REGIO BOURGONDIË. Houdt u van de gezelligheid van grote steden of meer van de rust van kleine dorpen? Bent u een liefhebber van oude gebouwen of juist van hedendaagse kunst? Verblijft u liever in een rustige omgeving of beleeft u liever een actievere of gastronomische vakantie? Zoek uw bestemming niet langer, want de Bourgogne ligt op slechts een steenworp afstand per trein of met de auto. Als u terugkomt van vakantie, blijf dan van alles op de hoogte via onze website www.bourgondie-toerisme.com . Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Comité Regional  Dep. Côte-d'Or Dep. Nièvre
Dep. Saône-et-Loire Dep. Yonne Kaartje departementen
Steden
Arnay-le-Duc Autun Auxerre
Avallon Beaune Chablis
Charité-sur-Loire Chalon-sur-Saône, Clamecy
Chatillon-sur-Seine Cluny, Abbaye de en Cluniacenzer bouwstijl Dijon
Fontenay, Abbaye de Mâcon met dichter Lamartine Nevers
Pontigny, Abbaye de Saulieu Semur-en Auxois
Sens Taizé Tournus
Vezelay
Diversen
Morvan Villes Sanctuarés Zeven routes door Bourgondië
Een vakantie of een omweg waard! Bourgondiche wijnen Koken als kunst
Watervakantie Oude tradities  
    

** Uw accommodatie in de regio Bourgondië kunt U goed boeken via Region.Bourgogne.  Er zijn 241  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Bourgondië : Beaune  -  Dijon  -  Chalon-sur-Saône
Hotels op / nabij luchthaven:
CHARNAY (QNX)  -  
FOURCHAMBAULT (NVS) (Voor meer luchthavens, 5 en steden, 12 zie "Booking.Region.Bourgondië")

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

 

Kaart van De BourgogneHoudt u van de gezelligheid van grote steden of meer van de rust van kleine dorpen? Bent u een liefhebber van oude gebouwen of juist van hedendaagse kunst? Verblijft u liever in een rustige omgeving of beleeft u liever een actievere of gastronomische vakantie? Zoek uw bestemming niet langer, want de Bourgogne ligt op slechts een steenworp afstand per trein of met de auto.

Kleurrijk verleden
 
Zelfs de legendarische Franse held Vercingetorix kon uiteindelijk de kolonisatiedrang van Caesar niet keren. Via Rhône en Saóne zochten de Romeinen hun weg stroomopwaarts, vanuit hun Franse provincie (nu de Provence) naar onder meer Autun, op dat moment Gallië's tweede stad. Zij namen hun cultuur mee en zo pronkt Autun tot op dit moment met de overblijfselen van een Romeins theater en de tempel van Janus.

In het museum van Sens
 
prijkt een boeiende collectie van Gallo-Romeinse sculptuur. Ook recente opgravingen geven aan dat Bourgondië van Romeins belang was. Bij Malain (20 km westelijk van Dijon) werd Mediolanum weer aan de aarde onttrokken. Eigenlijk heeft het Romeinse leven overal zijn sporen nagelaten.
In de 5e eeuw liet een al weer verzwakt Romeins bestuur toe dat een zwervende stam zich bij Genève vestigde. Deze pioniers hadden een lange, noordelijke reis achter de rug (Bornholm, nu Denemarken) en verlegden de grenzen van hun nieuwe koninkrijk al vlot tot het huidige Bourgondië was ingelijfd.
Deze 'Burgundarhomers', de naamgevers van de streek, pasten zich moeiteloos aan. Romeinse reglementen en het christelijke geloof waren hen snel eigen.

Terug naar de monniken
 
In 1098 werd de kloosterorde van Cîteaux (van de cisterciënzers) gesticht. In feite werd hiermee aangegeven dat niet iedere geestelijke gediend was van de pracht en praal waarmee de monniken van Cluny's orde zich omringden. De Cluniazenser hadden misschien nog wel de regel van Benedictus in hun achterhoofd (gehoorzaamheid, handenarbeid en kuisheid), met hun handen maakten ze die niet meer waar. Boeren op verpachte landerijen verstrekten de agrarische producten en de geschenken stroom werd alsmaar groter.
 
Daarom zette Bernardus van Clairvaux een internationale keten van nieuwe kloosters op gang:,
 
samenlevingen die, teruggetrokken in wouden en , moerassen, het woeste land in cultuur brachten en de oorspronkelijke regel weer zo goed mogelijk trachtten na te leven. Zo werden de cisterciënzers capabele ambachtslieden die hun hand niet omdraaiden voor wijnbouw of mijnbouw, en als specialisten in de veeteelt, landontginning en architectuur golden. Toch werd ook deze armoe predikende orde zeer rijk en hield al snel bossen, molens en mijnen in eigendom, van Rusland tot Ierland. Het leek wel of Bourgondië alleen welstand en rijkdom uit kon dragen.

De gouden Eeuw van Bourgondië'
 
In de 14e en de 15e eeuw konden de hertogen van Bourgondië terecht neerkijken op de geringere macht van de Franse koningen. Philippe le Bon (Philips de Goede) ging zelfs een alliantie aan met de Engelsen. Een gedreven politiek vol oorlogen. kolo­nisaties en landopleverende huwelijken vanuit hofstad Dijon zorgde voor een uitdijend, zelfstandig rijk tussen de Fransen en de Duitsers. Rijk ook, Dijons gevels bulkten van het beeldhouwwerk. Bijna al het grondgebied van de huidige Benelux viel onder het bestuur van de hertogen die door hun florerende rijk de afgunst van de Fransen opwekten.

Tijdens de slag om Lotharingen
 
werd de soevereiniteit van Bourgondië gebroken. onder meer door hertog Karel de Stoute te vellen. De Bourgondische vlag moest gestreken. De Franse kon in Dijon wapperen. Het rijk' was dan verleden tijd. de machtige families van het hertogdom wisten toch succesvol stand te houden. Net, als het voormalige hof bleven zij werk afnemen bij Nederlandse. Vlaamse en Italiaanse kunstenaars. De militaire macht mocht dan weggevallen zijn. De culturele kracht zou nog lang bloeien. De gloedvolle inrichting van Cormatins kasteel en de klassieke vleugels van Commarin vormen sprekende bewijzen. En Dijon bleef een voornaam artistiek centrum binnen Europa.Kastelen, forten en statige panden
 
In feodale tijden was een beschermd huis een groot goed. De Bourgondische heren lieten daarom ook stoere, weerbare burchten opmetselen. U vindt ze verspreid door geheel Bourgondië terug. Ze zijn vaak verbouwd want de noodzaak kantelen en pijlspleten, kanonnenluiken en torens te handhaven, verdween in de loop der tijden zodat de ramen werden verbreed, de defensieve complexen met renaissancekunst werden versierd en statige kastelen in een sfeer van luxueuze weelde op gingen.

De vlaggen en wapenschilden bleven, ook in Dijon,
 
waar het Palais des Ducs het comfort van de grote hertogen diende. En het kasteel Rochepot is net zo kleurig gedekt als het hospitaal van Beaune en vormt een sprookjesachtig contrast met het veel strengere kasteel van Ancy-le-Franc, één van de belangrijkste Franse renaissancecomplexen. Edele huizen, bijna altijd met een intrigerend verleden.

Hier genieten de kastelen van Bourgondië minder faam
 
dan haar Romaanse kerken en haar kunsteden, toch vormen ze een rijk en erg gevarieerd patrimonium. Zij gelden als een trouwe weerspiegeling van terzelfder tijd de afstandelijke én sterke contacten die deze provincie onderhield met de Koninklijke macht van het" Ancien Régime ". Ze zijn echter ook de uitdrukking van het edele en adellijke, hoewel nochtans hoofdzakelijk landelijke, Bourgondië.

De geest van beroemde persoonlijkheden
 
zoals Vauban en Madame de Sévigné, Lamartine en Colette - zweeft er nog rond, van Bazoches tot Cormatin. Maar de kastelen van Bourgondië met hun uitgestrekte domeinen wenken ook voor een bezoek aan hun prachtige tuinen en voor een kennismaking met het eenvoudige werk van de landschapstuinders, die de landbouwers in de vier windstreken van Bourgondië door de eeuwen heen waren.

Informatie
: de brochures De wijnroute van Bourgondië (Nl.) en Le Tour de Bourgogne à vélo (Nl.) www.bourgogne-tourisme.com

** In geheel Frankrijk kunt U goed uw accommodatie boeken via Booking.Country.France
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?