ALLGÄU-BEIERS ZWABEN, met net van goed gemarkeerde wandelwegen. Tussen de Iller in het westen, de Lech in het oosten, de Alpenkam in het zuiden en de vijftien miljoen jaar geleden door een meteorietinslag ontstane Rieskessel, ligt het unieke landschap van de Allgäu. Het toerisme kent hier een meer dan honderdjarige traditie en het scala aan mogelijkheden voor een aangenaam verblijf is hier bijna onuitputtelijk.
Naar overzicht deelstaat Beieren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

Wandelwegen
Een net van goed gemarkeerde wandelwegen leidt naar burchten, kastelen, kerken en kloosters en voor elke smaak is er voldoende keuze. Bergwandelaars genieten hier vooral in de nazomer van de wandeltochten op grote hoogte van hut naar hut. Bergbanen en stoeltjesliften maken het hier erg gemakkelijk de toppen te bereiken. Ook voor watersportliefhebbers is hier voldoende keuze. De vele meren bieden de mogelijkheid op aan op het water te genieten. Dat kan vissen zijn, maar ook zeilen, waterskiën en windsurfen.

Cursussen
Voor beginners zijn er voldoende cursussen te volgen. Ook golfers, paardrijders, tennissers, kegelaars en midgetgolfers kunnen hier hun hobby uitoefenen. Fietsers kunnen via uitgezette tours met diverse moeilijkheidsgradaties aan hun conditie werken.
En wie niet zo sportief is ingesteld, die kan een cursus pottenbakken, weven, houtsnijden of boerenschilderkunst gaan volgen. Het wintersportaanbod is net zo veelzijdig. Of het nu gaat om skiën, snowboarden of langlaufen, in veel skigebieden, zowel groot en klein met moeilijke en makkelijke parkoersen kan men terecht. In de diverse skihutten zorgt de waard voor een gezellige sfeer en lekker eten. Wie in kunstschatten en monumenten geïnteresseerd is, komt hier zeker aan zijn trekken. Talrijke middeleeuwse stadjes zoals Gillingen, Donauwörth, Kaufbeuren, Memmingen, Mindelheim en Nördlingen presenteren binnen hun muren en musea prachtige voorwerpen uit hun rijke verleden.

Basilika OttobeurenHet stadsbeeld van Augsburg
bijvoorbeeld, wordt gekenmerkt door haar twee duizend jaar oude historie. In de Renaissance was de stad centrum van architectuur, muziek en schilderkunst. In Augsburg liet Mozart voor het eerst zijn ongekende talent horen, werd Bert Brecht geboren en werd de eerste dieselmotor ter wereld geconstrueerd. De voormalige Keltische- en Romeinse stad Kempten documenteert de belangrijkheid van de voormalige Romeinse nederzetting in het "Archeologische Park Cambodunum".
Daarnaast zijn er nog veel goed bewaard gebleven gebouwen
zoals de St. Lorenz basiliek, de voormalige residentie van de vorst abt, het raadhuis en de St. Mangkerk, bijzonder bezienswaardig. Een heel bijzondere fascinatie gaat uit van de koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau bij Füssen, terwijl de basiliek van Ottobeuren ( zie afb.) weer een topper van geheel andere orde is. Sinds 1945 worden in de basiliek, gebouwd door Johann Michael Fischer, de concerten gegeven.

Ottobeuren - Allgäu voor uw zintuigen
Is gelegen in het prachtige dal van de westelijke Günz aan de Jacobsroute. De historie van dit stadje is zeer nauw verbonden met de 764 gestichte Benedictijner abdij en de beroemde geestelijke Sebastian Kneipp, die in 1821 in het bij de pastorie behorende Weiler Stephansried geboren werd. Sinds de stichting van de abdij in 764 leven en werken hier tot op heden, ononderbroken Benedictijner monniken.
Deze abdij is het groo
tste en best bewaard gebleven sacrale complex uit de 18e eeuw
in Duitsland. Het museum van de abdij met bibliotheek en keizerzaal kan dagelijks bezocht worden. De tussen 1737 en 1766 gebouwde basiliek is een van de mooiste Duitse barokkerken. Van mei tot en met september vinden in de basiliek en in de keizerzaal de beroemde Ottobeurer Concerten plaats.
In 2009 vierde Ottobeuren op een grootse manier het 60 jarig jubileum
van deze concerten. Van januari tot en met november wordt er elke zaterdag om 16 uur een orgelconcert gegeven. De Riepporgels in Ottobeuren zijn met de hand gemaakt, zijn constructief, kwalitatief en hebben in de kunst van de orgelbouw een uitzonderlijk prachtige klank.

Touristikamt Kur & Kultur
Marktplatz 14, 87724 Ottobeuren Tel.: +49 (0)8332/921950 . Fax: +49 (0)8332/921992 www.ottobeuren.de
 ·touristikamt@ottobeuren.de  
* Bekend vanwege het grootste kloostercomplex van Duitsland
* Kloostermuseum met bibliotheek en keizerzaal
* 60 Jaar Ottobeurer Concerten
* Geboorteplaats van pastoor Sebastian Kneipp
* Doel van veelzijdige sportieve- en recreative activiteiten
* Talrijke verblijfsaanbiedingen  rondom de thermen: cultuur, gezondheid, Weiiness, meditatie, golf, wandelen, sport en cultuur.

Fischen
Op een na grootste golfresort in Bayern met 45 holes  -  60 km goed onderhouden wandelpaden (40 km in de winter).
Info
D-87538 Fischen im AlIgäu/Duitsland Tel: 0049(O)8326-3646 0 ' Fax: 0049(0)8326-3646 56 - e-mail: info@fischen.de  . www.best-of-allgaeu.de
 

Kaartje met steden in AllgauSteden in de Allgäu - bij de hoogste toppen van Duitsland
De regio Allgäu ligt in het zuidwesten van Beieren. Hier wordt het landschap bepaald door een deel van het hoogste Europese gebergte, de majestueuze Alpen, en door talrijke meren. Van oost naar west bestrijkt de regio Allgäu delen van het Ammergebergte, de AIIgäuer Alpen en het Bregenzerwald. De tien hoogste toppen van de Allgäuer Alpen - alle rond de 2.600 meter hoog -liggen rondom Oberstdorf. Het landschapsbeeld van de streek met z'n heuvels, bossen, weilanden en meren wordt gecompleteerd door romantische stadjes waarvan de wortels vaak terugreiken tot de middeleeuwen, idyllische dorpen met spitse kerktorens en huizen waarvan de gevels met houten schindels zijn bekleed. Daarmee is de Allgäu internationaal bekend als typisch fotomotief voor ansichtkaarten.

Neuschwanstein - een sprookje wordt waar
Een absolute must in de Allgäu: een bezoek aan het kasteel Neuschwanstein. Wereldwijd geldt Neuschwanstein, dat in de gemeente Schwangau bij Füssen hoog boven het Pöllatravijn troont, als toonbeeld van een sprookjeskasteel. Het is het beroemdste van de kastelen van de legendarische Beierse koning Ludwig
II, een van de bekendste toeristische attracties in Duitsland en diende aIs voorbeeld voor Walt Disneys Cinderella-kasteel. Architectuur en interieurarchitectuur dreven het romantische historisme van de 19de eeuw op de spits. Vlak in de buurt ligt ook het kasteel Hohenschwangau, dat qua pracht en praal nauwelijks onderdoet voor Neuschwanstein. De vader van Ludwig, kroonprins Maximilian van Beieren, had de in verval geraakte burcht van 1823 tot 1836 in neogotische stijl laten herbouwen. Hier bracht koning Ludwig II zijn jeugdjaren door. In het dal aan de voet van het kasteel bevinden zich het idyllische meertje Alpsee en het vroegere slotpark Schwanseepark dat tegenwoordig deel uitmaakt van een beschermd natuurgebied.Kempten - alles begon met de Romeinen
Kempten, de grootste stad van de Allgäu, behoort tot de oudste steden van Duitsland. Het kan terugblikken op een 2000-jarige geschiedenis die met de Romeinen begon. Destijds heette de stad nog Cambodunum. De historische overblijfselen zijn in een archeologisch park te bewonderen.
Het Romeinse erfgoed zorgt ook nu nog voor een mediterrane sfeer
in het zomerse Kempten. Op luwe zomeravonden lijkt de Rathausplatz net een Italiaanse piazza. Het prachtige residenties lot werd omstreeks het jaar 750 als sticht van de benedictijnen opgericht en in de Dertigjarige Oorlog verwoest. Vorstabt Roman Giel von Gielsberg liet de kerk en het residentiegebouw vanaf 1652 als eerste monumentaal kloostercomplex in Duitsland in rococostijl herbouwen.

Oberstaufen - gezondheid en genieten komen samen
Oberstaufen -
geleqen in de drielandenhoek Duitsland Oostenrijk-Zwitserland - staat als geen andere plek in de Allgäu voor gezondheid en genieten. Dit enige Schroth-kuuroord van Duitsland werd bekend door de natuurgeneeswijzen van Johann Schroth, die meer dan 180 jaar bewaard zijn gebleven. Hotellerie en gastronornle van topkwaliteit en de grote variatie beauty- en wellnessbehandelingen laten niets te wensen over.
Actief sportief of gewoon alleen van het landschap genieten
- drie 18-holes golfbanen ter plaatse, een netwerk van wandelroutes van 300 km en het
grootste nordic walking-park van Duitsland bieden iedere sport- en natuurliefhebber precies het goede. Dat alles maakt een vakantie in Oberstaufen bijzonder. Meer dan 200 hotels, restaurants en vakantiebungalows bieden de bezoekers bovendien
een Duitslandwijd uniek vakantiepakket. Tijdens het gehele verblijf kan onbeperkt gebruik worden
gemaakt van drie bergtreinen, zwemparadijs Aquaria en andere gratis attracties. Gasten van een golf-partnerhotel kunnen daarnaast golfen op twee 18-holes banen zonder qreenfee. Gastvrijheid par excellence

Oberstaufen Tourismus
Tel.: +49 (0) 8386 - 9 30 00
 -  Fax: +49 (0) 8386 - 93 00 20  - www.oberstaufen.de  - info@oberstaufen.de

Stedelijke juweeltjes in de AlIgäu
- klein, fijn en historisch
Een tochtje door de Allgäu biedt u talrijke bezienswaardige steden met historische stadskernen, bijvoorbeeld Memmingen, Kaufbeuren of Wangen. In Memmingen werd in 1525 na de Duitse Boerenoorlog met de Twaalf Artikelen de eerste mensenrechtenverklaring geproclameerd. Bovendien getuigen vandaag de dag nog het Parishaus en de Hermansbau, barokke gebouwen uit de 18e eeuw, van de rijkdom der kooplieden in deze
vervlogen tijden.
Maar ook het 'Siebendächerhaus', waar de leerlooiers vroeger hun huiden en vellen te drogen hingen,
is een bezichtiging waard. Het stadje Kaufbeuren kan eveneens bogen op een historische stadskern met verdedigingstorens, een stadsmuur en de 'Fünfknopfturm'. Verdere bezienswaardigheden zijn de kerken Sankt Blasius met het Jörg Lederer-altaar en Sankt Martin.

Beestenspektakel
Een bezoek aan de Allgäu loont met name in de herfst
ter gelegenheid van de 'Almabtrieb' oftewel 'Viehscheid', zoals men in de Allgäu zegt. In de zomer blijven de koeien en jongdieren op de bergweiden. In de herfst worden de rond 30.000 stuks vee van de bergweiden naar het dal gedreven - met de fraai opgesmukte leidkoe voorop - en daar op de 'Scheidplatz' weer aan hun eigenaars teruggegeven. De 'Viehscheid' is een eeuwenoude traditie die in het dal met blaasmuziek en een volksfeest wordt gevierd.

Bergkaas uit de Allgäu
Iedereen kent en houdt van de Allgäuer bergkaas. De productie van lang gerijpte kaas is in de Allgäu van de landschappelijke gesteldheid afhankelijk In de Alpenregio kan wegens de lange winters, korte vegetatieperiodes en het gebrek aan akkergrond alleen weidebouw worden bedreven. Daarom leven de boeren hier tegenwoordig hoofdzakelijk van de veeteelt en het zuivel bedrijf.
Een lekkere specialiteit van de streek heeft op vrijwel elke menukaart in Duitse restaurants
een plaatsje weten te veroveren - 'Kässpatzen'. Andere typische lekkernijen die u per se eens moet proeven, bijvoorbeeld 'Krautkrapfen' of
'Mostküchle', zijn daarentegen bijna alleen in de Allgäu verkrijgbaar. Ook de bierconsumptie heeft in de Allgäu een lange traditie. Al van oudsher kent de streek talrijke kleine privébrouwerijen, die hun producten echter alleen in de regio verkopen.

Zo bereikt u de Allgäu
De Allgäu in het zuiden van Duitsland is verkeerstechnisch uitstekend ontsloten. Per trein kunt u vanuit alle delen van Duitsland eenvoudig naar de Allgäu reizen, vanuit München met de Allgäu Express. Per vliegtuig bereikt u de regio via de luchthavens München, Memmingen en Friedrichshafen. Meerdere malen per week of zelfs meerdere malen per dag worden de luchthavens vanuit alle grote Duitse steden aangevlogen. Ook de met auto is de Allgäu door de goede aansluiting op de belangrijkste snelwegen gemakkelijk bereikbaar.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appart./Duitsland.
** Voor de Allgäu kan dat via Hotels/Allgau 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
** Bij plaatselijke Toeristenbureaus Duitsland vindt u de internet adressen van Duitse  dorpen en steden!