madrid bedoeld

oftewel het centrum van de stad gebouwd na 1561. In dat jaar besloot Filips II namelijk dat deze stad in Castilië de hoofdstad van het Spaanse koninkrijk moest worden.

De reden waarom dit oude centrum van de stad zo genoemd wordt,
is om het te onderscheiden van dat gedeelte van de stad dat tijdens de Bourbondynastie werd gebouwd. Beide dynastieën hebben gedurende de 16e, 17e en 18e eeuw wel hun stempel op de stad gedrukt. De vele monumentale gebouwen en historische plaatsen in de stad getuigen hier nog van. Wij beperken ons echter nu even tot die van de Habsburgs Dynastie.

Het Madrid van de Habsburg Dynastie     
Allereerst is er het plein "Puerta del Sol". Hier bevindt zich de beroemde kilometer 0 (nul); het begin van de kilometertelling van alle Spaanse wegen. In de 15e eeuw heeft de Puerta del Sol nog een verdedigende functie, maar in de eeuwen die volgen krijgt het meer een sociaal karakter. Vlakbij dit plein bevindt zich de oude staatsgevangenis, gebouwd tussen 1629 en 1634; hierin is tegenwoordig het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd.

Onder het koningschap van Filips II
wordt in slechts 2 jaar tijd (1617-1619) het grote plein Plaza Mayor gebouwd en aangelegd. Dit plein met negen toegangspoorten in boogstijl was en is nog steeds de plaats waar veel belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Filips V, Ferdinand VI en Karel IV, bijvoorbeeld, werden hier tot koning uitgeroepen. Nu vinden er nog veel culturele evenementen plaats. De belangrijkste gebouwen aan dit plein zijn de "Casa de la Panadería" (bakkerij) en de "Casa de la Carnicería" (slagerij). Middenop het plein staat het standbeeld van Filips III.

Via de poort in boogstijl "Arco de Cuchilleros"
verlaat men de Plaza Mayor en komt men in het meest typische gedeelte van Madrid; dat van de "Cuevas de Luis Candelas" - bars en restaurantjes vol met studenten en toeristen - en dat van de smalle mysterieuze straatjes.
Een andere getuigenis van de Habsburg-Dynastie
is het plein "Plaza de la Villa" met het gemeentehuis "Casa de la Villa", in 1644 gebouwd onder leiding van Juan Gómez de Mora. Een ander werk van Juan Gómez de Mora is de "Capitanía General" (militair hoofdkantoor) in de hoofdstraat Calle Mayor (hoek Calle Bailén) dat gebouwd werd voor de Graven van Uceda. In dit huis overleed koningin Mariana van Oostenrijk en het was de zetel van de Adviesraad ten tijde van Filips IV.
Ook zeer de moeite van het bezoeken waard
is het klooster '"Las Descalzas Reales" aan het plein "Plaza de las Descalzas". Dit klooster werd gesticht door Johanna van Oostenrijk, dochter van keizer Karel V. Het klooster is nu een museum.
Andere bezienswaardigheden zijn
de brug "Puente de Segovia", het Klooster "Monasterio de la Encarnación", de San Isidro-kathedraal en het huis van de toneelschrijver Lope de Vega.
Tenslotte, tussen het koninklijk paleis "Palacio Real"
en de Almudena-kathedraal ligt, min of meer in het verlengde van de "Plaza de la Armería", een exercitieplein. Moe van het wandelen langs "het Madrid van de Habsburgers" kunt u, gezeten op de sokkel van het standbeeld van Filips II dat op dit plein staat, door het fijne ijzeren hekwerk heen genieten van het schitterend uitzicht over de "Campo del Moro"-tuinen.

Sorolla museum     
Een jaar was het Sorolla Museum in Madrid gesloten en gedurende die tijd zijn zowel de binnenkant als de buitenkant van het gebouw grondig onder handen genomen. Voornaamste doel was om zowel het huis als de drie werkplaatsen van deze “schilder van het licht” terug te brengen in de originele staat. In dit huis bracht de schilder Joaquín Sorolla y Bastida (1863-1923) de laatste jaren van zijn leven door.
Het museum beschikt over een collectie
van 1.284 werken waarvan er nu 250 tentoongesteld zijn in het museum. Sinds 21 november jl. kan de bezoeker wederom de kunstwerken van Sorolla en zijn keramiek en cristal collecties bewonderen. Er is een speciale route uitgezet zodat u niets van dit alles moois mist.
Informatie: Museo Sorolla  -  Paseo del General Martínez Campos, 37  -  28010 Madrid  -  Tel. 00 34 91 310 15 84  -  00 34 91 310 17 31
E-mail: sorolla@museo.mec.e
Het museum is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09.30 tot 15.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur. ’s Maandags is het museum gesloten.

Madrid Shopping Tour      
biedt bezoekers aan de stad Madrid een uitstekende gelegenheid kennis te maken met de diverse winkelmogelijkheden in de stad. Drie dagen per week rijdt er een minibus met aan boord een tweetalige gids gespecialiseerd in winkelinformatie. Tijdens de tour wordt een bezoek gebracht aan de voornaamste winkelgebieden, zoals de “Barrio de Salamanca”, het centrum en “Las Rozas Village”.

Deelnemers aan de tour krijgen ook een “Welcome Shopping Bag”,
met daarin speciale kortingsbonnen en kleine cadeautjes en monsters.
Deelname aan de Madrid Shopping Tour inclusief vervoer per minibus, gids, lunch en de Welcome Shopping Bag.
De Madrid Shopping Tour vindt plaats op
dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 18.00 uur. Reserveren is, vanwege de beperkte ruimte in de bus, noodzakelijk.
Informatie: Tel. 00 34 91 316 06 57
E-mail: comercial_mst@madridshoppingtour.comMadrid Opera      
Is sinds enige jaren een succesvol samenwerkingsverband tussen het gemeentelijk VVV-kantoor van Madrid, het Teatro Real en enkele gespecialiseerde bedrijven. Het biedt bezoekers aan de stad Madrid de mogelijkheid om een operavoorstelling in het Teatro Real bij te wonen, in combinatie met een uitstekend aanbod op het gebied van o.a. accommodatie en restaurants.

Er staan in het Teatro Real
een aantal interessante (nieuwe) produkties op het programma.
Madrid Opera In heeft voor deze en andere voorstellingen speciale pakketten samengesteld, met o.a. een toegangskaartje en een overnachting in Madrid.
Informatie en/of reserveringen: Booking - Madrid Opera In - MOI  -  Gran Vía, 86, Grupo 1, Planta 16  -  28013 Madrid  -  Tel. 00 34 91 709 15 60  -  Fax 00 34 91 715 07 43
E-mail: madrid-opera-in@retemail.es

Madrid Card      
Madrid in uw broekzak door middel van de nieuwe Madrid Card .Een kaart ter grootte van een creditcard waarmee u als toerist de belangrijkste musea en monumenten in de stad kunt bezoeken, gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in de stad Madrid en van de toeristische bus “Madrid Vision ”. Dat kan sinds 20 februari 2003.
Op dit moment zijn er al zo ’n 40 musea
en monumenten in de stad Madrid en omgeving die deelnemen aan de Madrid Card . Verder kunt u met de Madrid Card ook kortingen krijgen o.a.in winkels, bij shows, nachtclubs en discotheken.

De Madrid Card is geldig gedurende 1, 2 of 3 dagen.
Bij de aankoop ervan krijgt u een gids met informatie over alle deelnemende musea, winkels, instanties,enz., alsmede een plattegrond van de stad. De verkooppunten op dit moment zijn het VVV-kantoor op de Plaza Mayor en aan de Duque de Medinacelli, de kiosk van Madrid Vision aan de Paseo del Prado (bij de toegangsdeur Puerta de Goya van het Museo del Prado) en in alle toeristische bussen van Madrid Vision.
De Madrid Card wordt ook on line verkocht
en wel via de website www.madridcard.com.
Voor meer informatie over deze kaart kunt u eerdergenoemde website raadplegen of bellen of mailen naar:Tel.00 34 917 130 444 en 00 34 915 882 900
E-mail:madridcard@madridcard.com

OV-KAART MADRID NU OOK TE KOOP BIJ ALLE METROSTATIONS   

De toeristische openbaar vervoerkaart Abono Turístico van de regio Madrid, die sinds november 2004 verkrijgbaar is, is sinds kort ook te koop bij alle 158 metrostations in de stad Madrid. Verder ook nog bij de vier metrostations van lijn 9 van de TFM, 12 paviljoens van het Iferma-beurscomplex, de VVV-kantoren van de Comunidad de Madrid en de gemeente Madrid.
Bovendien is de kaart ook te koop via internet www. neoturismo.com en bij verschillende reisagentschappen en hotels.

Er zijn vijf verschillende kaarten
voor één, twee, drie, vijf of zeven dagen. Bovendien kan men kiezen tussen twee zones: alleen de metropool Madrid (zone A) of de gehele provincie Madrid (zone T). Met deze laatste kan men dus ook reizen naar Aranjuez, El Escorial, Alcalá de Henares en zelfs Guadalajara en Toledo.
Met de Abono Turístico
kan men gedurende de geldigheidsduur van de kaart onbeperkt reizen met het openbaar vervoer (metro, de EMT-stadbussen, streekbussen en de spoorlijnen Cercanías-Renfe). De prijs is vanzelfsprekend afhankelijk van de zone en het aantal dagen.
De Abono Turístico is persoonlijk
en niet overdraagbaar (het nummer van het paspoort of identiteitskaart moet vermeld worden op de kaart). Bij aankoop van de kaart krijgt u een folder met uitleg in de Spaanse en Engelse taal en een folder met uitleg over het openbaar vervoer, compleet met netkaart van de metro en Renfe, een plattegrond van Madrid en een informatieve kaart van de regio Comunidad de Madrid

ONTDEK MADRID MET “DESCUBRE MADRID”   

Het nieuwe seizoen februari-juni 2005 van het programma Descubre Madrid is op 15 februari jl. van start gegaan. Het betreft een groot aantal toeristische bezoeken, te voet of per bus, aan een bepaald gedeelte of gebouw in de stad Madrid onder leiding van een gids. Dit programma bestaat al enkele jaren en is een initiatief van o.a. de toeristische organisatie Patronato de Turismo de Madrid. Madrid is de enige stad in de wereld die beschikt over een zo uitgebreid programma met bezoeken o.l.v. een gids, gericht zowel op de lokale bevolking als op nationale en internationale toeristen.

Net als voorgaande jaren zijn er, om het programma nog aantrekkelijker te maken, een aantal nieuwe bezoeken toegevoegd.
* “Cervantes y su época” (Cervantes en zijn tijdperk)
Ter gelegenheid van het Don Quijote Jaar en de stadsvernieuwingsproject in de “Barrio de las Letras” (wijk van de letteren) een bezoek te voet aan het literaire en politieke en het culturele en intellectuele Madrid. Dit is het Madrid waar Cervantes, Lope de Vega, Quevedo en Góngora leefden. U brengt o.a. een bezoek aan het Santa Ana-plein, de San Estebán-kerk, het Trinitas-klooster en de drukkerij van Juan de la Cuesta, waar Don Quijote het levenslicht zag.
* “Goya en Madrid” (Goya in Madrid)
Een route per bus langs enkele monumenten waar men de belangrijke werken van deze schilder kan zien, zoals de kapel Ermita de San Antonio de la Florida, de basiliek Basilica de San Francisco el Grande of het museum voor schone kunsten Museo de Bellas Artes.
* “Parques de Madrid” (de parken van Madrid)
De stad Madrid beschikt over een grote rijkdom aan parken en tuinen, uniek vanwege hun schoonheid en geschiedenis. Per bus bezoekt u enkele van de belangrijkste, zoals de tuinen Jardines del Campo del Moro, het Retiro-park en het park Parque del Capricho.
* “Madrid Moderno” (modern Madrid)
Dat is de beroemde Paseo de la Castellana, welke door velen wordt beschouwd als één van de meest drukke en meest bekende straten van de stad. De vroegere herenhuizen en paleisjes hebben plaatsgemaakt voor moderne kantoren, banken en hotels. Tijdens dit bezoek per bus zult u e.e.a. van dichtbij leren kennen.
*“El Madrid castizo y mestizo” (het authentieke Madrid)
Een bezoek te voet aan de Rastro is een ‘must’ voor zowel Madrilenen als toeristen. Iedere zondag zijn er meer dan 1.000 kraampjes op deze (vlooien)markt, met voor elk wat wils. De gemeente Madrid is van mening dat deze unieke markt gepromoot en beschermd moet worden.
Verder, met het oog op Madrid 2012 Olympische Spelen, om de sportieve activiteit te promoten en een meer leefbare stad te verkrijgen, organiseert het Patronato de Turismo de Madrid ook een bezoek per fiets aan de stad: “Panoramica de Madrid en bicicleta”. Een fietstocht door het centrum van Madrid, langs en over bekende plaatsen zoals de pleinen Plaza de Oriente, Plaza de España en Plaza Mayor; de Paseo del Prado met zijn musea; het Retiro-park en de Puerta del Sol. Dit bezoek wordt twee zaterdag per maand gedaan.
Op de websites www.munimadrid.es  en www.descubremadrid.com  kunt u een overzicht zien van alle routes en de daarbij behorende data
Voor meer informatie en kaartverkoop kunt u zich wenden tot:
Patronato de Turismo de Madrid
C/Mayor, 69
28013 Madrid
Tel. (00 34) 91 588 29 06/07
E-mail: congresos@munimadrid.es
Bron: Spaans Verkeersbureau

ARABISCHE BADEN IN MADRID    
Wie in de Spaanse hoofdstad even wil ontspannen en genieten van een luxe bad kan daarvoor sinds kort naar de Arabische baden van de Hammam Medina Mayrit. Deze Arabische baden bevinden zich in een honderdjaar oude ondergrondse cisterne in het centrum van de stad, op slechts enkele meters afstand van de Puerta del Sol en de Plaza Mayor.
De traditionele ruimtes van dit Arabische badhuis,
waarvan er vroeger duizenden op het Iberische schiereiland waren, zijn volledig gerestaureerd in Neo-Mudéjarstijl. U kunt dus nu weer genieten van de verschillende warme en koude baden zoals men dat eeuwen geleden deed. Een badsessie duurt ongeveer 1 1/2 uur, inclusief een 15 minuten durende massage. Een aangezien het traditie is om een badsessie af te sluiten met een kopje thee, is er op de bovenste verdieping een theehuis-restaurant.
Reserveren is noodzakelijk via het telefoonnummer 00 34 902 333 334.

EXCLUSIEVE REIS MET DE “TREN DE CERVANTES”   

Tren de Cervantes, Alcalá de HenaresTen oosten van Madrid, op zo’n 25 minuten afstand, ligt de universiteitsstad Alcalá de Henares - geboortestad van Miguel de Cervantes. In december 1998 werd deze stad door de Unesco tot Werelderfgoed verklaard.

Alle weekeinden tussen 12 april en 22 juni en tussen 27 september en 7 december vertrekt er om 11.00 uur een speciale trein, Tren de Cervantes, vanaf het station Madrid-Atocha naar de stad Alcalá de Henares. Aan boord van deze Cervantes-trein bevinden zich hostessen die u gedurende de 25 minuten durende treinreis van Madrid naar Alcalá de Henares (zonder stoppen) van alles kunnen vertellen over Cervantes en Alcalá de Henares. Onderweg delen deze hostessen, die kostuums dragen geïnspireerd op de periode van de Gouden Eeuw, ook nog allerlei cadeautjes en produkten uit.
Bij aankomst op het station van Alcalá de Henares wordt u opgewacht door gidsen die u een rondleiding zullen geven door het historische centrum. Na afloop heeft u ook nog vrije tijd op de stad op eigen gelegenheid te bezoeken.
Een kaartje voor deze trein kost 14,00 euro voor volwassenen en 9,00 euro voor kinderen.

MADRID: METROLIJN 8 RIJDT TOT AAN VLIEGVELD BARAJAS
 

De President van de Autonome Regio Madrid, Esperanza Aguirre, heeft op 3 mei jl. de verlenging van de metrolijn 8 officieel geopend.
Lijn 8, die tot op die datum als eindpunt het metrostation in Barajas Pueblo had, rijdt nu tot aan de nieuwe terminal T4 van het vliegveld Madrid-Barajas. Reizigers die aankomen op het vliegveld kunnen nu in iets meer dan 20 minuten en zonder overstappen het financiële centrum van Madrid – gelegen in de wijk Nuevos Ministerios – bereiken.
En dat was ook wel nodig, gezien de vele duizenden reizigers die ieder dag gebruik maken van Terminal 4 op de luchthaven. En dan nog afgezien van de vele Madrilenen, voor wie deze nieuwe metroverbinding een uitkomst is.
De metro naar het vliegveld van Londen kost bijvoorbeeld minimaal 6,00 Euro; voor Parijs is dit 9,00 Euro en voor Athene 8,00 Euro. De gemiddelde frequentie is op werkdagen iedere 5 a 6 minuten.
Meer informatie over deze metrolijn 8 en alle andere metrolijnen van de stad Madrid vindt u op de website www.metromadrid.es (op dit moment helaas alleen beschikbaar in de Spaanse taal).

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Booking.Madrid.   
Er zijn 372 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken! U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: Oriëntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets