DIEST, provincie Vlaams Brabant. Ligt in de noordoostelijke uithoek van het voormalige hertogdom Brabant. Daarom was het een vestingstad. In de 15de eeuw kwam Diest aan de Oranje-Nassaus. De ligging aan de Demer gaf aanleiding tot de oprichting van talrijke brouwerijen.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg. Naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.
 

     
    
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Deze kerk zou de vroeggotische burgkapel geweest zijn van de heren van Diest, 13de eeuw. Het hoogaltaar stamt uit de 18de eeuw.

Sint-Sulpitiuskerk
Ze werd in ijzerzandsteen opgetrokken in de 14de, 15de en 16de eeuw, onder leiding van architecten als Pierre de Savoy, Henri de Gobeamge, Sulpitius van Vorst. Van de monumentale westtoren is alleen de onderbouw gereed gekomen. De kleine vieringtoren wordt de 'Mosterdpot' genoemd. In het interieur zijn opmerkelijk: een laatgotisch koorgestoelte, een sacramentstoren, barokke portiekaltaren, een kansel van W. Kerricx, houtsculpturen, koorgewaden en barok zilverwerk.

Begijnhofpoort in DiestBegijnhof
Ca. 1550 liet pastoor Nicolaas Esch het uit de 13de eeuw stammende Begijnhof verbouwen. In 1671 ontstond de barokke ingangspoort. De kerk is uit de 14de eeuw en bezit een schilderij van Frans Franeken de J.: Aanbidding der herders.

Stadhuis
Dit gebouw met mooie classicistische faÁade werd in 1726-1731 door de Diestenaar Kerricx gebouwd.

Stedelijk Museum
Ondergebracht in de gotische keldergewelven van het stadhuis; omvat heemkunde, lokale geschiedenis, beeldhouwwerk, schilderijen en voorwerpen uit het rijke verleden van de brouwerijstad.

Andere bezienswaardigheden
Mooie gevels en woonhuizen op de Graanmarkt: op nr. 20-25 deel van de voormalige residentie van de prinsen van Oranje, Hof van Nassau. Verder de huizen  't Dambord, Ketelstraat, De Gulden Maan, met de geboortekamer van de heilige Johannes Berchmans, een Diesterse heilige uit de 17de eeuw. Achter de Sint-Sulpitiuskerk staat de gotische voormalige Laken-Halle, 14de eeuw,; daarvoor de Holle Griet, 15de eeuw, een mortier waarmee stenen werden afgevuurd.

Omgeving
Averbode
, 9 km NW
Norbertijnenabdij te AverbodeHier bevindt zich de beroemde in 1134 gestichte norbertijnenabdij; het oudste deel is thans het poortgebouw, 14de eeuw, de rest van de kloosterpanden werd in de 17de en 18de eeuw opgetrokken, na de grote brand van 1942 werd het klooster gerestaureerd. De abdijkerk bleef voor de brand gespaard; ze werd door Jan 11 van den Eynde in de 17de eeuw opgetrokken, in een typisch Vlaamse variant van gotische en barokke stijl. Belangrijk zijn het ingangsportaal, het koorgestoelte van de monniken, het orgelfront en vooral de lichtwerking door de hoge ramen. Op het kerkhof van de abdij ligt de Vlaamse schrijver Ernest Claes, 1885-1965, de auteur van De Witte, begraven. Zijn werken spelen zich af in de streek van Averbode en Zichem.

Scherpenheuvel, 6 km W
Hier staat de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een schitterend bouwwerk van Wenzel Coebergher voor de aartshertogen Albrecht en Isabella, die van deze plek een nieuwe bedevaartplaats hebben gemaakt. De kerk is een vroeg voorbeeld van centraalbouw, 1609-1627. Ze bezit een rijke kerkschat. Ook het plein voor de kerk en het stadje zelf zijn door Coebergher aangelegd.

Internet: http://www.diest.be/
** Uw accommodatie  in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets
Algemene informatie over BelgiŽ