Op VAKANTIE in Thüringen, met het Thüringer Woud en zijn oeroude Rennsteig kom je bij een landschappelijke topper in deze jonge en toch zo oude deelstaat.
Naar overzicht
Thüringen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Highlights van de deelstaat  zijn: Thüringer Woud en Rennsteig, Weimar en de Duitse klassieken, Eisenach en de Wartburg, Kyffhäuser en het landschap van de Saale, het glas in het Leisteengebergte en zijn museum in Lauscha.

Oostelijk deel:
 
'Marchia orientalis", grensland in het oosten of Oostmark, waarvan het woord "Oosterland" is afgeleid, heette lang geleden het Thüringse gebied rond Pleisse en Weisse Elster. Rijk aan burchten is dit oostelijke deel van Thüringen met Altenburg als centrum; in het aangrenzende Holzand wisselen berg en dal elkaar af. Ook hier is geen gebrek aan burchten en kastelen. De schone oevers van de Saale en het blauw van de stuwmeren worden hier bezongen en bewonderd. Vanaf de nabij Jena gelegen Dornburger kastelen geniet je van een prachtig uitzicht over het Saaledal.
 
Ten noorden
 
van de Via regia, de oude koningsroute en huidige snelweg, ligt de Thüringse 'broodschaal'; qua landschap beslist niet adembenemend, maar een waar paradijs voor watertoeristen met de Unstrut en enkele stuwmeren. Hier sluiten in het noorden de natuurparken Kyffhäuser en Eichsfeld aan. In de Kyffhäuser slaapt keizer Barbarossa, rond de groene heuvels van het Eichsfeld zijn vele volksverhalen en oude tradities geweven.
Nationaal park
 
Bijzonder trots is Thüringen op zijn eerste en enige nationaal park Hainich. 'De natuur natuur laten zijn' - zo luidt het motto van de nationale parken. In Hainich zal het rode beukenbos - dat wereldwijd alleen in Europa voorkomt - voor altijd worden beschermd.

Landschappelijke topper: Rennsteig
 
Met het Thüringer Woud en zijn oeroude Rennsteig kom je bij een landschappelijke topper in deze jonge en toch zo oude deelstaat. Hier bereiken wandelaars en wonderen hun hoogtepunt (op de Beerberg - met 982 meter de hoogste berg van Thüringen). Beneden een oneindig groen landschap met kleurrijke nederzettingen doorweven. Op de kam van dit gebergte kun je in één keer van noordwest tot zuidoost het hele land doorkruisen - 168 kilometer Rennsteig, een gebergte waarover vele sagen in omloop zijn!
De oude wandelaar en schrijver August Trinius raakte al honderd jaar geleden in vuur en vlam: "Wie God lief heeft, schenkt Hij een huis in Thüringen". Het moet immers niet meteen voor het hele leven zijn, maar met een vakantie in het groene hart van Duitsland mag je Trinius aan zijn woord houden.

Wandelen
 
Het stijgen en dalen in het Thüringer Woud en de Rhön vergt van de wandelaar enige conditie en ervaring: dagwandelingen of meerdaagse tochten zijn meer geschikt voor de zogenaamde profs op dit gebied, maar er zijn tevens eenvoudige wandelmogelijkheden rondom de plaatsen. Met een ervaren gids kan zelfs zo'n uitstapje een echte belevenis worden.
In het glooiende en vlakke landschap van Midden- en Oost-Thüringen loopt het een stuk gemakkelijker. Hier kun je wandelen zonder buiten adem te raken. Wie zonder zware lasten wil rondtrekken, kan de rugzak en overige bagage bij de aanbieder achterlaten. "Wandelen zonder bagage" is zowel individueel alsook in groepsverband mogelijk. Op de talrijke langeafstandswandelroutes door Thüringen komt de getrainde prof volledig aan z'n trekken, terwijl de cultuurhistorische wandelaar uit een groot aantal interessante themapaden kan kiezen.  

Fietsen
 
Iets sneller gaat het als je op de pedalen gaat staan. Dankzij een uitgebreid net van plaatselijke fietspaden en langeafstandsroutes is Thüringen als fietsvakantieland - zowel voor gezinnen als- ook voor mountainbikers - steeds populairder geworden. Op zware trajecten leert de gepassioneerde biker aantrekkelijke landschappen kennen: glanspunten zijn de dalen van Werra en Saaie of de Rennsteig. Minder inspannend, maar zeker niet minder boeiend zijn de tochten over de laagvlakten en in het heuvelland van Thüringen. Langs de Ilm-, Gera- en Elster-fietsroute nodigen bijvoorbeeld interessante steden tot verpozen uit. Thüringen per fiets ontdekken - dat is een bijzondere manier van vakantie houden.

Op het water
 
Weer anderen laten zich liever door de stroom meevoeren. Gemoedelijk per boot de Saale, Elster en Unstrut afzakken. Dat is juist iets voor genieters van pure natuur, na elke bocht in de rivier wisselen prachtige landschapscoulissen elkaar af. Nu eens rijzen uit het heldere water de oevers steil, dan weer heuvelachtig of vlak op, soms uitnodigend voor een pauze op een idyllisch plekje langs de oever. Wie er zin in heeft, kan ook zelf op de roeibank plaatsnemen om stroomopwaarts in wilder en onstuimiger water te roeien.
 
Te paard
 
Thüringen verkennen vanaf de rug van een paard is wel iets heel bijzonders. Steeds meer ruiterboerderijen bieden begeleide buitenritten aan. Voor een individuele expeditie beschikken de ruiterboerderijen over het juiste kaartmateriaal.

Wintersport
 
In het witte jaargetijde zijn de bergen in Thüringen een paradijs voor ski- en wandelliefhebbers. Aantrekkelijke loipen en goed bewegwijzerde winterwandelpaden nodigen uit tot een uitstapje door het besneeuwde landschap. Bij vele plaatsen bevinden zich pistes en liften voor de alpineskiërs. Na een dag in de buitenlucht staat de wintertoeristen de Thüringse gastvrijheid in gezellige eethuisjes en berghutten te wachten.
Steden
Een schril contrast met de stilte van het bos in Thüringen vormt het bruisende leven in de talrijke bezienswaardige Thüringse steden.

Erfurt
 
De reeds in 742 gestichte hoofdstad van de deelstaat Thüringen, werd als knooppunt van verkeerswegen en kerkelijk centrum ook buiten Thüringen al vroeg van grote betekenis. Tot de toeristische highlights van de stad tellen het unieke ensemble van de Mariadom en Severiuskerk, de vesting Petersberg, de langste volledig behouden gebleven met huizen bebouwde brug van - de Krämerbrug, het raadhuis, patriciërshuizen aan de Fischmarkt en Anger, de Erfurter tuinbouwtentoonstelling (ega) met uitkijktoren evenals het enige tuinbouwmuseum in Duitsland.
Musea en galerieën, het theater, concertreeksen en culturele evenementen die ook buiten de regio grote bekendheid genieten - o.a. de 'Domstufenfestspiele' - verlenen Erfurt bovendien de status van een metropool m.b.t. kunst en cultuur. Meer info

Bezienswaardigheden in GeraGera 
 
Is de op één na grootste stad in Thüringen en beschikt over één van de mooiste marktpleinen van de Vrijstaat. Statige patriciërshuizen en kerken getuigen van vroegere welstand. De kilometers lange 'Höhlen" zijn kelders en gangen die van de oude brouwkunst getuigen, toen lang geleden de burgers hier hun bier lieten rijpen. In het geboortehuis van Otto Dix is voor de bekende schilder een museum gesticht.

Eisenach
 
Met zijn enorme hoeveelheid historische gebouwen is verbonden met het werk van beroemde Duitsers. In de Georgenkirche werd Johann Sebastia'n Bach gedoopt en heeft Maarten Luther gepreekt. Voor Fritz Reuter betekende deze stad zijn tweede thuis. Overal kom je hier hun sporen tegen. Van Eisenach gingen sterke impulsen voor een verenigd Duitsland uit - de Wartburg en het standbeeld voor de Burschenschaft (studentencorps) vormen hiervan een overtuigend bewijs.

Greiz
 
Als parel van het Thüringer Vogtland pronkt met het Oberes Schloss en Unteres Schloss evenals het zomerpaleis.
Voor meer informatie:

Tourismus Service Center Thüringen
 
Weimarische Str 45 - 99099 Erfurt - Tel.: +49(361)37420  -  Fax: +49 (361) 3742388  - E-mail: service.ttg@t-online.de - Internet: www.thueringen-tourismus.de
Info voor vakantie in het Thüringer Woud aan de Rennsteig:
Werraquell-Touristikservice am Rennsteig
Schnetter Strasse 1, 98666 Masserberg-Heubach - Tel.: (+49 36874) 78355, fax: (+49 36874) 78313,
Internet: www.werrapark.de  e-mail. info@werrapark.de 

** Uw accommodatie in geheel Duitsland  kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets