SCHWÄBISCH HALL, met historische oude binnenstad met indrukwekkende patriciërshuizen - het barokke Raadhuis - overdekte houten bruggen - aan de Burchtenroute.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

In deze voormalige Rijksstad werd 2500 jaar lang zout gewonnen. De historie komt tot leven in de middeleeuwse oude binnenstad, in het imposante kloostercomplex Grosscomburg en in het Hohenloher Freilandmuseum. In de Kunsthal Würth kan de bezoeker genieten van hoogstaande kunst uit de 20e/21e eeuw en toneelliefhebbers zullen zeker het zomerse openluchtfestival op de hoogste kerktrappen van Duitsland niet willen missen.

Schwäbisch Hall: historische oude binnenstad met indrukwekkende patriciërshuizenZout heeft de geschiedenis van deze voormalige rijksstad in belangrijke mate beïnvloed.
 
Al in de 3de eeuw v.C. was de zoute bron voor de Kelten aanleiding zich hier te vestigen. In de tijd van de Hohenstaufen werd Hall uitgebreid (1156 bouw van de Michaëlskerk). De stad heeft de grote mate van bekendheid te danken aan het feit dat hier de 'Haller' (later Heller) werd aangemunt.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in Baden-Württernberg in de vakantieregio Hohenlohe-Franken. Per auto: A6 Heilbronn-Neurenberg, Kupferzeil. Per bus: Duitse Touring Line 'Burgenstrasse'. Per trein: richting Heilbronn-Schwäbisch Hall of via het traject Stuttgart-Neurenberg.  Luchthavens: Stuttgart, 84 km, Neurenberg, 147 km, Frankfurt, 189 km.  Vliegveld Weckrieden, 3 km.

Bijzondere tips
 
Bezoek aan de jaarlijks wisselende openluchtvoorstellingen. - Stadsrondleidingen in het Duits, Engels, Frans en Spaans. - Rondleiding door de brouwerij.

Bezienswaardigheden
 
* Historische oude binnenstad met indrukwekkende patriciërshuizen, het barokke Raadhuis en overdekte houten bruggen.
* Romaans-Gotische kerk St.Michael.
* Voormalig klooster Grosscomburg met Romaanse kunstschatten.

Evangelische-gemeentekerk St. Michael, Am MarkEvangelische-gemeentekerk St. Michael, Am Markt
 
Een ruim opgezet bordes leidt van het marktplein naar de machtige westtoren waarvan de onderste vier geledingen nog afkomstig zijn van een 12de-eeuwse romaanse basilica (gewijd in 1156). Het huidige schip werd in 1456, na een bouwtijd van 25 jaar, voltooid. Het koor werd in 1527 toegevoegd. De achthoekige bovenste geleding van de toren met de koepelvormige bekroning dateert uit 1573. Sindsdien is aan de kerk weinig veranderd. Men betreedt haar door een door ronde zuilen gedragen voorhal, waarin het prachtige stenen beeld (omstreeks 1300) staat van St. Michaël, de patroon van de kerk. Ronde zuilen domineren ook het interieur van het schip met een zeer fraai ribgewelf. De zuilengang van het schip, die een gedrongen indruk maakt, contrasteert heel bijzonder met het heldere, lichte koor, dat later is gebouwd. Het hoogaltaar (met daarboven een kruisbeeld van M. Erhart, 1494) heeft lijdenstaferelen die Nederlandse invloed verraden (omstreeks 1470). Van de inrichting zijn verder bezienswaardig het koorgestoelte (1534), het Michaëlsaltaar (1510) in de sacristie, enige in hout gesneden altaren van plaatselijke meesters in de zijkapellen, een Heilig Graf (l6de eeuw) in een nis in de zuidwand en enkele grafmonumenten in de kapellen.Kirche St.Katharina,
Katharinenstrasse
 
De oudste delen van deze kerk dateren uit de 13de (toren) en 14de eeuw (koor). Uitbreidingen en verbouwingen vonden plaats in de 16de en 18de eeuwen voor het laatst in de 19de eeuw. Bezienswaardig zijn de gebrandschilderde ramen in de zuidelijke koorvensters. Zij dateren uit ca. 1360 en zijn in uitstekende staat bewaard gebleven. Resten van een wandschildering duiden op het jaar 14100. Het altaar in het koor dateert uit het eind van de 15de eeuwen vertoont verwantschap met houtsnijkunst uit Nederlandse en Zwabische ateliers.

Raadhuis, Am Markt
 
Het raadhuis is in 1730-1735 gebouwd op de plaats waar eerder de bij een stads brand verwoeste Jakobskirche stond. Het is een van de belangrijkste bouwwerken uit die tijd in Duitsland. De elegantie ervan herinnert in veel opzichten aan de adellijke paleizen uit de barok. De iets naar voren springende, gewelfde middenpartij met de afgeronde geveltop wordt bekroond door een toren met uurwerk, gesierd door een kroon.

Grosses Büchsenhaus, zgn. Neubau, Im Rosenbühl
 
Het uit 1505-1527 daterende tuighuis is sedert 1926 in gebruik als feestzaal.

Burchtruïne Limpurg
 
Van de 13de­eeuwse burcht zijn bij opgravingen in 1905 slechts resten blootgelegd. Het was een van de in die tijd veel voorkomende complexen die in de 15de-16de eeuw tot vestingwer­ken zijn uitgebouwd.

Stadsversterkingen
 
Van de vroegere stadsommuring zijn enkele torens behouden, de Malefizturm aan de Saumarkt ( 13de eeuw) de Sulfertor aan de Kocher (in de 18de eeuw verbouwd), de Josenturm in de Gelbinger Gasse (in de 17de eeuw verbouwd) en enkele andere.

Andere bezienswaardigheden
 
In de binnenstad resten van middeleeuwse adellijke burchten en fraaie vakwerkhuizen uit de 16de eeuw. Naast de grote fontein op de markt (1509) staat nog de oude schandpaal. Voormalig klooster Grosscomburg met Romaanse kunstschatten.

Musea
 
* Hällisch-Frankisch Museum met een uit breide collectie over de schutterij en een houten synagogelambrizering uit 1738.
* Kunsthal Würth met moderne kunst uit 20e /21e  eeuw.
* Hohenloher Freilandmuseum- meer dan 50 historische, origineel weer opgebouwde gebouwen uit 4 eeuwen.
* Brandweermuseum - meer dan 5000 voorwerpen.

Evenementen
 
* Jaarlijks tijdens Pinksteren, historisch feest van de zoutzieders. * Eind mei t./m. medio augustus, professioneel openluchttheater. * Eind september 'Backofenfest'. feest zoals in overgrootmoeders tijd in het Freilandmuseum.

Excursiemogelijkheden
 
* Vellberg, middeleeuwse vestingfeesten, 11 km. * Neuenstein, voormalig waterslot, 22 km.  * Langenburg, slot met renaissance binnenplaats, barokke tuin, 24 km.

Touristik-information,
 
Am Markt 9 74523 Schwäbisch Hall - Tel.: +49(0)791/751-246, Fax: +49(0)791/751-397 - E-mail: touristik@schwaebischhall.de - Internet:  www.schwaebischhall.de   

** Voor uw accommodatie: Hotels/Booking/Schwabisch-Hall kunt u goed zoeken naar een accommodatie in deze stad. Aanbevolen worden:
Ringhotel Die Krone
hier is de traditie van een historische herberg in combinatie gebracht met de trends van een hedendaags hotel met een restaurant en seminarfaciliteiten.
Hotel Kronprinz
ligt op slechts 5 minuten lopen van het station en biedt u comfortabele kamers met gratis draadloos internet en een prachtig uitzicht op de oude stad.
Hotel Scholl  
ligt naast de indrukwekkende St. Michaelskerk in de oude binnenstad. Het biedt moderne accommodatie en gratis WiFi
Rebers Pflug
Geniet van de ongerepte natuur en vergeet uw zorgen in dit pension. Het pension heeft een onderscheiding ontvangen en is geclassificeerd als een historisch monument.
Hotel Sonneck
ligt in Gottwollshausen, een klein idyllisch district in het noordwesten van het Schwäbische Hall ("Hall" in het kort).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets