ANGERS, is de  hoofdstad van het departement  Maine-et-Loire, aan de Maine nabij haar monding in de Loire. Oorspronkelijk is Juliomagus de hoofdstad van de Andes of Andecavi. Werd in de Romeinse keizertijd een plaats van betekenis. Later werd het de hoofdstad van Anjou. Naar regio Pays de la Loire. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In de 15de eeuw kwam het aan de Franse kroon. Anjou,  de oude naam voor het gebied rondom Angers, was eens een machtig hertogdom, met bezittingen in Provence en Sicilië.

Musea
Het voormalige Hôpital St.-Jean herbergt oudheden en middeleeuwse kunst, het Musée Turpin de Crissé o.m. Griekse en Etruskische vazen en Chinese en Japanse kunstvoorwerpen, het Musée des Beaux-Arts, 10 rue du Musée, werk van Franse schilders en beeldhouwers.

Bezienswaardigheden
Bezienswaardig zijn  het 16de eeuwse, vlak bij de kathedraal gelegen, zgn. Maison d'Adam, een mooi vakwerkgebouw.
Vooral interessant is het in de 13de eeuw gebouwde oude slot van de Anjous. Dit ommuurde complex is opgetrokken uit ruwe leisteen, afgewisseld met lagen zandsteen en graniet, in de vorm van een onregelmatige vijfhoek. Heeft 17 brede ronde torens die 40 à 50 m hoog zijn. Je komt deze kolos van graniet en zwarte schist binnen over een ophaalbrug. Vanaf de tinnen heb je een mooi uitzicht over de stad.

Detail van Apocalypse, AngersIn het  Petit Château naast  de slotkapel op het middenplein is de serie wandtapijten ondergebracht die bekend staat als de Apocalypse d'Angers.
Deze serie wandtapijten is in de 14de eeuw geweven. Tijdens de Franse Revolutie is er veel van verwoest maar 103 meter van de 134 bleef gespaard, verdeeld over 70 enorme panelen. de felle rode, blauwe en gouden draden illustreren de dramatische en onwerkelijke scènes van de Apocalyps uit de Openbaringen van Johannes.In de slotgracht zijn bloemperken aangebracht.
Tegenover het kasteel aan de andere kant van de rivier staat het middeleeuwse Hôpital Saint-Jean,
een van de oudste nog bestaande ziekenhuisgebouwen. Hier hangt Le Chant du monde, een modern wandtapijt geïnspireerd op het Apocalypstapijt.

Voor de Apocalypse of St. Jean ga naar
Surcebook.history/apocalypse | Voor de kathedraal: Menufrance/angmain - Nog meer afbeeldingen vindt u bij Apocalypse+Angers=Google+zoeken

Cathédral Saint Maurice

De voorganger van de kathedraal van Angers was oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Maagd. In de 4de eeuw werd haar een schenking gedaan, een glazen houwertje dat bloed van de Heilige Maurice zou bevatten. Vervolgens kreeg de kerk een nieuwe naam: Notre-Dame-et-Saint-Maurice. Deze naam behield zij tot in de 12de eeuw. Het was toen een heel klein kerkje, 18 x 6 meter groot, dat in 1001 in vlammen opging.
Toen al had Angers als hoofdstad van het graafschap Anjou een bepaalde faam
en stonden er acht kerken binnen de stadsmuren. De graven van Anjou beschikten over voldoende invloed en over de middelen om binnen korte tijd een nieuwe kathedraal, groter dan de verwoeste, te kunnen laten verrijzen. Deze kerk werd in 1032 ook alweer door een brand verwoest. Restjes van de muren zijn nu nog naast het bisschoppelijk paleis te zien.
 
Hendrik II

Pas onder de Angevijnse vorsten van de 12de eeuw bloeide Angers weer op. Hendrik 11 was de initiator van het elegante Romaansgotische gebouw zoals dat tegenwoordig nog bestaat. Het met buikvormige spitsbooggewelven overdekte hallenschip is met 16,3 8 meter het breedste van alle Franse kathedralen. Opvallend is dat de façade slechts een enkel portaal bevat, waarvan de deurvleugels overigens uit de 17de eeuw stammen.
 
Bisschop Guilliaume de Beaumont

In de 13de eeuw werden onder de leiding van bisschop Guilliaume de Beaumont het koor en het dwarsschip in de stijl van die tijd gerestaureerd. Toen hij in 1240 stierf, werden zijn stoffelijke resten bijgezet in het midden van het juist voltooide koor. Negen jaar later vond ook bouwmeester Étienne d’zé hier zijn laatste rustplaats. Daarna werd er aan Saint-Maurice niet meer veel veranderd. In de 15de eeuw werden twee kapellen aangebouwd; in de 16de eeuw werd een deel van de façade gerestaureerd en voorzien van monumentale barokke beelden van onder meer de Heilige Maurice.Torenspitsen

De 70 en 74 meter hoge torenspitsen die boven op de Romaanse torens staan stammen uit de 19de eeuw en verlengen de sowieso al hoge façade op voor het oog overdreven wijze. Tussen de beide torens verheft zich nog een derde, overdekt door een koepel, in de stijl van de renaissance. Deze koepel werd in 1535 door Jean I'Espine gebouwd.
 
Majestueuze façade

Deze façade bereikt men via een grote trap. Vervolgens loopt men door het mooie sculpturenportaal, met Christus in het timpaan omgeven door de symbolen van de evangelisten.


Office de Tourisme:

 
7, place Kennedy  -  B.P. 15157  -  49051   ANGERS Cedex 02  -  Tel: 33 (0) 2 41 23 50 36   -  Fax: 33 (0) 2 41 23 50 39  -  Internet: http://www.angers-tourisme.com   0  E-mail: accueil@angers-tourisme.com

Departement Maine-et-Loire    Naar overzicht regio Pays-de-la-Loire
Met als hoofdstad Angers. Het gebied stemt grotendeels overeen met de vroegere provincie Anjou. Het dal van de Loire, Val d'Anjou, het westelijk deel van de Val de Loire vormt de kern van het departement. Ook de rivier de Maine, met de  zijrivieren Sarthe, met de Loir en Mayenne stromen door vruchtbare vlakten.

Kasteel van SaumurSaumur 
Ligt in het departement Maine-et-Loire, aan de Loire.
Musée du Cheval en Musée d'Arts décoratifs met keramiek, tapijten en meubels, zijn beide gevestigd in het kasteel van de hertogen van Anjou. Er is een botanische tuin.
De Romaanse kerk Notre-Dame-de-Nantilly  bezit in het interieur fraaie wandtapijten.  Zo ook de Romaanse kerk St-Pierre. Bezienswaardig zijn ook het kasteel van Saumur, in zijn huidige staat daterend uit de 14de eeuw, versterkt in de 16de eeuw; voorts de gebouwen van de cavalerieschool, 18de eeuw, nu Musée de la Cavalerie.
Saumur, gedurende lang tijd twistappel tussen de hertogen van Anjou en Blois, maakte vanaf 1206 deel uit van de bezittingen van Filips August.

Het werd een van de centra van het protestantisme.
In 1599 werd er een gereformeerde academie geopend, die in het bijzonder bekendheid kreeg door de leer van de veronderstelling van de algemeenheid van Gods genade, afhankelijk van het geloof,  van de Franse godgeleerde Moise Amyrault, 1596–1664.

Office de Tuorisme
Place de la Bilange  -  B.P. 241  -  49418   SAUMUR Cedex  -  Tel: 33 (0) 2 41 40 20 60   -  Fax: 33 (0) 2 41 40 20 69  -  Internet: http://www.saumur-tourisme.com   -  E-mail: infos@ot-saumur.fr

Anjou
Anjou
, landsstreek en voormalig graafschap en hertogdom van Frankrijk met als hoofdstad Angers, omvattend het tegenwoordige dep. Maine-et-Loire en delen van de dep. Indre-et-Loire, Mayenne en Sarthe. Anjou wordt doorsneden door de brede vallei van de Loire en haar zijrivieren. Er is omvangrijke wijnbouw, o.a. de beroemde mousserende wijnen van Vouvray en Saumur.
Anjou dankt zijn naam en zijn ontstaan aan de Andes of Andi, Lat.:
Andecavi,
een Keltische stam die in 57–56 v.C. door de Romeinen werd onderworpen. Hun gebied werd de Gallo-Romeinse,  Civitas Andecavorum, met als hoofdplaats Juliomagus, later Andecava, thans Angers, die zeker vóór 372 de zetel van een bisdom werd. Onder de Merovingen en de Karolingen vormde het gebied de pagus Andecavus. 

Specialiteiten

De Loire van de Anjou is een bron van plezier voor amateurfotografen, hengelaars en gastronomen. In de pittoreske restaurants aan de Loire-oevers vindt men het plezier van alle drie. Men smult hier van snoekbaars met "beurre blanc" en van gebakken Loire-vis en van paling, vers uit de rivier gevist.
 
En wat moeten we nu zeggen over de wijngaarden?

Vanwege de vele verschillende grondsoorten en wijnstokvariëteiten zijn er talrijke wijnsoorten ontstaan waardoor de Anjou de grootste wijngaard van de Val de Loire is geworden. Vrijwel 29 appellations (herkomstbenamingen).
 
Volle en zachte Lavon, Savennières van de Loire-oevers, rode Anjou.

Nog een plaatsje over voor iets lekkers? Voordat u verder reist moet u beslist nog even enkele plaatselijke lekkernijen proeven: de quernon d'ardoise, een heerlijke bonbon van blauwe chocolade gevuld met noga en de in de hele wereld bekende Cointreau, een subtiele alcoholische drank met sinaasappelextracten.

** Voor uw accommodatiezijn er 15 hotels in Angers online boekbaar en 14 in Saumur. Op basis van beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels per thema (3) aangegeven! Laagste prijsgarantie
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via
Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 hotels online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets