HANNOVER, met 's werelds grootste jaarbeurs. De Koninklijke Tuinen Herrenhausen - Het Nieuwe Raadhuis/lift naar de koepel - De jaarbeurs Hannover, CeBIT - De dierentuin van Hannover - De historische stadskern - De Maschsee.
Naar deelstaat Nedersaksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De eerste vermelding van Hannover gaat terug tot circa 1100. Het kreeg echter pas in 1242 stadsrechten. De stad lag fraai aan de Leine, op een plek die zich tot een belangrijk kruispunt op de noord-zuid- (Italië-Noord­Duitsland) en de west-oostverbinding (Rijn­land-Ruhrgebied-Berlijn) zou ontwikkelen. Gelegen aan de voet van het Duitse Mittelgebirge, waardoor er nooit gebrek was aan water, en midden in de Börde met zijn vruchtbare lössbodem, ontwikkelde het zich in snel tempo tot een groot handelscentrum, dat in 1438 tot de Hanze toetrad. In 1553 accepteerde Hannover de Hervorming en sindsdien drukte het protestantisme een duidelijk stempel op de stad.
In de 18de eeuw werd Hannover de residentie van de vorsten van Calenberg-Celle.
 
In 1714 beklom hun afstammeling hertog George de Engelse troon. Hoewel hij zijn hofhouding verplaatste, bleef Hannover de regeringszetel. De koningen van Engeland bleven tot aan de troonsbestijging van koningin Victoria (1837) tevens koning van Hannover. De Salische wet - volgens welke troonsopvolging in de vrouwelijke lijn was uitgesloten - trad in werking en een oom van de koningin, Ernst August, hertog van Cumberland, kwam op de troon. Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917, veranderden deze vorsten hun naam in het Huis Windsor.

De stad werd  in 1866 bezet door de Pruisen
 
Plattegrond Hannover en omgeving en was vanaf dat moment nog slechts de hoofdstad van de provincie Hannover. De ligging aan de spoorlijn Ruhr-Berlijn en de herwaardering van de regionale rijkdommen vormen de verklaring voor de snel1e bloei van de stad in de 19de eeuw.
Hannover werd zwaar getroffen door de luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het centrum, de City, werd daarna herbouwd als zakenwijk.
Ongeveer een derde van de actieve bevolking is werkzaam in de industrie.
 
De banken verzekeringssector is sterk vertegenwoordigd en maakt Hannover tot een van de belangrijkste financiële steden van Duitsland, terwijl er ook een effectenbeurs is. Daarnaast is het een bestuurlijk centrum en de diverse overheidsorganen die in de stad gevestigd zijn, zorgen voor tienduizenden arbeidsplaatsen. De Hannover-Messe Industrie is de barometer van de economie van de Duitse Bondsrepubliek en een goede graadmeter voor de nationale export. De agglomeratie van Hannover telt bijna 700000 inwoners. Er is een metro en een internationale luchthaven maakt de stad gemakkelijk bereikbaar.
De universiteitsstad Hannover
is vooral vermaard om zijn technische universiteit. Het culturele leven is er sterk ontwikkeld.
Bezienswaardigheden

Hannover, RaadhuisToppers:
 
De Koninklijke Tuinen Herrenhausen - Het Nieuwe Raadhuis/lift naar de koepel - De jaarbeurs Hannover, CeBIT - De dierentuin van Hannover - De historische stadskern - De Maschsee

Een fascinerend toeristisch juweel van de stad zijn de Koninklijke Tuinen in het stadsdeel Herrenhausen.
In het stadscentrum biedt de 4.200 meter lange rode draad' de optimale mogelijkheid om de bezienswaardigheden op eigen gelegenheid te verkennen. Of u nu het nieuwe of het oude raadhuis wilt bezoeken, het slot, de oude stadskern, de diverse musea of de opera: de begeleidende brochure helpt u met alle noodzakelijke informatie op weg.
Het Nieuwe Raadhuis
biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad. Een unieke schuine lift brengt u naar de koepel van het schitterende bouwwerk in Wilhelminische stijl.

Musea
 
Het Sprengel Museum
is een van de belangrijkste centra van de kunst van de 20e eeuw in Duitsland. Werken van expressionisten als Picasso, Klee en Beckmann behoren evenals de rijke grafische bestanden van Chagall, Feininger en Toulouse-Lautrec tot de hoofdattracties van het museum. Bovendien is hier een groot deel van het erfgoed van de kunstenares Niki de St. Phalle, ereburger van Hannover, tentoongesteld.
In het Kestner Museum
 - een museum voor toegepaste kunst - zijn behalve kunstschatten uit het oude Egypte ook Griekse, Romeinse, Etruskische en middeleeuwse kunstvoorwerpen te zien.
Het Historisch Museum Hannover toont de stadsgeschiedenis:
 
van de stichting van de stad omstreeks 1100 via de 123 jaar durende personele unie met Engeland tot de wereldtentoonstelling EXPO 2000.
Het Wilhelm-Busch-Museum Hannover
is de zetel van het Duitse Museum voor Karikaturen en Kritische Grafische Kunst.
Het Theatermuseum Hannover, het luchtvaartmuseum, de Kunstverein Hannover, het Kestnergezelschap, het museum van de deelstaat Neder-Saksen met de galerie van oude meesters en vele andere instellingen bieden bezoekers met belangstelling voor kunst en cultuur talrijke interessante mogelijkheden voor kunstgenot.

Parken en plantsoenen
 
Hannover is een stad met veel groen, het 650 ha grote stadsbos 'Eilenriede' met ruiterpaden, biertuinen en restaurants alsmede de dierentuin Hannover, een van de aantrekkelijkste dierentuinen van Europa. Bij een wandeling in het park Tiergarten kunt u vrij rondlopende reeën en herten tegenkomen.
De Koninklijke Tuinen Herrenhausen
vormen met de Georgentuin, de Grote Tuin, de Bergtuin, de Welfentuin en de cascaden en fonteinen een hoogtepunt van de tuinarchitectuur.
Met name de koninklijke baroktuinen,
 
ook na ruim 300 jaar nog in oorspronkelijke stijl intact, zijn uniek in Europa.
De internationale vuurwerkwedstrijd, de Zomernachtdroom in het tuintheater en de Feestweken Herrenhausen zijn evenementen met een onvergelijkelijke sfeer.Shopping
 
Winkelen in de binnenstad met de hoogste dichtheid aan warenhuizen in Europa en talrijke exclusieve boetieks en winkelgalerijen is een waar genoegen.
Aan de stadsrivier de Leine gaan koopjesjagers elke zaterdag op de vlooienmarkt in de oude stadskern op zoek naar schatten. Winkelgalerijen zoals de Galerie Luise verleiden hun klanten met exclusieve noviteiten.

Eten en drinken
 
De Hannover Tourismus Service houdt voor u een overzicht van restaurantadressen gereed.

Excursietips
 
De Marienburg is het stamslot van het geslacht der Welfen. Het hoofd van de familie, prins Ernst August van Hannover, heeft een deel van het slot voor bezoekers opengesteld, die op vilten pantoffels door de vertrekken wandelen om alles over de geschiedenis en het familiebezit aan de weet te komen.
Aantrekkelijke excursiebestemmingen zijn
de rattenvangerstad Hameln of de middeleeuwse vakwerkstad Celle, de Lüneburger Heide en de Harz, maar ook de spannende 'Autostadt' van het VW-concern in Wolfsburg.

MarienburgMonument van de Welfendynastie 
Een gotische droom werd in de 19 eeuw gerealiseerd door koning Georg V, de laatste heerser van het koninkrijk Hannover. De sprookjesburcht in middeleeuwse look werd slechts een jaar
lang bewoond; thans vergapen toeristen zich aan kunstschatten en een prachtig interieur.
Toen de Hannoveraanse koning GeorgV
, 1811-1878,
zijn koningin in 1857 voor haar verjaardag een slot cadeau gaf, was er aanvankelijk niet meer dan de plek: een heuvel met uitzicht
ten zuiden van Hannover. Hier begon het koninklijk paar nog datzelfde jaar met de bouw van een zomerverblijf, en koningin Marie had de romantische visie van een middeleeuwse bergburcht. Dat was in het midden van de 19de eeuw geenszins een vlucht in het verleden; de gotiek gold voor velen als een eigenlijk Duitse stijl. 'Herrschaft braucht Herkunft', voor heerschappij heb je afkomst nodig, besefte koning Georg. Door terug te grijpen op de middeleeuwen verwees hij naar het roemrijke verleden van de Welfendynastie; de koningen uit dit geslacht beheersten 123 jaar lang Brits grondgebied en verwierven in de 12de eeuw glorie met Hendrik de Leeuw.
De Hannoveraanse bouwmeester Hase
 
bouwde om de rechthoekige binnenhof een viervleugelig complex, een plaatje van een pittoresk sprookjes kasteel. Kolossale muren, puntige torens, kantelen en een weerbare wachttoren met schietgaten wekken de illusie van een vesting. Doch de wachttoren markeert slechts de inzet voor de effectieve enscenering van de imposante ingangshal. Over zware achthoekige pijlers spant zich een hoog baldakijngewelf met gouden sterrenhemel. De hele uitvoering imponeert door kostbare kunstnijverheid en pracht. De twee verdiepingen beslaande ridderzaal, de grootste van de representatievertrekken, bleef onvoltooid. Desondanks oogt hij imposant met een galerij met familieportretten en een ensemble kunstige zilveren meubels van 1720 uit de legendarische Augsburgse goudsmidse.
ln de eetzaal brengt een feestelijk gedekte dis met daarop het met wapens versierde servies van de koningin de luister van koninklijke banketten over. Puntig gewelfde galerijen met harnassen en een kapel naar het voorbeeld van een Parijse kerk versterken de indruk van een tijdreis naar de middeleeuwen.
Een van de fraaiste vertrekken is de bibliotheek
 
van de koningin in de westtoren. Over een midden pijler spant zich als een paraplu een massief gotisch ribbengewelf, rijk beschilderd met ornamenten en portretten van dichters. De kunstig versierde boekenkasten zijn meesterlijke staaltjes van Duitse houtsnijkunst. Welhaast betoverd lijkt de salon van de prinsessen die kan bogen op een erker met glas in lood en kleurig beschilderde sprookjesscènes, onder meer uit Doornroosje. Een slecht voorteken, want vanaf 1867 verzonk het slot in een doornroosjesslaap.

De oorlog
tussen Pruisen en Hannover
 
dwong koning Georg V, de laatste regerende vorst van het koninkrijk, zich in 1866 in ballingschap naar Oostenrijk te begeven. Koningin Marie en haar dochters bleven nog bijna een jaar op Marienburg tot ook zij hem volgden. Tot 1945 bleef het slot onbewoond. Het sprookje kreeg een gelukkig einde: vanaf 2006 maakten de jonge WeIfenprinsen Ernst August en Christian het tot op heden vrijwel in de originele staat behouden slot toegankelijk, dat het enige bewaard gebleven monument van hun voorouders is.

Hoe komen we er?
 
Per trein: Hannover Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC-aansluitingen  -  Autosnelwegen: A2, A7  -  Luchthaven: Hannover (12 km)

Hannover Tourismus Service
Prinzenstr. 6, 30159 Hannover  -  Hotline: +49 (0) 5 11 / 1 23 45-111  - Fax: +49 (0) 5 11 / 1 23 45-112 - E-mail en internet: info@hannover-tourism.de   -  www.hannover-tourism.de
Zie ook: 
Meesterwerken van barokke tuinarchitectuur.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via  Hotels.Appartementen./Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets