LUDWIGSLUST, met een vrome hertog die een voorliefde had voor pracht en praal;  CLASSICISME EN LAATBAROKKE SCHATTEN: Slot Ludwigslust, Slot Blankenburg & kasteeltuin, Baroktuin Hundisburg, Kloostertuin Neuzelle, Slot Köpenick  Berlijn, Kasteelpark Neustrelitz.
Naar deelstaat Meclenburg-Voor-Pommeren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!

    

In de provincie Mecklenburg, 35 km zuidelijk van Schwerin, word je verrast door een majesteitelijk ensemble, bestaande uit kasteel en stad. Het bij behorende park is een meesterwerk van de grote Lenné. Zelfs vervalsingen zijn hier nog schitterende kunstnijverheid.

Slot LudwigslustEen hertog met de bijnaam 'de vrome' 
bezit wellicht talrijke deugden. Doch bescheidenheid was er bij hertog Frederik van Mecklenburg-Schwerin geen van. Toen hij in 1756 na de dood van zijn vader Christian Ludwig
II diens landgoed Ludwigslust erfde, wist hij weliswaar de afzondering en landelijke idylle te waarderen. Maar ook hij wilde imponeren. ln plaats van het oude jachtkasteeltje verrees voor de poorten van Schwerin een residentiekasteel met stad, zodat de hertog zijn gehele hofhouding naar Ludwigslust verplaatste.
Voor alle bouwplannen was de Schwerinse hofbouwmeester Johann Joachim Busch verantwoordelijk,
die eigenlijk beeldhouwer was maar zich als geniale architect ontpopte. Het langgerekte bouwwerk is een mengeling van late barok en classicisme. Het majesteitelijke effect van het gebouw wordt nog verhoogd door een 'zandstenen hofhouding' bestaande uit veertig allegorische sculpturen.

Slot Ludwigslust: interieur van de HofkerkIn het interieur
 
wordt hoofse pracht tentoongespreid, die door een coloriet in goud en lichtgrijs exquise elegantie ademt. Het pronkstuk is de twee verdiepingen hoge Gouden Zaal, die de voorname pracht van het Louis XVI tijdperk en de speelse blijmoedigheid van de rococo verenigt. Grote spiegels verdubbelen gouden Korinthische zuilen, kristallen lusters en een opulent versierde zoldering. Doch in dit kasteel bedriegt sommige schone schijn. Talrijke decoraties aan muren en plafonds zijn geen gipsstu
c en al evenmin hout, maar papier-maché, dat als 'Ludwigsluster Carton' beroemd is geworden. Zelfs vazen en bustes werden van dit materiaal vervaardigd; het meest verbluffende voorbeeld is een Medici-Venus. Zij maakt naast meubels en eersteklas kunstwerken deel uit van de originele inrichting, die in ettelijke vertrekken te zien is. Het bijzondere van kasteel Ludwigslust is het 175 hectare grote landschapspark van Peter Joseph Lenné. Daarin wandelen, op de Stenen Brug van 17100 uitrusten, naar het snelvlietende water van het lange kanaal te kijken, dat is zuiver genot.

B
ezichtiging
 
Slot Ludwigslust kan van april t
/m oktober van 10:00 tot 18:00 uur en van oktober t/m april van 10:00 tot 17:00 uur worden bezichtigd. Rondleidingen tegen meerprijs.

Wat je niet mag missen
 
Ten noordoosten van Ludwigslust Burcht & Slot Neustadt-Glewe
. Het barokke raadhuis in Grabow ten zuiden van Ludwigslust,
Vakwerkstad Hagenow ten noorden van Slot Ludwigslust

Slot Köpenick, Berlijn 
Idyllisch op het Dahme-eiland ligt midden in Berlijn het drie verdiepingen tellende barokgebouw Slot Köpenick. Het door de Nederlandse architect Rutger van Langerveiter gebouwde paleisje diende tot het einde van de
18de eeuw als domicilie voorfamilieleden van de Pruisische koningen. Een van de meest representatieve zalen van het kasteel is de Wapenzaal. In de ooit door tsaar Peter de Grote bewonderde baroktuin, tevens landschapspark, kun je heerlijk langs het water flaneren.

Slotpark
Neustrelitz, Mecklenburg-Vorpommern,
 
werd in het midden van de
18de eeuw volgens een ontwerp van Christoph Julius Löwe in de stijl van de barok aangelegd. Een grote parterre leidde van het kasteel naar de vijver en werd bekroond met een Hebe-tempel. De vernauwing van de zichtas naar de vijver was een handig stijlelement waarmee de tuinen dieper en langer moesten lijken. Op een hoogte werd in 1891 volgens het voorbeeld van antieke tempels de Luisentempel geplaatst als herdenkingsgebouw voor de alom geliefde koningin.

Kloostertuin in Neuzelle, Slot Blankenburg, Tuin bij HundesburgBetoverend park
 
De uit de
18de eeuw stammende barokke kloostertuin in Neuzelle, Brandenburg, in de Neder-Lausitz niet ver van de Poolse grens, was onderverdeeld in een abt en een conventtuin. Tot op heden is de tuin met zijn stijlelementen bewaard gebleven en geldt als het enige barokke park in Brandenburg dat in later tijden niet is veranderd. Hoogtepunten zijn behalve de oranjerie de waterpartijen en terrassen alsmede de oude bomen en planten. De reconstructie van de tuin is sinds 1998 gaande, en sinds 2004 is een gedeelte van de gerestaureerde tuin geopend, zodat hij nu weer tot wandelen noodt. Rond uw culturele belevenis tussen het Schlaubedal en de monding van Oder-Neisse af met een rondleiding door het gehele kloostercomplex. De bezoeker heeft de mogelijkheid met de bezichtiging van de kruisgang in de sporen van het verleden te wandelen.Interessante museumstukken
 
Slot Blankenburg
en tuin, Saksen-Anhalt, is in het midden van de 11de eeuw gebouwd, en verheft zich op de kalkberg Blankenstein imposant boven de stad Blankenburg aan de noordrand van de Harz in Saksen-Anhalt. De moeite van het bekijken waard zijn de Graue Saal, het theater en de slotkapel alsmede de Keizer­en Ridderzaal. Het is goed wandelen in het belendende kasteelpark, de Fasanengarten en het kleine kasteel aan de oostrand van de oude stadskern van Blankenburg. Je kunt in vervoering raken over het rond 172S gebouwde kleine tuinkasteel met zijn barokke terrastuinen, waar sierlijke zandstenen figuren en goed onderhouden waterbassins prijken. In het kleine kasteel is thans een museum te vinden met 14 expositiezalen en een groot aantal interessante museumstukken, bijv. uit de geschiedenis van de hertogelijke residentie in de 18de eeuw.
 
Baroktuin
en landschapspark Hundisburg, Saksen-Anhalt.
   
Het kasteel van Hundisburg werd rond
1140 voor het eerst in de oorkonden vermeld en had oorspronkelijk een functie voor de grensbeveiliging van het aartsbisdom Magdeburg. De voormalige burcht werd halverwege de 16de eeuw tot een renaissancekasteel omgebouwd en is het belangrijkste landelijke barokkasteel van Saksen-Anhalt. De ruim aangelegde baroktuin is net zo imposant als het reusachtige landschapspark uit de 19de eeuw, dat als op twee na grootste in zijn soort in Saksen­Anhalt gold. Na 1945 werd de tuin aan zijn oorspronkelijke bestemming onttrokken, doch dankzij de goed bewaard gebleven documentatie konden sinds 1999 maatregelen voor de reconstructie van de tuin in zijn oorspronkelijke vorm worden genomen. Het bijbehorende kasteelrestaurant is uitstekend geschikt om het uitstapje op een gezellige manier te besluiten.

Andere barokke bezienswaardigheden
 
in Mecklenburg-Vorpommern zijn Slot Hasenwinkel dicht bij Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat, en Slot Bothmer aan de Oostzeekust.

Internet
www.mv-schloesser.de  - www.rettung-schloss-blankenburg.de -  www.schloss-hundisburg.de  

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” of kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets