RUHR.2010, Ruhrmetropool in opkomst.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen, zie ook de kaart met de "Belevingsruimten"  en Ruhr.Steden.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Het Ruhrgebied is gekozen tot culturele hoofdstad van Europa, een eer die het gehele gebied toekomt.
Het 'Kulturlandschaft Ruhr' telt 120 theaters, 250 festivals, 100 concertlocaties en 200 musea, maar heeft ook bewezen een ongekend talent voor verandering te hebben. Het resultaat van dit historische proces is een landschap met dubbele schoonheid: enerzijds een prachtig oud cultuurlandschap met veel natuur en oude kastelen, middeleeuwse plaatsen en rivierlandschappen. Anderzijds wordt het gebied gekenmerkt door imposante gebouwen en verkeerswegen uit het industriële tijdperk.

Industrieel erfgoedKunst en architectuur zijn de drijvende krachten
 
die de Ruhrmetropool steeds in beweging houden. Ongeveer 5,3 miljoen mensen met 140 nationaliteiten hebben samen dit veelzijdige en moderne cultuur­en recreatielandschap gecreëerd, waarin alle genres vertegenwoordigd zijn. Daarmee heeft de Ruhr- metropool de potentie om een cultureel voorbeeld voor heel Europa te worden. In de toekomst kunnen alle bezoekers en bewoners van de Ruhrmetropool het fijnmazige culturele netwerk op heel nieuwe wijze beleven. Vijf centrale bezoekersportalen in Duisburg, Oberhausen, Essen, Bochum en Dortmund fungeren als toeristisch knooppunt. De centrale posten zijn vooral monumenten uit het industriële verleden, waar de veranderingen van de Ruhrmetropool het meest opvallend zijn. Deze markante objecten is nieuw leven ingeblazen en ze herbergen nu allerlei musea en culturele centra, die samen vernieuwing en dynamiek uitstralen.

Het Ruhrgebied leeft op.
 
Hier gebeurt iets wat nergens anders in Europa bestaat: de vernieuwing van een hele regio door de kracht van de cultuur, het creatief vormgeven van de toekomst; hier wordt een metropool van de 21e eeuw gebouwd.

Cultuurcentrum RUHR
 
Het bezoekersportaal in Duisburg, de 'haven van de culturele hoofdstad' is ontstaan uit een oude staalfabriek in Landschaftspark Duisburg Nord, een recreatiepark voor bergbeklimmers en duikers. ,s Nachts toveren lichtinstallaties van de kunstenaar Jonathan Park de industriële gebouwen om in een cultureel spektakel van wereldklasse. De Londense toparchitect Sir Norman Foster maakte van de industriestad Duisburg een podium voor theater en performances met mediterrane sfeer. Onderdeel van deze kunststad is het Museum Küppersmühle, een voormalig pakhuis dat tegenwoordig als een van de invloedrijkste platforms voor eigentijdse kunst in Duitsland gezien wordt. De nabijgelegen theaterstad Mülheim is ook een must voor cultuurfreaks. In de meer dan 100 jaar oude watertoren van het Aquarius Wassermuseum in Mülheim leert u op 14 etages alle aspecten van het element 'water' kennen.
De culturele ontwikkeling is niet zomaar komen aanwaaien. De theaters en musea zijn niet oud en respectabel, maar zijn plekken van de toekomst.
 
RUHR spectaculair & populair
 
In het bezoekers portaal Oberhausen wordt onder het motto 'spectaculair en populair' een laagdrempelige en onderhoudende toegang tot kunst. cultuur en industriële cultuur gepresenteerd. Het grootste winkel- en recreatiecentrum van Europa, Centr
o in Oberhausen, omvat onder andere SEA LIFE Aquarium, een nieuwe modeltreinwereld en een musicaltheater. Midden op het terrein ligt de 117 meter hoge Gasometer, de meest bijzondere expositieruimte van Europa, van waaraf u een adembenemend zicht op de Ruhrmetropool heeft. Niet ver daar vandaan ligt de st. Anthony-Hütte. Deze 250 jaar oude ijzergieterij uit de Gründerzeit wordt beschouwd als de bakermat van de industriële cultuur. U kunt in Oberhausen niet alleen op reis door de tijd, maar ook op reis door Afrika en Alaska. In Zoom Erlebniswelt in Gelsenkirchen staat u in de ongerepte natuur oog in oog met fascinerende dieren en kunt u testen hoe dapper u bent.
In Bottrop kunt u het Movie Park Germany bezoeken,
 
waar u nooit weet in welke spannende scene u terecht zult komen. Ook in Bottrop: het Alpine
cnter, waar u zich helemaal kunt uitleven in de sneeuw.

RUHR - kunst en creativiteit
 
De dynamische stad Essen is een van de beste plaatsen om de veranderingen in het Ruhrgebied te leren kennen. Het bezoekerscentrum van het portaal 'Kunst en creativiteit RUHR' ligt op het terrein van de indrukwekkende mijn Zollverein,
 die opgenomen is op de UNESCO­Werelderfgoedlijst. Het hier gevestigde Red dot designmuseum luidde de creatieve ommekeer in het Ruhrgebied in. Al vroeg leerde de stad de invloed kennen van de kunst: het 'Folkwang-Idee' van integratie en creatieve menging, heeft de stad Essen, met de oude synagoge en de Dom, Villa Hügel en het vermaarde Museum Folkwang, op bijzondere wijze gevormd.RUHR - Festivallocatie
 
Bochum is de 'festivallocatie' van de Ruhrmetropool. Het interculturele festival MELEZ, muziekfestivals als 'Bochum Total' en de internationaal bekende RuhrTriennale hebben Europese cultuur van niveau naar de oude industriële gebouwen gebracht. Ook bij de Ruhrfestspielen in Recklinghausen komt de relatie kunst-steenkool tot uiting. Dit oudste festival aan de Ruhr is al in 1946 ontstaan. Tegenwoordig treden er bekende sterren en nieuwe talenten uit de hele wereld op.

RUHR creatief
 
In Dortmund staat creativiteit centraal. Hier vertellen vroegere medewerkers van arbeidersbolwerken als de cokesfabriek Hansa en de mijn Zollern over het industriële verleden.
Rond de voormalige Unions­brauerei in Dortmund - die nu omgebouwd wordt tot dynamische locatie voor kunst, creativiteit en nieuwe media ­ontstaat het bezoekers portaal 'Ruhr Kreativ'.
Die naam is heel toepasselijk, gezien de aanwezigheid van het centrum voor internationale lichtkunst in Unna, het Gustav­Lübcke-Museum in Hamm en de moderne-kunstcollectie van museum MART
A in Herford.

RUHR Highlights
 
In het gehele Ruhrgebied is genoeg keus voor musicalliefhebbers: onder andere de musicals 'Starlight Express', 'Ich will Spass' en 'Tanz der Vampire' worden hier opgevoerd.
De beste manier om de Ruhrmetropool te verkennen is via de 230 km lange Ruhrtai-fietsroute
of de fietsroute Route der Industriekultur.
Op de Ruhrtal­fietsroute ziet u langs de Ruhr veel overblijfselen uit de industriële periode, die karakteristiek zijn voor het ontstaan en de ontwikkeling van deze regio. Zo leert u de geschiedenis van het Ruhrgebied, de bezoekersportalen en het uitgebreide aanbod kennen. U fietst langs de 'wieg van de mijnbouw' in Witten, de stilgelegde mijnen in Hattingen en Essen, naar de haven in Duisburg, waar de transformatie tot modern dienstencentrum al voltooid is. De mijn Nachtigall, de staalfabriek Henrichshütte en Villa Hügel staan symbool voor de tijd van industriële bloei in het Ruhrgebied, lang voordat deze streek recreatie­en vakantieregio werd.
Stap op de fiets en beleef een van de opwindendste en meest afwisselende regio's van Duitsland: de culturele hoofdstad van Europa in 2010!
Ruhrgebiet Tourismus GmbH & Co.
 
 KG Centroallee 261  -  DE-460470berhausen  - Info-Hotline +49 (0)11005-1816 20 tourismus  -  info@lruhr-tourismus.de www.ruhr-tourismus.de

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets