SAN LORENZO DEL ESCORIAL. Het dorp San Lorenzo del Escorial met het Real Monasterio (escorios=ijzerslakken), ligt aan de voet van de Sierra de Guadarrama op een hoogte van 1000 m en 50 km van Madrid. Naar overzicht regio Madrid. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

    

Het Real Monasterio de El Escorial is een van de drukst bezochte monumenten van Spanje. Het is ontstaan rond het beroemde klooster-paleis van   Filips II (Zie het boek over de Inquisitie). Het werd gebouwd overeenkomstig een belofte van Filips Il als herdenking aan de overwinning op de Fransen in de slag van St- Quentin op 10 augustus, feestdag van St. Laurentius. Het werd gebouwd tussen 15633 en 1584. Het grijs granieten complex heeft een rechthoekig grondplan (206x161 m) met veel binnenhoven.

San Lorenzo del Escorial.In het midden ligt de basiliek met twee 70 m hoge klokkentorens

en een koepel. Via de twee, van de zestien, bekendste binnenhoven, Patio de los Reyes en Patio de los Evangelistas, komt men in de kerk. Aan de buitenkant daarvan staan granieten beelden van oudtestamentische koningen. Het gehele gebouw rust op vier pijlers. Boven de hoofdbogen verheft zich de koepel.

In Pantheon de los Reyes,
pantheon van de koningen, onder het hoofdaltaar liggen Spaanse koningen begraven.

Klooster en Patio de los Evangelistas

Een grote kloostergang vormde het centrum van het kloosterleven. Men ziet er Ionische en Dorische zuilen, in het midden een fontein en een tempel met voorstellingen van de vier evangelisten.

Palacio Real

In het koninklijk paleis zien we mooie gobelins en in de “zaal der veldslagen” prachtige fresco’s. Een steile bochtige trap leidt naar de vertrekken van Filips II. Het kleinste kamertje van het paleis is zijn werkvertrek. Van hieruit regeerde 400 jaar geleden Filips ons land.
Het is een sober vertrek met roodstenen vloer
en witgekalkte muren. Een deel van onze geschiedenis - Alva, zijn Bloedraad, de Geuzen - werd aan deze bescheiden schrijftafel gemaakt. In een vertrek ernaast staat zijn draagstoel en zijn bed met baldakijn. Hier stierf de koning, lijdend aan jicht, in 1598 een eenzame dood.

Museum

Is ondergebracht in de zomerverblijven van Filips II. Er is een zeer beroemde schilderijencollectie met werken van El Greco, Tintoretto, Titiaan, Rogier van der Weyden, Velázquez, Jeroen Bosch en Rubens. In de bibliotheek, in een van de grootste zalen, zijn zeer waardevolle handschriften, uit 10de en 11 de eeuw, en incunabelen.

Openingstijd
Dagelijks van 10.00-18.00 Maandag gesloten. Toegang met rondleiding is mogelijk.
Oficina de Turismo. Floridablanca, 10 - 28200 -  San Lorenzo del Escorial. Es. - Tel. +34.91.8901554. VALLE de los CAIDOS

Tussen de beboste heuvels van de Siërra du Guadamarra ligt het monument voor de gevallenen in de burgeroorlog (1936-1939). Het is meer een monument voor Franco en zijn regime. Het gedenkteken is gebouwd tussen 1940 en 1956.
Het bestaat uit een basiliek, Basilica de Santa Cruz ,
gebouwd in de rotsen (265 m) en daar bovenop een 150 m hoog granieten kruis. Met een kabelbaan kunt u daar  heen. Het plein voor de basiliek is zeer groot. Tijdens het bewind van  Franco  werden   hier de ceremonieën gehouden. Binnen zijn de graftombe van de stichter van de falange, de Rivera en van generaal Franco. Ook ziet u er grote gobelins met voorstellingen uit de Apocalyps van de H. Johannes. Deze zijn in 1540 in Brussel vervaardigd uit goud- en zilverdraad. zijde en wol en aangekocht door Filips 11. Het ligt 10 km van het El Escorial, ook aan de C 600.
Openingstijd. Met uitz. van maand. dagelijks geopend van 10.00-18.30.

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Booking.San-Lorenzo-del-Escorial. 
Er zijn 5 hotels online boekbaar en in de omgeving 16. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

 
** Algemene informatie over Spanje
 
** Naar richtlijnen en afspraken voor auto-, camper- en caravanrijders.