DONAUESCHINGEN, ontmoetingspunt aan de bron van de Donau, met Vorstelijk slot van de Fürstenbergs, Vorstelijke kunstcollectie en schilderijengalerie, bron van de Donau in het Slotpark.
Naar deelstaat Baden-Würtembergen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

De schilderachtige residentiestad met haar mooie Jugendstilhuizen, het Kasteel van de Vorsten zu Fürstenberg en natuurlijk de bron van de Donau, is het culturele- en economische centrum van de Baar, een hoogvlakte tussen het Zwarte Woud en de Zwabische Alb      

Ligging en bereikbaarheid 
Donaueschingen ligt in de vakantiestreek Midden Zwarte Woud op het knooppunt van .drie autowegen: B27, Stuttgart-Schaffhausen, B31, Freiburg-Lindau, B33, Offenburg-Konstanz, de A81 Stuttgart-Singen, uitrit via de A861 Donaueschingen.
Station én knooppunt van alle IR-, IRE- en RE-treinen.
Luchthavens: Vliegveld Donaueschingen Villingen, luchthaven Stuttgart, ca. 100 km, en Zürich/Zwitserland, ca. 100 km.

Donaueschingen, zicht op de KarlstrasseBijzondere tips 
In Donaueschingen ligt het startpunt van de populaire fietsroute Duitse Donau. Verder maakt een uitgebreid net van wandel- en fietspaden het mogelijk om afwisselende tochten in de omgeving te maken. Beschrijving van 30 fietstochten kan worden aangevraagd.

Bezienswaardigheden 
* Vorstelijk slot van de Fürstenbergs.
* Vorstelijke kunstcollectie en schilderijengalerie van de Fürstenbergs.
* Bron van de Donau in het Slotpark.
* Stadskerk St. Johann, Boheemse barok, enige kerk in deze bouwstijl in Duitsland.
* Binnenstad met elementen de Jugendstil.
* Jachtslot Entenburg in Pfohren.
* Hofbibliotheek, Haldenstr. 3, met belangrijk exemplaar van het Nibelungenlied uit de eerste helft van de 13e eeuw.

Culturele tips 
* Slot, Fürstenbergstr. 2
Het sobere barokcomplex uit ca. 1723 werd door een verbouwing (1893-1896) ingrijpend veranderd, zowel van buiten als van binnen. Naast het slot bevindt zich de bron van de Donau met een daarvoor door A. Weinbrenner ontworpen rotonde met allegorische beeldengroepen van marmer. Belangrijk zijn de verzamelingen gewijd aan wooncultuur en kunstnijverheid uit de renaissance en de barok. De vorstelijke Fürstenbergische verzamelingen zijn ondergebracht in de Karlshau achter het slot. Het hoogtepunt daarvan is de schilderijen collectie met werken van Oudduitse meesters (H. Holbein de Oudere, Lucas Cranach de Oudere en de Jongere, B. Strigel, B. Beham e.a.).

* Katholieke parochiekerk St. Johannes Baptist/Johanniskirche, Karlstr. 71 
Het barokgebouw met twee torens (1724-1747) heeft een imponerende façade en een rijke inrichting. In het schip zijn de 12 apostelfi­guren bezienswaardig. Het belangrijkste is de Madonna (1525-1530), toegeschreven aan de meester van het Breisacher altaar.
* Vorstelijke kunstcollectie Fürstenberg. Schilderijengalerie met hedendaagse kunstwerken uit de Piscescollectie, zoologische-, geologische- en mineralogische afdeling, samengebracht in de Karlsbau achter het Slot..
* Stedelijke Galerie in de toren - wisselende kunstexposities.
* Max-Rieple-Haus: Max-Egon-Strasse 2: kroniek en werk van de Donaueschinger lyricus en schrijver, tel.: +49 (0)77112375 .

Evenementen 
* Augustus, Prinz Karl zu Fürsten berg Paardenconcours en EK Springen, actuele informatie: www.chi-donaueschingen.de
* Donaueschinger Muziekdagen. Festival van hedendaagse toonkunst: elk jaar in de 3e weekeinde van oktober, actuele informatie: www.swr.de/donaueschingenHoogtepunten in de omgeving
 
* Ruïne van een Romeins bad in Hüfingen, ca. 3 km.
* Narrenschopf, Carnaval Museum, in Bad Dürrheim, ca. 8 km.
* Duits Klokkenmuseum in Furtwangen, ca. 20 km.
* Watervallen van Triberg, hoogste watervallen van Europa, ca. 25 km.

Service voor de gasten 
Van mei t/m september regelmatige stadsrondleidingen in het Duits; elke vrijdag om 17.00 uur. Andere talen op aanvraag.
Tourismus- und Sportamt,
Karlstrasse 58, 78166 Donaueschingen - Tel.: +49(0)7711857221, Fax: +49(0)7711857228 - E-mail: tourist.info@donaueschingen.de  - Internet: www.donaueschingen.de

Zwabische Alb, wandelarrangement langs de Donau 
Indrukwekkende landschappen, bezienswaardige steden en interessante bouwwerken vormen het decor van een nieuw wandelarrangement langs de Donau, waarbij de bagage van hotel naar hotel vervoerd wordt. De tocht duurt 16 dagen en is 340 kilometer lang van Donaueschingen naar Donauwörth. Natuurlijk kan er ook over kortere trajecten gewandeld worden.

Deze wandelroute die op de loop van de Donau georiënteerd is,  
maakt af en toe wat zijsprongetjes om te genieten van aantrekkelijke landschappen, uitzichtpunten en andere interessante doelen. De route gaat van start bij de bron van de Donau in Donaueschingen. Door een brede laagvlakte van de Baar stroomt de rivier vervolgens naar de Witthoh, van waaraf de Hegauer Vulkaankegel bijna grijpbaar lijkt. Door Tuttlingen loopt het traject via de grandioze Donaudoorbraak door de Zwabische Alb tussen Fridingen en Sigmaringen.

Steile rotswanden, vaak gekroond door burchten, kastelen en ruïnes, flankeren het dal. 
De wandeltocht loopt nu parallel aan de populaire Donaufietsroute over heuvels met prachtige panorama's. Dit wandelgebied is zowel geologisch als ook botanisch, maar vooral cultuurgeografisch buitengewoon interessant.

Vanuit Sigmaringen verloopt de route dan niet minder interessant verder over Scheer, 
de Keltische Heuneburg en Riedlingen naar de "heilige" berg van Opperzwaben, de Bussen. In Ehingen verlaat de wandelroute eventjes het dal van de Donau en brengt de wandelaar via Blaubeuren met de geheimzinnige Blautopf, een van de mooiste karstgebergtes van Duitsland, naar de stad Ulm.

Vanaf hier zal de wandelaar de Donau alleen nog vanuit de verte zien.
Om de langgerekte trajecten in de Ries en de Donaufietsroute te vermijden, loopt de route verder door prachtige regio's zoals Langenau, Giengen en Bissingen naar het Beierse Donauwörth. De route is niet bewegwijzerd, maar de wandelaar krijgt een uitgebreide beschrijving en kaartmateriaal. Voor de in totaal 340 kilometer heeft men ongeveer 16 dagen nodig. Maar men kan individueel op elk gewenst tijdstip en op elke gewenste plek inhaken op de route.

Een flyer met beschrijving
 
van het wandelarrangement kan men aanvragen bij het Schwäbische Alb Tourismusverband Marktplatz 1 - 72574 Bad Urach,  -  Tel.: +49 (0)7125/948106 Fax: +49 (0) 7125/948108 info@schwaebischealb.de 

Accommodatie
Zoek hotels in Zwabische Alb.   Boek nu online. Betaal in het hotel!

"Avontuurlijk GeoPark"           
De geschiedenis van de aarde live beleven - daarbij helpt de brochure "Avontuurlijk GeoPark". In de brochure staat informatie vermeld met betrekking tot de verschillende tijdperken en hun nagelaten sporen in het Nationale GeoPark Zwabische Alb. Spannende ontdekkingstochten naar bijvoorbeeld de druipsteengrotten, die al in de IJstijd door jagers bewoond waren, brontrechters zoals de beroemde Blautopf, de indrukwekkende doorbraak van de Donau door de Zwabische Alb en de vele fossielen, die in diverse musea te bewonderen zijn, zoals versteende dieren, planten en koraalriffen. Maar ook erosie afzettingen uit een jonger verleden, zoals bijvoorbeeld de Mössinger aardverschuiving en de kloven en spleten in het gebergte, maken duidelijk, dat de Zwabische Alb nog altijd "leeft" en dat in deze regio bijzonder interessante geologische ontwikkelingen kunnen worden waargenomen.

Behalve de meest interessante vindplaatsen,  
geologische musea, collecties en geopaden, worden in deze brochure ook diverse aantrekkelijke verblijfsarrangementen met betrekking op dit thema vermeld.
Zowel op de Zwabische Alb als in de aangrenzende regio's Ries, Hegau den Zwarte Woud.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Duitsland.
** Voor Donaueschingen kan dat via Hotels/Donaueschingen  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

** Kaart met de mooiste vakantieregio's