TIENEN, provincie Vlaams Brabant. Omstreeks 1000 werd Tienen tot stad verheven door de graven van Leuven; er kwamen achtereenvolgens drie ommuringen die steeds een grotere stad omvatten. Lakennijverheid en wolhandel bloeiden, zoals in vele Brabantse steden, waarvan Tienen de vijfde in belangrijkheid was. Thans is de stad het centrum van de Belgische suikerindustrie.
Naar stedenlijst BelgiŽ / Luxemburg, naar provincie kaart Belg./Lux.
 Naar uw accommodatie.

† † †
    
0.-L.-Vrouw-ten-Poelkerk
Aan deze onvoltooide kerk in Brabantse gotiek zijn beroemde namen verbonden als Jean van Osy, S. van der Vorst en M. de Layens. Het schip werd nooit voltooid, maar de machtige toren kwam er wel, begin 15de eeuw. De kerk heeft drie gebeeldhouwde portalen, zeer uitzonderlijk in Vlaanderen; de beeldenstorm liet Tienen met rust; deze werden in 1913 gerestaureerd. Het interieur omvat o.m. het hoofdaltaar van W. Pans, een zijaltaar van J. Duquesnoy, lambrizering, kansel, biechtstoelen; onder de beelden bevinden zich een 15de-eeuwse piŽta en een 16de-eeuwse Sint-Anna.
 
Sint-Germanuskerk
 
Deze hooggotische kerk met triforium, 15de eeuw, en vroeggotisch koor  heeft nog de Romaanse aanleg van de westbouw in kwartsiet en zandsteen, begin 13de eeuw. Aanvankelijk telde dat westwerk met Maas- en Rijnlandse invloeden twee verdiepingen. In 1555 kwam er een centrale westtoren bij; de barokke torenspits is uit 1713. Tot de oudste delen van het interieur behoren: Romaanse kapitalen, friezen, beelden, doopvont; thans in de Kon. Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel; een gotische calvarie, een geelkoperen arendlezenaar en het oudste, gotische, orgelfront in BelgiŽ.
 
Sint-Pieterskerk, in Grimde  
De kerk uit begin 13de eeuw, bezit nog de laatromaanse westtoren en beuken; het laatgotische koor werd in 1923 omgebouwd tot grafkapel voor Belgische soldaten die in 1914 sneuvelden.

Stadhuis

Dit renaissancebouw uit 1635 werd in 1717 als stadhuis ingericht. In 1836 werd de faÁade in laatclassicistische stijl herbouwd. Uit die tijd dateren ook de vergulde bustes van prominente figuren boven de vensters.
 
Stedelijk Museum Het Toreke, Grote Markt  
Dit museum is ondergebracht in de vroegere gevangenis van de stad, en is gewijd aan archeologische vond- sten, volkskundige voorwerpen en schilderijen, alsmede iconografische documenten over de ontwikkeling van de stad, met inbegrip van de burgerlijke en religieuze instellingen.
 
Andere bezienswaardigheden  
Op vele plaatsen in Tienen vindt men nog fraaie huizen, of gevels, in de traditionele zand- en baksteen uit de 17de en 18de eeuw. Ze liggen gegroepeerd rond de Grote Markt en aan omliggende straten.
De gotische Sint-Jacobskapel
van kwartsiet dateert uit de 13de eeuw; in de 16de en 17de eeuw werden de muren en puntgevel in baksteen verhoogd.
De gotische Begijnhof- en Predikherenkerk
uit kwartsiet is uit de 13de-14de eeuw. Ze werd in 1976 door brand zwaar getroffen. Het begijnhof zelf (in de 13de eeuw gesticht) werd in 1944 verwoest.
De gotische Onze-Lieve-Vrouw-ten-Steenkapel
in Grimde werd in 1331 gewijd; ze bezit een laatgotisch beeld van de heilige Maurus, die tot in de 17de eeuw werd vereerd als beschermer tegen de pest en melaatsheid.

Omgeving  
Hakendover 3 km 0
De belangrijke St.-Salvatorskerk kent verschillende bouwfases van de 12de, westtoren, tot de 18de eeuw, zijbeuken. In het interieur een opvallend gotisch retabel en sculpturen.

Kumtich, 4 km W  
De St.-Egidiuskerk, 12de eeuw, is een van de mooiste Romaanse dorpskerkjes in Vlaanderen. Maasromaans EgidiusreliŽf aan de buitenmuur.
Internet
: http://www.tienen.be/Default.aspx?bhcp=1

** Uw accommodatie  in BelgiŽ
    kunt U goed boeken via Hotels/Booking/BelgiŽ. Er zijn 5877 accommodaties online boekbaar.
** Uw accommodatie in Luxemburg
     kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Luxemburg. Er zijn 300 accommodaties online boekbaar.
    
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ ůf kies direct:
     Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets.  

Algemene informatie over BelgiŽ
Algemene informatie over Luxemburg