INFORMATIE OVER SPANJE

Bij de verschillende steden staan de belangrijkste internet links. Bij de provincie hoofdsteden staan  ook regio links. Op deze wijze is de site voor Spanje één groot internet portaal. Een aantal algemene links zijn hieronder gegeven. Voor Spanje is dit dus een goede start.
Naar Stedenlijst Spanje. Naar regiokaart Spanje.  Naar uw accommodatie!

Spaans Verkeersbureau Aanbevolen boeken
Internet portaal Spanje Musea in Spanje
UNESCO Werelderfgoederen Lonely Planet's links
Lonely Planet Madrid Spain Info sites
Turespana, Hoofdkantoor in Spanje Related Sites
Places to Visit in Spain Plaatsen tot werelderfgoed verklaard
Culturele activiteiten Plattelandstoerisme
Regio's Autonome gemeenschappen
Ligging van Spanje Bevolking, Talen, Politiek
Spaanse bergen op internet Boekenpagina
Naar gastronomie in Spanje. Naar geschiedenis in Spanje.
    

** Uw accommodatie  voor geheel Spanje kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!  

U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

Spaans Verkeersbureau  
Laan van Meerdervoort 8-A  2517 AJ DEN HAAG 
Telefoon: 070. 346 59 00 - Telefax:: 070. 364 98 59 
E-mail: infolahaya@tourspain.es
Internet: http://www.spanjevakantieland.nl/spaans_verkeersbureau.htm
met info o.a. over het land, nuttige links, natuur en feesten.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur
Voor België: Spaanse dienst voor Toerisme, Koningstraat 97, 1000 Brussel. Tel. 02/280 19 26(29), fax 02/230 21 47, bruselas@tourspain.es

Aanbevolen voor kampeerders.    
Federación Espãola de Empresarios de Camping y C. V.geeft een camping gidsje uit. Het aangesloten zijn bij deze Bond vormt een garantie voor verantwoordelijkheid en het serieuze karakter met betrekking tot beheer en service van de betreffende bedrijven.
Adres: San Bernardo, 97-99 - 3° CB - 28015 MADRIDTel.: +34.91.448.12.34 - Fax: +34.91.448.12.67

“Spanje”,

dit is de korte en eenvoudige titel van het nieuwste boek van Rik Zaal. In dit ruim 600 pagina’s tellende boek leidt hij de reiziger door het binnenland van Spanje. Het is met name geschreven voor de reiziger met auto, want dit is volgens Zaal het beste vervoermiddel om Spanje te leren kennen. Een groot aantal autoroutes voert u door heel Spanje. Onderweg wordt regelmatig gestopt om een dorp, kasteel, klooster of andere bezienswaardigheid te bezoeken.
En ook de inwendige wens wordt niet vergeten. In deze reisgids vindt u een keur aan restaurants en andere eetgelegenheden. Zoveel zelfs dat Zaal in zijn boek beweert dat u wekenlang in Barcelona in een andere gelegenheid kunt eten.
“Spanje”, is verschenen bij De Arbeiderspers en is voor € 29,50 te koop in de boekhandel.
Spain,  Lonely Planet.  From Pamplona to Picasso and paella to para-gleding
Lonely Planet's links      

You're off to España but you need to learn the language? Learn Spanish gives lessons for free, and info on language schools in Spain and South America to boot.
Bullfighting aficionados bring us Mundo Taurino - not for the squeamish.
Flamenco Guitar Home Page
has everything you need to know to get them hands aflapping.

Madrid        
You want Madrid links? The imaginatively named Useful Guide to Madrid has an embarrassment of riches.
WebMadrid
is a savvy guide to the city’s nightlife, gastronomy, museums, shopping … you name

Turespana (English, Spanish, French, German)    
Tourist Office of Spain in Copenhague (Denmark) (Danish, English, Spanish)
Tourist Office of Spain in Oslo (Norway) (Norwegian)
http://www.spanjevakantieland.nl/spaans_verkeersbureau.htm
Tourist Office of Spain in Tokyo (Japan) (English, Japanese, Korean, Chinese)
Tourist Office of Spain in Milan (Italy) (Italian)

Related Sites    
World Heritage Cities / Ciudades Patrimonio (English, Spanish)
http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=31  (English, Spanish, French)
Pueblos de España (Towns of Spain) (Spanish)
PGLocal (Spanish)
All About Spain (English, Spanish, German)
http://www.cyberspain.com/ (English)
 http://travelinginspain.com/ (English)
An informational site for those that want to visit Spain or recall a past visit to Spain. Click on the links to the left for a photo tour and information on the Spanish cities listed. Don't see the Spain city you were looking for; go to the All Cities Links page.
Spain Info sites:     
Official Spain Tourist Site  |  The Time in Spain is  |  The Weather in Spain currently is  |  Annual Temperature Chart   |  The boring details on Spain  |   All About Spain  |  Andalucia.com  |  Visit SpainPlattelandstoerisme     
Een steeds populairder wordende manier van vakantie vieren, is het logeren in een rustieke omgeving. De volgende provincies / regio´s hebben hun aanbod van plattelandsaccommodaties op internet staan:

Andalusië www.andalucia.org
www.raar.es
Galicië www.turgalicia.es   /  www.turismo-rural.com
Com. Valenciana www.comunidad-valenciana.com

Regio's     
De rijke verscheidenheid van Spanje en de grote contrasten in geografie, klimaat en landschap worden in elk van deze streken tot uitdrukking gebracht, die zich soms verenigen teneinde hun gemeenschappelijke kenmerken naar voren te laten komen met het oog op het toerisme.
Zo ontstond bijvoorbeeld
Het Groene Spanje uit een gezamenlijke inspanning van Galicië, Asturië, Cantabrië en het Baskenland om hun gemeenschappelijke aspecten als hun landschap, klimaat, gastronomie en toeristische attracties -strand en bergen, sport, plattelandstoerisme - onder de aandacht te brengen.

De streken die het meest ontwikkeld zijn

met betrekking tot het zon - en strandtoerisme zijn de Valenciaanse Gemeenschap, Andalusië en Catalonië, die over hoogwaardige en een verscheidenheid aan infrastructuren beschikken.
Andere streken van het Spaanse Binnenland echter,
zoals Aragón, Castilla Y León, Castilla-La Mancha en Extremadura bieden de toerist hun aantrekkelijke historische steden, vele daarvan aangemerkt als Erfgoed van de Mensheid, hun erfenis aan kunstwerken en monumenten, hun veelzijdige gastronomie en een natuurtoerisme met prachtige landschappen.

Andere autonome streken zoals

La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra beschikken over de aantrekkingskracht van streken met een grote traditie en persoonlijkheid die de reiziger een veelheid van aan natuur en cultuur ontleende attracties bieden.
De Spaanse Eilanden zijn ongetwijfeld
één van de meest gewaardeerde toeristische bestemmingen. De Balearen, gelegen in het hart van de Middellandse Zee bieden een fantastische kust waar genoten kan worden van stranden en watersporten terwijl de Canarische Eilanden, voor de Afrikaanse Atlantische kust, een waar paradijs vormen met de vele stranden, de vulkanische Natuurparken en een buitengewoon klimaat het hele jaar rond.

De steden Ceuta, aan de Afrikaanse kust

van de Straat van Gibraltar, en Melilla, aan de Afrikaanse Middellandse Zeekust, oefenen ook een aantrekkingskracht uit vanwege hun goede bereikbaarheid vanuit het Schiereiland, waardoor van hun stranden genoten kan worden en inkopen gedaan kunnen worden tegen interessante prijzen.
Autonome gemeenschappen    
De Grondwet verleent elke Autonome Gemeenschap zijn respectievelijke regeringsbevoegdheden, waarbij de conflicten tussen de algemene Landsregering en die van de Autonome Gemeenschappen beslecht worden door de Constitutionele Rechtbank.

Andalusië: Catalonië:

Almería
Cádiz
Córdoba
Granada
Huelva
Jaén
Málaga
Sevilla

Barcelona
Girona
Lleida
Tarragona

Extremadura:

Badajoz
Cáceres

Aragón: Galicië:

Huesca
Teruel
Zaragoza

A Coruña
Lugo
Ourense
Pontevedra

Balearen: La Rioja:

Balearen

La Rioja
Baskenland: Madrid:

Álava
Guipúzcoa
Vizcaya

Madrid

Canarische Eilanden: Murciastreek:

Las Palmas
Santa Cruz de Tenerife

Murcia

Cantabrië: Prinsdom Asturië:

Cantabrië

Asturië

Castilla-La Mancha Navarra:

Albacete
Ciudad Real
Cuenca
Guadalajara
Toledo

Navarra
Valenciaanse Gemeenschap:

Alicante
Castellón
Valencia

Castilla y León  
Ávila
Burgos
León
Palencia
Salamanca
Segovia
Soria
Valladolid
Zamora
Ceuta
Melilla

Ligging     
Spanje neemt het grootste deel van het Iberisch Schiereiland in, gelegen in het zuidwesten van Europa. Met een oppervlakte van 505.955 vierkante kilometer, komt het land in grootte op de derde plaats binnen het geheel van het Europese werelddeel, na Rusland en Frankrijk. Van genoemde oppervlakte behoort het grootste gedeelte (493.484 km2) tot het schiereiland en hieraan dienen toegevoegd te worden de eilandengroepen van de Balearen in het oosten (4.992 km2) en de Canarische Eilanden (7.447 km2) die zich op meer dan duizend kilometer afstand van het zuidelijkste punt van het schiereiland bevinden, tegenover de kust van Afrika.
Ook Ceuta en Melilla,
twee steden in het noorden, horen bij Spanje.

Binnen het Europese continent

is het Iberisch Schiereiland het dichtste bij Afrika gelegen, hiervan slechts 14 kilometer gescheiden, en via de Atlantische Oceaan is het land op Amerika gericht, waaraan een bijzondere strategische waarde toegekend wordt. Dit verklaart waarom Spanje een fundamenteel ontmoetingspunt geweest is in de geschiedenis van verschillende culturen en beschavingen. Het land maakt dus deel uit van het peninsulaire zuiden van Europa en in het bijzonder van het Middellandse Zeegebied

Bevolking      
Met meer dan veertig miljoen inwoners bereikt Spanje een gemiddelde bevolkingsdichtheid van ongeveer 80 inwoners per vierkante kilometer, onder het gemiddelde van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie. De ongelijke verdeling van de bevolking heeft een onevenwichtige verhouding veroorzaakt tussen de verschillende streken, die verschillende en tegengestelde bevolkingsniveaus vertonen.
Er bestaat een toenemende tendens
tot concentratie in de kustgebieden en tot ontvolking in het binnenland, met uitzondering van de grote steden, als gevolg van de industrialisatieprocessen en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Talen  
   
Er wordt in het gehele land Spaans gesproken, hetgeen ook de taal is die gebruikt wordt door de Overheid. Het Catalaans in Catalonië, het Galicisch in Galicië, het Baskisch in het Baskenland en het Valenciaans in de Valenciaanse Gemeenschap zijn talen die gewoonlijk gesproken worden in genoemde streken.
Politiek
Zoals vastgesteld in de Grondwet van 1978, is Spanje een sociale en democratische rechtstaat, met een parlementaire Monarchie als politieke vorm.

De hoofdstad is Madrid,

waar de Koning en de Landsregering gevestigd zijn. Ook bevinden zich daar de wetgevende (Eerste en Tweede Kamer) en rechtsprekende machten.
Tegenwoordig bestaat de Spaanse Staat uit zeventien Autonome Gemeenschappen en twee steden -Ceuta en Melilla- die elk een eigen Autonomiestatuut hebben.

Spaanse bergen      
spainmountains.com” is de naam van de eerste website met informatie op toeristisch gebied en over de bergsportmogelijkheden in Spanje. De gebruiker vindt op deze website de gegevens van 7.810 accommodaties, 12.060 restaurants en bars, 439 bedrijven/ aanbieders van sportieve en avontuurlijke activiteiten, 99 golfbanen, 1.320 monumenten en musea en 680 routes (te voet, te paard, per fiets of met de auto) verspreid over alle bergachtige gebieden in geheel Spanje.
De website is bestemd voor zowel Spanjaarden als buitenlanders;
de informatie wordt gegeven in de Spaanse, Catalaanse, Franse, Engelse, Duitse en Russische taal. Er is een uitgebreid zoeksysteem, zoals bijvoorbeeld geografisch (zone of dorp) of per onderwerp (soort accommodatie of activiteit). Naast het verkrijgen van informatie kunt u via deze website ook rechtstreeks reserveren en producten kopen .

Allerlei soorten onderwerpen

die iets te maken hebben met bergtoerisme vindt u op “spainmountains.com”: nieuwtjes, activiteitenagenda, meteorologische gegevens, sneeuwberichten, verkeersinformatie, autoverhuur, informatie over de nationale en de natuurparken, enz. Daar alle deelnemende bedrijven en instellingen via een speciale code kunnen inloggen op de website, kunnen zij hun gegevens ten alle tijde wijzigen en actualiseren

** Voor geheel Spanje
  kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Spanje. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets