GELSENKIRCHEN, met als toppers: voor Paardenliefhebbers de drafbaan -  wetenschapspark Rheinelbe - Internationale Bouwtentoonstelling Ernscherpark- FIFA WK-STAD.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Bij Gelsenkirchen denkt iedereen natuurlijk meteen aan Schalke 04.
De bewoners van de stad vinden dat uiteraard uitstekend, temeer daar met de Arena AufSchalke een nieuwe dimensie van entertainment is ingeluid, die veel verder gaat dan alleen maar het spel met het ronde leder. Een mijlpaal voor de vroegere 'stad der duizend vuren', die erin is geslaagd, de metamorfose van belangrijkste kolenstad tot veelzijdig gestructureerde grote stad te voltrekken. In augustus 2001 werd de Arena AufSchalke met 51.000 zitplaatsen feestelijk geopend. De Arena verlegt in ieder opzicht de grenzen en voldoet aan alle criteria die voor een WK-wedstrijd vervuld moeten worden. Behalve de Arena zijn er in Gelsenkirchen nog tal van andere attracties die een bezoek meer dan waard zijn.
Wie in Gelsenkirchen op ontdekkingstocht gaat, zal iets verrassends beleven:
 
de schoonheid van het Ruhrgebied met een heel eigen charme. Sommige bijzonderheden van de stad liggen vaak op slechts enkele minuten afstand van de centrale punten. Al na een paar stappen ontdekt u decors, scenario's en plekken waar zich iets afspeelt, waarover u enthousiast zult raken. In Gelsenkirchen stuit u op belangrijke hoofdstukken van de Duitse industriŽle geschiedenis en kunt u de resultaten van een geslaagde structuurverandering bewonderen.

Een voetbalenthousiaste stad
 
De levensvreugde van de bewoners van Gelsenkirchen kunt u het beste op Schalke leren kennen. Hier klopt het sportieve hart van de voetbalenthousiaste stad. Schalke is de gaafste club ter wereld, dat weten honderdduizenden koningsblauwe fans van heinde en ver allang. Daarom was het voor de FC Schalke 04 ook vanzelfsprekend om het momenteel modernste stadion van Europa te bouwen: de Arena AufSchalke.

Bezienswaardigheden in de regio
 
Industriegeschiedenis valt er in het Ruhrgebied volop te ontdekken.
In gerestaureerde industriecomplexen hebben kunsten cultuur, recreatiesport en amusement een nieuw onderkomen gevonden. Waar vroeger de hoogovens rookten en steenkool werd gedolven, vind je tegenwoordig een reusachtig aanbod voor shopping en recreatie. Het spectrum reikt van het pretpark 'Warner Bros. Movie World', het 'Centro', de langste shoppingboulevard van Europa, tot accommodatie voor trendsporten in het landschapspark Duisburg met klimmuren, een touwparcours en een trainingscentrum voor duikers in het oude gasreservoir.
Het landschapspark en de voormalige mijn Zeche Zollverein
zijn slechts enkele voorbeelden van de industriecultuur in Duitsland. Zij maken deel uit van de in totaal 46 belangrijke getuigenissen van het industriŽle verleden en heden, die samen de (toeristische) 'route der industriecultuur' vormen.
 
Bezienswaardigheden
 
Het 'Muziektheater in het Revier'
behoort tot de meest toonaangevende voorbeelden van de naoorlogse Duitse architectuur. Het gebouw is een totaal kunstwerk waarin architectuur, kunst, muziek, toneelspel en danskunst tot een geheel samensmelten.
Eveneens een bezoek waard: slot Berge en slot Horst. Dat is het belangrijkste renaissanceslot van Noordwest-Duitsland.
En dan de Arena AufSchalke,
momenteel zeker de modernste voetbalarena van Europa, hoewel we die hier eigenlijk nauwelijks nog hoeven te noemen.
Veel rustiger gaat het er in elk geval in de Ruhrzoo aan toe,
die in de komende jaren in een natuurlijke dierenwereld met talrijke attracties zal worden veranderd.
Paardenliefhebbers
worden naar de drafbaan in Gelsenkirchen gelokt en in het wetenschapspark Rheinelbe, een van de belangrijkste projecten van de Internationale Bouwtentoonstelling Ernscherpark, zult u verrast zijn over de 300 m lange glazen arcade aan het eind van een park- en vijverlandschap.Musea en tentoonstellingen
 
De grootste kunsttempel is het Stedelijk Museum Gelsenkirchen met interessante werken uit de 19e en 20e eeuw. Niet al te ver hiervandaan vlak aan het Rijn-Hernekanaal ligt het Nordsternpark. Waar vroeger kolenschepen werden beladen, kunt u nu in het amfitheater samen met 6000 andere bezoekers van popconcerten en toneelvoorstellingen genieten.

Maar wat zou Gelsenkirchen zijn zonder zijn industriemonumenten?
Een van de meest grandioze is de nabijgelegen voormalige mijn Zeche Zollverein. De mijninstallatie die ooit kon boeien op de grootste productiecapaciteit ter wereld, is tegenwoordig UNESCO-Werelderfgoed en doet niet alleen dienst als kolossaal museum, maar ook als ontmoetingsplek voor designers, kunstenaars en economische experts van heinde en ver.

Shopping
 
Wilt u weer eens gezellig rondneuzen en winkelen? Dan bent u in de attractieve winkelstraten zoals de Bahnhofstrasse in de binnenstad van Gelsenkirchen of de Hochstrasse in de stadswijk Buer precies, op de juiste plek.
 
Bijzondere highlights
 
Een uitzonderlijke lekkernij op muziekgebied kan Gelsenkirchen zijn gasten sinds 1996 opdienen:
toen is door fusie van twee orkesten uit het noordelijke Ruhrgebied de Nieuwe Filharmonie Westfalen ontstaan. De leiding van het nieuwe orkest heeft de uit Wenen afkomstige Johannes Wildner, die regelmatig in Gelsenkirchen voor een enthousiast publiek dirigeert.
Muziek weerklinkt ook tijdens de 'Zomer-Sound-Dagen' in het stadspark.
Dit werd reeds in 1896 als volkspark geconcipieerd. Een fantastische landschapsarchitectuur met schitterende tuinen, een sprookjesdal en een in 1930 door opstuwing van water ontstaan meertje inclusief botenverhuur staan u in het slotpark Berge te wachten. Hier wordt ieder jaar een groot zomerfeest gehouden met honderdduizenden bezoekers. Op een heel andere manier indrukwekkend zijn de herkenningspunten in de omgeving. Vanaf de hoge kolenbergen in Gelsenkirchen, bijvoorbeeld de stortbergen Rungenberghalde of Halde Rheinelbe met de hemeltrap, heeft men een ongelofelijk vergezicht over het inmiddels verrassend groene Ruhrgebied.

Ligging/afstanden
 
Centraal station - stadion: 5 km; luchthaven DŁsseldorf - stadscentrum: 40 km; snelwegaansluitingen: A 2,A 40, A 42, A 52

Informatie

Bahnhofstr. 55-56, 45879 Gelsenkirchen  -  E-mail: info@stadtmarketing.de  -  Internet: www.gelsenkirchen.de

** Uw accommodatie  in Gelsenkirchen kunt u goed boeken via: Hotels/Appartementen/Gelsenkirchen
U kunt de hotels via Google Earth bekijken. Link hiervoor, zie onderaan de kaart!  Let ook op score van beoordelingen! Zes hotels worden aanbevolen.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets