WITTENBERG, Lutherstad, UNESCO Werelderfgoed. Bezienswaardig: Slotkerk "Allerheiligen", met de beroemde deur, waaraan Luther zijn stellingen ophing - Stadskerk 'St. Marien' met altaar van Lucas Cranach - Lutherhuis, woonhuis van Martin Luther - Melanchthon-Huis - Cranach Hof - woon- en werkplek van Lucas.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Wittenberg is een unieke stad, waar de geschiedenis van de Reformatie op veel plaatsen nog steeds levendig aanwezig is.
In de door toedoen van Martin Luther het geestelijke centrum van Europa. Behalve Luther woonden en werkten ook zijn medestrijder Philipp Melanchthon en de schildersfamilie Cranach in Wittenberg. De originele Luthermonumenten behoren sinds 1996 tot het UNESCO Werelderfgoed.
Brochure (NL) van WittenbergDe in 11100 voor het eerst genoemde stad (stadsrechten sinds 1293) aan de Elbe werd als residentiestad van keurvorst Friedrich der Weise en door de werkzaamheden van de schilder Lucas Cranach de Oudere en de reformatoren Maarten Luther en Philipp Melanchthon in de renaissancelijd zowel lot een geestelijk-cultureel als een politiek centrum van Europa.

Schloss
 
Van het onder Friedrich der Weise en door K. Pflüger en K. Roder in 1490 / 1525 gebouwde keurvorstelijke residentieslot restten na de verwoestingen in de Zevenjarige Oorlog, 1760, en de verbouwingen in de apoleontisehe tijd alleen de westvleugel met zijn twee laatgotische wenteltrappen, met wapens gedecoreerde balkons en de twee massieve hoektorens en de noordelijk gelegen slotkerk (15de-19de eeuw). De zgn. (N) Stellingendeur waartegen Maarten Luther op 31 oktober 1517 zijn 95 artikelen tegen de paapse aflaten handel zou hebben geslagen werd het slachtoffer van een kerkbrand, 1760. In het in neogolische stijl vernieuwde en daarbij met netgewelven overdekte interieur verdienen de manshoge steensculpturen, 1520, van Friedrieh der Weise en Johann der Beständige de aandacht. evenals hun bronzen grafmonumenten: Peter Vischer de Jongere vervaardigde dat voor keurvorst Friedrich in 1527 naar schetsen van Lucas Cranach de Oudere, Hans Vischer maakte in 1534 het grafteken voor Johann der Beständige. Van Hans Vischer is ook de bron:en epilaaf, rond 1522, voor H. Göden. Naast de graven van Luther en Melanchthon bevinden zich in het godshuis ook beelden van de reformatoren en een modern afgietsel van de in 1551 in  Jena opgestelde bronzen epitaaf voor Luther. In het slot is tegenwoordig het Museum fiir Natur- und Völkerkunde ondergebracht.  

Marienkirche in WittenbergMarienkirche
 
De meermaals vernieuwde voormalige preekkerk
, 13de-20ste eeuw, van Luther, die van haar vroeggotische voorganger het asymmetrische tweebeukige koor, 13de eeuw, en de kelderverdiepingen van de twee barok bekroonde westtorens behield, kreeg in de 15de eeuw een driebeukig laatgotisch schip met prachtige zijbeukportalen en zuideljke porticus. In het in 1928-1931 grondig gerenoveerde kerkinterieur zijn het door Lucas Cranach de Oudere en de Jongere geschilderde Reformatiealtaar - Laatste Avondmaal tussen de doop met Philipp Melanchthon en de biecht met J. Bugenhagen. in de predella de preek met Luther: 1547 -  en het door leeuwenfiguren gedragen bronzen doophekken (doopvont met apostelreliëfs. 1457) van de Neurenbergse kunstenaar Hermann Vischer de Oudere zeer de moeite waard. Verder zijn enkele graftekens interessant, waaronder het door Lucas Cranaeh de Jongere mct een 'Aanbidding van de herders' gedecoreerde grafmonument, 1564, voor C. Niemegk, het door G. Schröter vorm gegeven wandgraf (1571) voor M. v. der Schulenburg en de door S. Walther met een albasten reliëf versierde epitaaf (1606) voor Lucas Cranach de Jongere.Marktplein
 
Aan de Markt
, westelijk van de Marienkirche, met de marktfontein (1617. gerestaureerd) en de door baldakijnen beschutte standbeelden van Luther (1821, Gottfried Schadow) en Melanchthon (1860. Friedrich Drake) staan verscheidene huizen met voluten in de topgevels uit de renaissance en het renaissanceraadhuiis (16de eeuw) met een figurenrijke porticus (1573) van G. Schröter.

Lutherhaus
 
Het als museum, deels in neogotische stijl verbouwde woonhuis
van Maarten Luther (sinds 1524) bevindt zich op de binnenplaats van het universiteitsgebouw (16de-18de eeuw) van het in 1502 gestichte Augusteueum. Op de hoofdetage zijn de Lutherstube en de gehoorzaal met universiteitskatheder en Luthers preekstoel uit de Mariakerk te zien. In de (W) Lulherhalle zetelt het Reformariollsgeschichtliche Museum met handschriflen. bijbels. prenten en portretten van Luther. Verder naar het westen bevindt zich het Melanchthonhaus waar documentatie over leven en werk van Luthers medestrijder en diens scholieren-. studeer- en sterfkamer te zien zijn.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen tussen Berlijn, 90 km, en Leipzig, 65 km.
Per auto: A9, uitrit Coswig.  
Per trein: ICE traject Berlijn-München.
Luchthavens: Berlin-Tegel en Malle-Leipzig.

Bijzondere tips
 
* De schilderachtige omgeving van Wittenberg is ideaal voor wandel- en fietstochten. De Elbe-Fietsroute R2, van Dresden tot Hamburg, leidt door Wittenberg.
* Vanaf de toren van de Slotkerk geniet men van een fantastisch uitzicht over de uiterwaarden van de Elbe.
* In de oude ateliers van Lucas Cranach krijgt de bezoeker de gelegenheid creatief bezig te zijn in een unieke ambiance.

Bezienswaardigheden
 
* Slotkerk "Allerheiligen", met de beroemde deur, waaraan Luther zijn stellingen ophing en de graven van Luther en Melanchthon.
* Stadskerk 'St. Marien' - kerk waar Luther preekte, altaar van Lucas Cranach.
* Lutherhuis, woonhuis van Martin Luther, het grootste historische Reformatiemuseum ter wereld met de originele Lutherkamer.
* Melanchthon-Huis, woonhuis van Philipp Melanchthon.
* Cranach Hof - woon- en werkplek van Lucas, Cranach, sinds 1990 centrum voor kunst en cultuur.
* Renaissance Raadhuis.
* Leucorea, voormalige universiteit van Wittenberg.

Wittenberg, Hundertwasser Schule* Hundertwasser Schule
 
de enige Hundertwasserschool in Duitsland, DDR-systeembouw naar ontwerp van Friedensreich Hundertwasser.
* Werkplaatsen Piesteritz - autovrije nederzetting in de rust van een tuinstad uit de 20- er jaren, project van de EXPO 2000.
* Alaris Vlinderpark, een van de grootste in zijn soort in Duitsland, meer dan 1000 m2 tropisch landschap.

Evenementen
 
* Meifeest, herinnert aan de teelt van meiklokjes in de 19e eeuw.
* Juni,  'Luthers Bruiloft', historisch stadsfeest dat herinnert aan de bruiloft van Martin Luther met Katharina von Boras in 1525 op de originele plaatsen uit de Reformatie.
* Juni/juli, openlucht theater, kunst en toneel voor historische coulisse.
* Juli/augustus, concerten op de historische binnenplaatsen in de oude binnenstad.
* September, Pottenbakkersmarkt, keramiekmarkt in midden-Duitsland.
Marktplein en stadskerk St. Mariën* November, Feest van de Reformatie, wereldwijd de belangrijkste herdenkingsdag van Evangelische Christenen naar aanleiding van het openbaar maken van Luther," kerkdiensten, concerten en middeleeuwse markt.
* December, Adventsvieringen in Wittenberg op de Markt en binnenplaatsen van binnenstad.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* UNESCO Werelderfgoed Wörlitzer Park, prachtig landschapspark  in Engelse stijl met kastelen, grotten en gondelvaarten, 18 km.
* UNESCO Werelderfgoed Bauhaus Dessau met de meesterwerken van Gropius, Feininger, Kandinsky en Klee, 30 km.
* UNESCO Werelderfgoed,Potsdammer Kastelen met Slot Sanssouci van Frederik de Grote, 65 km.
* Natuurpark Dübener Heide, biotoop van de Elbe-bevers, 25 km.
* Ferropolis - de ijzeren stad, grote evenementen in de voormalige dagbouwmijn, 20 km.

Service voor de gasten
 
* Openbare stadsrondleidingen, dagelijks van mei t/m oktober.
* Openbare rondleiding in de avonduren, op elke 1e zaterdag van de maand van mei t/m oktober.
* Reservering en organisatie van thematische rondleidingen.
* Rondleidingen per audio-guide in diverse talen.
* Bemiddeling en reservering van accommodatie in hotels, via de VVV Wittenberg.

Wittenberg-information.
 
Schlossplatz 2 06886 Lutherstadt Wittenberg  - TeI.. +49(0)3491/498610, Fax: +49(0)3491/498611
E-mail: info@wittenberg.de   -  Internet:  www.wittenberg.de

** Uw accommodatie kunt u goed boeken via Hotels/Wittenburg   
Aanbevolen worden:
Hotel Landhaus - Wittenburg
bevindt zich in een vredig, groen landschap in de stad Wittenburg. Het biedt knusse accommodatie, een charmant restaurant en uitstekende aansluiting op de snelweg A24.
Hotel Hamburg-Wittenburg
Located in the Van der Valk Alpincenter Hamburg-Wittenburg, this 3-star hotel offers comfortable accommodation and numerous winter sports options on the rural outskirts of Hamburg
>

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets