STEDEN OP CYPRUS, naar overzicht Cyprus. Maak uw keuze
 
Lefkosia of Nicosia Larnaka, stad van Agios Lazaros Pafos, speelplaats van de Goden
Ammochostos of Famagusta De majestueuze Troodos Uw accommodatie

Lefkosia of Nicosia, Cyprus unieke hoofdstad      
Een bezoek aan Cyprus is niet compleet zonder de bezichtiging van de hoofdstad Lefkosia, beter bekend als Nicosia. De centraal gelegen stad is vanuit de kustplaatsen gemakkelijk bereikbaar en is een ideaal doel voor een dagtocht.
De unieke oude binnenstad is de grootste attractie van Lefkosia.
Stoere, stervormige muren, in de 16de eeuw door de Venetianen gebouwd, omsluiten een wirwar van straatjes, bezaaid met historische monumenten, winkeltjes, cafés en tavernen. Een wandeling door de oude stad is een reis door de tijd. De smalle straatjes en de oude huizen met hun sierlijke balkons ademen de sfeer van voorbije dagen.
In de kleine werkplaatsen beoefenen handwerkslieden eeuwenoude ambachten.
De sfeervolle wijk Laïki Geitonia, buurt van het volk, werd zorgvuldig gerestaureerd en is met zijn winkels en gezellige terrassen een must voor elke bezoeker. De beide hoofdstraten Onasagorou St. en Lidra St. vormen een waar winkelparadijs en zijn net als Laïki Geitonia autovrij.

Zeker een bezoek waard zijn het Cyprus Munten Museum, het Juwelenmuseum, het Gemeentelijk Kunstcentrum en het fascinerende Leventeion Museum,
dat gewijd is aan de historie van Lefkosia en in 1991 werd verkozen tot Europees Museum van het Jaar. Een andete bekroonde attractie is de oude stadspoort Pyli Ammochostou, Famagusta-poort, die vanwege zijn geslaagde renovatie de Europa Nostra Award verwierf.
Op geringe afstand van de poort liggen vele oude kerken en interessante bezienswaardigheden als het Museum voor Byzantijnse Kunst, dat wordt geflankeerd door het Museum voor Volkskunst, het Museum voor de Vrijheidsstrijd en de Agios Ioanniskerk met haar prachtige fresco's.
Vlakbij ligt het aartsbisschoppelijk paleis
alsmede het Huis van Chatzigeorgakis Kornesios, een fraai voorbeeld van 18de-eeuwse architectuur, waarin het Volkenkundig Museum is ondergebracht.

Een attractie van internationale allure is het net buiten de oude stad gelegen Cyprus Museum.
De unieke collectie van dit archeologische museum dateert uit de periode van de neolithische tot de Romeinse tijd. Een interessant contrast met de oudheden vormt de Staatscollectie  van Hedendaagse Kunst, op loopafstand gelegen in de moderne stad.
Het moderne stadsdeel is een cultureel en zakencentrum met een kosmopolitisch karakter.
Lefkosia geldt als het 'winkelhart' van Cyprus en heeft een breed aanbod van restaurants en uitgaansgelegenheden. Toeristen op zoek naar souvenirs kunnen hun hart ophalen bij het Cyprus Handicraft Centre in het Dwars door het hart van Lefkosia loopt de beruchte, door de VN gecontroleerde Green Line. De bufferzone vormt sinds de Turkse invasie van 1974 de scheiding tussen de Republiek Cyprus en het bezette gebied in het noorden, waar een alleen door Turkije erkende pseudo-staat werd geproclameerd.
De directe omgeving van de stad biedt volop excursiemogelijkheden.
Daaronder zijn historische juweeltjes zoals de 12de-eeuwse kerken Asinou en Agioi Apostoloi in Pera Chorio Nisou met prachtige schilderingen, de Koningsgraven van Tamassos, het oude stadskoninkrijk Idalion en de sfeervolle dorpen Fikardou en Kakopetria. 


Lemesos of Limasol, hart van de wijnstreek     
De levendige, kosmopolitische kuststad Lemesos is de op één na grootste stad van Cyprus, de belangrijkste haven van het eiland, het centrum van de wijnindustrie en een drukke vakantieplaats. Zijn levendigheid dankt Lemesos niet alleen aan de economische activiteit, maar bovenal aan het opgewekte karakter van zijn inwoners, bij wie plezier hoog in het vaandel staat. Het is geen toeval dat de twee grootste festivals van Cyprus hier plaatsvinden: het carnaval, groots gevierd met verkleedpartijen, optochten en andere festiviteiten, en het wijnfestival in september, een uitbundig gebeuren waar het druivennat overvloedig vloeit.
De directe voorlopers van Lemesos waren twee van de belangrijkste stadskoninkrijken van Cyprus: het direct ten oosten gelegen Amathous en het even westwaarts gesitueerde Kourion.
Intensieve opgravingen hebben met name in Kourion
veel fraais aan het licht gebracht. In het prachtig gelegen theater uit de 2de eeuw vinden 's zomers concerten en toneelvoorstellingen plaats.
In de I2de eeuw vond in het kasteel van Lemesos het huwelijk plaats tussen de Engelse koning Richard Leeuwenhart en Berengaria van Navarra. Kort daarop kozen de Tempeliers en vervolgen,s de Johannieters de even ten westen van de stad gelegen burcht van Kolossi tot hoofdkwartier. Zij stimuleerden de wijnbouw en produceerden met name de zoete dessertwijn Commandaria, die nog altijd tot de beste van Cyprus behoort.
Tegenwoordig is Lemesos een druk bezochte vakantieplaats met een vijftien kilometer lange kustlijn, een bruisend nachtleven en talloze tavernen, restaurants en winkels. Tot de bezienswaardigheden behoren het kasteel en het daarin gevestigde Museum van de Middeleeuwen, het Museum voor Volkskunst, het Archeologisch Districtsmuseum, de Gemeentelijke Galerie en het stadspark.
In de omgeving liggen de stuwdam van Germasogeia, populair bij hengelaars, en het zoutmeer van Akrotiri, dat van de herfst tot de lente wordt bezocht door ontelbare trekvogels. In de sfeervolle dorpen in de heuvels rond Lemesos overheerst de rust en lijkt het snelle stadsleven lichtjaren ver weg. 

Larnaka, stad van Agios Lazaros     
Larnaka bezit de belangrijkste luchthaven van Cyprus en is de stad waar veel bezoekers hun eerste indrukken van het eiland opdoen. De allereerste indruk geldt het pal tegenover het vliegveld gelegen zoutmeer, waar in de koele maanden kolonies flamingo's en andere trekvogels overwinteren. Aan de rand van het meer verraadt een witte minaret te midden van weelderige palmen de schitterende ligging van de Hala Sultan Tekesi, waar een tante van de profeet Muhammad begraven ligt.
Het hart van Larnaka is de buurt rond de boulevard,
die met zijn lange rij palmbomen een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op zowel toeristen als Cyprioten. In de lange zomer zijn de vele cafés, tavernen en terrassen altijd goed bezet. Druk is het ook in de jachthaven aan de noordkant van de boulevard, waar schepen uit alle delen van de wereld afmeren. Aan de zuidzijde van de boulevard staat het l7de-eeuwse fort, waarin het Museum van de Middeleeuwen is gevestigd.
Dicht bij het fort ligt de Agios Lazaros­kerk,
gebouwd op de plek waar in de 9de eeuw het graf van de heilige zou zijn ontdekt. Volgens de overlevering was Lazaros, na door Jezus uit de dood te zijn opgewekt, de eerste bisschop van ,de stad.
Wat ook interessant is, is de antieke Koningsstad Kition,
gesticht door Myceense Grieken in de I3e eeuw voor Christus, en de kerk van Agia Faneromeni, gebouwd boven een onderaards kamergraf uit de 8ste eeuw v.Chr. Even noordwaarts herinnert een marmeren borstbeeld aan een tweede beroemde zoon van Larnaka, de filosoof Zeno, grondlegger van het stoïcisme.
Tot de overige attracties behoren het Archeologisch Districtsmuseum en het Pierides Museum, beide met bijzondere collecties oudheden, en het l8de-eeuwse aquaduct even buiten de stad.

Ten zuidwesten van Larnaka ligt een aantal bijzondere bezienswaardigheden onder handbereik. In het dorp Kiti bevindt zich in de Panagia Angeloktisti-kerk een 6de­eeuws mozaïek dat Maria-met-kind voorstelt en tot de fraaiste voorbeelden van vroeg-Byzantijnse kunst archeologische belangstelling mogen de opgravingen van Choirokoitia niet missen. De blootgelegde resten van een neolithische nederzetting behoren tot de belangrijkste ter wereld. Het dorp Lefkara is van oudsher befaamd om zijn Lefkaritika of 'Lefakara-kant', borduurwerk op linnen dat een geliefd souvenir is. Het hooggelegen Stavrovouni­klooster tenslotte, gesticht door de heilige Helena, is een van de oudste kloosters van Cyprus en biedt fabelachtige uitzichten in alle richtingen. Op grond van de strikte leefregels van de monniken is het niet toegankelijk voor vrouwen. Pafos, speelplaats van de Goden     
In de populaire vakantieplaats Pafos komen de mythologie en historie van het eiland tot leven. Ooit was het stadje en zijn omgeving de speelplaats van de hoofdfiguren uit de Cyprische mythologie. Tegenwoordig is het een lusthof voor zowel strandliefhebbers als cultuurhistorisch geïnteresseerde toeristen, die arriveren op de nabijgelegen internationale luchthaven. Centrum van Pafos is de kleine vissershaven met haar 16de-eeuwse fort en gezellige openluchtrestaurants, die een verscheidenheid van vis specialiteiten serveren.
Het was in de nabijheid van Pafos dat de mythologische godin Aphrodite werd geboren uit het schuim van de zee. Haar geboorteplaats - een grote, in zee uitstekende rots - staat bekend als Petratou Romiou oftewel 'Rots van Aphrodite'. In het nabijgelegen Kouklia - Palaipafos zijn de resten van Aphrodites belangrijkste heiligdom te zien. Ook het 'Bad van Aphrodite' en de Fontana Arnorosa ('Fontein der Liefde') ten noorden van Pafos herinneren aan de godin van liefde en schoonheid. Ver na Aphrodite deed het christendom in Pafos zijn intrede. Volgens de overlevering bekeerde de apostel Paulus hier rond 45 n.Chr. de Romeinse proconsul en werd Cyprus het eerste land onder christelijk bewind.

Als uitvloeisel van de rijke historie vormt Pafos tegenwoordig een waar openluchtmuseum.
Vanwege het grote belang van de vele monumenten verklaarde de UNESCO de hele plaats tot beschermd cultureel erfgoed. Tot de fraaiste archeologische vondsten behoren de schitterende mozaïekvloeren in de villa's van Dionysos, Theseus en Aion. Zeer de moeite waard zijn ook de mysterieuze Koningsgraven, het Odeon-theater, de zuil waaraan Paulus zou zijn gegeseld, het Archeologisch Districtsmuseum en het Byzantijns Museum. De omgeving van Paphos is al even veelzijdig. Het dorp Geroskipou is vermaard om zijn loukoumi (Turks fruit), de Byzantijnse Agia Paraskevi-kerk met zijn vijf koepels en het interessante

Museum voor Volkskunst.
Een bijzondere attractie van het Agios Neofytos-klooster is het kluizenaarsverblijf van de heilige Neofytos, waarin enkele van de mooiste Byzantijnse fresco's uit de 12de en 15de eeuw te zien zijn. Het fantastisch gelegen Chrysorrogiatissa-klooster staat bekend om zijn wijnen. Een klein museum in Pano Panagia herinnert aan de beroemdste inwoner van het dorp, aartsbisschop Makarios, de eerste president van Cyprus. Een prachtige tocht voert naar de majestueuze Cedar Valley, Vallei der Ceders, het leefgebied van de moeflon, een inheems bergschaap. Van bijzonder historisch belang zijn de opgravingen bij het dorp Lempa, waar een nederzetting uit de cha1colitische tijd aan het licht werd gebracht. De getrouwe reconstructie van enkele woningen biedt inzicht in de manier van leven in deze periode. Verder noordwaarts ligt de gemoedelijke vakantieplaats Polis en de prachtige Chrysochou-baai met het charmante vissersplaatsje Latsi. Door het relatief ongerepte landschap en dorpjes is dit gebied erg geliefd door wandelaars en natuur liefhebbers.
Ten noorden van Pafos maakt het door bananenplantages en lage heuvels gedomineerde landschap plaats voor de ongerepte schoonheid van het schiereiland Akamas. Het ruige heuvelland met zijn witte kliffen en spectaculaire kloven biedt adembenemende vergezichten.
In het noordelijk deel zijn enkele natuurwandelingen uitgezet.

Ammochostos of Famagusta; Paralimni-Protaras-Agia Napa 
   

Met zijn fantastische goudkleurige zandstranden is de zuidoosthoek van het eiland een paradijs voor zonaanbidders. De streek is ook de 'tuin van Cyprus'; de in West - Europa welbekende Cyprische aardappel is er het belangrijkste product. De badplaats Agia Napa, eens een klein vissersdorp, biedt prachtige stranden, uitstekende restaurants, een bruisend uitgaansleven en volop winkelmogelijkheden. Het toeristische leven is gecentreerd rond het haventje, waar kleurrijke vissersboten de omringende tavernen dagelijks van verse vis specialiteiten voorzien. In een klein museum wordt een beeld gegeven van het zeeleven rond het eiland. Het fraaie klooster In het centrum, met zijn sfeervolle binnenhof, werd door de Venetianen gebouwd.
Het plaatsje Protaras geniet een welverdiende reputatie vanwege zijn heerlijke stranden en opmerkelijke windmolens.
Het kleine, 'witte' stadje Paralimni, even landinwaarts gelegen, heeft een aantal authentieke tavernen, bekend om hun uitstekende lokale keuken..
In de hele zuidoosthoek is een scala watersportmogelijkheden voorhanden, variërend van waterfietsen en -skiën tot parasailing en duiken. Geliefd bij duikers en snorkelaars is de diepblauwe zee en grillige rotskust bij Kaap Gkreko, de uiterste zuidoostpunt van Cyprus. De zonsondergangen hier zijn van een duizelingwekkende schoonheid.
Kleine kerkjes uit de 13e en de 16e eeuw zijn te vinden in Sotira en nabij gelegen dorpjes.
In Liopetri wordt het traditionele mandenvlechten in ere gehouden.
Bijzonder fotogeniek is de kreek annex vissershaven Potamos Liopetriou, even ten oosten van het dorp Xylofagou, waar vissers overdag hun netten herstellen alvorens 's avonds uit te varen. 

De majestueuze Troodos     
Met zijn dichtbegroeide, majestueuze bergkammen, zijn koele berglucht en zijn fantastische vergezichten biedt de Troodos de perfecte afwisseling van het mediterrane strandleven. Toch ligt de indrukwekkende bergketen, die het centrale deel van het eiland beslaat en haar hoogste punt kent in de Olympos (1952 meter), op niet meer dan een korte rit van de kustplaatsen.
Alleen al vanwege het onovertroffen natuurschoon is de Troodos absoluut een bezoek waard.
Op tal van plaatsen zijn mooie picknick plaatsen aangelegd, waar in alle rust kan worden genoten van de rijke flora en fauna, prachtige watervallen en kabbelende bergbeken. Warm aanbevolen wordt een bezoek aan de Cedar Valley, de 'Vallei der Ceders'. Hier leeft ook de moeflon, het schuwe bergschaap dat in een enorm reservaat een beschermd bestaan leidt en met enig geluk kan worden waargenomen.
Ook los van het natuurschoon valt er in de Troodos veel te genieten.
Tien van de vele Byzantijnse kerken in het gebied werden door de UNESCO op haar lijst van beschermd cultureel erfgoed geplaatst vanwege hun bijzondere iconen, fresco's en architectuur. Verspreid door het gebergte ligt een groot aantal kloosters. Het grootste en bekendste is het Kykko­klooster, dat een gouden Maria-icoon bezit die geschilderd zou zijn door de apostel Lucas.
Tot de meest sfeervolle en fraai gelegen kloosters behoren Chrysorrogiatissa, Machairas en Trooditissa.
Sfeervol zijn ook de karakteristieke bergdorpen,
die op zichzelf een bezoek aan de Troodos ten volle rechtvaardigen. De bewoners zijn vriendelijk en gastvrij, en tijdens een verblijf in het dorpshotel of een wandeling door het dorp neemt de bezoeker als vanzelf hun aangenaam lage levens tempo aan. Ieder dorp staat bekend om een specifiek product, gewas of handwerk: vruchten als kersen, appels en perziken, zoetigheden als soujouko en palouze, wijnen, de sterke drank zivania, rozenwater, aardewerk ... om slechts enkele voorbeelden te noemen.
Sportieve bezoekers kunnen hun hart ophalen op de uitstekend aangegeven natuurpaden. Bordjes langs de routes maken de wandelaar attent op bijzonderheden in de omgeving. Op de hooggelegen hellingen kan in de winter worden geskied.      

** Uw accommodatie in Cyprus kunt U goed boeken via Booking.Cyprus. Er zijn 176 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 Hotels in de populairste steden:

 Larnaca  -  Limassol  -  Paphos   -  Nicosia  -  Ayia Napa  -  Kouklia  -  Miliou  -  Protaras  -  Kalavasos  -  Pissouri  -  Polis  -  Pano Platres
 Hotels in de populairste regio's:

 Famagusta  - 
Larnaca  -  Limassol  -  Nicosia (supply target)  -  Paphos
 Hotels op / nabij populaire luchthaven:

 Larnaca (LCA)  -  Paphos (PFO)