WIJNGAARDEN EN GROOTSE WIJNEN, Ghablis, Pouilly-sur-Loire, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Ghalonnaise en Màconnais zijn wijnbouwstreken.
Naar overzicht regio Bourgondië.   Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

DruivenoogstBewondering voorop bij het proeven van Bourgondië's paradepaardjes:  waar uw zintuigen grip op krijgen na een rondedans in het walsen de glas. Het palet van geur en smaak lijkt vergeven van de nuances. Waarom is Bourgondië toch zo'n beroemde wijnregio?

Bourgondische wijn 
Totale oppervlakte aan wijngaarden 25.000 ha. 99 officiële Appellations Contrôlées, onderverdeeld in vier categorieën:
Regionale of algemene appellations:
wijnen die uit geheel Bourgondië komen (Bourgogne, Bourgogne-Aligoté, Bourgogne­Passetoutgrain, Crémant de Bourgogne, enz.)

Gemeentelijke of dorps-appellations:  
wijnen die geproduceerd worden binnen de grenzen van het dorp waarvan ze de naam dragen (Chablis, Gevrey-Chambertin, Pommard, Mercurey, enz.)
Premier cru appellations:
de meeste wijndorpen kennen wel enkele belangrijke wijngaarden, ofwel 'climats', die een consistente hoge kwaliteit en typische karakteristieken opleveren.
Deze namen zijn gewoonlijk verbonden met die van het dorp op het etiket (Nuits-Saint-Georges les Caillerets, Beaune-Bressandes, Mercurey CIos-du-Roi, enz.)

Grands crus: 
dit zijn de grote wijnen, zeldzaam, slechts in enkele Bourgondische dorpen aanwezig. Het etiket vermeldt alleen de naam van de wijngaard (Chambertin, Corton, Mantrachet, enz.)

Een goed glas wijn  
De wortels van Bourgondië's wijnranken zetten zich vast in een oeroud, geologisch verleden (60 miljoen jaar oude steenlagen). Die grond is zo complex dat de eerste wijngaard een heel andere wijn oplevert, dan een volgende. Het individu wordt in Bourgondië hoog geacht en net zo is het met de druivendrank.

Een lange traditie heeft uitgewezen  
dat bij elke wijn een eigen druif past. Zo wordt de 'chardonnay'-druif met zijn vuursteensmaak voor de Chablis benut, een witte wijn die hartelijk en ongedwongen is. De hoger geklasseerde Chablis Premier en Grands Cru's leveren een smaak op met een snufje gegrilde amandel een hint van honing en de geur van de acacia. Wijn is wijn, zou een Nederlands-nuchtere constatering kunnen zijn, maar in Frankrijk en zeker in Bourgondië is wijn meer dan een gevuld glas.

Het proefglas is van zilver 
Zoals een oester een parel kan herbergen, zo huisvest de kleine, zilveren 'tas te vin ' zo nu en dan glansrijke wijn. De Bourgondische wijnboer geeft de voorkeur aan zo 'n geribbeld schaaltje boven een glas, omdat in de donkere kelders het zilver veel beter de wijn weerspiegelt.
En zo kan het oog keurend de kleur
en de spiegel van de wijn vaststellen. De tastevin lijkt op een jakobsschelp zodat zelfs de meest forse neus de vleugels kan spreiden tot dichtbij de wijn.
Zo staat geen glasrand
de beoordeling van de geur in de weg. Op het eerste oog lijkt de tastevin fraai versierd, maar dit is niet zozeer een decoratie als wel functioneel: door de gleufjes kan de helderheid beter bepaald worden.

Een klinkend succes 
In de 14e en de 15e eeuw stelden de hertogen van Bourgondië wijnregels op en bewaakten de kwaliteit door de keuze van goede druiven en controleurs. Tegelijk breidden ze het hertogdom uit met nieuwe gebieden (onder andere Holland, Gelre en Luxemburg) die op hun beurt zich de kostelijke wijn lieten smaken. Op slechts vijf procent van het totale Franse wijnbouwgebied werken in Bourgondië 5.000 wijndomeinen aan 99 appellations.

Rustend onder een sluier van stof 
Hoewel Bourgondië gezegend is met een natuurlijk irrigatiesysteem en het weer er zonnig genoeg is om de wijngaarden trosrijk te maken, houdt moeder natuur halt bij de gistkuip. Vanaf hier wordt de kennis van de wijnboer beproefd.
Na een eerste gisting van zes tot twaalf dagen
ondergaat de toekomstige wijn een tweede gisting in 'warme' kelders waarna de temperatuur terug wordt gedraaid in ruimtes waarin het druivennat zo'n zes tot vierentwintig maanden rust. In dit proces steekt de wijnboel niet eigenwijs maar doelbewust zijn neus en werken al zijn zintuigen samen om de nog ongebottelde wijn van een zo goed mogelijke start te voorzien.

Een wijncultuur 
De wijn heeft zijn impact gehad op de architectuur van Bourgondië. Vatenopslag en wijnkelders zijn nog steeds belangrijk. Onder het genot van een glaasje jonge wijn wacht de Bourgondiër geduldig tot de wijn rijp genoeg is om te drinken. En daarom zullen er ook wel zoveel festivals en evenementen zijn - altijd is er wel reden om de kurkentrekker in de fles te draaien en na een korte plop met de flessenhals boven dat royale Bourgondische glas een prima wijn in te schenken.

Wijn werkt verbroederend 
Wie kent niet de legendarische broederschap La Confrérie des Chevaliers du Tastevin waarvan de leden in traditionele kostuums bij een overvloedig banket aanschuiven om te genieten van de 'crème de la crème' van de Bourgondische wijn.
Zij dalen neer in de keldertempel
van het wijngoed CIos de Vougeot en hun oordeel wordt in de internationale wijnwereld hoog geschat. Veel wijnkenners hebben zich overigens bij zulke genootschappen aangesloten. Want wijn werkt verbroederend.

Het land van de disnée 
In de jaarlijkse wijncyclus zijn de 'vendanges' (de druivenoogsten) de gangmaker voor de 'Trois Glorieuses', drie uitbundige dagen vol feesten, proeverijen, veilingen en vrolijk onderhoud. In CIos de Vougeot worden de festijnen op de derde zaterdag van november 'ontkurkt' door de jaarlijkse 'disnée' van de Chevaliers du Tastevin, een eet­- en drinkgelag van het soort waarvan legendes zijn gegist.
De zondag wordt zakelijk ingevuld
met kwaliteitsproeverijen, het prijzen en verkopen van de jaarlijkse oogst in het grandioze hospitaal van Beaune. Onder 15e eeuwse Vlaamse tapijten worden de vaten verhandeld. En op maandag wordt in Meursault 'La Paulée' gevierd. Opnieuw wordt een royaal en zorgvuldig banket gecomponeerd.

De kostelijke gerechten gaan gepaard  
met klassewijnen, omdat elke wijnboer zijn beste flesje voorzet om de collega's te overtroeven. Honderd flessen Meursault gaan als literaire prijs naar de auteur die dat jaar het best over Bourgondië heeft geschreven. Zo zijn de inspiraties voor een volgend boek al bij de prijs inbegrepen!
De opsomming kan tot in het oneindige voortgaan,
zoveel wijnmarkten (Macon), wijnfeesten (Chablis, Joigny en Champvallon) en andere wijnevenementen (veiling in Nuits-Saint-Georges) zijn er in Bourgondië te beleven. In een elk jaar wisselend wijndorp krijgt Sint Vincent als beschermheilige van de wijnboeren ruimschoots aandacht tijdens een levendige processie, de Saint Vincent Tournante, naar goede Bourgondische traditie gevolgd door twee dagen feesten en drinken!

Van Wijngaard tot kelder  
Bij een vakantie in Bourgondië hoort vanzelfsprekend een bezoek aan een wijnkelder. Maar hoe komt u aan een goed adres? De informatiefolder " De Vignes en Caves " (in het Frans, Engels en Duits) bevat de adressen van 720 wijnboeren, handelaren en coöperatiekelders, waar u in de beste condities wijn kunt proeven en kopen.
Ze zijn lid van de kwaliteitsketen ..
De Vignes en Caves .. en bieden de garantie dat u prettig ontvangen wordt, dat u in een ongedwongen sfeer kunt proeven en dat de verkoopsprijzen aangegeven staan.
(De folder is verkrijgbaar bij het Comité Régional de Tourisme de Bourgogne en bij alle lokale VW kantoren

KONINKLIJK GEDEKTE TAFEL 
Petje af voor de Bourgondische keuken, ook letterlijk wanneer de 'toque' (koksmuts) afgenomen wordt als groet voor u, geen klant, maar gast in het gastronomisch paradijs van kokkerellend Frankrijk.
De Bourgondische kok
kan zijn ingrediënten te kust en te keur kiezen binnen de oude hertogelijke grenzen: malse kip uit de Bresse, mager vlees van  het Charolaisrund, nootachtige geitenkaas, en nog veel meer dat aan de goede aarde van  Bourgondië ontleend wordt. Om het beste uit die bijzondere grondstoffen te halen, is echter wel talent vereist.

Koken als kunst  
Talent wordt in Frankrijk de sterren in geprezen. De befaamde Michelin-ster verschijnt in trio boven fornuizen in Joigny, Saint-Père-sous-Vézelay, Saulieu en Chagny. En naar één- en tweesterren-restaurants hoeft u in Bourgondië nooit lang te zoeken. Experimenteer naar hartelust in de creatieve 'cuisine' van Joigny of bewonder met smaak de terrine van konijn met munt in Chagny. Voor dag en dauw keuren de koks op de markten de verse waren om hun delicate meesterschotels nog dezelfde dag voor u te componeren.
Uw trek wordt ook gestild
in kleinere restaurants waar overigens een boeiende streekkeuken valt te ontdekken. Wat dacht u van een menu met wijngaardslakken in peterselie en kruidenboter, een boeuf bourguignon (stoofschotel) en 'poire belle dijonnaise' (gezoete peren met zwarte bessen) na. U zou het zoet ook kunnen ruilen voor een milde Saint-Florentin kaas. Na het tafelen beseft u dat uw liefde voor Bourgondië ook door de maag kan.

OUDE TRADITIES EN MODERNE GASTVRIJHEID 
Uit en toch thuis
Stelt u zich voor: neerstrijken in een gerestaureerd, opnieuw gemeubileerd boerenhuis met de sfeer van eeuwen her rond u. Of denkt u zich eens in: u rijdt de laan op van een schitterend kasteel, de architectuur ademt een bewogen geschiedenis en bedt zich in zorgvuldig vormgegeven tuinen. Een luxueus of een bescheiden logies, comfort en prijsstelling blijven de sterke kanten van Bourgondië's accommodatie.
Zoveel keuze
Gaat u met het hele gezin genieten in Bourgondië, dan kan een gîte worden aanbevolen: volledig uitgerust en praktisch. De eigen keuken vormt een springplank naar de nabije markten. U leert de Bourgondiër pas goed kennen tussen zijn verse producten.

En dan zijn er natuurlijk de kampeerterreinen,  
vaak rustiek achter een meeroever verscholen, of de chambres d'hóte (bed and breakfast), de bescheiden stadshotelletjes of een landelijke herberg, waarvan de waard u genoeglijk wakker houdt met smaakvolle verhalen over 'zijn' wijn, verhalen die waarschijnlijk een smakelijk vervolg krijgen door het glas te heffen. Diezelfde waard staat wel de volgende ochtend al voor u klaar terwijl u nog slaapt, om het ontbijt voor te bereiden, ondertussen mijmerend over wat hij u zal aanraden om die dag beslist eens te gaan zien... dat soort tips zult u niet in een folder tegenkomen.

De Logis de France keten  
is ook in tal van Bourgondische dorpjes en steden vertegenwoordigd met romantische, sfeervolle hotelletjes. De Bourgondiërs hebben een delicaat evenwicht tussen traditie en modern comfort weten te bereiken en dat merkt u tijdens uw verblijf. Niet voor niets komt een groot deel van de jaarlijkse gasten van over de grenzen.
Campings met kwaliteitshandvest
De lijst van de campings in Bourgondië die het kwaliteitshandvest ondertekend hebben is verkrijgbaar bij het Frans Verkeersbureau (Maison de la France) te Amsterdam en Brussel, en kan aangekruist worden op de antwoordkaart in deze uitgave.

WATERVAKANTIE 
Bourgondië drenkt zich in dromerige waterwegen. Eén van de aangenaamste manieren om het landschap en de bebouwing te waarderen, is dan ook aan boord te stappen van uw eigen woonschip.
Vooral op de kanalen rond het hart van Bourgondië wordt de stilte slechts doorbroken door de roep van een ijsvogel of de wegebbende vleugelslag van een reiger. Kalmerende geluiden, een uitgeworpen dobber die tegen de waterspiegel tikt, het ronddraaiende wiel van een sluis. Rust, ruimte en... genieten op het water.

Een intiem landschap 
Het Canal du Nivernais lijkt voorbehouden aan een sfeervol watertoerisme. Er zijn dan ook tal van verhuurpunten die u met de boot van uw keuze vaarwel zegt voor een kabbelende koers langs de uitlopers van de Morvan.
En elke sluis opnieuw verleidt de vaste wal de landrot in u. Het anker kan neer voor een verkenning van de omtrek, voor een dwaaltocht over de bolwerken van vestingstadjes en voor een ontspannen slenteren langs de kraampjes van de dorpsmarkten.

Meer dan 1200 kilometer waterweg 
De trossen kunnen ook los in het Canal du Centre, een levendige, vloeiende lijn langs de vermaarde wijnstokken van de Côte Chalonnaise (Mercurey, Rully) en door de Charolais-vlakte. Schippers en stuurlieden varen langszij en uw welgemeende groet krijgt u glimlachend terug. Het Canal de Bourgogne koppelt de Saône met de Yonne
en snoert als een blauw lint landschap na landschap tot een fraai mozaïek: Tanlay en Ancy-le-Franc markeren een kastelenland, de verstilde pracht van Fontenay kondigt een idyllisch kloosterland aan. Of u nu stuurboord of bakboord kijkt, steeds wordt de horizon harmonisch doorbroken: door een romaanse kerktoren, of door wuivende populieren in het gelid. Net over de reling hijst een zon doorbruinde sluiswachter zich uit zijn stoel. En u weet het, een sluis is de beste reden even de benen te strekken om vanuit het dorp met een baguette, een 'boule des moines' (kruidenkaas) en een Bourgondische wijn scheepwaarts te keren. 's Avonds krimpt de kombuis tot een romantisch lichtje op het water.

Een kanaalcruise 
Diverse verhuurpunten kunnen u een boot bezorgen.
Voor u het kanaalsop kiest, geeft de verhuurder u een korte demonstratiecursus en legt hij sluis-en vaarreglementen uit. Een belangwekkend en sfeervol onderdeel van uw kanaal-en riviercruise is de sluis.
Vaak krijgt u handige tips van de sluiswachter
toegespeeld zodat u weet waar u naar de markt kunt, welke wijnkelders iets extra's hebben, welke ligplaatsen voor u geschikt zijn en waar u zo vanuit het water het terras van een restaurantje op kunt stappen. De vrijheid van een watervakantie: u laat het anker los in drukke stadjes, een sfeervol dorp aan de waterrand of zomaar in vaak idyllisch landschap.

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets