ALSFELD, in het hart van Duitsland en in het midden van de deelstaat Hessen. Alsfeld - schilderachtige vakwerkhuizen bepalen het beeld in deze stad, die zowel traditioneel als vooruitstrevend is.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

 Het bekende Raadhuis, gebouwd tussen 1512-16, vormt samen met de kleine, kronkelige straatjes, die allemaal naar het middeleeuwse Marktplein leiden, een idylle. De stad is door de Raad van Europa uitgeroepen tot Europese modelstad van Monumentenzorg. Ook op het historische vlak heeft Alsfeld het een en ander te bieden ... kortom: in Alsfeld klopt gewoonweg alles!

Bijzondere tips 
Het Erlenbod  alleen, met zijn tweetjes, met het hele gezin! Sport, spel en plezier, ontspanning en gezond bezig zijn - voor elk wat wils.
Grote en kleine waterratten genieten in het openluchtbad, de saunawereld en het overdekte bad.
En als afsluiting van een enerverende dag een bezoek aan een van de oergezellige wijnkelders, die tot 3000 millimeter onder het wegdek liggen of u laat u lekker verwennen in een van de talrijke culinaire restaurants.
Ligging en bereikbaarheid
Alsfeld ligt 100 km ten noorden van Frankfurt am Main.
Per auto/bus: via de A5
Per trein: de dichtstbijzijnde ICE-stations zijn, Fulda (56 km) en Giessen (50 km). Van hieruit is er een regionale verbinding naar Alsfeld.

Bezienswaardigheden 
* Walpurgiskirche, toren ervan beheerst het silhouet van de stad
* Raadhuis, een van de belangrijkste vakwerkgebouwen van Zuidwest-Duitsland.
* Weinhaus, op het marktplein, een drieverdiepingen tellend renaissancebouwwerk
* Bochtige straatjes van de oude binnenstad, zoals de Rittergasse.
* Dreifaltigkeitskirche in de Mainzerstrasse en er vlakbij
* De Altenburg met slotkerk.

Walpurgiskirche (Kirchplatz)  
De Walpurgiskerktoren beheerst het silhouet van de plaats die door haar ligging aan de weg van Hessen naar Thüringen eens van grote betekenis was en nu nog behoort tot de mooiste vakwerkstadjes van Duitsland.
De kern van het bouwwerk is vroeggotisch en heeft de vorm van een bijna vierkante basilica (midden 13de eeuw), nieuwbouw 1393. Vaak veranderd en verhoogd (het schip), het laatst in 1732. Tegenwoordig kerk van de Evangelische Gemeente. Van het vroeggotische gebouw bleven bewaard: de pijlers van het schip, de aanzetten van het gewelf van het middenschip, enige vensters van de lichtbeuk en de buitenmuur van het zuidelijke zijschip. De stijlverschillen veroorzaakt door de vele veranderingen en verbouwingen zijn in en aan de kerk duidelijk waarneembaar. Van de inrichting zijn nog enige laatgotische wandschilderingen over, zoals een grote Christophorus (begin 16de eeuw) aan de oostwand van het noordelijke zijschip en een annunciatie (omstreeks 1500) op de galerij. Zeldzame stukken zijn de romaanse doopvont, het laatgotische triomfkruis en een altaar met houtsnijwerk uit de 16de eeuw met een groot kruisigingstafereel.

Raadhuis (Markt) 
Het raadhuis van Alsfeld is een van de belangrijkste vakwerkgebouwen van Zuidwest-Duitsland. Het werd van 1512-1516 (de vakwerk verdiepingen 1514) door meester Johann gebouwd. De stenen benedenverdieping vormt een hal met bogen. Daarboven de twee vakwerkverdiepingen met twee door spitse helmen bekroonde erkers en een steil zadeldak. De bouwtechnische bijzonderheden zijn die van de renaissance, de uiterlijke vorm daarentegen is laat -gotisch. De raadzaal heeft nog de oude beschi1deringen uit 1577 en 1655, de rechtszaal een mooie pronkdeur met fraai intarsia.

Alsfeld, marktplein met WeinhausMarktplein en oude binnenstad 
Het Weinhaus. een drie verdiepingen tellend renaissancebouwwerk (in de 19de eeuw door rondboogvensters ontsierd), staat op het beroemde marktplein vlak naast het raadhuis. Het Hochzeitshaus is een renaissancebouwwerk (1564-1571) met hoge gebogen gevels en een twee verdiepingen hoge hoekerker. Bezienswaardig zijn ook de bochtige straatjes van de oude binnenstad, zoals de Rittergasse met het Minnigerode­en Neurathhaus uit 1688 (nr. 4-5, streekmuseum), en het Stumpfhaus met het rijke houtsnijwerk. Aan de vakwerkhuizen is de ontwikkeling van de vakwerkbouw van de gotiek tot het classicisme goed af te lezen.Andere bezienswaardigheden 
Dreifaltigkeitskirche in de Mainzer Strasse (14de/ 15de eeuw); daar vlakbij de Altenburg (12de en 18de eeuw) met slotkerk (18de  eeuw).

Slot
In 1698 op het terrein van een voormalig nonnenklooster en burchtcomplex opgetrokken barokpaleis; de oorspronkelijke opzet werd in de 18de eeuw gewijzigd. Bijzondere aandacht verdient de gedetailleerde pilastergeleding van het rechthoekige gebouw.

Culturele tips 
In ons Regionaal Museum komt u van alles te, weten over de historische stad: de gilden, klederdrachten en historische opgravingen. Of sluit aan bij een specialiteiten rondleiding door de stad met historische en culinaire verrassingen, die u niet snel zult vergeten!

Evenementen  
* 1e weekeinde in mei, lente- en wijnfeest
* Hemelvaart, Academisch Frühschoppen op de Markt
* 1e zaterdag in augustus, stads-en streekfeest
* 2e weekeinde in september, historische markt - specialiteiten markt
* 3e weekeinde in de maand, antiekmarkt
* december, 10 daagse kerstmarkt

Shopping en gastronomie  
In Alsfeld is altijd wel wat te doen! Alsfeld - dat is niet alleen ongekunstelde vakwerk architectuur, maar ook uitstekende winkelmogelijkheden, interessante rondleidingen door de stad en vrolijke feesten. Sluit eens aan bij een specialiteiten-rondleiding en maak kennis met de Oberhessische kostbaarheden en de historie van de stad. Elke dinsdag en vrijdag is er op het Marktplein “markt”, waarbij fruit, groente, bloemen, vis en vlees worden aangeboden. De talrijke boetieks, winkels en winkeltjes hebben een breed assortiment te bieden, zes dagen per week!

Alsfeld en de sprookjes 
Al
sfeld werd in 1975 onderscheiden als Europese modelstad. Met zijn meer dan 400 vakwerk­gebouwen is de stad een sprookjesachtig decor voor het wereldberoemde Roodkapje.
De stad aan de rand van Roodkapjeland heeft met zijn romantische straten en idyllische pleinen veel te bieden: rondleidingen door gidsen in historische kledij, vertellers van Alsfelder anekdotes, ontmoetingen met de nachtwacht, specialiteitenrondwandelingen met culinaire lekkernijen, themarondleidingen met optische vondsten, vertellingen in het sprookjeshuis, bezichtiging van poppenhuizen uit twee eeuwen en koets- of huifkartochten. Dat alles kunt u naast het gevarieerde aanbod op het gebied van evenementen, sport en vrije tijd en de traditionele feesten en markten in Alsfeld beleven.

Sprookjesachtige belevenissen
 
Bezoek het Alsfelder sprookjeshuis uit 1628. In de kamers van dit vakwerkgebouw ontdekt u allerlei spannende sprookjes. In de vertelkamer kunt u naar een geschoolde sprookjesvertelster luisteren. Terwijl u vervolgens rustig door de straten van Alsfeld slentert, kan het zomaar gebeuren dat u Roodkapje en de wolf tegenkomt. Bij de sprookjesachtige stadsrondleiding en de rondleiding met de gebroeders Grimm wordt u meegenomen naar een wereld van koninginnen, heksen en feeën.

Speciale tip: de 'generaal von de Bunnsopp'
 
Tijdens de stadsrondleiding maakt u een spannende tijdreis naar lang vervlogen tijden. U leert een echte authentieke Alsfelder kennen, de 'generaal von de Bunnsopp'. Hier kunt u ook de Alsfelder marktvrouwen ontmoeten, of de geestelijke die een goddeloze in de cel opsluit.
Alsfeld is een plaats gebleven die sfeer uitstraalt, die in al die jaren niets aan oorspronkelijkheid, aan zijn eigen authentieke charme heeft ingeboet. Niet in de laatste plaats om die reden is ieder bezoek aan Alsfeld iets bijzonders.

Meer info: zie Alsfeld. Internet: www.alsfeld.de - Tel'+ 49 6631 182165
Tourist Center Alsfeld,
Markt 13, 36304 Alsfeld  -  Tel.: +49(0)6631/9110 243   -  Fax: +49(0)6631/9110-244 - E-mail: tca@alsfeld.de  -  Internet: www.alsfeld.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland. Voor Alsfeld kan dat via Hotels/Alsfeld 

U vindt bij Booking meer dan alleen hotels:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart met de mooiste vakantieregio's
** Kaart met de mooiste vakantieregio's