PONTIGNY, ligt in het departement Yonne, aan de Serein. De plaats is bekend door de in de 12de eeuw gestichte cisterciënzerabdij, de tweede stichting vanuit Cîteaux. De abdijkerk, een kruisvormige basilica, is een belangrijk voorbeeld van de cisterciënzer bouwstijl. In 1954 werd Pontigny  zetel van de Mission de France.
Naar overzicht
regio Bourgondië.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    


Cisterciënzer bouwstijl
Deze bouwstijl komt van de orde van Cîteaux die  door de invloed van St.-Bernardus, abt van Clairvaux, overal in haar kloosters deze stijl invoerde. Het was een  reactie op de weelderige cluniacenzer bouwstijl. Haar beginselen waren soberheid en armoede en daardoor kwam de orde tot zeer eenvoudige maar tevens uiterst harmonische bouwvormen.

De kerken kregen gesloten koren,
geflankeerd door naar de transeptarmen en  geopende rechthoekige kapellen. De westtorens ontbraken altijd, terwijl de sculptuur aan portalen en kapitelen vaak geheel achterwege bleef. Bij voorkeur werden pilaren en geen zuilen benut. In de plaats van gebrandschilderde ramen kwam blank glas met een abstracte versiering van de loodlijnen.
De cisterciënzer bouwstijl,
met zijn toepassing van het kruisribgewelf, verspreidde zich over geheel Europa. Daardoor ontstond de vroege gotiek en beïnvloedde in de  bouwstijl van de bedelorden.

Abdij Pontiniacum

Een enorm schip lijkt midden op de akkers te zijn gestrand. De beste manier om het gebouw te benaderen is een wandeling eromheen, op een afstand. Het mooiste zicht is dat op de koorsluiting, vanuit de richting van Ligny-1e-Chatel via La Tuileries. Daarna voert de laan tot aan het portaal van deze abdijkerk, die nu nog de enige in zijn soort is. Want deze kerk is de enige die nog over is van Cîteaux en haar vier dochters.
Interieur
Het interieur is nog veel mooier, en hoger en witter! De kerk is 119 m lang en 20 m breed. De zijbeuken hebben kruisgewelven. Bij de bouw was men hiermee begonnen, om tegenwicht te bieden voor het middenschip. Het kruisribgewelf werd op dat moment nog niet frequent toegepast door de cisterciënzers, maar daar kwam snel verandering in toen ze doorkregen dat het veel economischer was qua stenen en qua gewicht dan het gangbare Romaanse gewelf. De keuze voor een gotisch schip werd ergens tijdens de bouw gemaakt. Archeologen  geven alle bewijzen voor zo'n keerpunt in de aanpak.

Toen de orde van Cîteaux later vol geestdrift kathedralen

ging bouwen, braken de monniken van Pontigny de rechte koorsluiting van hun kerk af en zetten er een weergaloos gotisch koor voor in de plaats, met elf straalkapellen en een hoge geribde apsis die sierlijk rust op een krans van monolithische zuilen.
Het schip wordt in tweeën gedeeld door de koorbanken,
die van het eind van de zeventiende eeuw (1676) dateren. Daarvoor stonden er andere, vlak bij de kruising: de beste opstelling voor mooi psalmengezang. De beste plek ook om de dienst bij te wonen. De lekenbroeders achter in de kerk mochten alleen de oren spitsen, zien konden ze niets!

In de noordelijke zijbeuk  

is rechts de deur van de overledenen, links de graftombe van de prinsen van Aragón, het koninklijk pantheon. Links zien we ook de hekken van het sanctuarium, plaats waar de gewijde voorwerpen en relikwieën van de kerk worden bewaard.
Niet rijk
Pontigny werd geen uitgebreid moederhuis. Ze liet het aan Clairvaux en Morimond om een recordaantal dochterabdijen te vestigen. Pontigny was wel rijk, maar haalde nooit het inkomstenniveau van de grootste abdijen. In 1765 sloeg de koninklijke commissie van ordengeestelijken haar aan voor vijfentwintig monniken en zevenentwintigduizend pond netto aan inkomsten op jaarbasis, dat was drie keer minder dan Clairvaux, voor twee keer zo weinig monniken.

Hoge gasten
Misschien werd Pontigny wel rijk aan zijn vriendschappen. In de Middeleeuwen waren dat Engelsen. Het was een hele eer dat ze
Thomas Becket

huisvestten van 1164 tot 1166, de Engelse prelaat die verbannen was wegens zijn verzet tegen koning Hendrik II. Maar eenmaal terug in zijn diocees, werd hij kort daarop het slachtoffer van de 'moord in de kathedraal'. Een andere verbannen aartsbisschop van Canterbury,
Stephen Langton
,  

volgde Becket op in Pontigny en verbleef er van 1208 tot 1213. En nog weer een andere aartsbisschop van Canterbury, de later heilig verklaarde
Edmond
,
was onderweg naar Rome om daar gerechtigheid te zoeken en bleef logeren in het klooster, en stierf er in 1240. Zijn praalgraf blokkeert het sanctuarium van de kerk, maar getuigt wel van het belang van de bedevaart die deze heilige eeuwenlang te beurt viel ieder jaar met Pinksteren. De vereniging van vrienden van Pontigny organiseert nog ieder jaar in de abdijkerk op die datum uitstekende concerten van oude Engelse muziek. Andere intellectuelen hebben eveneens hun sporen nagelaten in de 'seculiere' periode van Pontigny.

Paul Desjardins,
 

de pacifistische filosoof, organiseerde hier iedere zomer de beroemde 'tiendaagse van Pontigny', waar mensen als
Gide, Malraux, Martin du Gard, Mauriac en Bachelard

bijeenkwamen. Het sinds de Tweede Wereldoorlog in Pontigny gevestigde opleidingscentrum voor gehandicapten, opgericht door Suzanne Fouché, auteur van de bestseller Souffrance, école de vie, dat huist in het gebouw van de lekenbroeders, geeft Pontigny een geweldige uitstraling.
Bron: Cisterciënzer abdijen, Könemann, Zie Fr. Info.

Visites guidées et circuits sur réservation :

abbaye cistercienne XIIe s. (2e "fille" de Cîteaux, M.H.), église romane et Renaissance de Ligny (XIIe-XVIe s.), granges cisterciennes, vignoble chablisien, forêt de Pontigny.


Office de Tourisme:
 

DU CANTON DE LIGNY-LE-CHATEL, 22 rue Paul Desjardins , tél. 03.86.47.47.03, télécopie : 03.86.47.58.38.  -  Du 1er avril au 31 octobre : 9h30-13h et 14h-18h, 7/7 Du 1er novembre au 31 mars : 10h-12h30 et 14h-16h30. Fermé dimanche et jours fériés Fermeture annuelle du 23 décembre au 2 janvier.
  -  E-mail: pontigny@wanadoo.fr  -  Adres: Office de Tourisme du canton de Ligny le Châtel  -  22, rue Paul Desjardins  -  89230 Pontigny  -  Phone: 03 86 47 47 03  -  Je vindt bij: Images.google.pontigny=Google-zoeken nog diverse geschikte afbeeldingen

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk.
Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets