MEMMINGEN, stad met perspectieven. In de binnenstad van Memmingen in het noorden van de Allgäu staat men oog in oog met een middeleeuwse handelsstad.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Gotische gebouwen, middeleeuwse gildenhuizen en bouwwerken in rococo, geven een levendig beeld van de meer dan 850 jarige stadshistorie.
Op cultureel gebied is het palet rijk gevuld, musea, galeries, kleinkunst, theater en nog veel meer. Moderne winkels, een gevarieerde gastronomie en een bont gekleurde evenementenkalender competeren het beeld.
In de omstreeks 1160 door hertog Welf I gegrondveste stad beleefden handel en nijverheid dank zij de gunstige ligging aan het kruispunt van twee belangrijke wegen (Salzburg-Zwitserland, Fernpas-Ulm) al vroeg een bloeitijd. In 1191 kwam Memmingen in het bezit van de Staufen, aan het eind van de 13de eeuw werd het rijksstad en tegenwoordig zijn er enkele belangrijke industrieën gevestigd.

Memmingen, AntonierhuisLigging en bereikbaarheid
 
Memmingen ligt in het zuiden van Zuid-Duitsland aan de A7 Hamburg-Füssen en de A96 München - Lindau. Aansluiting op de EC-/IC-treinen.
Luchthavens: Stuttgart, 120 km en München, 120 km.

Bijzondere tip
 
De plaatselijke VVV organiseert van mei t/m oktober stadsrondleidingen voor individuele gasten en voor groepen is dit het hele jaar mogelijk, ook in vreemde talen, na afspraak vooraf.

Bezienswaardigheden
 
St. Martinskirche, Martin-Luther-Platz
De kroniek noemt weliswaar de 11e eeuw als ontstaansdatum, maar de kerk is pas in de 15de eeuw gebouwd. Het koor draagt het jaartal 1499 en de naam van M. Böblinger als bouwmeester. Binnen bevinden zich onder een prachtig stergewelf het koorgestoelte met een rijke figurale versiering, uitgevoerd door o.a. de meesters H. Stark en H. Dapratzhauser (1501-1508), en met figuren beschilderde pijlers. Een van de beste beelden van het koorgestoelte is dat van de kerkmeester, Hans Holzschuher.Frauenkirche
, Frauenkirchplatz
 
De in de 15de eeuw gebouwde kerk is beroemd vanwege de mooie fresco' s. Deze werden tijdens restauratiewerkzaamheden in 1891 herontdekt en op omstreeks 1470 gedateerd (aangevuld in de 16de eeuw). De voorstellingen zijn profeten, apostelen, engelen, enige kerkvaders en bouwornamenten. In de vlakken van de koorboog een voorstelling van de verstandige en de dwaze maagden. Ook bijna alle andere wanden zijn voorzien van goede voorbeelden van Zwabische schilderkunst uit laatgotische tijd.

Memmingen, Het 'Huis met de zeven daken"Siebendächerhaus
 
Het huis met de zeven daken (1601) is ongetwijfeld een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Beieren. Het heeft zeven elkaar steeds overlappende dakgedeelten. In de hiertussen ontstane open ruimten hingen de bontwerkers die het huis lieten bouwen, hun vellen te drogen. De schade, ontstaan door een instorting in 1945, is weer geheel hersteld.

Städtisches Museum, Zangmeisterstr. 8
 
Het stadsmuseum, ondergebracht in een patriciërspaleis dat Benedikt von Herman in 1766 liet bouwen en in rococopronkstijl liet inrichten, is gewijd aan voor-, vroege en stadsgeschiedenis en bevat bovendien een collectie faience en schilderijen uit de 17de-19de eeuw.

Memmingen, RaadhuisHet raadhuisMarktplatz, gebouwd in 1589,
 
heeft een bezienswaardige façade (stucwerk 1765). Kinderlehrkirche (Martin-Luther­Platz). Voormalige kerk van het antonianenklooster met fresco's van B. Strigel, een lid van de beroemde Memmingse kunstenaarsfamilie. Bezienswaardige laatgotische arcadenhof in het ernaast gelegen Antonierhaus.

 Tips voor kunstliefhebbers
 
* Strigel Museum met schilder- en beeldhouwkunst van de kunstenaarsfamilie Strigel.
* Antoniter Museum met historische documenten en archeologische vondsten.
* Stedelijk Museum in het Hermann gebouw met vondsten uit de pré- en vroege geschiedenis, Künersberger fayence en schilderijen
* Max-Unold-Museum in het Parishuis.

Evenementen
 
* Juni, cultureel festival.
* Oktober, jaarmarkt met stalletjes.
* Kerstmarkt.

Excursiemogelijkheden
 
*
 3 km. ten zuid- westen van het voormalige Kartuizerklooster Buxheim met het wereldberoemde kerkkoor.
* 12 km. ten zuiden van het oudste openluchtmuseum van Beieren, het 'Zwabische Boerderijmuseum.
* 12 km. ten zuidoosten van de wereldberoemde basiliek Ottobeuren met Benedictijnenabdij.
* 1 uur ten zuiden van de Bodensee, bergwereld rondom Oberstdorf.
* 1 uur ten oosten van de Beierse München.

Stadtinformation Memmingen
Marktplatz 3. 87700 Memmingen  - Tel.: +49(0)8331/850-173, Fax: +49(0)8331/850-178 - E-mail: info@memmingen.de  

Omgeving, Babenhausen (23 km N) 
In het midden van een groot slotpark (18de eeuw) staat het slot Babenhausen (1541-1546). Het Rechberg-gedeelte met trapgevels aan de zuidkant is van een eerder bouwwerk (15de eeuw). Tegenwoordig is het slot een Fuggermuseum met voorwerpen uit het bezit van de Fuggers (kunstnijverheid, kerkelijke en volkskunst, miniaturen).

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via > Hotels.Appartementen./Duitsland.
** Voor Memmingen kan dat goed via:
Hotels/Pension/Memmingen
Goed tot zeer goed beoordeeld worden:
Hotel Weisses Ross Dit viersterrenhotel is gevestigd in een monumentaal pand uit de 15e eeuw. Het heeft bekroonde accommodatie en cuisine te bieden in de oude binnenstad van Memmingen.
Restaurant & Hotel Engelkeller Hotel Engelkeller biedt moderne kamers, gratis parkeerplaatsen en een restaurant met lokale gerechten.
Allgäuhotel Memmingen Nord Dit 3-sterren hotel ligt op slechts 500 meter van de snelweg, op een gunstige locatie in het zakendistrict Memmingen, op slechts 2,5 km ten noorden van het stadscentrum.
Gästehaus Schmid - Hotel Garni Dit pension ligt op een rustige locatie in Memmingen en biedt uitstekende verbindingen met de autosnelwegen. Het pension is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Beierse streek Allgäu.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets