GRIMMA, veerkrachtig in alle tijden, stad van typograaf en uitgever Georg Joachim Göschen.
Deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Het schilderachtige stadje aan de rivier Mulde, nam eens in onderwijs het voortouw.
In 1550 werd door keurvorst Moritz van Saksen de landsschool Grimma opgericht. Deze in het Augustinerklooster gevestigde opleiding had een grote aantrekkingskracht en de school leverde diverse bekende leerlingen af. Nog altijd heeft het Gymnasium Sint Augustin een gedegen reputatie.
In het slot van Grimma werd in 1443 AIbrecht de Moedige geboren.
 
Hij bouwde samen met zijn broer Ernst het beroemde Slot Albrechtsburg in Meissen. Na een onderlinge twist, verdeelden de broers het land. De gevechten die het gevolg waren eindigden pas in 1531 met de overeenkomst van Grimma. Albrecht werd keurvorst en hij was daarmee grondlegger van de Albertlijn uit de adellijke familie Wettiner, die tot 1918 over Saksen regeerde.

Hoogwaterperiode 
In 2002 werd Grimma getroffen door de buiten haar oevers tredende Mulde. De waterkracht was zo groot dat de brug uit de 18e eeuw instortte onder de waterstromen. Tegenwoordig herinnert de brugruïne nog aan deze vloed. Toch was deze gebeurtenis voor Grimma het startsein voor nieuwe dynamiek. Dat was niet de eerste keer, want ondanks stadsbranden en oorlogshandelingen in het verleden toonde de stad steeds grote veerkracht. Uit de hoogwaterperiode is het "Grimmaer Liederflut" ontstaan, een jaarlijks zomerfestival vol klassieke wereldmuziek.

Binnenstad 
De monumentale binnenstad gloort in alle pracht. Het oude raadhuis wordt gerekend tot de mooiste gebouwen in renaissancestijl in Saksen. De karakteristieke romaans/gotische Frauenkirche herinnert aan de vroege bloeitijd van de stad. Het slot wordt tegenwoordig gebruikt door justitie. De langste hangbrug van Saksen overspant de Mulde bij de "Gattersburg". Het is de verbinding tussen stad en stadsbos.

Grimma: ruïne van klooster MarienthronStadsdeel Nimbschen 
Hier staat de ruïne van het nonnenklooster Marienthron. In 1523 ontsnapte hier Katharina von Bora, de latere vrouw van Maarten Luther. Aan de oever van de Mulde ligt een bijzonderheid: een molen op een schip. Ten zuiden van de Grimma oogt de rivier bijzonder romantisch. De stad is daarom een ideaal vertrekpunt voor een fietstocht of wandeling over de bewegwijzerde route door het Muldedal, o.a. naar Colditz.

Denkmalschmiede Höfgen 
Op de ruïne van een privé landgoed ontstond in Kaditzsch, nabij Grimma, een Internationaal podium voor kunst, literatuur en wetenschap. Jaarlijks genieten 300.000 bezoekers van de, vaak experimentele, uitvoeringen in de fraai gerestaureerde gebouwen. Eigentijdse kunst is ook te vinden in het nabijgelegen Jutta-Park met zijn markante uitzichttoren.Bezienswaardigheden
 
* Raadhuis: na brand in 1585 herbouwd in renaissancestijl
* Frauenkirche: romaans deel met dubbele torens, laatgotisch vleugelaltaar
* Seumehuis: het oudste huis aan de markt, voorheen vestiging van uitgeverij Göschen
* Slot: voormalige residentie van de Wettiner dynastie
* Stadsmuur: restanten van de stadsvesting aan de Mulde met muurhuizen
* Barokke Muldebrug: 1716-19, gebouwd naar ontwerp van M. D. Pöppelmann
* Steenboom: kunstobject met hoogwater­camera ter symbolisering van de wederopbouw van Grimma
* Göschenhuis: tentoonstelling over Göschen en de dichter Johann Gottfried Seume
* Schloss Gattersburg: slotachtige villa met panoramaview op de Mulde
* Kloosterruïne Nimbschen: overblijfselen van een in 1285 gesticht vrouwenklooster

Bereikbaar
heid 
Luchthaven: Halle-Leipzig 45 km
 -  Autobaan: A14, afslag Grimma  -  Trein: Leipzig - Grimma

Culinaire
specialiteit
Augustiner Tropfen - Kruidenlikeur, wortelen en specerijen naar oud recept van de monniken uit het Augustiner­klooster

Toerisme
 
Stadtinformation Grimma Markt 16
 - 04668 Grimma  - stadinformation@grimma.de  - www.grimma.de

** Voor uw accommodatie in Grimma, zie: Hotels/Grimma  Aanbevolen worden:
Hotel Kloster Nimbschen biedt tal van recreatiemogelijkheden en is idyllisch gelegen aan de rand van het Saksische stadje Grimma.
Romantisches Hotel Schloss Gattersburg will captivate you with its exceptional location, offering an indescribable view of the 800-year-old city of Grimma and an idyllic valley dotted with monasteries and windmills.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   

 **
Kaart met de mooiste vakantieregio's