AUTUN, ligt in het departement Saône-et-Loire. Deze stad was in de Romeinse tijd de hoofdstad van Bourgondië. Overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn onder andere de resten van twee Romeinse poorten, een toren en een groot amfitheater. Bezoek zeker de 12e eeuwse kathedraal van St.Lazarus. Naar regio Bourgondië. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Geboorte van Christus, Meester van Moulins, AutunMusée Rolin:
bevat Gallo-Romeinse vondsten, belangrijk middeleeuws beeldhouwwerk, o.m. van Gislebertus, en 12de-eeuwse beelden van een monnik Martin, afkomstig van de graftombe van de heilige Lazarus. Beroemd is ook een 15de-eeuws Bourgondisch beeld, de Vierge d'Autun. De beeldhouwer Gislebertus  vervaardigde de lange, slangachtige Eva, een groot naakt. Van de schilderijen valt op een Geboorte van Christus van de hand van de Meester van Moulins, zie afb..

Musée Lapidaire

Is gehuisvest in de voormalige St.-Nicolaaskapel, herbergt Romeinse en middeleeuwse architectuurfragmenten. In de bibliotheek van het stadhuis bevinden zich waardevolle handschriften en incunabelen.

Kathedraal St-Lazare Zie:
Afbeeldingen van cathédrale st lazare d'autun
Wie in Autun naar de sporen van het Romaanse verleden zoekt, wordt rijkelijk beloond: de hele stad lijkt op een museum en geldt niet voor niets als een van de belangrijkste centra van Romaanse kunst in Bourgondië. Kort voordat Caesar de Galliërs op de nabij gelegen Mont Beuvray versloeg, werd de stad gesticht, en weldra groeide zij tot een grote Romeinse vestigingsplaats uit met tempels, aquaducten en machtige verdedigingstorens.
Omstreeks het jaar 1000, op het hoogtepunt van de Romaanse kunst,
was Autun niet alleen onderhevig aan de beïnvloeding van Cluny, dat in het christendom een overheersende rol speelde, maar ook gingen in omgekeerde richting van hier impulsen uit, waarvan de nawerking in de Bourgondische kunst te bespeuren is. Zo namen de cluniacenzer bouwmeesters de beroemde stadspoort, de Porte dArroux, tot voorbeeld voor hun eigen scheppingen. Een epitaaf, grafsteen, uit de tweede eeuw na Chr., het oudste christelijke document van Gallië, bewijst onder meer de ideologische betekenis van Autun in vroegchristelijke tijden.

Heilige Lazarus

Het heet dat in de 11de eeuw het gebeente van de Heilige Lazarus, die met de Heilige Maria de Middellandse Zee overgestoken en in Marseille gestorven was, door de legendarische Girard de Roussillon naar Autun was gebracht. Van hun oorspronkelijke verblijfplaats, de Saint-Nazairekerk, is tegenwoordig niets meer terug te vinden. Dit kan de voorloopster van de Saint-Lazarekathedraal geweest zijn, die speciaal ter ere van de relikwieën tussen 1120 en 1140 was verrezen. Met haar grondplan en uiterlijke afmetingen die nog nadrukkelijk op de klassieke oudheid leunen, vormt de binnenruimte een schitterend voorbeeld van Romaanse sacrale, gewijde, bouwkunst, met een eigenaardige kracht en een bijna gotisch te noemen verticale beweging. Het is in wezen het werk van meester Gislebertus, die vooral door de schepping van het  timpaan onsterfelijk werd.

Bedevaartskerk:
is een driebeukige, met een tongewelf gedekte kerk. De klokkentoren en de zijkapellen zijn gotisch. De kerk bevat zowel uit- als inwendig belangrijk beeldhouwwerk.  Belangrijk zijn ook de kapitelen, zowel in de kathedraal als in de Salle Capitulaire.

De Saint-Lazarekathedraal

was van begin af aan een bedevaartskerk, en wel een met een bijzondere betekenis. De pelgrims die hier bijeenkwamen, waren niet de van het geloof vervulde reizigers op weg naar Santiago, maar  de door de maatschappij verstoten leprozen, die op de wonderlijke genezing door hun schutspatroon, de Heilige Lazarus, hoopten.

In de leprozerieën van de voorsteden samengedreven,
door ruiters met speren op afstand en tegelijkertijd bijeengehouden, werd de schare ellendigen naar de voor haar bestemde voorhal gedreven, waarboven het timpaan van Gislebertus zich verheft. En wat zij daar zagen was geen genadevoltrekking, geen belofte van troost en evenmin een verkondiging van de Blijde Boodschap, waarop ze volgens de kerkelijke wetten toch al geen recht hadden. Het was de aanschouwing van de verschrikkingen en de vervloeking van de jongste Dag, een weerspiegeling van hun eigen leven; hopeloos zowel op aarde als in de eeuwigheid.

Unieke timpaan
Dat dit behouden bleef, is  te danken aan de wansmaak van de 18de eeuw. Uit onbehagen over de al te duidelijke beeldentaal met haar drastische voorstelling van de verschrikkingen, werd het resoluut in het gips gezet en volgens de toen heersende smaak bewerkt. Zodoende bleef het per ongeluk bewaard voor de vernietigende kracht van de Franse Revolutie.
Zelfs de afgehouwen Christuskop
werd op wonderbaarlijke wijze teruggevonden en kon na de opgraving op zijn oude plaats worden teruggezet. Dit timpaan, in zijn gehele opzet overeenkomsten vertonend met dat in Vézelay, bezit niets dat aan verlossing doet denken; het is niet lieflijk, maar veeleer een ,aangrijpend en indringend document van afgrijzen.
Bron: Kathedralen, .. Michon, Zie Fr. info

Office de Tourisme

2 Avenue Charles de Gaulle , tél. 03.85.86.80.38, télécopie : 03.85.86.80.49. De 9h à 19h en pleine saison - Hors saison de 9h à 12h et de 14h à 18h  -  Email : tourisme@autun.com  -  Internet:  www.autun.com

** Uw accommodatie
in Autun kunt U goed boeken via CityAutun.  Er zijn 2 (16) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 accommodaties online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets