PROVINCIE VLAAMS-BRABANT, is de jongste provincie van Vlaanderen. Ze ontstond in 1995 uit conflicten tussen Franstalige en Nederlandstalige politici. De provincie Brabant werd daarom gesplitst in een Vlaams en een Waals deel.
Naar provincie kaart BelgiŽ / Luxemburg, , naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg.
 Naar uw accommodatie.
 
Aarschot Brussel Diest
Halle Jodoigne Leuven
Roosdaal Tervuren Tienen
Zoutleeuw Tuinen en Parken  
† † †
     

De hoofdstad van Vlaams Brabant werd Leuven, een stad die rijk is aan geschiedenis en rijk aan terrassen.

Het is een echte universiteitsstad en is zeer fietsvriendelijk. Brussel werd een apart gewest. Wees niet bang dat je in de Groene Gordel, waar het Pajottenland en Dijleland deel van uitmaken, of het Hageland verzeild raakt in politieke twisten. Hier kom je voor de rust, de prachtige dorpjes, de kastelen en de natuur.
Een mooie plaats om te bezoeken is het Dijleland  
waar het landschap glooit - het vlakke Vlaanderen waar Jacques Brei over zong bevindt zich duidelijk ergens anders - , waar riviertjes zoals de Dijle, de IJse, de Lane, de Nethen, de Vaalbeek en de Voer door het dal stromen. Dit is een land met mooie boerendorpen die tegen de flanken van de heuvels zijn gebouwd.De vier seizoenen  
Elk seizoen heeft zijn charme. In de winter is het bijvoorbeeld fijn om de frisse buitenlucht op te zoeken, heerlijk door de sneeuw te stappen en daarna in het hotel bij het haardvuur de warmte op te zoeken. Kop chocola erbij. Perfect. De lente? Prachtig dat de zon weer aan warmte wint. Met een trui op het terras. Voor het eerst sinds lange tijd weer buiten zitten. Ik vertoef dan graag in het zuidoosten van het Hageland waar appel- en perenboomgaarden in bloei staan. In de zomer vind ik dat er niets gaat boven het maken van een fietstocht. Korte broek en shirtje aan. De zon op mijn huid. Onderweg een picknick aan een bruisende beek. Lui zijn. Niets mis mee.
Maar mijn favoriete seizoen voor een bezoek aan Vlaams Brabant is toch wel de herfst.
Dan schieten de paddenstoelen uit de grond en staan de bomen in vuur en vlam. Met name de bladeren van beuk en eik zijn schitterend om te zien. Van groen transformeren ze in roestbruin tot rood. Deze kleurverandering komt doordat de bomen voedingsstoffen aan het blad onttrekken. Ook de varens sterven af en veranderen in een bruine kleur om later in het voorjaar weer op te komen.

Bossen met geschiedenis  
Het bos is zo rond eind september tot eind oktober voor mij 'the place to be'. En met bos is de provincie rijkelijk bedeeld. Net buiten Leuven ligt bijvoorbeeld het Heverleebos dat samen met het aangrenzende Meerdalwoud 1900 hectare groot is. Het is dus niet zo maar een lapje grond. Stel je eens voor hoe groot dat is. Vele kilometers lang kan je door het woud met zijn beuken, Amerikaanse eiken, zomer- en wintereiken en grove dennen lopen of fietsen. Het doet heel oorspronkelijk aan, want dit gebied is al sinds de laatste ijstijd, circa 10.000 jaar,  geleden bebost gebleven.
Sommige bomen zijn al meer dan 300 jaar oud.
Het ZoniŽnwoud is misschien wel het bekendste bos van BelgiŽ. Dit bos was in de 18de eeuw het jachtterrein van Karel van Lotharingen. Deze vorst gaf het karakter zoals het nu nog is. Hij liet er beukenlanen aanleggen en verbreedde de dreven, zodat de rijtuigen en paarden tijdens de jacht nog sneller konden gaan. Het is maar liefst 4300 hectare groot en wordt ook wel 'de groene long' van Brussel genoemd, want Brussel is er dichtbij.
Vanaf Tervuren, waar het Afrikamuseum de verzamelde schatten van koning Leopold II tentoonstelt,
kan je in luttele kilometers op de Grote Markt van Brussel staan. Maar waarom zou je in de herfst 'de bruine long' verlaten? Je bevindt je inmiddels in een prachtig park en kan hier vandaan ook in een mum van tijd in kasteel park Arenberg zijn.

Rondje Groen
 
Als een gordel ligt rond Brussel een gebied met bossen, tuinen, parken, kastelen en groene landschappen: de Groene Gordel. Te midden van al het groen liggen mooie dorpjes verscholen, zoals het eeuwenoude bedevaartsoord Halle. In het ZoniŽnwoud kun je eindeloos wandelen, in het Pajottenland, waar Bruegel zijn inspiratie vond, is het unieke ruiterroutenetwerk een belevenis voor ruiter en paard.
Fietsers kunnen vooral in het Dijleland, het gebied tussen Brussel en Leuven, hun hart ophalen. Hier is driehonderd kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet.
De Groene Gordel heeft nog meer moois om even bij halt te houden: de abdij van Affligem bijvoorbeeld of Grimbergen met zijn norbertijnerabdij en de molens op de Maalbeek. Een ontdekkingstocht door het groen rond Brussel staat garant voor afwisseling.
Internethttp://www.vlaamsbrabant.be/  -  www.brabantsekouters.be     www.inenuitmechelen.be

 ** Uw accommodatie in de provincie Vlaams-Brabant kunt U goed boeken via Booking.Vlaams-Brabant. Er zijn 59  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden: Leuven  -  Zaventem  -  Vilvoorde 
Hotels op / nabij luchthaven: Zaventem (BRU)

 ** Uw accommodatie  in BelgiŽ
   kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
 ** Uw accommodatie in Luxemburg
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
   
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.