QUEDLINBURG, UNESCO Werelderfgoed.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt, voor ligging zie bij Halberstadt.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Beleef de Middeleeuwen en een 1000 jarige historie van heel dichtbij. Quedlinburg, de bakermat van de Duitse Keizerdynastie, was het middelpunt van Europese politiek en cultuur. De Romaanse kloosterkerk St. Servatius met de beroemde Domschat troont hoog bovenop de Slotberg met zicht op de middeleeuwse stad. Ontdek de, met veel gevoel en liefde gerestaureerde vakwerkgebouwen uit 7 eeuwen, imposante kerken en de elegante wijk met huizen in Jugendstil.
In het, sinds de oude steentijd bevolkte, vruchtbare Bodedal
 
konden zich onder de bescherming van het Saksische koningsgoed Quitilingaburg (922 genoemd) nederzettingen ontwikkelen. Deze werden tot een stad verenigd, nadat keizer Otto III het door Otto I (en diens moeder Malhilde de Heilige) in 936 gestichte en in de l0de-11de eeuw als centrum van het geestesleven belangrijke Adelsfrauenstift tol- en muntrecht verleende (944). De slotberg met slot en kloostergebouwen vormt het herkenningsteken van de ommuurde, middeleeuws aandoende vakwerkstad.

Quedlinburg-SchlossbergLigging en bereikbaarheid
 
Gelegen aan de noordelijke rand van de Harz in de vakantieregio Harz.
Dichtstbijzijnde grote steden: Halberstadt, 15 km, Magdeburg, ca. 60 km.
Per auto: A2 Hannover-Berlijn - Braunschweig, A395 Vienenburg (Süd), B6N Quedlinburg, A66 vanuit Frankfurt via Fulda, A7 tot Göttingen, B27 tot Blankenburg, B6 tot Quedlinburg, B81 vanuit Magdeburg tot Halberstadt, B79 tot Quedlinburg.
Per trein: Hannover-Halberstadt-Quedlinburg; Berlijn-Magdeburg-Quedlinburg; Leipzig- Halle-Quedlinburg.
Luchthavens: Berlijn, 220 km, Leipzig, 110 km, Hannover, 130 km.

Bijzondere tips
 
Logeren in een bijzondere omgeving, Herber "Schreckenturm', een middeleeuwse stadstoren. Rondleiding met de nachtwacht door Quedlinburg bij avond.
Bezoek aan de Brouwerij "Lüdde' met eigen productie.
Workshop-arrangementen in het museum voor glasbeschilderingen of in het creatief centrum 'Spinnstuben'.

Bezienswaardigheden
 
Stadsensemble als UNESCO Werelderfgoed, 1200 ,vakwerkhuizen uit 7 eeuwen, Slotberg met romantische kloosterkerk St. Servatius met Domschat, de graven van het eerste Duitse koningspaar, Slotmuseum, 1000 jarige Wiperticrypte op het voormalige koningshof van Hendrik I, Münzenberg met restanten van het Romaanse Mariaklooster. 

Schlossberg
 
Op de plaats van de als keizerpalts van Heinrich I gebouwde middeleeuwse Quedlinburg ontstond in de 16de­17de eeuw het renaissanceslot. Naast de traptoren verdient aan de buitenkant ook het portaal (1568) aandacht. Tot de middeleeuwse tuin behoren een kruiden- en een rozentuin. De barok uitgevoerde pronkvertrekken van het slot zijn de troonzaal (1736), de vorstenzaal en de Vlaamse abdissenkamer (1756) en maken deel uit van het slotmuseum met renaissance- en barokmeubilair alsmede Italiaanse en Vlaamse grafiek en schilderijen. De in 1017 -1129 in de vorm van een Latijns kruis op de resten van vroegere kerken (9de-11de eeuw) gebouwde romaanse stiftskerk St. Servatius is een basilica met ingekorte transeptarmen, een gotisch koor met netgewelven (1321) en halfronde romaanse zijabsiden.
De hallencrypte (ca.1000)
 
wordt door zuilen en octogonale pijlers met romaanse kelkkapitelen in drie beuken verdeeld. Hier verrassen romaanse gewelffresco' s (oud- en nieuwtestamentische scènes, 1110) en epitafen voor abdissen, in de oostelijke confessio (9de-l0-de eeuw) de graven van koning Heinrich I en zijn echtgenote Mathilde de Heilige. In de transeptarmen is de kerkschat te zien, o.m. het Adelheidevangeliarium (l0de eeuw) en de Servatiusreliek (13de eeuw), beide met kostbare edelstenen en ivoren reliëfs ingelegd, en vijf fragmenten van het beroemde Quedlinburgse geknoopte tapijt (Bruiloft van Mercurius met de filosofie en de zeven vrije kunsten, rond 1200). Aan de voet van de slotberg liggen het Klopstockhaus (l6de eeuw) met documentatie betreffende het leven en werk van de Quedlinburgse theoloog en dichter F.G. Klopstock (1724-11003) en het schilderachtige vakwerkhuis Finkenherd (l7de eeuw).

Wipertikirche
 
De premonstratenzerkloosterkerk (l0de-17de eeuw) heeft een interessante Ottoonse crypte met Saksisch alternerend stelsel en klein halfrond koor met fresco in de apsis
kalot en omgang. Van de Ottoonse Münzenbergkirche is het romaanse rondboogportaal (13de eeuw) met de wangzuilen en het timpaanreliëf (Aanbidding van de Moeder Gods) afkomstig.

Marktplein
 
De Rolandfiguur (1427) tegen hel renaissanceraadhuis van twee verdiepingen met een fantasievol vroegbarokportaal (1615) en een sierlijke gotische toren herinnert aan de toetreding van Quedlinburg (1426) tot de Hanze. In de driebeukige laatgotische marktkerk St. Benedictus (15de eeuw) fascineren het door L.Ch. Sturm ontworpen barokke hoogaltaar (1700), een laatgotisch hoogaltaar (1700) en een laatgotisch vleugelaltaar. Mooie stukken van de inrichting zijn ook de kansel (1595), de raadsbanken (1687) en de doopvont (1648).Andere bezienswaardigheden
 
Een originele twee verdiepingen hoge barokke dakruiter valt op aan de noordelijke van de twee met spitshelmen bekroonde westtorens van de vaker verbouwde Nikolaikirche (13de-17de eeuw; Neustadt). Het opulente kanselaltaar (1723) van de octogonale barokke Blasiuskerk (1715) is een schepping van I.W. Kunze. Tot het schilderachtige ensemble van de Altstadt draagt naast de barokke patriciërshuizen en vakwerkgebouwen (15de-18de eeuw, vooral Hohe Strasse) met het waarschijnlijk oudste Duitse vakwerkhuis (1400; thans Fachwerkbaumuseum, Wordstr. 3) de over grote delen bewaard gebleven en mei torens versterkte middeleeuwse stadsmuur bij.

Musea
 
Slotmuseum, Klopstock Museum - geboortehuis van de dichter Friedrich Gottlieb Klopstock, Lyonel Feininger Galerie met de grootste collectie tekeningen en aquarellen buiten de USA, Vakwerk- museum in de Ständerbau - het oudste compleet gehouden gebleven vakwerkhuis in Duitsland, Museum van glasbeschilderingen, Houtworm Museum.

Tips voor kunstliefhebbers
 
Feininger Galerie, kunst en handwerk in diverse galeries en ateliers in de stad, mooie antiekzaken bieden een uitgebreide collectie kunst en antiek uit verschillende tijdperken.

Evenementen
 
* Mei t/m september, muzikale zomer in de Quedlinburger Kloosterkerk Servatius.
* Pinksteren, "Keizerlente" - middeleeuws spektakel.
* Mei, kunst- en museumnacht.
* September, stadsfeest tijdens de Open Monumentendag.
* December, kerstmarkt en 'Advent op de binnenplaatsen".

Shopping
 
Kunsten antiek, keramiek, kunstvoorwerpen' van vilt en wol, glaskunst

Hoogtepunten in de omgeving
 
Thale in het romantische dal van de Bode m 'Heksendanspiek' en paardentrap.
Tocht over het smalspoor naar de hoogste berg in de Harz, bezoek aan de vakwerkstad Wernigerede met Slot, klooster Michaelstein met Instrumentenmuseum in Blankenburg, Romaanse kloosterkerk St. Cyriakus in Gernrode, de Dom van Halberstadt.
 
Service voor de gasten
 
Wij zijn u graag behulpzaam bij: stads rondleidingen en gidsen, rondleidingen door kerken, tickets voor evenementen etc..
Stadsrondleidingen van april t/m oktober, dagelijks 10.00 en 14.00 uur. Van november t/m maart dagelijks om 14.00 uur.

Tourismus-Marketing GmbH
 
Markt 2, 06484 Quedlinburg  -
Tel.: +49(0)3946/905624, - E-mail: G.IM@weh.de,   -  Internet : www.quedlinburg.de

Omgeving  
Thale, 11 km ZW
De parochiekerk bezit behalve een weelderig barokaltaar (18de eeuw) verscheidene bezienswaardige grafmonumenten uit de 16de-18de eeuw. Afbeeldingen van H. Hendrich illustreren in de Walpurgishalle (1901) op de zgn. heksendansplaats de Walpurgissage.

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via > Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Uw accommodatie in Quedlinburg: Hotels/Booking/Appartementen/Quedlinburg.  
Aanbevo;en worden:
Hotel Zum Bär Dit door een familie gerunde 3-sterrenhotel in het centrum van Quedlingburg beschikt over kamers in landelijke stijl en serveert een uitgebreid ontbijtbuffet. Meer
Hotel am Stadtwall Dit historische, rookvrije hotel ligt direct naast de Stadtwall in de UNESCO-stad Quedlinburg. Het heeft een houten gevel en biedt ruime kamers met kabel-tv en gratis parkeergelegenheid
Hotel Miramion  ligt in de historische stad Quedlinburg en heeft gratis WiFi. Dit stijlvolle hotel beschikt over kamers met een flatscreen-tv en faciliteiten voor dove en blinde gasten.>

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets