REGIO LIPPE, belevenissen in het "land van Hermann". Toppers: Hermannsdenkmal - Bijzondere wandelbelevenissen - Externsteinen.
Naar overzicht deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!

    

Ontdek het "land van Hermann" en wandel in het spoor van 2000 jaar Germaanse en Romeinse historie.
De regio Lippe in het Teutoburger Woud is een interessante toeristische- en kuurregio. De belangrijkste bezienswaardigheden, van Europese klasse, zijn het Hermannsdenkmal in Detmold, de Externsteinen in Horn≠Bad Meinberg, de sfeervolle kuurplaatsen Bad Salzuflen en Bad Meinberg, het enige door de Staat erkende kuuroord in Noordrijn-Westfalen. In 2009 w
erd, naar aanleiding van "2000 jaar Varusslag", ook wel bekend als de "Slag in het Teutoburger Woud", aan de hand van unieke exposities en met een internationaal cultureel festival deze wereldwijd historische slag en de consequenties ervan herdacht.

Imposante HermannsmonumentHet gebied Lippe
 
is de derde regio in Noordrijn-Westfalen en heeft zich ontwikkeld uit het meer dan 1000 jaar oude vorstendom Lippe, dat ondermeer keizerlijke adviseurs aan het hof leverde en onder vorstin Pauline de eerste kleuterschool gesticht heeft.

2000 Jaar cultuur beleven
 
Al voor het grote Varusjaar 2009, waarin w
erd stilgestaan bij de Varusslag van 2000 jaar geleden, bereidt het "land van Hermann", zijn bezoekers al voor op deze gebeurtenis. Want Lippe heeft meer dan 2000 jaar cultuurhistorie met een buitengewoon groot aantal walburchten, grafheuvels, heel veel monumenten en zowel archeologische- als historische musea te bieden. Bijzonder indrukwekkend zijn behalve het Hermannsdenkmal en de Externsteinen de zeven "historische stadskernen" - een parelketting van culturele- en stedelijke historie. Liefdevol gerestau
reerde vakwerkhuizen en imposante patriciŽrshuizen met rijk versierde gevels in de typische stijl van de Wezerrenaissance, geven aan een fietstocht hierlangs, een heel bijzondere charme.

Juist uit de periode van de Wezerrenaissance
 
heeft Lippe een geweldig pakket van gebouwen en ensembles te bieden: zo staat de stad Lemgo bekend als oerbeeld van de Wezerrenaissance en ook in de residentiestad Detmold heeft deze stijl een sterke indruk achtergelaten. Bijzondere bouwwerken uit die periode zijn bijvoorbeeld Slot Brake, Slot Detmold en het "Heksen burgemeesterhuis" in Lemgo.
Ook het grootste openluchtmuseum van Europa in Detmold
en het archeologische openluchtmuseum in Oerlinghausen met z'n experimentele archeologie, laten de geschiedenis weer herleven.

Het Hermannsdenkmal
 
Het plan, om aan de Cheruskervorst Arminius (Hermann), als winnaar van de Varuslag in het Teutoburger Woud, een monument te wijden, kreeg in 1875 zijn beslag met de oprichting van het monument. De bouwer, Ernst von Bandel, wilde met zijn monument een al≠gemeen nationaal symbool neerzetten. Nu is het meer dan 50 meter hoge monu≠ment een populair doel voor uitstapjes en een typisch kenmerk van de regio's Lippe en Oostwestfalen.
Op de sokkel van het monument staan diverse inscripties
van ondermeer uittreksels uit de annalen van Tacitus en teksten die betrekking hebben op de bevrijdings≠oorlogen en de stichting van het rijk. Voor de "bouwkeet", waarin Ernst von Bandel tijdens de bouw verbleef, herinneren nog twee gedenkstenen aan de inwijding in augustus 1875. In deze "bouwkeet" bevindt zich een klein museum. Informatie:
www.hermannsdenkmal.de

De Externsteinen
 
De 70 miljoen jaar oude Externsteinen vormen een deel van de middelste bergketen van het Teutoburger Woud en zijn samen met het Hermannsdenkmal de bekendste oriŽnteringspunten van deze streek. De monumentale groep rotsen verbindt bizarre natuurlijke vormen met tekenen van menselijke cultuur. Het kruisafname reliŽf is het kernstuk van dit complex en werd in 1150 gemaakt. Hierdoor staat dit monument aan de wieg van de monumentale christelijke beeldhouwkunst. In noordwest Europa is een dergelijk monument uniek in zijn soort. Andere sporen van mensenhanden zijn de in de rotsen uitgehouwen trappen en kamers, sarcofagen, beelden, inscripties en overblijfselen van gebouwen uit de middeleeuwen. Uit opgravingen en vondsten is gebleken, dat hier al rond ongeveer 10.000 v. Chr. mensen geleefd moeten hebben.


Bijzondere wandelbelevenissen
 
De belangrijkste wandelroute van de regio is de "Hermannsweg", die over de kam van het Teutoburger Woud ondermeer het Hermannsdenkmal en de Externsteinen met elkaar verbindt en onder de naam "HermannsHŲhen" door het gehele Teutoburger Woud loopt.
Inform
atie en boeking van alle aanbiedingen bij: Lippe Tourismus und Morketing AG Tel.: 01000 838 88 85 (gratis).Ho
rn-Bad Meinberg, Romeinen, ridders en rituelen
 
Zo'n 2000 jaar cultuurhistorie beleven in het spoor van Romeinen, ridders en bewoners van de regio Lippe - de Externsteinen vormen al een eeuwigheid lang de "magische poort" tot het Teuto≠burger Woud. Van daaruit leiden meer dan 100 "hoorntjes" door het historische stadscentrum van Horn.
Het land Lippe was 1000 jaar lang een eigen staat
en maakt nu deel uit van de deelstaat Noordrijn-Westfalen met in het regionale wapen een roos. Deze traditie is nauw verbonden met bijvoorbeeld de regio Lippe, het Hermannsdenkmal in Detmold, de Externsteinen in Horn en de kuurplaats Bad Meinberg.
In het historische kuurpark draait het allemaal om de tuincultuur.
In het kuurtheater kun je genieten van musicals en Duits cabaret. In Bellenberg staat het "hele dorp" op het eigen toneel in de openlucht. De bewoners van Lippe zijn trots op hun weliswaar kleine land, maar met grote doelstellingen. Je bent er van harte welkom!

Bad Salzu
flen, 2000 jaar cultuurhistorie
    
Bad Salzuflen - de oorsprong van de naam Salzuflen ligt diep onder de grond: bijzonder gunstige geologische omstandigheden hebben het mogelijk gemaakt om eeuwenlang zout te winnen en hebben aan de stad daarmee tot ver over de grenzen van Westfalen bekendheid en rijkdom gegeven. De nederzetting "Uflon" wordt voor het eerst in de 11
de eeuw als zoutwinningplaats in een oorkonde vermeld, maar de sporen van een nederzetting gaan echter veel verder terug. Tot in de 15e eeuw ontwikkelde Salzuflen zich door winning en handel van zout, al snel tot een stad met een ringwal, vier poorten en verdedigingstorens.

In 1818 wordt in deze Lippische zoutstad voor het eerst het kuurseizoen geopend
 
en in 1914 kreeg de stad de officiŽle erkenning als kuuroord. De liefdevol gerestaureerde oude binnenstad met rijk versierde koopmanshuizen uit de periode van de Wezerrenaissance, straalt tot op de dag van vandaag nog steeds ťchte vakwerkromantiek uit. Het laatgotische historische raadhuis (zie afb.)
uit 1545, het "oude burgemeestershuis" uit 1564 en het "Haus Back" uit 1584 zijn prachtige voorbeelden van een hoogstaand bouwkunst. Momenteel is Bad Salzuflen een moderne vakantieplaats met veel mogeIijkheden voor vrije tijdsbesteding en doel van een groot aantal dagjesmensen. Aanbiedingen voor het terugdringen van de veroudering van de huid, geweldige wellness arrangementen, veel cultuur en een afwisselende natuur - Bad Salzuflen heeft heel veel te bieden.

Detmold "Culturele stad in het Teutoburger Woud"
 
Als culturele stad heeft Detmold, gelegen in het hart van het Teutoburger Woud, ver over de regionale grenzen heen naam gemaakt. De historische binnenstad van deze voormalige residentie heeft maar liefst meer dan 600 monumentale gebouwen, waaronder het keurvorstelijke residentieslot. Het Lippische Landesmuseum is ondermeer bekend vanwege de exposities van hoog niveau, die hier regelmatig plaatsvinden.
 
Samen met het Hermannsdenkmal
 
 - het typische kenmerk van stad en regio ≠
stond dit museum in 2009 in het middelpunt van het culturele programma rond het thema "2000 jaar Varusslag in het Teutoburger Woud". Het LWL Openluchtmuseum laat de veelzijdigheid van het landelijke leven de revue passeren. Niet ver daarvandaan is het Vogelpark absoluut een bezoek waard en een bijzondere belevenis is een bezoek aan het Adelaarsstation Berlebeck, het meest veelzijdige roofvogelstation van Europa. Maar de culturele stad is ook een natuurstad : ideaal doel voor wandelen en fietsen. Zie ook bij Detmold

Info: Tourist Detmold
 -  Rathaus am Markt  -  32754 Detmold - Tel. +49 (0)5231/977 327-8 Fax +49 (0)523 7/977 447 tourist -info@detmold.de  -  www.detmold.de

Informatie en service
Lippe Tourismus & Marketing AG -  Felix- Fechenbach-StraEe 5, 32756 Detmold, -  Tel. +49(0) 523162 -1020 Fax +49(0) 523162 -7969, touristinfo@lippe.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets