DONAU, schoonheid met groots verleden, loopt in Duitsland van Donaueschingen in:
Baden-Württemberg, tot Passau in Beieren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

Maak uw keuze:
van Donaueswhingen tot Ulm; Donau van Ulm tot Kelheim; zijrivieren de Lech en de Altmühl; Donau van Kelheim tot Passau; de zijrivieren de Isar en de Inn. Zie de kaart.

    

De Donau is de langste “film” ter wereld.  
Hij is spannend en idyllisch, vol adembenemende beelden en historische gebeurtenissen. Het draaiboek werd geschreven door jagers uit het stenen tijdperk en Romeinse stadhouders, keizers en koningen, rijke burgers en kooplieden  en vooral door de natuur. Historie en histories vermengen zich op de halteplaatsen van haar kalme loop met het panorama van bezienswaardigheden uit de geschiedenis en tijdloze wonderen der natuur. Deze volken en culturen verbindende stroom animeert tot bekijken en bewonderen, maar ook tot actief beleven van het cultuurgebeuren en het grotendeels ongerepte landschap.

Stroom der volkeren en culturen 
Wellicht geen andere rivier heeft zoals de Donau in de meest letterlijke zin van het woord volkeren en culturen van Europa bewogen. Zij zorgde ervoor dat ideeën op gang kwamen, dat er uitwisselingen en ontmoetingen plaatsvonden en telkens nieuwe epochen zijn ontloken. Zo groeiden in de loop der tijden aan de oevers fraaie steden met culturele bezienswaardigheden van indrukwekkende verscheidenheid. Alle stijlvormen, van de gotiek via de renaissance tot de barok, zijn met belangrijke monumenten van de bouwkunst vertegenwoordigd. Nog oudere sporen van de geschiedenis hebben fossielen in het Altmühldal nagelaten, jagers uit het stenen tijdperk in de Alb, de Kelten bij Ingolstadt en de Romeinen bvb. in Straubing en Regensburg of Künzing. Al deze culturele schatten liggen ingebed in een uiterst gevarieerd landschap dat veel van zijn oorspronkelijke schoonheid heeft behouden. Een vakantiestreek die alle zinnen doet ontwaken

Een vakantiestreek die alle zinnen doet ontwaken 
Wie cultuur en natuur bijzonder weet te waarderen, kan zich langs de Donau op onvergetelijke vakantiebelevenissen verheugen. Vooral fietsers of zij die per boot onderweg zijn, krijgen de natuurwonderen van heel nabij te zien en hebben het juiste reistempo om de talloze suggesties voor bezichtigingen of deelname aan evenementen en feesten te volgen. Overal staan de reiziger traditionele gastvrijheid met kostelijke specialiteiten van keuken en wijnkelder te wachten. Ontdekken en genieten, met de ogen, de oren en het gehemelte - de Donau is een feest voor alle zintuigen.

DE JONGE DONAU 
De Donau van Donaueschingen tot Ulm
Reeds aan de bron van de Donau wordt men erop voorbereid dat dit een heel bijzondere rivier is. Terwijl gewone rivieren ergens als montere bergbeekjes hun loop beginnen, komt de Donau in het slotpark van de vorsten van Fürstenberg ter wereld. Stijlvol gevat in een tempelachtig rond brongebouw, voor het schitterende decor van de Jugendstil-stad Donaueschingen. Begin hier uw opwindende reis langs de Donau.

Donaueschingen klinkt als muziek 
Het is best mogelijk dat het bezoek van Mozart in de zomer van 1766 de eerste impuls vormde. Met de Donaueschinger Muziekdagen heeft deze aantrekkelijke residentiestad in elk geval een voortreffelijke naam in de internationale muziekwereld gekregen. Vol nieuwe ideeën en experimenteerlust wordt hier sinds tientallen jaren contemporaine toonkunst als buitengewone culturele manifestatie gecelebreerd. Bij een bezoek aan het slot van de vorsten van Fürstenberg met zijn uitgestrekte park zult u nog een andere attractie van de stad ontdekken: de "Marstall' ofwel de vorstelijke stallingen. Het is al traditie dat zich hier jaarlijks aan het eind van de zomer de internationale elite van de paardensport voor wedstrijden verzamelt. Voor de poorten van de stad kunt u op goed bewegwijzerde paden door het idyllische landschap trekken, te voet of met de fiets.
Per auto of trein bent u snel aan de Bodensee of in het Zwarte Woud. Of u gunt zich een rustdag en wandelt op uw gemak door de stad.

Natuurwonderen al vanaf de eerste kilometers  
Het natuurpark Obere Donau maakt de rit naar Sigmaringen, de volgende residentiestad, tot een belevenis. Dit verregaand intacte natuurgebied langs de rivier valt het beste op de goed onderhouden en zeer gevarieerde fietspaden te verkennen. Tot Sigmaringen demonstreert de jonge Donau zijn kunsten: heftig kronkelend vormt hij meanders met vogelrijk broekland.

Bij Immendingen en Möhringen verdwijnt hij  
voor de grap opeens in de rivierbedding. En vanaf Beuron toont hij, hoe men zich op adembenemende wijze een weg baant door het Juragebergte van de Zwabische Alb. Op al dit natuurschoon volgt in de romantische residentiestad Sigmaringen het cultuurgenot. Bezienswaardig zijn met name het prachtige slot van de Hohenzollem en de historische stadskern met de Prinzenbau.

De Zwabische Alb ligt vlakbij 
Hoe mooi en opwindend uw tocht langs de Donau ook mag zijn, tussen Ehingen en Blaubeuren komt u zó dicht bij de Zwabische Alb dat u deze verleiding niet mag weerstaan. En u zult met een fantastisch, maar geheel ander soort landschap worden beloond. Bij Ulm keert u weer terug naar de Donau, waar u dan in deze oude rijks- en handelsstad kunt kennis- maken met een hele reeks bezienswaardigheden.

Trekken met de fiets en per boot 
U kunt de gehele Duitse Donau op een doorgaande langeafstandsfietsroute begeleiden. Deze is voorzien van uniforme bewegwijzering en in de fietsgids 'Donau-Radwanderführer" voortreffelijk gedocumenteerd: routebeschrijving, routekaarten en alle belangrijke informatie, ook in het Engels. Waterrotten kunnen de Donau vanaf Beuron met de kano of de kajak bevaren; vanaf Kelheim zijn ook grotere schepen op de rivier toegelaten.

Informatie
ARGE, Deutsche Donau, Tel.
(+49 84 31) 5 72 17
Internet: www.deutsche-donau.de  E-mail: info@deutsche-donau.de

Zonder bagage 
Een fietstocht waarbij u in 8 dagen langs de Donau tussen Donaueschingen en Ulm rijdt. Uitstekend georganiseerd: hotel uit de middenklasse, huurfietsen met toebehoren alsmede bagagevervoer, service bij pech onderweg en een individueel infopakket.
Informatie en boeking Velotours Touristik OmbH TCI. (+49 75 31) 98 28 - 0 www.velotours.de info@velotours.de

TUSSEN DE HOOGSTE KERKTOREN EN HIGHTECH 
De Donau van Ulm tot Kelheim
Een van de grotere plaatsen aan de Duitse Donau was reeds in de Middeleeuwen een belangrijke stad: Ulm. Haar symbool, het Munster, is het grootste kerkgebouw van Zuid-Duitsland met de hoogste kerktoren ter wereld, 161 m. Aan de voet ervan kunt u de historische stadskern verkennen en u zult beslist verbaasd zijn, hoeveel culturele schatten hier op een klein oppervlak zijn samengebald: de romantische vissers- en leerlooierswijk, de 500 jaar oude stadsmuur aan de Donau, eeuwenoude vakwerkhuizen, aantrekkelijke steegjes en doorkijkjes, pittoreske bruggen en pleintjes.
Een contrast daarmee vormt het "Kunstpad"
bij de universiteit en het "Kunstlandschap' met moderne sculpturen van bekende kunstenaars aan weerskanten van de Donau. Ulm is echter allesbehalve een museum. Samen met haar jongere zusterstad Neu-Ulm op de tegenoverliggende oever straalt de stad levenslust en gastvrijheid uit. De grote feesten, bv. het  Internationale Donaufeest in juli, zijn manifestaties die tot ver buiten de stadsgrenzen beroemd zijn.Helemaal weg van natuur en cultuur
 
Achter Ulm begint weer een eldorado voor fietsers. Op paden met tal van varianten, terzijde van de verkeersstromen, volgt men de rivier door de loofbossen op waterrijke oevergrond, het beschermde natuurgebied Donaumoos vol zeldzame planten.
In Günzburg is vooral de oude binnenstad
met het marktplein het bekijken waard. In Lauingen valt behalve het laatgotische Martinsmunster zelfs een Romeinse Apollo-Granus-tempel en een moskee te bewonderen. Dillingen verrast met het gelijknamige slot, een voormalige residentie van de prins-bisschoppen, evenals met mooie meren in de omgeving.

Parel aan de Donau en de Romantische Strasse 
Donauwörth is haar naam en zij is doorsneden van de middeleeuwse rijksweg die een van de mooiste routes van Zuid-Duitsland wordt genoemd. Hier, op de plek waar de Wörnitz en de Donau een van Duitslands grootste samenhangende stromende wateren vormen, animeert de duizendjarige bruggenstad tot kunstgenot en recreatiepret. U kunt er schitterende monumenten van de bouwkunst evenals het Käthe Kruse-poppenmuseum bezichtigen of in de herfst de beroemde "Donauwörther Cultuurdagen" meemaken. En wanneer op in juli duizend kinderen in historische kostuums de geschiedenis van hun stad nabootsen, mag ook u dit zeker niet missen. Ten slotte kunt u van hieruit uw uitstapjes naar het dal van de Altmühl en de Wörnitz beginnen, op de Romantische Strasse en op de Via Claudia Augusta.

Kokend hete aardappels en een ijskoud bad 
Zij troont boven op een Jurarots bij het Donaumoos en heeft als renaissancestad geschiedenis geschreven: Neuburg. Haar eminente culturele bezienswaardigheid is het slotcomplex. Vanuit Neuburg kunt u mooie fiets- en wandeltochten ondernemen. Maar ook in de stad zelf is altijd iets te doen. Eind januari stappen tegen de tweeduizend carnavalsgangers de ijskoude Donau in om te gaan zwemmen. In de tweede helft van mei vindt het traditionele 'Fischerstechen" plaats en op de "Neuburger Kartoffelmarkt' (aardappelmarkt) begin oktober wordt de verse oogst uit het Donaumoos warm geserveerd.
En wanneer u na zoveel natuur en cultuur
zin hebt in een contrastprogramma, dan zou u in Ingolstadt moeten stoppen. Hier bestaan niet alleen idyllische oeverstroken en twee residentiële paleizen, maar ook het nieuwe "museum mobile" in het Audi Forum Ingolstadt. Dit leidt u terug naar de pionierstijd van de automobiel en wekt in een multimediale enscenering zijn geschiedenis weer tot leven.

Praamtocht in Neuburg 
Een praam (Duits: Zille) is een klein historisch vrachtschip dat door twee mannen wordt geboomd. In Neuburg zijn pramen voor groepen van 8 of 10 personen te huur, waarmee men leuke tochten van één tot vijf uur kan maken.
Informatie en boeking
Gästeinformation Neuburg Tel. (+49 84 31) 5 52 - 40141
E-mail:  Tourismus@neuburg-donau.de
Audi TT-avontuur

Met de roadster op een aantrekkelijke route door het natuurpark Altmühltal, langs plaatsen met een rijk historisch verleden.
Informatie en boeking Audi Welcome Service - Tel. (+49 8 41) 8 93 75 75  -   E-mail: welcome@audi.de

DE LECH – ZIJRIVIER van de DONAU 
Droomroute naar de sprookjeskastelen
In Donauwörth kruist de Donau Duitslands bekendste toeristische route, de Romantische Strasse, www.romantischestrasse.de . Van deze gelegenheid moet u gebruik maken om naar het zuiden te rijden. Daarbij hoeft u de Donau niet helemaal te ontwennen, want een van haar zijrivieren, de Lech, zal u begeleiden. Deze voert u eerst naar Augsburg met tal van beroemde bezienswaardigheden: het renaissance-stadhuis met de adembenemend mooie Gouden Zaal, het wereldberoemde poppentheater 'Augsburger Puppenkiste" en zijn museum, het geboortehuis van de schrijver Bertolt Brecht of de Fuggerei, de eerste sociale stichting ter wereld. In het stadsgebied waaiert de Lech uit in een 19 km lang kanalennet, wiens stroming eeuwenlang de molens en waterraderen heeft aangedreven.

Via de hooggelegen weg langs de Lechoever komt u door de Bayertor,  
een van de mooiste gotische stadspoorten van Zuid-Duitsland, in Landsberg am Lech terecht. Bij de stuwdam in de oude binnenstad van Landsberg stort de Lech wild bruisend 4 trappen omlaag. In de schitterende parochiekerk bespelen van juni tot september elke zaterdag organisten uit alle delen van de wereld het orgel met zijn fantastische klank. Rijdt u verder op de hooggelegen weg boven de Lech, dan komt u naar Schongau, de toegangspoort tot de Pfaffenwinkel ("papenboek"). Hier, in een van de mooiste vakantiestreken van Duitsland, bevinden zich een onvergelijkelijk groot aantal prachtige sacrale bouwwerken alsmede de sprookjeskastelen van de Beierse Koning Lodewijk II.. Alle hotels in de omgeving van  Romantische Strasse

DE ALTMÜHL, ZIJRIVIER van de DONAU 
Natuurpark der extremen
Ook in noordelijke richting nodigt een zijrivier van de Donau uit voor een meeslepend avontuur. Laat u zich bij Kelheim ontvoeren naar het Altmühldal, Riedenburg n   Kelheim een van de grootste natuurparken van Duitsland. Enorme oerkrachten hebben hier in de loop van miljoenen jaren een fascinerend landschap geschapen. Hier bouwden de Romeinen en de machtigen van alle volgende epochen weerbare burchten en vestingen, prachtige kastelen, verheven kerken en grote kloosters. En er ontstonden bijzonder lieftallige, landelijke stadjes. Een ieder die hier z'n vakantie doorbrengt, vindt iets naar zijn gading. U kunt er al wandelend, fietsend of varend rondtrekken. U kunt in de steengroeven fossielen zoeken, de rotsen naar boven klimmen of nog hoger gaan zweefvliegen.

En bij een gezellige boottocht op het Main-Donaukanaal weer bijkomen van alle bezigheden.  
Elk van deze kleine stadjes in het Altmühldal biedt culturele en culinaire specialiteiten, maar ook interessante activiteiten aan. In het badparadijs Altmühltherme in Treuchtlingen kunt u zich rondom laten verwennen, in Weissenburg de sporen van de Romeinen volgen en in het kristalmuseum van Riedenburg een reis naar het rijk der kristallen en edelstenen beginnen. In de oude universiteitsstad Eichstätt geeft het informatie centrum u een interessant overzicht van het hele natuurpark. En in Pleinfeld kunt u zelfs in 's werelds kleinste ecobrouwerij in drie dagen de kunst van het bierbrouwen leren. Ook kunt u hier naar Archeopteryx in het Juramuseum.

DOORBRAAK NAAR DE GROTE STROOM 
De Donau van Kelheim tot Passau
Met de spectaculaire Donaudoorbraak voor Kelheim wordt de Donau uiteindelijk volwassen. Daarna is zij zo breed en zo diep, dat ook grotere schepen haar veilig kunnen bevaren. Reeds het bijzonder romantische traject tussen Weltenburg en Kelheim kunt u vanaf het schip leren kennen. Bij het benedictijnenklooster Weltenburg wordt aangelegd en daar hebt u ruimschoots de tijd om de beroemde Asamkerk, de oudste kloosterbrouwerij ter wereld en een van de mooiste biertuinen van Beieren te bezoeken. In kelheim loont de klim naar de bevridingshal op de Michelsberg beslist de moeite.

Veel plezier in de Middeleeuwen 
Bij het noordelijkste punt van de Donau hebben de Romeinen een legerkamp voor hun legioenen opgetrokken en tegen de zacht glooiende hellingen wijnstokken aangeplant. Zij legden zich aan tafel en plaatsten de grondsteen voor een leefwereld die tegenwoordig Regensburg heet. Hier ging het altijd druk toe en wie zich nu te voet op weg begeeft door de middeleeuwse grote stad, zou bij wijze van uitzondering de calorieëntabel maar beter in het hotel kunnen achterlaten. In restaurants, biertuinen, brouwerijcafés, historische pleisterplaatsen en gezellige wijnlokalen zijn de specialiteiten van Regensburg eenvoudig een must. Een indrukwekkend decor vormt de Neupfarrplatz, waar u een overzicht van de architectuur dwars door de epochen wordt opgedist. Vanuit Regensburg kunt u tot Boedapest de Route der Keizers en Koningen volgen. 
Of u laat een fietstocht langs de rivier de Regen door het Beierse Woud naar Lam uitstippelen.
U kunt echter ook in de Oud-Beierse hertogelijke stad Straubing het water van het recreatiebad "Aquatherm" induiken, de Romaanse St.-Peterkerk met het romantische kerkhof bezichtigen en van hieruit een dagtochtje naar het nabijgelegen Beierse Woud maken.
Tourismusverband Ostbayern e. V.
Tel. (+49 9 41) 58 53 90   

In Passau krijgt de Donau een andere kleur 
Bij het "Drei-Flüsse-Eck" in Passau vloeien de Donau, de Inn en de Ilz samen. Bij goed licht kunt u zien dat de drie rivieren uiteenlopende tinten hebben en zich tot een vierde vermengen. Dat is wellicht een symbool van de invloeden waaronder Passau staat: natuur uit het Beierse Woud, cultuur uit het zuidelijke Neder-Beieren, uit Opper-Oostenrijk en Bohemen. Hier kruisen 5 langeafstandsfietsroutes elkaar en staat de scheepvaart op de Donau met plezierboten, restaurant- en muziekschepen alsmede cruiseschepen naar de Zwarte Zee in volle bloei. Het oude barokke stadscentrum biedt niet alleen prachtige gebouwen zoals de St.-Stephansdom met het grootste kerkorgel ter wereld, maar ook een winkelwijk met de "Höllgasse", waar talrijke kunstenaars en kunstambachtslieden hun ateliers hebben en hun werken verkopen.

DE ISAR – ZIJRIVIER van de DONAU 
De onstuimige
Tussen Regensburg en Passau mondt een rivier met een volslagen ander karakter in de Donau uit. Het is een van de 'wildwaterrivieren" die verregaand zijn ontkomen aan de regulerende hand van de mens. De Isar mag doen wat hij wil en dat is wederom interessant voor mensen die graag doen wat zij willen. Waar de Isar zijn stroming de vrije loop laat, kunnen zij zich eveneens ten volle uitleven. Tussen Lenggries en München staat de hele zomer een schier eindeloze reeks buitensportactiviteiten op de agenda. Bijvoorbeeld rafting en canyoning, vlotvaarten, zeilen, surfen en kajakken. Langs de oevers komen mountainbiken en zomerrodelen aan bod. En wie liever iets verder de lucht ingaat, vindt hier tevens ideale mogelijkheden voor deltavliegen en parapente. Sinds eeuwen is de romantische vlottersstad Wolfratshausen het startpunt van de vlotvaart. Vroeger werden er op de vlotten goederen getransporteerd, tegenwoordig uitsluitend mensen die veel plezier willen beleven en genieten van de deels beschermde oevergebieden met hun zeldzame planten en dieren.
Een traditionele vakantieplaats voor een actieve vakantie
aan de Isar en in Opper-Beieren is Lenggries, terwijl men het in Bad Tölz voor elkaar krijgt, u met een tweedaagse "vitaalkuur' rondom fit te maken, bvb. om de droomstad München te bezoeken. Een verblijf aan de Isar zou u kunnen besluiten met een mooie fietstocht van München via Landshut naar Deggendorf, waar de natuurlijke monding in de Donau beschermd natuurgebied is.

Twee dagen “vitaalkuur” 
Nieuwe energie en een gesterkt immuunsysteem in 2 dagen. De combinatie van baden, pakkingen, massages, gymnastiek en de gezonde lucht in Bad Tölz maakt dit mogelijk.
Tourist-information Bad Tölz
Tel. (+49 80 41) 78 67-0
Internet:
www.bad-toelz.de – E-mail: info@bad-toelz.de  Münchens eilanden ontdekken
 
Ja, ook die heeft München: twee eilanden in de Isar, die u in deze metropool der kunst, cultuur en levensvreugde niet over het hoofd mag zien. Op het Muse- umelland staat u het Deutsches Museum te wachten met meesterwerken van de natuurwetenschappen en de techniek. Het Alpine Museum op het Pratereiland met kunstwerken, documenten, uitrusting, geografie en geschiedenis vormt wellicht een smaakmaker voor het alpengebied. En tussen deze twee eilanden biedt München u in het schitterende Jugendstil- zwembad "Müllersches Volksbad' een enorme portie levensvreugde.

DE INN – ZIJRIVIER van de DONAU 
Dwars door de ziel van Beieren
Hoewel de Inn uit Zwitserland afkomstig is en lang in Oostenrijk vertoeft, wordt hij in Duitsland een echte Beier. Hij is een natuurmens die ons in Opper-Beieren vol trots het voorland van de Alpen met het heuvelachtige morenelandschap toont. Die ons meeneemt naar het heuvelland van Neder-Beieren, waar de beboste terrassen tot aan het brede rivierdal reiken en alle natuurlijke schoonheid in het 'Europareservaat Unterer Inn" duidelijk zichtbaar wordt. Geen wonder, dat bij ons graag tot roeien, kanoën, fietsen en wandelen inviteert en overal voor hartelijke gastvrijheid zorgt. En het is ook geen wonder dat de Inn zich met steden tooit, die rijk zijn aan bezienswaardige kerken, kloosters en kastelen en waarin oude Beierse gebruiken nog steeds voortleven.

In Rosenheim, de voormalige Innhaven van het klooster Tegernsee,  
kunt u in het stadsbeeld de typisch mediterraan-barokke Inn-Salzachstijl bewonderen. De traditionele scheepsbouw heeft hier in 1906 de eerste vouwboten geproduceerd. In een rivierbocht worden we verrast door de oude zouthaven Wasserburg, pittoresk gesitueerd op een schiereiland met in het midden de oude stadskern en de burcht. Een brug naar het heden slaat de traditionele bedevaartplaats Altötting, wiens Genadekapel een trefpunt van jonge mensen is. Het naburige Neuötting daarentegen is gekenmerkt door de lucratieve zouthandel, wat tegenwoordig nog valt af te lezen van de royale marktstraat.

Een sterke Oostenrijkse invloed zult u in het stadsbeeld van Mühldorf ontdekken
dat lange tijd een Oostenrijkse enclave is geweest. De langste burcht van Europa - 1000 meter lang en 1000 jaar oud - kunt u in Burghausen aan de Salzach bewonderen. Een kilometer geschiedenis met musea, een kunstenaarstrefpunt, een theater en woningen. Een modern sluitstuk vormt het jonge Bad Füssing, dat zich in 30 jaar tijd van gehucht tot kuurbad van wereldfaam heeft ontwikkeld.

Bron:
Betoverende rivierlandschappen in Duitsland. Een uitgave van www.duitsverkeersbureau.nl 

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets