KEMPTEN, toppers: Kloosterkerk St. Lorenz; Het Romeinse museum; St, Mang, de oude stadskerk; Het gotische raadhuis; De raadhuisfontein; Londoner Hof; Burghalde; St. Laurentius Basiliek; Archeologisch Park Cambodunum.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De Allgäu metropool Kempten kan terugblikken op een ruim 2000 jarige historie.
Maak hier kennis met dit verleden in het Archeologische Park Cambodunum, stap eens binnen in het Allgäu Museum en slenter op uw gemak door de historische oude binnenstad.
Aan de Romeinse tijd herinneren
 
de resten van muren van het in 18 n.C. voor het eerst vermelde Oppidum Cambodunum, basilica, thermen, forum, enz., die men bij opgravingen in het stadsdeel Lindenberg, in 1982 weer voortgezet, gevonden heeft. Het huidige Kempten, hoofdstad van de Allgäu, ontwikkelde zich uit twee afzonderlijke nederzettingen: de protestantse vrije rijksstad en het territorium van de abten van het benedictijnenklooster, die elkaar in de Dertigjarige Oorlog, gesteund door respectievelijk de Zweden en de keizerlijken, te vuur en te zwaard bestreden.

Ligging en bereikbaarheid
 
Deelstaat Beieren, naar de vakantiestreek Allgäu.
Per auto: A7 Würzburg-Ulm-Kempten.  -  A98 Salzburg/Rosenheim-Lindau/Bazel.   -  B12 München-Lindau.  -  B19 Ulm-Oberstdorf.   -  B309 Kempten-Füssen.
Per trein: directe aansluiting op EC-/IC- en IR verbindingen uit alle delen van Duitsland en Zwitserland.
Luchthavens: München, ca. 170 km, Stuttgart ca. 160 km, Zürich ca. 1100 km.

Bijzondere tips
 
Ontmoetingsplaats voorgasten en inwoners is het Raadhuisplein met de gezellige straatcafeetjes.
Voordeelcoupons "Combodunumpas” met talrijke kortingen, verkrijgbaar bij de Tourist Information Kempten. - Nieuw recreatiebad.

Bezienswaardigheden
 
* Kloosterkerk St. Lorenz, Stiftsplatz
Het is het eerste grote kerkgebouw in Duitsland van na de Dertigjarige Oorlog. M. Beer uit Bregenz ontwierp in 1651 naar Noorditaliaans voorbeeld een geweldig vrijstaand complex, dat na 1654 door J. Serro verder gebouwd en voltooid is. Binnen trekt het gewelf de aandacht van de bezoeker. Het stucwerk is vervaardigd door G. Zuccalli, de schilderingen door A. Asper. Het kostbare koorgestoelte (1669) is voorzien van kleurig scagliolawerk. De altaren dateren uit de 17de en 18de eeuw. Onder de westgalerij bevindt zich een gaffelkruis, omstreeks 1350: een Boom des Levens.
* Voormalige residentie van de vorst-abten, Residenzplatz
 
Tegelijk met de kerk liet de vorst-abt Roman Giel von Gielsberg door M, Beer een nieuwe residentie bouwen, 1651-1670, Belangrijk zijn vooral de prachtige binnenruimten, waarin de ontwikkeling van de stucdecoratie van 1683, vorstenzaal, tot circa 1760, gastenverblijf, duidelijk te volgen is, In de 18de eeuw werd het geheel vergroot met de staatsievertrekken in Zuidduitse rococostijl, 1734­1742, Als maker wordt J.G, Übelhör genoemd, die decoratieve elementen ontleende aan meesters als Cuvilliés en J,B, en D, Zimmermann,
* Het Romeinse museum
 
en het natuurhistorisch museum, Residenzplatz 31, zijn in het Zumsteinhaus, een classicistisch bouwwerk uit 11002, ondergebracht
* St, Mang, de oude stadskerk,
 
maakt naast de kloosterkerk een bescheiden indruk, Het is een laatgotisch bakstenen gebouw, 1427, dat in de 18de eeuw in rococostijl werd verbouwd, Fraaie stucdecoratie, 1767-1768,
* In het gotische raadhuis (1747),
 
met een uivormige torenbekroning en een dubbele trap, bevindt zich het plafond van het voormalige gildehuis van de wevers,
* De raadhuisfontein
 
is een werk van de in Augsburg en München werkzame bronsgieter H. Krumper, 1601.
* Voorts de Londoner Hof, Residenzplatz 2, met een fraaie rococofaçade (1764), het laatgotische Weberhaus, Gerberstr. 20, en het mooie Ponikau-Haus, Rathausplatz 10, hebben hun aantrekkelijke rococo aankleding eveneens aan J. G. Ubelhör te danken, De Keekkapel (Kaufbeurer Strasse) heeft koorfresco's van 1460.
* Burghalde: een van de oudste plekken van de stad, voormalige Romeins fort, Gotische burchttoren uit 1488, openluchttheater.
Kempten, St. Laurentius Basiliek* St. Laurentius Basiliek:
 
eerste grote kerkgebouw in Zuid-Duitsland na de 30-jarige oorlog (1652).
* Oranjerie:
 
gebouwd in 17100 als noordelijke afsluiting van de oorspronkelijk in drie terrassen aangelegde Hoftuin.
* Archeologisch Park Cambodunum:
 
Gallo-Romeins tempelcomplex, gedeeltelijk gereconstrueerd op de originele fundamenten; Kleine Thermen in het stadhouderspaleis als originele ruïne; Delen van het Forum zijn in het parklandschap gemarkeerd en vrij toegankelijk. Prachtig uitzicht op de stad.

Musea in Kempten
 
* Allgäu Museum:

een spannende en enerverende presentatie van cultuur, kunst en historie uit Kempten en de Allgäu. Speciale route voor kinderen.
* Musea in de Marstall:
Alpen Galerie en Alpine Museum: het grootste Alpine museum in Europa.
* Musea in het Zumsteinhaus:
Romeins Museum en Natuurkundig Museum.Evenementen
 
* Augustus: Allgäuer Feestweek met consumentenbeurs, cultuur- en sportdagen, Allgäuer kunstexpositie en veel aandacht voor de “Heimat".
* 3 Weken in december: kerstmarkt op het Raadhuisplein, de grootste kerstmarkt in de Allgäu.

Shopping
 
Aantrekkelijke detailzaken en warenhuizen in de royale voetgangerspassage. Nieuw winkelcentrum Forum Allgäu. Rommelmarkten. Originele Allgäuer kaas- en biersoorten.

Rondleidingen
 
* Het hele jaar door op zaterdagochtend 11.00 uur gratis rondleiding voor individuele bezoekers en gezinnen. Startpunt is de Burgstrasse bij de route naar de Burghalde.
* Andere interessante rondleidingen: speciale rondleiding voor kinderen, rondleidingen door het Archeologische Park Cambodunum met speciale rondleiding 'Brot-Zeit', rondleidingen door de pronkkamers van de Residentie, rondleidingen door musea en door natuur en landschap. Inlichtingen bij de Tourist Information Kempten.

Excursiemogelijkheden
 
Panoramapunt Mariaberg, 915 m, met prachtig uitzicht over Kempten en de Allgäuer Alpen.  - Bodensee met;het bloemeneiland Mainau: 60 km.  -  Oberstdorf met de Nebelhorn: 40 km.  -  Slot Neuschwanstein: 50 km.

Tourist lnformation,

Rathausplatz 24, 87435 Kempten  -  Tel.: +49(0)83112525-237 und +49(0)831119433 Fax: +49(0)83112525-427  -  E-mail: touristinfo@kempten.de - Internet: www.kempten.de 

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets