RADEBEUL, de geest van wijn.
Naar overzicht van deelstaat Saksen, naar Elbe-fietsroute.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Wist u dat er al eeuwenlang wijn wordt gemaakt in Saksen?
Het meest oostelijk gelegen wijngebied van Duitsland is te vinden langs de Elbe tussen Pirna en Meissen. In het hart van dit, toeristisch zeer interessante, gebied ligt Radebeul. Dit langgerekte stadje ontstond in 1923 uit de samenvoeging van negen dorpen.

Radebeul net boven Dresden gelegenRadebeul,
  
gelegen net buiten Dresden, werd al snel een populaire woonplaats voor de beter gesitueerden. Het stadje staat dan ook vol met schitterende klassieke villa's. Een opvallende villa werd bijvoorbeeld gebouwd voor circuspionier Sarrasani.
Wijnliefhebbers moeten beslist een bezoek brengen aan het wijngoed "Schloss Wackerbarth". Naast fraaie droge wijnen, is het wijngoed vooral beroemd om zijn mousserende wijnen. Het slot is prachtig gerestaureerd en er worden rondleidingen en proeverijen gegeven. Ook is het wijngoed geregeld decor voor muziekuitvoeringen.
 
In de wijk Lössnitz liet keurvorst Johann Georg de Eerste een zomerpaleis bouwen in Renaissancestijl.
 
In het paleis is nu een museum over de wijnbouw gevestigd, waarin bezoekers ook kennismaken met de aandacht die de Saksische wijnbouwers schenken aan het milieu. In veel plekken in Europa wordt het landschap aangepast aan de wijnbouw, maar in Saksen staan de wijnstokken langs de natuurlijke glooiingen van de heuvels om het landschap zo oorspronkelijk mogelijk te houden. Vergeet niet een wandeling te maken door de wijngaarden. Een aanrader is die naar de heuveltop via de "hemeltrap" met 390 treden! Deze trap komt uit bij het "Spitzhaus", waarin een gastronomisch restaurant is gevestigd met een prachtig panorama over de Elbe vallei.
 
Een leuk alternatief om vanuit Radebeul de lommerrijke omgeving te verkennen?
 
Neem de historische stoomtrein tussen Radebeul en Moritzburg. Deze bijzondere treinrit duurt ongeveer 40 minuten en is een geweldige belevenis. Publiekstrekker in Moritzburg is het imposante jachtslot van August de Sterke, gelegen in een parkachtige omgeving.
Wellicht het meest charmante deel van Radebeul is de wijk Altkötzschenbroda. Het hart wordt gevormd door een typisch Saksisch dorpsplein met daaromheen vele historische huizen. Op het plein is een scala aan restaurantjes, winkeltjes en kunstgalerieën te vinden. In september vindt hier een groot wijnfestival plaats, want Radebeul en wijn gaan nu eenmaal hand in hand!

Wijngoed Schloss WackerbathBezienswaardigheden
  
* Schloss Wackerbarth: 1729, nationaal wijngoed, transparante productiehal Zie ook bij  Barokke kosmos van cultuur en verlichting
* Karl May Museum: huis van de schrijver, collectie Indiaanse relikwieën
* Altkötzschenbroda: historisch dorpsplein met restaurants en winkeltjes
* Villa Sorgenfrei: wijngoed in kasteellook, bereikbaar via lange "hemeltrap"
* Sarrasanihaus: villa van de voormalige circuspionier Sarrasani
* Bilzbad: 1924, oudste golfslagbad van Duitsland
* Wijnmuseum Hoflössnitz: voormalige wijngaard van de vorsten
* Volkssternwarte: observatorium met Zeiss planetarium
* L
össnitzdackel: smalspoorweg met stoomtrein naar Moritzburg
 

Karl May Het dorp Radebeul,  
dat zich sinds 1870 tot een industrieplaats ontwikkelde, werd pas in 1923 een stad, die in 1935 negen voormalige gemeenten verenigde. De stad Radebeul omvat de L
össnitz, die vanwege de
klimatologisch gunstige lokatie reeds sinds de middeleeuwen als wijn- en tuinbouwgebied bekend staar. Radebeul is met de ZO stadsrand van Dresden vergroeid. In deze stad werkte en stierf Karl May (woonhuis: 'Villa Shatterhand'). De vroegere landsheerlijkheid heet Honössnitz.

Huis Holl
össnitz
, Heimarmuseum
 
Het huis werd in 1650 door E. Eckhardt gebouwd. De bovenverdieping van het twee verdiepingen hoge gebouw met walmdak bestaat uit vakwerk; een achthoekige traptoren is voor de noordzijde geplaatst. De zaal op de bovenverdieping heeft mooie plafondschilderingen op linnen (Braziliaanse fantasievogels) van A. van den Eeekhout.

Bennosehl
össehen
 
Het kleine slot ontstond al rond 1600. Vele andere, deels verbouwde, wijnberghuizen zijn in deze streek, de Oberl
össnitz, bewaard gebleven.

Kerk
 
Op de plaats van de kapel werd in 1627, naast de burchtruïne, de huidige kerk gebouwd, die na een brand in 11007 grondig werd veranderd (een zaal me
t gaanderijen over twee verdiepingen). In de wesrroren is een fraai laat-romaans portaal van onbekende herkomst ingebouwd. De kerk bezit een laat-gotische kruisigingsgroep (1500).Het Elbe fietspad   
Voor mensen die wel van fietsen houden, maar niet van in steile heuvel kammen is het Elbe
fietspad ideaal. Langs de Elbe oevers ligt een mooi, veilig en vlak fietspad. De route voert langs historische plaatsen als Pirna, Dresden, Radebeul, Meissen en Torgau. Op de route komt de fietser volop natuur, wijngaarden, stadjes, terrassen en rivierstrandjes tegen.

ELBE FIETSROUTE, meest geliefde van Duitsland  
De tour langs de Elbe is door de ADFC, nationale fietsclub, uitgeroepen tot meest geliefde fietsroute van Duitsland! Logisch, want de route biedt een perfecte balans tussen natuur en cultuur. Zij voert grotendeels over fietspaden langs de oevers van de Elbe, zonder noemenswaardige hoogteverschillen.

Startpunr is het nationale park S
ächsische Schweiz in het Elbsandsteingebirge.
 
De grillige rotspartijen zijn spectaculair en bijzonder fotogeniek. Dit is genieten de natuur in optima forma. De route brengt de fietser stroomafwaarts langs Pima en Pillnitz. De cultutele klapper is de hoofdstad Dresden. De historische skyline van het "Florence aan de Elbe" staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ervaar de schoonheid van de Frauenkirche, het Zwinget paleis of de Semperoper. De kunstcollecties in de stad behoren tot de beste van Europa.

Na Dresden komt de fietser in het hart van de Saksische wijns
traat.
 
Aanraders in Radebeul: het Kar
l May museum (schrijver Winnetou boeken), de stoomtrein naar Slot Moritzburg of het wijngoed Schloss Wackerbarth.

Dan naar Meissen;
 
de wijn- en porseleinstad
, in Saksen werd het maken van porselein in Europa ontdekt. In de "Staatliche Potzellan-Manufaktur Meissen'' is alles te zien over het vervaardigen van het "witte goud". De oude kronkelende straatjes vol winkels, restaurants en gezellige terrasjes maken een verblijf in Meissen genoeglijk. De laatste Saksische stad op de route is Torgau, brandpunt van de Reformatie. In deze oude stad staan tuim 500 goed bewaard gebleven gebouwen.

Route lengte in SaksenRoute lengte in Saksen: 1100 km, totale lengte 860  
Routemarkering: logobordjes "Elberadweg"
Informatie openbaar vervoer:

Vetkehrsverbund Oberelbe Telefoon: +49(0) 1100/22 66 22 66
 www.vvo-online.de
V
VV Sächsische Schweiz mbH Telefoon: +49(0) 3501/78 10 lO

Detailkaarten:
 
Brochure "Radfreundliche Unterk
ünfte am Elberadweg" bikeline-Radtourenbuch Elberadweg Teil I, ISBN 3-85000-030-3, Radwanderarlas "Elberadweg"
Fietserservice: transfer van bagage mogelijk, ook voor individuele fietsers
Reisinformatie:
Tourismusverband S
ächsische Schweiz - Telefoon: +49(0) 3501/47 0l 47 - Tourismusverband Sächsisches Elbland - Telefoon: +49(0) 352l/76 35 -0
E-Mail:
sued@elberadweg.de  - www.elberadweg.de

Bereikbaar
 
* Luchthaven: Dresden 10 km
* Autobaan: A 4 afslag Dresden-Neustadt S Bahn: S 1 Dresden - Meissen, diverse haltes
* Trein: Dresden - Leipzig naar diverse stations
* Tram: lijn 4 Dresden - Weihböhla, diverse haltes

Culinaire tip
 
Schloss Wackerbarth mousserende wijn - gemaakt van uitsluitend eigen druiven op de manier van Champagne
Toerisme informatie

Tourist-Information Radebeul Meissner Strasse 152  - 01445 Radebeul
 - tourismuss@radebeul.de  -  www.radebeul.de


** Uw accommodatie in Radebeul kan goed via: Hotels/Booking/Appartementen/Radebeul
Aanbevolen worden:
Grand City Hotel Dresden Radebeul ligt op maar 6 km van het stadscentrum van Dresden en de beurs van Dresden, de Messe. Het biedt chique accommodatie, direct naast de mooie wijngaarden van de Elb-heuvels.
Hotel Villa Constantia This elegant, 3-star hotel is an Art Nouveau villa in the wine-growing town of Radebeul. It offers quiet rooms, free Wi-Fi, and easy access to Dresden city centre.
Pension 'Zu den Linden'  is het oudste pension van Radebeul en ligt op een idyllische locatie aan de voet van de wijngaarden tussen Dresden en Meißen.
Hotel - Pension Villa Marie Dating from 1895, this 3-star Art Nouveau villa is set amid Radebeul’s scenic vineyards, just 9 km from the Saxon capital of Dresden.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets