AURILLAC, met de Notre-Dame-aux-Neiges. Is de hoofdstad van het departement Cantal, ligt aan de Jordanne. Rondom de oude binnenstad aan de oevers van de Jordanne is een uitgestrekte, moderne stad verrezen. De oude stad groeide om een in de 9de eeuw door Saint-Géraud, een graaf uit de Auvergne, gestichte abdij. Naar regio Auvergne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Tot de leerlingen van dit klooster behoorde Gerbert van Aurillac, die in 999, de eerste Franse paus werd onder de naam Sylvester 11, de paus van het jaar 1000. Zijn standbeeld staat op de Place Gerbert, bij de Pont Rouge.

Saint-Géraud
, 15de-17de eeuw,  

werd gebouwd op de plaats van de vroegere abdijkerk en bewaart nog romaanse resten, o.a. een rij bogen die in de muur van het dwarsschip is blootgelegd, sculptuurfragmenten die men in de kapel links van het koor heeft ondergebracht en, bij de ingang, twee fraaie kapitelen, die tot wijwatervaten zijn omgevormd. Van de abdij is alleen de oude hotellerie over, met romaanse bogen en kapitelen.

Chapell d'Aurinques in AurillacChapelle d'Aurinques
De kapel herinnert aan de 16de-eeuwse godsdiensttwisten: zij werd gebouwd na een katholieke overwinning op de hugenoten, die men aan de tussenkomst van de heilige Maria toeschreef. De kapel werd aan het einde van de 16de eeuw gebouwd in een toren van de stadsmuur en in de 19de eeuw uitgebreid.

Notre-Dame-aux-Neiges. Zie
Afbeeldingen van notre dame aux neiges aurillac
De vroegere kapel van een franciscanenklooster, dateert uit de 14de eeuwen werd in de 17de eeuw gerestaureerd. Zij bezit een - zeer vereerde - zwarte madonna uit de 17de eeuw. De gotische sacristie was vroeger de kapittelzaal van het klooster. Vandaar komt men in een sierlijke 15de-eeuwse kapel.

Musea

Het Maison des Volcans,

ondergebracht in, een vleugel van het Cháteau Saint-Etienne, is een museum gewijd aan de bestudering van vulka­nische verschijnselen, waarin de be­zoeker d.m.v. kaarten, foto's, microscopen en films een inzicht wordt geboden.

Het Musée J.B. Rames,
op de 2de verdieping van het Bátiment de I'Horloge,  heeft verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, archeologie en folklore, o.a. de reconstructie van een interieur uit de Cantal.
 
Het Musée Hippolyte-de-Parieu,

op de 3de verdieping van het Bátiment de I'Horloge, bevat, behalve werk van lokale schilders, schilderijen uit de Italiaanse en Hollandse scholen, beelden en schilderijen van Franse meesters, en een afdeling moderne kunst.
 
Het Musée du Vieil Aurillac,
in het Maison consulaire, een gerestaureerd renaissancegebouw, is gewijd aan de geschiedenis van de stad.

Andere bezienswaardigheden

De stad heeft een aantal zeer fraaie, oude huizen, sommige met binnenhof en monumentale trap. In de Rue de Noailles, op nr. 5, een mooi voorplein in renaissancestijl.

Office de Tourisme:
 
Place du Square , tél. 04.71.48.46.58, télécopie : 04.71.48.99.39,  -  Ouvert de Pâques à fin juin et septembre  Ville fleurie 2 fleurs.  Email : courrier@iaurillac.com,  Internet: www.iaurillac.com
 


 

Departement Cantal  heeft als hoofdplaats Aurillac.
Het gebied valt grotendeels samen met het Cantalmassief; de hooggelegen, boomloze basaltplateaus en de diep ingesneden rivierdalen eromheen maken het gebied weinig toegankelijk. De voornaamste economische activiteit is veeteelt, Cantalkaas.

De interessantste steden zijn:

Aurillac, Mauriac, Saint-Flour, Salers en Tournemire.
Een wintersport gebied is: Le Lioran met 25 km skipistes.
Internet: www.lioran.com
Cantal is ook bekend om Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne,
in het hart van de Auvergne.  Van noord naar zuid is het 120 km groot en het omvat 153 gemeenten in de regio's Cantal  en Puy de Dôme.  Internet:  www.vulcania.com

Toeristische route in Cantal  

LANOBRE:
- Het kasteel van Val - Het museum van de radio en de grammofoon - Uitkijkposten met vergezichten (Bort-les-Orgues / Artense)
RIOM-ès-MONTAGNES:
- Het huis van de gentiaan (Maison de la Gentiane) - Het gebied van Avèze
SAINT-FLOUR:
- De middeleeuwse stad - Het museum Alfred Douet (het handelshuis) (Maison Consulaire)
- Het museum van Haute-Auvergne
GARABIT:
- De viaduct van Garabit (gebouwd door Eiffel in 1884) - De bergengte van Truyère - Het kasteel van Alleuze
CHAUDES-AIGUES:
- De geothermie (warmwaterbronnen) - Een bezoek aan de stad (geothermische plek) - Een kuuroord
PLOMB DU CANTAL:
- Het hoogste punt van het Massief van Cantal (1855 m) - Een orientatietabel - De liftcabine van de Le Lioran
MURAT:
- Het huis van de fauna (Maison de la Faune) (franse fauna en insekten van de hele wereld) - Een middeleeuwse stad - De Romaanse kerk van Bredons
LE PUY MARY:
- Eén van de mooiste uitzichten van Frankrijk - Een aangelegde toegangsweg - Een orientatietabel
MONTSALVY:
- Een versterkt dorp - De Romaanse kerk - Een oriëntatietabel aan de Puy de l’Arbre
AURILLAC:
- Het museum van de wetenschappen (vulkanisme, geologie en ecologie van Cantal) - Het museum van de kunst en de archeologie - De stuwdam van Saint-Etienne-Cantalès
SALERS:
- Een bezoek aan de stad (één van de mooiste van Frankrijk) - De gotische kerk (grafmonument in gekleurde steen) - Het huis van Baillage (XVIde eeuw)
MAURIAC:
- De basiliek Notre-Dame-des-Miracles (XIde en XIIde eeuw) - Het museum van de toegepaste kunst - Het klooster Saint-Pierre (IXde - XIde eeuw)
Bron: de site van de Auvergne

Comité Départemental du Tourisme

11, rue Paul Doumer  -  BP 08  -  15018 Aurillac -   Ambassadeurs.com:  www.cybercantal.org   
Informatie
Van Cantal Auvergne zijn de volgende brochures verkrijgbaar: Le Guide découverte; Carte touristique, is onmisbaar; La pêche dans le Cantal; Le guide activités nature; Joyeuses Pâques dans le Cantal; Le guide de l'hébergements; Le Guide Vacances; Les week-ends passions en Voyages Groupes.

Saint-Flour    

Ligt in het departement Cantal op bijna 900 m hoogte. Is een middeleeuws stadje, fraai gelegen op een geïsoleerde rots die ca. 100 m boven het omringende basaltplateau uitsteekt.
Musée de la Haute-Auvergne bevat religieuze kunst, folklore en archeologie. Gotische kathedraal , gebouwd op de plaats van een Romaans kerkgebouw, met in het interieur een groot houten crucifix en een pietà, beide uit de 15de eeuw, en de relieken van de patroonheilige.

Organisme local de Tourisme

Autorisé par arrêté préfectoral n°AU 015-97-0001, Cours Spy des Ternes, B.P.93 , tél. 04.71.60.22.50 (2 lignes groupées), télécopie : 04.71.60.05.14, - Ouvert toute l'année  -  Station Touristique classée.
Email : off.tourisme@wanadoo.fr,  Internet: http://www.saint-flour.com


Mauriac 

Ligt in departement Cantal.
Mauriac, een belangrijk handelscentrum voor landbouwproducten en handschoenen, ligt op een basaltplateau. De uit zwarte lavasteen opgetrokken huizen zijn gegroepeerd rondom de basiliek

Notre-Dame-des­Miracles,
het belangrijkste romaanse bouwwerk van Haute-Auvergne. Het gebouw is grotendeels 12de-eeuws, maar het westportaal en.de vier traveeën zijn niet vroeger dan begin 13de eeuw. De klokkentoren is in de 14de eeuw herbouwd. Het hoofdportaal is versierd met fraai beeldhouwwerk. Op het timpaan is de hemelvaart van Christus afgebeeld, op de booglijsten staan de tekens van de dierenriem. In het sobere interieur een romaanse doopvont en twee retabels, 17de en 18de eeuw, in de noorder-, resp. zuidertranseptarm.

Office de Tourisme
1 rue Chappe d'Auteroche , tél. 04.71.67.30.26, télécopie : 04.71.68.25.08, Ouvert toute l'année.  -  Président : M. jacques DELPRAT  -  Station Verte de Vacances.
Internet : http://assoc.wanadoo.fr/mauriac


** Uw accommodatiein Aurillac kunt U goed boeken via City.Aurillac. 
Er zijn 10 (13) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in per thema, 4, ingedeeld. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
** Hotels in departement Region.Cantal met als steden:
Saint-Flour  -  Salers  e.a..
** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 accommodaties online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets