COBURG, levendige stad vol tradities, stijlvol gerestaureerde Frankische vakwerkhuizen en gebouwen in Jugendstil.
Naar deelstaat
Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

In het groene hart van Duitsland, tussen de bovenloop van de Main en het Thüringer Woud, ligt de Frankische stad Coburg.  
Majestueus verheft de Veste Coburg, een der grootste middeleeuwse burchten van Duitsland, zich boven de stad. De burcht, die vanwege haar imposante ligging de bijnaam 'fränkische Krone' kreeg, is van oorsprong uit de 11de eeuw en werd in later eeuwen herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. Aan haar voet ontwikkelde zich in 12de eeuw een nederzetting die in 1331 stadsrechten kreeg. In 1374 kwam Coburg in het bezit van het Saksische Huis Wettin, dat sedert 1247 al Gotha bezat. Uit dit Huis kwam later het geslacht Sachsen-Coburg-Gotha voort, dat in de 19de eeuw een der meest vooraanstaande Europese vorstenhuizen werd.

De Britse koningin Victoria, wier moeder een Sachsen-Coburg was, huwde in 1840 haar neef Albert von Sachsen-Coburg

Aan deze prins Albert, die opgroeide in het slot Ehrenburg in Coburg, herinnert een standbeeld op de Marktplatz. Een andere telg uit het geslacht, Leopold von Sachsen-Coburg, werd in 1830 gekozen tot koning der Belgen.
In de geschiedenis van het protestantisme speelt de Veste Coburg een rol doordat Luther er in 1530, tijdens de Rijksdag van Augsburg, enkele maanden verblijf hield onder bescherming van de toenmalige Saksische keurvorst Johann der Beständige. De oude binnenstad van Coburg, tussen Marktplatz, St. Moritzkerk en slot Ehrenburg, stamt goeddeels uit de tijd van de bouwlustige hertog Johann Casimir, rond 1600. Opmerkelijk in het stadsbeeld zijn de erkers aan de boeken van huizen en gebouwen, de zgn. Coburger Erker

Ligging en bereikbaarheid 
Coburg ligt ca. 100 km ten noorden van Neurenberg, ca. 240 km ten oosten van Frankfurt en zo'n 250 km zuidwestelijk van Dresden.

Per auto: de autosnelweg Neurenber-Coburg-Erfurt.
Per trein: Coburg is te bereiken via regionale treinverbindingen, het dichtstbijzijnde ICE-station is Lichtenfels, 25 km zuidelijk.
Dichtstbijzijnde  luchthavens zijn Neurenberg, ca. 100 km, Frankfurt, ca. 250 km, en Leipzig, ca. 180 km.

Bezienswaardigheden
 

* Veste Coburg
Men betreedt de machtige burcht, een zwaar ommuurd gebouwencomplex rond twee binnenhoven, door drie poorten. De twee cours worden gescheiden door het Steinerne Haus, dat in zijn huidige vorm uit de tijd rond 1500 stamt. Oostelijk daarvan de Fürstenbau, een vakwerkgebouw uit het begin van de 16de eeuw, met aansluitend de Lutherkapel. Aan de westelijke cour de Herzoginbau, het Hohe Haus en de fraaie waterput, bekroond met een 16de-eeuws baldakijn.
Interieur
De veste biedt onderdak aan omvangrijke kunstcollecties uit negen eeuwen Europese cultuur. De belangrijkste zijn de hier bij elkaar gebrachte werken van Lucas Cranach, de grootste wapenverzameling van Duitsland, het penningenkabinet met ca. 20 000 munten en medailles en een verzameling glaswerk. De collectie tekeningen en grafiek, 300.000 bladen, is wereldberoemd. In het Steinere Haus de Lutherstube met o.a. het bekende Cranach-portret van de Reformator.

Coburg, Kasteel Ehrenburg* Kasteel Ehrenburg, Schlossplatz,  
met de Riesensaal, zogenoemd naar de 28 reuzen in zwaar Italiaans stucwerk. Grote delen van het slot zijn nu museum.
* Natuurkundig Museum
* Poppenmuseum
* Bibliotheek
* Staatsarchief
* De stijlvol gerestaureerde Frankische vakwerkhuizen en gebouwen in Jugendstil
* Middeleeuwse straatjes
* Liefdevol aangelegde parken en plantsoenen, inclusief het PalmenhuisCulturele tips
 

COBURG - Europese samba metropool in het noorden van Beieren
Duizenden bezoekers stromen ieder jaar het Noord-Beierse Coburg binnen.
Half juli 2008 vindt daar het 17e Samba-Festival plaats - de vroegere residentie van het voormalig hertogdom Saksen-Coburg en Gotha wordt dan sambahoofdstad van Europa.
Ook op andere dagen van het jaar zijn er redenen te over voor een bezoek.
Kunstschatten van internationale betekenis zijn voor bezoekers te bezichtigen binnen de muren van vesting Coburg. Wie in cultuur is geinteresseerd wordt een rijk palet aan evenementen aangeboden zoals klassieke en moderne concerten, opera's, operettes, revues, ballet en toneel.
Naast kunst en cultuur zijn er vele recreatiemogelijkheden voor jong en oud in een betoverend landschap, een gevarieerde gastronomie zorgt voor het
lichamelijk welzijn.

Evenementen 

* December: Coburger Kerstmarkt  

Shopping en gastronomie
 

Schilderachtige, tijdens de paasdagen, gedecoreerde fonteinen, gezellige sfeer in en rond cafés en restaurants aan het Marktplein, talrijke boetieks en winkels in de voetgangerspassages. Aparte souvenirs zijn kunstzinnig gemaakte poppen, Hermann-Teddy's, Goebel-(Hummel) beeldjes en porselein, glazen kunstvoorwerpen en glazen kerstboomversieringen.
Coburger specialiteiten
: Coburger Braadworst, Goldschmätzchen, Hoflikeur.

Excursiemogelijkheden
 

* Het Coburger land biedt een afwisselend landschap voor wandel- en fietstochten en golfen
* Het Thermaalbad Bad Rodach - lekker ontspannen
* De kastelen en musea van het Coburger land

Service voor de gasten
 

Stadsrondleidingen door de historische binnenstad: za. 15 uur, di. & do. 10.30 uur in het Duits. Thematische wandelingen: 1,5 uur Johann Strauss, Queen Victoria, Jugendstil.

Tourismus & Congress Service Coburg
 

Herrngasse 4. 96450 Coburg, Tel.: +49(0)956117418-.0, Fax.: +49(0)9561/7418-29
E-mail: <>
info@coburg-tourist.de  - Internet: <> www.coburg-tourist.de  - Zie ook de Burchtenroute

*** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Voor Coburg kan dat via
Hotels/Coburg.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

**
Kaart met de mooiste vakantieregio's