HET BEIERSE WOUD, ligt ten noorden van de Donau tussen Regensburg en Passau en volgt met zijn brede bergruggen de rivier.
Naar overzicht
deelstaat Beieren, zie ook Oostbeieren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

In het boslandschap tussen de Donau, het Boheemse Woud en de Oostenrijkse grens kan het Nationale Park Beierse Woud - in 1970 als eerste Duitse Nationale park opgericht - rekenen op een bijzondere bescherming: alleen de natuur heeft het hier voor het zeggen.

Kaartje met Bayerische WaldHet Beierse Woud ligt ten noorden van de Donau tussen Regensburg en Passau en volgt met zijn brede bergruggen de rivier van het noordwesten naar het zuidoosten.  
Het voorliggende bosgebied tussen Donau en Regen, resp. de loop van de Ilz komt met slechts een klein aantal heuvels boven de duizend meter grens. Het erachter liggende bos tussen de Oostenrijkse grens en de Cham-Further­Senke stijgt daarentegen met enkele toppen tot boven de 1400 meter uit.

Pas in de middeleeuwen ontstonden hier de eerste nederzettingen.  

De mensen hier voorzagen in hun onderhoud door landbouw, houtkap, mijnbouw en het maken van glas in zogenaamde verplaatsbare hutten. Glazen kralen, ramen en wijnglazen uit deze regio waren bij de Europese vorstenhuizen erg in trek. Momenteel komt een breed palet aan producten dagelijks uit de ateliers van de lopende band. De oude traditie van het ambachtelijk glasblazen wordt echter nog steeds in ere gehouden. Wie kennis maakt het de oernatuur in het Nationale Park Beierse Woud, met rotsen, vennen en beken, met de lynx, wolf en beer, die zal begrijpen, dat hij in het "woud der wouden" is. Hier kan men dagenlang lopend over prachtige wandelroutes of met de mountainbike rondtoeren en daarbij steeds nieuwe, fascinerende ontdekkingen doen.

Langs de routes nodigen oorspronkelijke herbergen uit om even de benen te strekken.  

In kleine en grotere glasblazerijen kan de bezoeker van heel dichtbij meemaken, hoe uit bont gekleurde glasscherven prachtige kunstwerken ontstaan.
Het vakantiegebied Beierse Woud is voor rustzoekende natuurliefhebbers een echt vakantieparadijs.
Wie bang is om door de bomen het bos niet meer te zien, kan gerustgesteld worden: ook zij, die in kunst geïnteresseerd zijn, zullen zich hier niet vervelen. Dit gebied herbergt interessante kunstschatten en de meest uiteenlopende musea geven veel informatie over deze streek en haar bewoners.Spannende vakantie voor kinderen
 

Ook voor kinderen is er een spannende "levendige belevenis locatie", waarin zij spelenderwijs met al hun zintuigen van de natuur kunnen genieten. Vrolijke beertjes wijzen de weg naar die locaties - in totaal zijn zeven plaatsen en veel logiesadressen in de regio Freyung-Grafenau als bijzonder kindvriendelijk met beertjes onderscheiden.

Vanwege een wel heel bijzonder toeristisch arrangement is de berenregio Grafenau-Neuschönau onderscheiden met de Beierse Innovatieprijs 2006.  

Van juni t/m september bieden de berenplaatsen op diverse tijdstippen "berendagen in het berenland" aan. De gasten worden dan onthaald op een berendrankje, een berendans en wandeling door het bos in het spoor van de beren: tot vlakbij de plek, waar de echte beren en hun verzorgers in de vrije baan van het Nationale Park leven. Alles draait hierbij om de bruine "reuzen".

Om in het Beierse Woud zijn geluk te vinden, hoeft men geen gouddelver te zijn. 

Ontspannen en relaxen ­waar kan dat beter dan in de bossen van het Beierse Woud? Als in de dalen een grauwe herfstnevel hangt, glinsteren de bergen in de stralende zon. Een winters sprookje en sneeuwpret in het Beierse Woud - hier laat de winter zich van zijn mooiste kant zien. Vooral het gebied rond de Arber staat bekend als een van de meest sneeuwzekere regio's van Duitsland. Veel mensen hebben dit gebied inmiddels ontdekt: wandelaars op sneeuwschoenen en Nordic­Cruiser, die net zoals de Nordic Walker in de zomer rond het plateau van de Arber wandelen.

Loipen zonder grenzen 

Langlaufen is weer populair! Voor beginners en ervaren langlaufers bieden de diverse skischolen in de regio cursussen aan. Met slechts weinig training kan men deze vorm van gezonde wintersport snel onder de knie krijgen. Voor actieve wintersporters is de plaats Finsterau zeker een begrip: hier wordt de Masters World Cup gehouden, waarvoor inmiddels ook een speciaal skatertraject is aangelegd.

In de lente ontwaakt de natuur explosief, veel botanische "wondertjes" kan men hier dan waarnemen.  

In de zomer geven de oneindige bossen koele beschutting en talrijke natuurlijke vennen en meertjes nodigen uit om te gaan zwemmen. In de herfst als het bos zijn bont gekleurde jas aantrekt en warm zonlicht het uitzicht nog mooier maakt dan het al is, kan men geweldig gaan genieten. Het Beierse Woud is een bron van gezondheid, vol kleine wondertjes en een unieke, gevarieerde natuur. Het enige wat men hoeft te doen is alle registers van de zintuigen opentrekken en dan gewoonweg genieten. Hier is vakantie mogelijk voor elke smaak en beurs ­dus gouden tijden voor ontdekkers, natuurliefhebbers en genieters.

Vraag ons informatiemateriaal aan: Wolfkerstrasse 3, 94078 Freyung, Telefoon 08551/57114, Fax 08551/57193
tourismus@lra.landkreis-frg.de

De Glasroute  zie hiervoor Oostbeieren  
T
ourismusverband Ostbayern e.v.
Luitpoldstrasse 20  -  93047 Regensburg - Tel.: +49 (0)941/585 39-0  -  Fax: +49 (01941/585 39-39 -  
info@ostboaern-tourismus.de  -  www.ostbayern-tourismus.de 

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland.
** Voor Beierse Woud kan dat uitstekend via
Hotels/Appart./Bayerischerwald 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” bijv.:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

**
Kaart met de mooiste vakantieregio's.   
** Bij plaatselijke
Toeristenbureaus vindt u internet adressen van dorpen en steden!