VEZELAY, ligt in het departement Yonne, op een ca. 300 m hoge heuvel boven de Cure, een zijrivier van de Yonne. In de straten ziet u boekwinkels, antiquairs en kunstgaleries.
Naar overzicht regio Bourgondië.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Basiliek Sainte-Madeleine. Zie:  Afbeeldingen van basilique sainte madeleine vezelay
Vézelay is vooral beroemd om de  abdijkerk. Deze vormt een hoogtepunt in de Franse Romaanse bouwkunde. Staat op een rots in een diepe vallei. Om er te komen kan men het beste de steile hoofdstraat oplopen.
Girard de Rousillon
Stichtte  rond het midden van de 9de eeuw,  een nonnenklooster dat direct onder de bescherming van de Heilige Stoel geplaatst werd. Toen de Noormannen binnenvielen, bleef het intussen door monniken overgenomen klooster echter niet voor verwoesting gespaard.

De monniken vluchtten naar een nabijgelegen heuvel 

die de naam Vézelay droeg. Ze stichtten daar een nieuwe abdij. Doordat in de 11de eeuw de relieken van de Heilige Maria Magdalena naar Vézelay gebracht werden, maakte het klooster een periode van grote bloei door en werd het een van de belangrijkste tussenstations op de bedevaartroute naar Santiago. De rijke giften maakten het al gauw mogelijk om een bij de relieken passende basiliek te laten verrijzen; haar voltooiing vond plaats in de 12de eeuw.
Ramp in 1120  
In juli 1120 ging de nieuwbouw in vlammen op en werden meer dan duizend pelgrims onder zijn brandende puinhopen begraven. In 1140 was het schip weder opgebouwd en in 1215 werd het intussen in gotische stijl vormgegeven koor gewijd. Ook de kathedraal van Vézelay had in de volgende eeuwen onder de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie te lijden en moest verwoestingen en plunderingen ondergaan. Dat zij echter ooit een van de grootste kunstwerken in de Romaanse sacrale stijl geweest moet zijn, laat zich ook nu nog in het kerkschip vaststellen.  

Afmetingen 

Het kolossale inwendige is met zijn hoogte van 18 meter en zijn lengte van 62 meter een meesterwerk van de Romaanse architectuur. Het tongewelf is met zijn enorme breedte en hoogte in die stroming iets unieks. Omdat men moest vrezen dat de muren mettertijd naar buiten zouden wijken, werden in de vroege 13de eeuw steunberen aan de buitenkant aangebracht die de enorme druk van de gewelven moesten verwerken.
Viollet-le-Duc
De basiliek is midden 19de eeuw door Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc gerestaureerd. De gebeeldhouwde kapitelen in het Romaanse schip met zijn geblokte gordelbogen en graatgewelven zijn van grote betekenis. Het timpaan boven het centrale portaal is het  mooiste voortbrengselen van de Romaanse beeldhouwkunst. De voorgevel van nu stamt uit de 19de eeuw. Onder het koor is een in oorsprong Karolingische crypte, waar de relikwieën van Maria Magdalena worden bewaard. Aansluitend aan de kerk zijn er een kapittelzaal en een deel van de kloostergang.

Saint-Père-sous-Vézelay
 

Aan de voet van de heuvel van Vézelay ligt het dorpje Saint-Père-sous-Vézelay, met de fraaie gotische kerk Notre-Dame uit de 13de–15de eeuw. Er is een regionaal archeologisch museum met  vondsten uit de nabijgelegen zgn. Fontaines-Salées, resten van Gallo-Romeinse thermen rond een heiligdom.
Bron: Kathedralen, .. Michon, Zie Fr. info

Office de Tourisme:

Rue Saint-Pierre  -  89450 VEZELAY  -  Tel. : 03.86.33.23.69  -  Fax : 03.86.33.34.00  -  E-mail: vezelay.otsi@ipoint.fr  -  Internet: http://www.vezelaytourisme.com/

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets