SANTO DOMINGO DE SILOS. BURGOS, naar overzicht De Spaanse Taal, zie daar ook het kaartje. Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Klooster van Santo Domingo de SilosMet betrekking tot het klooster van Santo Domingo de Silos, dat ook een voortrekkersrol
heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Spaanse taal, getuigen talrijke documenten uit die tijd dat er reeds in de tiende eeuw sprake was van een stimulerende vitaliteit in dit pelgrimscentrum dat gesticht was door FernŠn GonzŠlez, de graaf die op 3 juni van het jaar 954 de stichtingsbrief met privilegies en vrijstellingen verleend had. De algemene toestand van schaarste en gebrek in de Castiliaanse kloosters trof ook dat van Silos. Met de bedoeling hiervoor een oplossing te vinden zond koning Ferdinand I een van zijn vertrouwelingen, Domingo de Canas, als redder in de functie van abt.

De heilige Domingo vernieuwde de geest

van het klooster door de gebouwen te laten restaureren en de precaire financiŽn weer gezond te maken. Kort na zijn dood in 1073 werd de oorspronkelijke Romaanse tempel ingewijd, waarvan de robuuste afgeronde stenen muren eeuwenlang levens en wonderen hebben beschermd. De abdij, die vanaf de dertiende eeuw de toevoeging 'van Santo Domingo de Silos' kreeg, zou een bijzonder moeilijke periode doormaken met de invasie van de Franse troepen op 10 november 1808, hoewel de monniken het rijke erfgoed van het klooster zo goed wisten te verbergen dat niet in handen van de vijand is gevallen.
Tussen de muren van deze gewijde plaats
die als vanzelf vragen met eeuwigheidswaarde oproept heeft een onbekende broeder in de kantlijn en tussen de regels door van verschillende boeken in het Latijn zijn commentaar weergegeven, ongetwijfeld met de bedoeling het begrip van die ingewikkelde teksten te verhelderen. Deze G/osas Si/enses verschijnen dus in verscheidene manuscripten van het klooster over evangelische aspecten en vormen een bevestiging van hetzelfde feit dat iets eerder in San MillŠn de la Cogolla plaatsvond.

In deze twee middelpunten

van spiritualiteit en creativiteit ontstond kortom het beste erfgoed en belangrijkste identiteitskenmerk dat Spanje bezit: de Castiliaanse taal.

Kunst en monumenten

De eerste Romaanse kerk van Silos werd in de achttiende eeuw vervangen door de huidige tempel, gebouwd naar een oorspronkelijk ontwerp van Ventura Rodriguez. De architect Antonio Machuca zou de leiding hebben over de uitvoering van het project tussen 1751 en 1792, waarbij onder andere de fraaie ingang naar de sacristie als oorspronkelijk element behouden bleef. De kapel van Santo Domingo in barokstijl met een achthoekig grondplan werd voltooid in 1732 en hier worden de relikwieŽn van de beschermheilige bewaard, binnen in een tabernakel dat deel uitmaakt van een urn met drie vergulde zilveren kronen die afkomstig waren uit Trujillo, Peru. Een ander interessant vertrek is de apotheek uit 1705 waar allerlei medische instrumenten, flesjes en keramieken vijzels uit Manises en Talavera de la Reina te zien zijn, alsmede een schitterend archief met oude artsenij boeken. De huidige bibliotheek herbergt een collectie van 40.000 boeken.

Tezamen met het Portaal van de Gelukzaligheid van Santiago de Compostela

en de CŠmara Santa van Oviedo wordt de kloostergalerij van Silos beschouwd als een van de meesterwerken van de Romaanse kunst in Spanje. Men was met de bouw begonnen in de tijd van Santo Domingo maar de constructie werd pas ver in de twaalfde eeuw voltooid. Via de Maagdendeur uit 1120 komt men terecht in een magische wereld van reliŽfs en bewerkte kapitelen met beelden die oosterse invloeden doen vermoeden en die omgeven zijn door een mysterieuze symboliek. Wij bevinden ons hier ongetwijfeld voor de fraaiste middeleeuwse beeldhouwkunst van Castilla y Leůn. Eveneens de moeite waard zijn de vakwerkplafonds in mudejarstijl, versierd met jachttaferelen en afbeeldingen van het dagelijks leven in het verre verleden.

Het museum van Silos,

gevestigd in drie vertrekken van het complex, herbergt werken van edelsmeedkunst zoals de Kist met Emaille uit de twaalfde eeuwen een archeologische afdeling, evenals een verzameling handschriften van de mozarabische liturgie, enkele daarvan vervaardigd door miniatuurschilders van het klooster zelf.
Alvorens het bezoek aan dit klooster te beŽindigen dient men nog even te luisteren naar de gregoriaanse gezangen die de monniken van Silos op verschillende momenten van de dag ten gehore brengen.
Het is een ritmische ceremoniŽle vorm van muziek, een ware balsem voor de ziel, die opmerkelijk genoeg zeer hoog genoteerd staat op de lijst van best verkochte muzikale werken.

Route door provincie BurgosRoutes door de provincie

In het vlakke land van Burgos zijn overal sporen uit het rijke verleden te ontwaren in de vorm van paleizen, vestingen, kastelen, kloosters en kerken. Het Castiliaans maakte een trapsgewijze ontwikkeling door als taal, de loop van de Duero volgend, een methodische rustig voortkabbelende rivier, zoals bewezen wordt met El Cantar de Mio Cid. Dit epische dichtwerk daterend uit 1180 zou de edelman Rodrigo Dfaz de Vivar, geboren in een dorpje in het noorden van de provincie Burgos, tot de grootste romantische held van de Herovering maken.

El Cid ligt tezamen met zijn echtgenote Dona Jimena

begraven in de schitterende kathedraal van Burgos, door Thťophile Gautier aangeduid als "verfijnd als een vrouwelijk juweel", De stad was de hoofdstad van het koninkrijk Castilla y Leůn van het jaar 1073 tot aan de inname van  Granada en de klassieke schoonheid van een paleisachtige monumentaliteit komt prachtig naar voren in het klooster van Las Huelgas en het kartuizerklooster van Miraflores, gesticht door Isabella van CastiliŽ als begraafplaats voor haar ouders. Volgens een oude traditie werd het indrukwekkende veelkleurige altaarstuk van de hand van Gil de Siloť verguld met het eerste goud dat uit Amerika meegebracht werd. Ten zuiden van Burgos bevindt zich het klooster van San Pedro de Cardena, waar EI Cid zijn familie achterliet alvorens in  ballingschap te gaan leven.
Er zijn overigens nog vele andere enclaves
binnen de provincie die noden tot een toeristisch bezoek. In de beroemde collegiale kerk van Covarrubias heeft de myth ische FernŠn GonzŠlez, de eerste graaf van CastiliŽ, zijn laatste rustplaats gevonden terwijl het aristocratische verleden van Lerma, geboorteplaats van de favoriete polemist van Filips III, is af te lezen uit het elegante hertogelijk paleis, een prachtig voorbeeld van de burgerlijke bouwkunst uit die tijd.

Feesten en braderieŽn

Nadat het nieuwe jaar nog maar net is begonnen, op 30 januari, opent de burgemeester van de hoofdstad het festiviteiten programma met de traditionele offergave van een kaars aan San Lesmes, patroonheilige van Burgos,
Na deze authentieke zeer oude ceremonie worden onder de aanwezigen de heerlijke karakteristieke "broodjes van San Lesmes" uitgedeeld, In de maand juni vinden allerlei verschillende evenementen op cultureel gebied plaats. Behalve de "markt van de Route", een tentoonstelling van gastronomische producten die langs de Route van Santiago vervaardigd worden, viert Burgos op 29 juni de patroonfeesten van San Pedro. Dit is een echt volksfeest, met optochten van praalwagens en een "eetconcours" waaraan verschillende verenigingen deelnemen.
Een oudere traditie kent "El Curpillos",
de processie met de vaandel van de slag bij las Navas de Tolosa, op de dag na Corpus Christi in het klooster van las Huelgas. Ter herinnering aan die fabelachtige overwinning wordt die dag het  almohadentapijt, dat Alfons VIII aan de stad Burgos geschonken had, voor het publiek uitgestald. Onder de talrijke festiviteiten die plaatsvinden in het gewest Burgos noemen wij hier het "Cronicůn de Ona" dat half augustus plaatsvindt met middeleeuwse voorstellingen over de geschiedenis van CastiliŽ.

Gastronomie

De plaatselijke gastronomische verenigingen, waarvan enkele reeds meer dan een halve eeuw oud zijn, geven blijk van de professionaliteit van de keuken van Burgos, die voor alle smaken en alle magen wel iets te bieden heeft. Zuiglam, karakteristiek aan de oevers van de Duerorivier, wedijvert om de kwalificatie als sterproduct onder de vleesgerechten met de sensationele bloedworst van Burgos, gemaakt van rijst, ui, reuzel en varkensbloed.
De rode bonen van Ibeas
horen bij de meest klassieke recepten, net als de chorizo van Villarcayo en de befaamde verse kaas van Burgos, buitengewoon zacht en zuiver. Een vermelding apart verdienen de wijnen van de Ribera del Duero, beschermd door de Herkomstaanduiding, krachtig, pittig en prettig gekonfijt van smaak.

Winkelen en volkskunst

De volkskunst van Burgos biedt de bezoeker een aangename variŽteit. Hier kan men heel uiteenlopende producten kopen zoals bijvoorbeeld hand beschilderde keramiek, wijnzakken, porselein en zelfs wapenschilden, karakteristiek voor deze nobele streek. Ook worden er rietwerk en potten, serviezen en bijouterie in allerlei vormen en kleuren verkocht. En voor de vroomste bezoekers maken de monniken van het kartuizerklooster van Miraflores rozenkransen van rozenblaadjes die altijd weer in de smaak vallen van de toeristen.
Met het oog op de hier eerder besproken
uitstekende culinaire traditie, zal het inslaan van allerlei levensmiddelen het afscheid wellicht iets vergemakkelijken. Bij wijze van suggestie zou het geen slecht idee zijn een streng bloedworstjes te kopen, vergezeld door een paar flessen Ribero de Duerowijn: een gastronomische optie die zeker in de smaak zal vallen.

Praktische informatie
Toeristenbureau  -  Plaza Alonso Martfnez, 7. Burgos  -  947203 125
Busstation Miranda, 4. Burgos  -  947 288 855

** Voor geheel Spanje kunt u goed
uw accommodatie
boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. Er zijn meer dan 10.500 hotels/appartementen online boekbaar. U betaalt in het hotel! Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets