MALAGA, hoofdstad van de Costa del Sol. De eerste nederzetting  was de Fenicische handelspost Malaca, die daarna achtereenvolgens in handen kwam van de Grieken en de Romeinen. Naar overzicht regio Andalusië. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regio kaart Spanje Naar uw accommodatie

    

De grote culturele bloei begon met de bezetting door de Moren,
die er van 8ste tot de 15de eeuw heersten; ten tijde van de Nasriden was de stad bekend om productie van goud en blauw beschilderde faience. Nadat de Moren Spanje verlaten hadden, verloor de stad zijn betekenis. In de 19de eeuw begon weer een periode van bloei, onderbroken door de verwoestingen door de republikeinen en door de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939).
De stad is een van de belangrijkste Spaanse havensteden.
Een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is het toerisme. Als centrum van de Costa del Sol wordt de stad ook 's winters veel bezocht. Er is een internationale luchthaven. Er zijn veerverbindingen met Tanger, Marokko, Melilla, de Canarische Eilanden en Genua

Paradijselijke stad.  

Je lijkt te heersen onder de hemel, op het water, daartussen in in de lucht". Vicente Aleixandre. Deze geniale dichter, Nobelprijswinnaar, bezong aldus Malaga, een stad waar verscheidene volkeren en culturen hun sporen hebben achtergelaten in een rijk cultuurhistorisch erfgoed.
Malaga, omringd door bergen en doorkliefd door de monding van de Guadalmedina,
is gericht op de Middellandse Zee. De stad werd gesticht door Feniciërs als Malaka, die deze plaats vanuit zee bereikten. Vanuit de haven werden allerlei producten (vis, zijde, vijgen, wijn, rozijnen, amandelen) verscheept naar het Romeinse keizerrijk op grond waarvan de stad privileges werden verleend, opgenomen in de Lex Flavia malacitana.

De Arabische overheersing  

maakten Malaga tot één van de belangrijkste steden van deze streek, waardoor de stad eind Xe eeuw vijftienduizend inwoners telde. Als hoofdstad van een Taifakoninkrijk kwam de stad tot bloei en de befaamde reiziger Ibn Batuta kon dan ook aan het eind van de XIVe eeuw schrijven dat "Malaga de voordelen van het binnenland en van de kust in zich verenigt".
De verovering van het koninkrijk Granada
door Ferdinand van Aragon en de daarop volgende turbulente periode die leidde tot de verbanning van de Moren, veroorzaakten in de XVIe en XVII eeuw een ernstige stagnatie in de ontwikkeling.
De opkomende handel met Amerika  

en de betere verbindingen maakten Malaga de daarop volgende eeuw tot één van de belangrijkste handelscentra van Spanje.
Na een periode van confrontatie tussen voorstanders
van het absolutisme en liberalen bereikte in de tweede helft van de XIX. eeuw de industrialisatie ook deze stad, die dankzij de metaal- en textielindustrie tot grote bloei kwam; het eind van dezelfde eeuw luidde een periode van neergang in die Malaga pas te boven kwam dankzij het toerisme dat deze plaats vanaf de vijftiger jaren tot de zonnehoofdstad en één van de meest geliefde bestemmingen van Spanje maakte.

Centrum
 

In het oude centrum van de stad bevindt zich de Alcazaba - de vesting - en het kasteel van Gibralfaro, ongetwijfeld de best bewaard gebleven Arabische monumenten. Het kasteel werd oorspronkelijk door de Feniciërs gebouwd en later weder opgebouwd door Taifakoning Badis ter verdediging van de stad. Het staat op de hoogste heuvel van deze plaats en is verbonden met de Alcazaba via een door wallen omgeven weg.
De Alcazaba deed dienst als paleis en vesting
van de machthebbers en was eveneens met de stad verbonden door middel van een serie stadsmuren. Via de ingang bij de Torre del Cristo bereikt men de Wapen plaats en de Toren. Het hoger gelegen gedeelte kan bezocht worden via de Puerta de los Cuartos de Granada, waar zich de grootste vestingtoren bevindt en het Paleis, waarvan een deel uit de XIe eeuw dateert en een ander deel uit de XIIIe­ - XIVe eeuw. Hier is de Archeologische afdeling van het Museum van Malaga gevestigd.Als men een korte wandeling maakt door de Calle Alcazabilla  

en zijstraten daarvan, tussen cypressen en heerlijk geurende­ bougainvilleas door, bereikt men het Romeins Theater en de iets verderop gelegen voormalige Douane en de Kathedraal, gebouwd in opdracht van het Katholieke Koningspaar op de funderingen van een oude moskee. De werkzaamheden duurden drie eeuwen lang, aanvankelijk volgens een ontwerp van Diego de Siloé, waarbij vooral het koorgestoelte in het uit drie schepen bestaande interieur de moeite waard is, voornamelijk het werk van Pedro de Mena uit de xvue eeuw.

De Kerk van El Sagrario  

met een bijzondere laatgotische gevel en altaarstuk is een interessant bouwwerk, evenals andere over de hele stad verspreide kerken zoals die van Santiago, San Juan, Los Mártires, El Cristo de la Salud en de Kapel van La Victoria. Ook een aantal civiele bouwwerken zijn de moeite waard, zoals bijvoorbeeld het Casa de Mena en het Paleis van Villalcázar.

De stadswandeling door het centrum van de stad kan afgerond worden
met een bezoek aan het Paleis van de Graven van Buenavista en het Huis van Pablo Picasso, op het plein van la Merced.

De grootste aantrekkingskracht van Malaga  

ligt echter in de straten en pleinen van het oude centrum. Een wandeling door de tuinen brengt de reiziger geheel in de sfeer van de Arabische cultuur en het park bij de haven is een prachtig natuurmuseum met exotische planten en bomen uit de hele wereld met daartussenin een fraai complex voor muziekuitvoeringen. In het hart van de stad kan men op de Pasaje de Chinitas genieten van een meer folkloristische sfeer.
Botanische tuin van La Concepcion, Carretera de las Pedrizas, km 166. Ingang via de N-331 van Malaga naar Antequera, links. Vanuit Antequera de wegwijzers volgen.

Het landgoed van La Concepción  

was in het bezit van de markiezen van Casa Loring van 1850 tot 1990, toen het aangekocht werd door de gemeente van Málaga. De vroegere eigenaren maakten het tot een middelpunt van het maatschappelijk leven van de stad met een indrukwekkend park waar exotische bomen en planten, meegebracht uit Amerika, de Filippijnen en Australië met de zeilschepen van hun handelsvloot, uitstekend acclimatiseerden. Het is een romantische tuin met kronkelpaden, vijvers, watervallen en beekjes, een weelderige halftropische vegetatie en schitterende exemplaren ficussen, palmen en spectaculaire slangedennen.
Een bijzondere vermelding waard zijn het Loringianomuseum,
een kleine tempel in Dorische stijl, en de prachtige pergola met blauweregen vlakbij het paleis.


Het Kunsthistorisch museum voor schone kunsten, met van Pablo Picasso
 

is gevestigd in het mooie Palacio de Buenavista. Er is o.a. te zien.: Luis de Morales, van Murillo, Zurbaran en Alonso Cano. Bouw van de kathedraal begon in 1538 begonnen. Een marmeren trap leidt naar de westgevel van de machtige kerk. De kerk is gebouwd op de resten van de voormalige Grote Moskee en in 1680 door een aardbeving grotendeels verwoest. De kerk van nu dateert 18de eeuw. In het drieschepige interieur uitvoerig houtsnij- en beeldhouwwerk.

De kerk Santiago el Mayor  

dateert uit 16de eeuw en werd gebouwd met gebruikmaking van moskeeën en delen van de Moorse stadswallen.

PICASSO MUSEUM
 

Het Museo Picasso in de Zuidspaanse stad Málaga is te bezoeken op internet. Via de website www.museopicassomalaga.org. Allereerst over het museum zelf, met informatie over het hoe en waarom. Vervolgens is er een hoofdstukje over de collectie die te zien zal zijn in het museum, met een kleine selectie van de kunstwerken.
Wanneer u “Building” / “El Edificio” aanklikt, komt u meer te weten over het het Palacio de Buenavista, het gebouw waarin het museum gevestigd is.
Tenslotte is er nog een kopje met “News” / “Novedades” en kunt u, indien gewenst, ook contact zoeken met het museum.

** Uw accommodatiekunt U goed boeken via Booking.Malaga
Er zijn 63 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!   

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets