REMSCHEID"stad der zeeën op de berg", de gereedschapstad.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

Welkom in Remscheid Wonen en Leven Geschiedenis
Müngstener Brücke Schlos Burg - Burcht Burg Esbachstuwdam
Theo Otto Theater Galerie, Kloosterkerk, WTT, Rotationstheater Duits Gereedschapmuseum
Steffenshammer Wilhelm Conrad Röntgen Idylle en Innovatie in Lennep
Traditie en Moderne tijd Economie Remscheid sportief
Hoe bereikt u Remscheid! Adressen Als bron diende
Uw accommodatie in Remscheid Bergische Land
    

Welkom in Remscheid  
Shoppen en Musea, groene wandelpaden en klaterende beekjes, attractieve sport- en recrea­tiemogelijkheden. Dat alles is Remscheid, de industriestad in het groene hart van het Bergische Land.
Wij nodigen u uit op een kleine ontdekkingsreis door het veelzijdige Remscheid. Maakt u kennis met wereldberoemde persoonlijkheden en de geschiedenis van Remscheid. Daarnaast laten wij u een aantal leuke tips voor een dagje uit en de wandelpaden zien. Kunst, cultuur, shoppen en ontspannen - voor elk wat wils.
Ligging van Remscheid in Bergische landEen wandeltocht door de bossen, een bezichtiging van de middeleeuwse burcht Burg, de Bergische Koffietafel of een Wellness beleving in het recreatiebad. De "stad der zeeën op de berg" heeft het één en ander te bieden.

Wonen en Leven
 
Het leven is goed in Remscheid. Wie naar hartenlust wil shoppen en boemelen, kan dit in het centrum van Remscheid - in het kompleet met glas overkoepelde Allee-Center doen. Het Allee-Center is sinds 1986 een magneet voor het gehele Bergische Land. Daarnaast vindt u vele gezellige winkeltjes in de winkelstraat "Alleestrasze" en op de markt.
Veelzijdig is ook de gastronomie in Remscheid. Van Aziatisch tot Mexicaans, van de typische keuken uit het Bergische Land tot de "nouvelle cuisine" in Remscheid komen fijnproevers op hun kosten. Sport en ontspanning vinden groot en klein niet alleen op de vele sportvelden en -hallen, maar ook aan de Esbachstuwdam. Op de circa 65 km wandelwegen en in de ruime en
kundig aangelegde parken in de stad. De stadsparken vormen echter een klein deel van al het groen, meer dan 60% van de stad wordt gebruikt als bos- en landbouwgebied. Geen wonder dus, dat met name families met kinderen het prima naar hun zin hebben in Remscheid. Kleuter- en basisscholen zijn optimaal bereikbaar - het maakt daarbij niet uit of u in een moderne city-appartement of een oud vakwerkhuis aan de rand van de stad woont.

Geschiedenis
 
Al in de 12de eeuw komt Remscheid in oorkonden voor. Graaf Engelbert van Berg schonk de Johannieter tussen 1173 en 1189 de kerk en het Frohnhof, een landgoed, in Remscheid. Al in het begin van de 12de eeuw bezat het adellijke vrouwenstift Essen land in de buurt van het eveneens tot het Frohnhof Remscheid behorende Hof "Hoddinbeke"
, Haddenbach, het latere Hof "ten Rode", Rath. Het Bergische Land was niet geschikt voor de bouw van steden.
In tegenstelling tot de steden met een stadsmuur, die uit een aaneengesloten nederzetting zijn ontstaan, groeide Remscheid met de vele gehuchten en hoven in de loop van de jaren tot een eenheid samen. De natuur was rijk aan grondstoffen, waar men ook nog iets mee kon. Hout, ijzererts en waterkracht. Deze vormden de basis voor de ontwikkeling van een bloeiende ijzerindustrie.
 

Müngstener Brücke in Remscheid
Müngstener Brücke  
Wilt u weten waar u in Remscheid misschien wel één van de mooiste en indrukwekkendste 15 seconden kunt beleven? Tijdens een treinreis over de Müngstener Brücke, Duitslands hoogste spoorbrug, die de steden Remscheid en Solingen met elkaar verbindt. Gunt ook u zich dit plezier uit 107 meter hoogte en geniet u van het zicht over de bergen, dalen en bossen bij Remscheid. Vooral op zonnige herfstdagen een
niet te evenaren ervaring.
Te danken hebben wij de in 1897 in gebruik genomen Müngstener Brücke aan meerdere constructeur
s van de spoorwegdirectie EIberfeld en de Maschinenbau AG Nürnberg, die toen gezamenlijk een technisch wonderwerk volbrachten. De Müngstener Brücke is 500 meter lang en heeft een spanwijdte van 170 meter. Toen de boog op 21 maart 1897 werd gesloten, waren rond 950.000 stalen klinknagels in de enorme ijzerconstructie geslagen! En toch lijkt de stalen kolos erg licht, ja bijna zwevend. Daarnaast herinnert de constructie aan de vorm van de typische Remscheider vakwerkhuizen - een prachtig voorbeeld van een harmonisch samenspel tussen natuur en techniek. Het verkeer per spoor werd door de brug van 44 naar circa 8 kilometer ingekort en heeft de steden Remscheid en Solingen letterlijk dichter bij elkaar gebracht.

Schloss Burg in RemscheidSchlos Burg - Burcht Burg
 
Een klein, pittoresk plekje met smalle steegjes - midden in het groen. Boven de heuvels troont een oude burcht met een vlag op het spitse dak. Dat is Schloss Burg. De één noemt het "historisch", de ander ziet het als "idyllisch" of "romantisch". Eén ding is de burcht aan de Wupper in ieder geval - bezienswaardig!
Het Bergische Museum, in de burcht,
 
is één van de meest bezochte Musea in Duitsland. Het museum nodigt uit op een fascinerende reis in het verleden - met ridderuitrustingen en gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven van de middeleeuwse burchtbewoners. Verder geeft het museum een indruk over de geschiedenis van de gehele regio. Schlossberg en Bergfried staan garant voor een indrukwekkende blik over het bosrijke panorama.
In Unterburg, aan de voet van de Schlossberg,
 
lijkt het of de tijd stil staat. Oeroude Bergische vakwerkhuizen staan rij aan rij in de smalle steegjes. Met de kabelbaan komt u niet alleen gemakkelijk van Oberburg naar Unterburg, u kunt ook meteen van het prachtige uitzicht genieten. Via het wandelpad komen wandelvrienden in circa 20 minuten aan.
 Esbachstuwdam
 
Berg op, berg af, door dichte naald- en lichte loof­bossen, langs de idyllische kleine plaatsjes of de tal­rijke beekjes - voor wandelaars, joggers en fietsers is de natuur bij Remscheid een echt paradijs.
Vooral de Esbachstuwdam, de eerste stuwdam in Duitsland die voor de water
voorziening werd aangelegd, is een magneet voor iedereen die opzoek is naar een stukje ontspanning van het dagelijkse leven. Ook de inwoners van Remscheid waarderen "hun" stuwdam, met vele mooie fiets- en wandelwegen rondom het water. De Esbachstuwdam was voor 100 jaar een belangrijke mijlpaal in de economische ontwikkeling van de stad. De dam werd door Professor Dr. Ing. Otto Intze gepland en op initiatief van de industrieel Robert Böker tussen 1889 en 1891 gebouwd.

Theo Otto Theater
 
Kunst en cultuur worden in Remscheid met passie geënsceneerd. Remscheid heeft weliswaar geen eigen ensemble, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit en veelzijdigheid van het geboden in het Teo Otto Theater. In tegendeel: om de 620 zitplaatsen te vullen, zijn werken van Mozart en Shakespeare een vast onderdeel, naast moderne dans, voorlezingen en de experimentele percussie-performance uit Japan. Van Hüsch tot Hildebrandt, van Kishon tot Krüger - zij kwamen of komen allemaal in het Remscheider Teo Otto Theater. Het is nu eenmaal een verschil, om voor een "miljoenenpubliek aan de buis" op te treden of een staande ovatie in het theater te mogen ontvangen. Remscheid kan boeien en is zelf keer op keer geboeid!
Dat geldt natuurlijk ook, als de Bergische Symfonie de toon aangeeft. Muziekgenot met pure passie. Weliswaar zagen enkele sceptici in 1995 de fusie van de orkesten uit Remscheid en Solingen als een "afscheid op termijn': Vandaag echter weet het publiek: Sinds de oprichting van de Bergische Symfonie heeft men in het Teo Otto Theater zelden zulke geweldige concerten gehoord!

Galerie, Kloosterkerk, WTT, Rotationstheater
 
De beeldende kunst heeft in het zuiden van Remscheid en in het "oude" Lennep nog drie goede adressen: het Westdeutsche Tourneetheater (Wn) ensceneert een breed scala, van Kipplings "Jungleboek" tot Borcherts "DrauBen vor der Tür". Niet alleen tijdens de vele gastspelen ver buiten de stadsgrenzen, maar ook "klein maar fijn" in het "theater im studio".
Theater, maar ook vele andere variaties van de kleine kunst - zoals politiek­cabaret, chansonavonden etc. - hebben zich in het cultuur- en communicatietrefpunt "Klosterkirche" - de Kloosterkerk en het "Rotationstheater" in Lennep verenigt. Bekende Duitse artiesten als Pe Werner, Herbert Knebel of Free-Jazz-Session - op de planken komen alle culturele highlights .. en daardoor Remscheid cultureel verrijkt.

Duits Gereedschapmuseum
, in historisch Cemtrum
 
Ook in Remscheid heeft zich het economisch en industrieel leven verder ontwikkeld en veranderd. Een ding is echter gebleven: Remscheid is de stad van de gereedschappen. Het verbaast dus niet, dat hier sinds 1967 het Deutsche Werkzeugmuseum - Duits Gereedschapmuseum - gevestigd is.
Als enig museum in Duitsland, herbergt het Deutsche Werkzeugmuseum een omvangrijke technische-, sociale- en culturele collectie van gereedschappen uit verschillende eeuwen. In deze vorm uniek in Midden-Europa. De collectie heeft een grote ambachtelijke- en industriële
betekenis. Met de verbouwing van het museum in 1996 werd meteen een nieuw museum­concept ontwikkeld. Op basis van dit concept werd in 1998 het Deutsche Werkzeugmuseum heropend. Gelijktijdig werd in het museum een "publieke ontmoetingsplek" ingericht, die zowel voor museumevenementen als ook voor feesten en presentaties kan worden gehuurd.

Steffenshammer, in historisch centrum
 
Tot het historisch Centrum/Deutsches Werkzeugmuseum hoort ook de Steffenshammer - een oude ijzersmelterij - in het stadsdeel Clemenshammer. De historische op water aangedreven smederij uit 1746, wordt samen met de bijbehorende "Kiepe", een voor­malige kleine smederij, voor demonstraties in de kunst van het ijzersmeden gebruikt.
Pittoresk gelegen aan het water, herbergt de Steffenshammer gereedschappen uit het industriële verleden. Door water aangedreven, draait het acht ton zware houten waterrad vandaag nog steeds. Ingebouwde pins heffen de hamer, die dreunend op het aambeeld valt. Hoewel de productie in de Steffenshammer tot in de 20-er jaren van de vorige eeuw nog op volle toeren liep, heeft de industriële smeedtechniek de Steffenshammer al lang ingehaald. De familie Steffens was nog tot 1958 voor speciale werkzaamheden in de Steffenshammer actief.


Wilhelm Conrad RöntgenWilhelm Conrad Röntgen
Museum
 
Ook Remscheid kent beroemde zonen. Eén daarvan kreeg in 1901 zelfs de eerste Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn werk uitgereikt. Het was Wilhelm Conrad Röntgen, geboren op 27 maart 1845 in Remscheid-Lennep. Naar hem, de ontdekker van een "nieuwe vorm van stralen" is het in 1930 opgerichte Deutsche Röntgen-Museum in de binnenstad van Lennep genoemd.
Het laat op 2.600 m2 tentoonstellingsruimte een in de wereld unieke verzameling aan apparatuur voor het gebruik van de X-stralen zien. Het historische gedeelte, een herdenkingsplaats met vele persoonlijke spullen uit het nalatenschap van Röntgen, is in een oudbergisch patricierhuis ondergebracht.
Door didactisch goed uitgewerkte presentaties begrijpt de bezoeker de eigenschappen en werking van de röntgenstralen. Het museum legt de veelzijde mogelijkheden van de röntgentechniek uit. De röntgenastronomie, röntgenarcheologie, onderzoekingen van kunstwerken op oudheid en echtheid, materiaalcontrole zonder het voorwerp te beschadigen. Op de thema's stralenemissie en bescherming tegen stralen maakt het onophoudelijke gekn
etter van de geigerteller opmerkzaam.

Tuchmuseum - Textielmuseum
 
Wie met de bus of met de trein op het station in Lennep aankomt en om zich heenkijkt ontdekt ook vandaag nog de bordjes "Zu den Gleisen 37 u. 38" - naar de sporen 37 en 38. Een overblijfsel uit een bloeiende periode, toen Lennep nog niet tot Remscheid behoorde en in de stad vele
textielwerkers werkten. Het station in Lennep was het "logistieke centrum" en had een belangrijke functie voor de Duitse en Europese textielindustrie. Aan deze tijd herinnert het Tuchmuseum Lennep met de documentatie over de geschiedenis van de textielindustrie in het Bergische Land.

Centrum van LennepIdylle en Innovatie in Lennep  
 
Gezellige steegjes, idyllische plekjes en een leven ver van het turbulente leven in de stad - dat biedt Lennep, Remscheids oudste stadsdeel. Lennep werd voor het eerst in de 12de eeuw in oorkonden genoemd, toen het klooster Werden aan de Ruhr goederen en inkomsten van een "Frohnhof Lennep" vorderde. Dit "
Landgoed Lennep" had geografisch gezien een goede ligging. Het lag, in beide richtingen, precies twee dagen reizen van Keulen en Dortmund vandaan. Daarnaast garandeerde de landbouw in de regio altijd verse producten. 

Traditie en Moderne tijd
 
Technologie heeft in Remscheid een lange geschiedenis. Al in de middeleeuwen toonden zich de mensen in het Bergische Land als vlijtige en handige ambachtslieden. Het waren de kleine smederijen en slijperijen, die het fundament vormden voor de talrijke ideeën uit Remscheid.


Economie
 
Tot vandaag de dag geldt Remscheid als de "gereedschapstad". De Remscheider ondernemingen voor machinebouw en de metaalverwerkende industrie bieden werk aan meer dan 20.000 mensen en zijn sterk op export ingesteld. Daarom noemt Remschied zich ook wel de "stad der zeeën op de berg", van hieruit worden vele waren en producten wereldwijd "verscheept".


Remscheid sportief
 
Remscheid kan niet alleen met bekende, historische namen en producten pronken. Te land, ter zee en in de lucht heeft Remscheid ook nog andere beroemdheden te bieden. Hiertoe behoren sinds jaren de internationaal actieve rol­hockey-cracks van de VfB Remscheid en de zwemmers van de SG Remscheid, die al meermaal Olympisch gehuldigd werden. Daarnaast komen Duitslands beste parachutisten in formatiespringen uit Remscheid. Of het nu om voetbal, judo of zeilen gaat: sport in Remscheid, dat zijn rond 30.000 actieve en passieve leden in ruim 100 clubs en verenigingen, die een groot aantal sportieve mogelijkheden aanbieden. 

Hoe bereikt u Remscheid!  
Een blik op de kaart is voldoende: Remscheid ligt niet alleen in het hart van het altijd groene Bergische Land, maar is ook bijzonder gemakkelijk te bereiken. Het maakt daarbij niet uit, uit welke richting u komt. Met de auto hoeft u zich alleen maar de eerste autosnelweg in Duitsland, de Al, te merken. Vanaf de afslag Remscheid bent u in 3 kilometer in het centrum van Remscheid of in de oude binnenstad van Lennep. Wanneer u met de trein komt, reist u uit noordelijke richting via Wuppertal, Lüttringhausen en Lennep naar "Hauptbahnhof' - het centraalstation - van Remscheid.

Adressen
 
Stadt Remscheid Wirtschaftsförderung und Stadtmarketing Adres: Theodor-Heuss-Platz 1 42853 Remscheid Tel: 0049 - 2191 - 16-22 19 Fax: 00 49 - 21 91 - 16-32 86 Internet:
www.remscheid.de Email: remscheid@str.de Hotline Toeristische Informatie: 0049 - 21 91 - 1 94 33

Bron van bovenstaande tekst is de brochure "Remscheid", een rond reis door het groene hart van het Bergische Land: Uitgever:
Stadt Remscheid
-
Die Oberbürgermeisterin Theodor-Heuss-Platz 1 42853 Remscheid

** Uw accommodatie in Remscheid: zie Booking.Remscheid, er worden 6 hotels aanbevolen. Een klant schrijft: “We boeken alles via deze site, altijd goed, overzichtelijk en makkelijk.”

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets